Recensie: Micromega MyAmp


René van Es | 02 juni 2015 | Micromega
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 20 januari 2015

Ontwerpers in Frankrijk zijn creatief, kijk maar eens naar de auto's die uit Frankrijk komen of naar producten die met audio te maken hebben. Of het nu gaat om vormgeving, om technische oplossingen of de combinatie van beiden, ik heb inmiddels heel wat fraaie zaken onder handen gehad die een blijvende indruk achter hebben gelaten.

Binnen de audiogerelateerde producten mag een fabrikant als MicroMega met zijn "My"-serie niet ontbreken. Een merk dat langer op de markt is dan menigeen zich kan herinneren, zich altijd staande heeft weten te houden door technisch innovatief te zijn. Wie anders dan Micromega kan een geïntegreerde versterker met ingebouwde D/A converter op de markt zetten, die in Frankrijk is ontworpen en in Frankrijk wordt gemaakt, die slechts 14 x 16,5 x 7,5 cm meet en toch niet werkt met PWM-technieken.

Filosofie
Het in ABS kunststof uitgevoerde ‘doosje’ met een gewicht van één kilo staat trots tussen componenten die heel wat zwaarder en groter zijn, zonder van de MyAmp te winnen op basis van specificaties. Micromega bereikt dat door precies andersom te werken dan de meeste fabrikanten. Normaliter paart men in een modern ontwerp een conventionele voeding met een zware transformator aan PWM-versterkers die weinig warmte produceren, een fors vermogen leveren en over een hoog rendement beschikken. De kosten van dergelijke versterkers gaan grotendeels in de voeding zitten. Met PWM-techniek hebben veel fabrikanten de klassieke versterkerschakeling verlaten, waarbij versterkers stonden ingesteld op een lage ruststroom die door de eindtrap loopt en die dynamisch toeneemt wanneer meer vermogen nodig is. De zogenaamde Klasse A/B-schakeling. Micromega heeft de zaak in zoverre omgekeerd dat in de MyAmp is gekozen voor een schakelende voeding (zonder zware transformator) en een Klasse A/B versterker die het vermogen levert.

Bovendien moest de gehele schakeling passen in een doosje, dat maar iets groter is dan een cd en dat slechts zeven opgestapelde cd's hoog is. Het eerste probleem is de koeling van de transistors in de eindversterker, die aan 8 Ohm twee maal 30 Watt leveren, oplopend tot 60 Watt per kanaal aan 4 Ohm luidsprekers. Om die reden loopt dwars door de behuizing een geforceerd gekoelde tunnel, waarin een fan de lucht onhoorbaar verplaatst. Aan de zijkanten van de MyAmp moet daarom wel wat ruimte blijven voor een optimale koeling. Vanaf de voorkant gezien heeft Micromega flink wat LED’s toegepast om de gekozen ingang, de stand van het volume en de stand-by functie aan te duiden. Intern zijn er naast de versterkerschakeling ook de Bluetooth aptX BT3.0 elektronica te vinden (48 kHz max.) en een volwaardige digitaal/analoog-converter. Uiteindelijk komt alles samen op het achterpaneel waar de aansluitingen zitten.

Natuurlijk die voor de netspanning (inderdaad, ondanks het formaat zit de voeding in de MyAmp) en volwaardige luidsprekerterminals. Verder zijn drie analoge ingangen beschikbaar. Digitale ingangen bestaan uit een coaxiale S/PDIF en een optische TOSLINK (16-24bit/32-192 kHz) en een USB B 1.0 connector (16-24bit/44.1-96 kHz). Om het geheel compleet te maken zijn verder te vinden: een subwoofer-uitgang, een analoge directe uitgang, een hoofdtelefoon-aansluiting, 5-12 Volt triggers. Ook behoort een afstandsbediening van creditcard-formaat tot de meegeleverde accessoires. Specificaties zijn indrukwekkend voor de kleine MyAmp. Zo is de dempingsfactor groter dan 100, kent de volumeregeling 256 stappen met een nauwkeurigheid van 0,5 dB, is de bandbreedte 10 Hz tot 100 kHz binnen 1 dB en is de S/N > 100 dB.

Prestaties
Tijd om te gaan beschrijven wat de MyAmp presteert als er naar geluisterd wordt. De bronnen zijn de analoge uitgang van een TV, een iPad met muziek, een RipButler muziekserver die via USB wordt aangesloten en tenslotte een Naim UnitiQute die via een coax kabel streamt over de S/PDIF ingang. De luidsprekers zijn voor het eerste deel PMC Twenty.23 vloerstaande transmissielijnen, later zal ik die vervangen door een set Focal Aria 905 monitors op stands. Natuurlijk kan ik nog alle kabels opnoemen, maar dat is niet relevant in de prijsklasse van de MyAmp, waarbij opgemerkt moet worden dat snoertjes van één euro echt niet kunnen. Maar voor luttele tientjes zijn deugdelijke en goede interlinks of luidsprekerkabels best te krijgen.

