Slimme badkamers & toiletten


Ulco Schuurmans | 06 december 2014

Het slimme badderen of douchen, iBathing en -showering, biedt tal van mogelijkheden. De focus van de elektronica en domotica ligt op comfort, extra lifestyle functies en het besparen van energie (de groene badkamer). Het aanbod varieert van slimme kranen en thermostaten tot douchecabines met IR-behandeling of stoom en ingebouwde muziek of smart tv in de badkamer. Een andere voorziening is het slimme toilet.


De badkamer sluit in het smart home naadloos aan op de rest van de thuisdomotica. Voor de hand liggen de intelligente thermostaten. Deze zitten er zowel voor de verwarming als het efficiënt, behaaglijk en groen regelen van het warme water. Ook zijn er systemen die de warmte of energie uit het douche- en badwater weer (gedeeltelijk) terugwinnen.
Douchecabines spelen intelligent met licht, infrarood warmte en stoom. Muziek en smart tv in de badkamer horen er gewoon ook bij. En het intelligente toilet regelt het doorspoelen plus reinigen, geurbestrijding, het instellen van de bril en de muziek.
Wie even zoekt met de browser vindt al gauw tal van slimme oplossingen voor de douche, het bad en de badkamer met overig sanitair. Let op dat er onder ‘slim’ fabrikanten ook het handig en ruimtebesparend indelen word verstaan.


Kranen en thermostaten
Een snel gegroeide toepassing is die van slimme kranen voor de douche, het bad en de wastafels. Deze zijn vaak ook al bekend van de keuken. Een slimme bad- of douche- en eventueel ook wastafelkraan beschikt over één of meer van de volgende functies:
- Bespaart op de hoeveelheid gebruikt water. Dat kan door een efficiëntere verdeling, het afsluiten na een bepaalde periode en/of een aanduiding van het gebruik;
- Regelt via een ingebouwde thermostaat de temperatuur van het water. Tevens voorkomt dit type kraan dikwijls ook het verspillen van warmte of energie.
- Heeft duidelijke indicaties over het verbruik van water en warmte. Dan kan eenvoudig met mechanische aanduidingen en nog veel beter met lichtkleuren en koppeling via het thuisnetwerk aan een verbruiks- en/of instel-app op de smartphone, tablet of muurpaneeltje.
De iThermostaten regelen zowel de temperatuur in de badkamer zelf als die van het douche- of badwater. Voor de temperatuur in de badkamer zijn de functies behaaglijk voorverwarmen, vervolgens de temperatuur tijdens het badderen of douchen constant houden en bij het verlaten van de badkamer de verwarming weer lager of uitzetten. Gewoon voor te programmeren of op afstand met de smartphone uit bed in te stellen. Afstemming met het verdrijven van vocht of condens is eveneens mogelijk.


Slimme douchekoppen en -cabines
De slimme douchekop bestaat in tal van varianten. Een eerste opdracht is het zuinig omgaan en/of verdelen van de waterstraal. Dit type heet ‘eco head’. Het voorkomen van kalkaanslag is mooi meegenomen. Steeds meer zie je geen enkele douchekop meer maar een gordijn van vele spuitmondjes in de vormen rond, rechthoekig en driehoekig. Zo sta je niet gauw meer buiten de straal en gaat het systeem zuinig om met warm water. Modellen zoals die van Eco Charade besparen top op 50% van het watergebruik zonder op de druk in te leveren. Verder zijn er combinaties met ingebouwde stemmige of heilzame verlichting in de totale sproei-unit.
Een aardig voorbeeld is ook de slimme douchekop met ingebouwde lichtindicatie die bespaart op water. De kleur verandert in zeven minuten van groen naar blauw en oranje naar rood waarna deze douchekop het water afsluit. Met behulp van een sensor ziet de douche of er iemand de cabine binnenkomt en zet het water aan en bij het verlaten weer uit.
De Sunshower Pure is een douchecel die tevens bruikbaar is als een infraroodcabine. De infraroodwarmte van de Sunshower Pure dringt diep door in de huid en houdt spieren en gewrichten soepel. Blijf vitaal met behulp van de douchecabine.
Een andere toepassing vormt de combinatie van douche- met stoomcabine. Bijvoorbeeld van Grohe. De door Apple iPhone 4G of Touch bestuurde cabine ontspant de spieren met 100% luchtvochtigheid, het reinigt de huid en geeft een relaxt gevoel.

Warmte terugwinnen

In feite betekent dit: haal meer (terug) uit je douchewater. Dat is gewoon energie besparen terwijl je lekker onder de douche staat! Een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten verbruikt circa zestig liter warm water. Bij een luxe stortdouche kan dat nog aanmerkelijk meer zijn. Het hete douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering. Doodzonde want daarbij gaat veel warmte verloren. Het warmteverlies valt efficiënt terug te winnen met bijvoorbeeld douche-WTT of de douchepijp WTW van Dutch Solar Systems. Dit soort systemen haalt de warmte terug uit het wegstromend douchewater en voorverwarmt daarmee het binnenkomende koude leidingwater. Dit voorverwarmde water gaat vervolgens naar de mengkraan van de douche, de combiketel of boiler. De vorm van warmtewinning verloopt via een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen door deze wisselaar, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan zo veel warmte opnemen. De fabrikant geeft op dat zo’n huishouding van vier personen gemiddeld 200 m3 gas per jaar bespaart. Terug te verdienen in drie tot vijf jaar doch het milieu is in deze ook