Tijdens het luisteren ontstaat een lichte voorkeur voor de coaxiale S/PDIF ingang, waarbij de interne D/A-converter van de MyAmp actief is tot sample-rates van 192 kHz. Deze ingang klinkt net wat warmer en aangenamer dan de USB-poort, mede met dank aan de UnitiQute, zo is al eerder gebleken. De verschillen tussen USB en S/PDIF zijn echt maar klein en naar mijn idee eerder te linken aan de bron en de kabels dan aan de MyAmp. Muziek spelen vanaf een iPad werkt snel en handig via de Bluetooth aptX ontvanger maar haalt niet het niveau van de coaxiale verbinding, wat logisch is. Analoog gaat eveneens prima, al is een TV geen maatstaf. Vandaar toch de keuze voor de S/PDIF-ingang, die het maximum aan geluidskwaliteit biedt.

Verbazingwekkend

De eerste grote verrassing is een stuk van een DALI test-cd (Vol. 2) met Filur featuring Pernil Rosendahl in een Trentemoller remix. Het stuk heet You and I. Puur elektronisch met een echte stem. Dit draai ik normaal op een paar 100 Watt monoblokken aan de PMC’s. Dan ontstaat er een blok geluid rondom de speakers dat in alle dimensies pulseert. De MyAmp doet dat verbazingwekkend goed na, zeker qua stereobeeld en zelfs in impact, al is de versterker niet opgewassen tegen het echte geweld dat nu werkeloos in het rek staat. Gas geven met het volume is geen enkel probleem, als je binnen redelijke grenzen blijft. Hetgeen de buren ook op prijs stellen.

Verbazingwekkend, zeker gezien het lage rendement van de PMC speakers. Janis Ian zingt Breaking Silence dat ook de nodige slagkracht vraagt. Opnieuw is de MyAmp in staat mij te overtuigen van de power die schuilt in de kleine kast. Eigenlijk best goed om als recensent weer eens met de neus op de feiten te worden gedrukt dat een set niet altijd kostbaar hoeft te zijn om van muziek te kunnen genieten. Private Dancer van Tina Turner kan scherp en onaangenaam zijn als de dame voor en na de gitaarsolo uithaalt. Tot die tijd valt op, hoe goed het stereobeeld is en hoe los het geluid van de speakers komt. Geen nare bijgeluiden in de hoge tonen die op vervorming duiden, punch is er in het laag, laag dat zelfs gedetailleerd is onder een open en schoon middengebied. Goede verstaanbaarheid is gegarandeerd met de MyAmp. En Tina? Die gedraagt zich op de MyAmp als een dame.

Veelzijdig
Tot slot op de PMC, die eigenlijk veel te duur is om te combineren met de MyAmp, een paar stukken van de cd Oceana van Till Brönner. Melodieuze jazz die lekker in het gehoor ligt. Lage tonen zijn op de cd erg aangezet, vast en zeker met het idee dat het op een monitor speaker op een stand ook lekker moet klinken. Het zou overdreven zijn om te stellen dat de sterren van de hemel worden gespeeld, toch is lang luisteren zeker geen straf met de MyAmp en zie ik hem in heel wat tweede installaties op zijn plaats. Of in een huiskamersysteem waar, om welke reden dan ook, het budget voor muziek beperkt blijft. Zeker door de veelzijdigheid van de versterker en de vele bruikbare ingangen kun je er alle kanten mee uit. Denk eens aan een upgrade van een Sonos-systeem, waarbij de MyAmp de functie van de DAC en de versterker overneemt.

Focal Aria 905
De grote wisseltruc: PMC gaat en Focal komt. Inderdaad, weg is dat te drukkende laag waar de cd Oceana mee vol staat. De Focal Aria 905 kan niet zo diep reiken en dat is zeer passend in de ruimte en het systeem. Ook voor wat betreft de prijsklasse komt de set meer in balans. Zijn de PMC's bijna 3000 euro, de Focal tikt inclusief stands nipt 1000 euro aan op de kassa (in walnoot uitvoering). Met nog altijd Brönner aan het woord is duidelijk dat de luidspreker nu de beperkende factor is en niet de versterker. Toch komt het geluid nog altijd mooi los, staat goed gedefinieerd in het stereobeeld en blijft keurig in de buurt van de luidsprekers op enige afstand van de luisteraar staan. Heel prettig om op die manier te luisteren.

Meer jazz is afkomstig van de cd Misty van het Tsuyoshi Yamamoto Trio, waarbij de MyAmp bewijst, ook dynamisch over genoeg vermogen te beschikken om luidsprekers aan te sturen. Want deze cd vergt heel wat van een versterker, al lijkt dat niet zo. De keiharde piano-aanslagen doen veel versterkers verbleken en clippen, ik heb versterkers aan luidsprekers met een laag rendement tot meer dan 300 Watt zien uitsturen. Met de lp-versie is dat trouwens nog een graadje erger. Des te meer is het verwonderlijk dat de MyAmp zo goed weet te presteren. Hulde ook aan de Focal's die meer dan hun best doen om een piano weer te geven als een piano. Ik luister naar een zeer prettige set waarin een veel goedkopere streamer zoals een Bluesound Node de zaak netjes zou afmaken.

Intussen is het tijd voor een mooie stem waarachter veel akoestische instrumenten weerklinken. Isabelle Boulay zingt zeer verdienstelijk werken van componist en tekstschrijver Serge Reggiani. Isabelle is een Franse dame die haar sporen allang heeft verdiend, zeker onder Francofielen zoals ondergetekende. Heel fraai hoe de MyAmp omgaat met akoestische instrumenten en de pure stem. Niet voor niets is dit één van mijn favoriete CD’s van 2014. De stem van Boulay doet mij op de track Ma Fille heel erg denken aan Juliette Gréco, wat wordt versterkt door de accordeon die mee speelt.

Conclusie

De Micromega MyAmp zet je op het verkeerde been als je hem ziet en oppakt. Klein, licht in gewicht, gemaakt van zwarte of witte ABS kunststoof, is dat serieus te nemen als versterker? Uit mijn mond klinkt een volmondig "JA". Natuurlijk zijn er beperkingen en levert de MyAmp niet de power en impact die een veel zwaardere versterker kan geven, maar wat je krijgt is een verrassend krachtige versterker die een stereobeeld neerzet waarmee menige concurrent tot ver boven de prijsklasse van 500 euro ernstig in verlegenheid wordt gebracht.

Een versterker met een neutrale klank, die zeer compleet is uitgerust en zowel voor digitale als voor analoge bronnen geschikt is. Tegendraads met zijn ingebouwde schakelende voeding plus een conventionele versterker. Uit de ervaring is gebleken dat zelfs een lastig aan te sturen vloerstaande luidspreker bruikbaar is, maar dat een monitor op een stand in een beperkte ruimte de voorkeur verdient.

Wie de juiste combinatie weet te vinden, wat zeker geen zoektocht naar de speld in de hooiberg is, kan met een beperkt budget genieten van fraai weergegeven muziek.Wie voor de studeerkamer of voor de kinderen een volwaardige versterker zoekt, kan de MyAmp in zijn of haar hart sluiten.

De combinatie van een Focal Aria 905, een streaming bron en de MyAmp geeft muziekplezier. Veel meer dan een soundbar dat ooit gaat doen, beste lezers. De Micromega MyAmp is een lief, klein wolfje in schaapskleren.

De Micromega MyAmp wordt geleverd voor een adviesprijs van 499 euro.

Importeur:
Smart Audio B.V.
Zuideinde 281B
1511 GP Oostzaan
Tel: 020-3372886
info@smart-audio.nl
www.smart-audio.nl

Gebruikte muziek:

Till Brönner – OceanaTsuyoshi Yamamoto Trio – MistyIsabelle Boulay – Merci Serge ReggianiTina Turner – Private DancerThe DALI CD Volume 2

Gebuikte apparatuur:

Digitaal: 

- RipButler Essenza 1000 mediaserver- Naim Audio UnitiQute All-in-One- Synology DS412+ NAS

Versterking:

Micromega MyAmp

Luidsprekers:

- Focal Aria 905- PMC Twenty.23

Beeld:

- Philips 32PFL7685H/12 LCD scherm

Netwerk:

Ethernet kabels: AudioQuest Carbon, AudioQuest VodkaEthernet switches: Linksys SE2800

Kabels:

- Interlinks analoog: Inakustik- Interlinks digital: Stereovox VX2- Interlinks USB: AudioQuest Carbon- LS-kabels: Chord Company Epic Super Twin, Supra 2 x 4 mm2 Classic

Accessoires:

- LS-stands: Focal Aria- Overig: Soundcare Superspikes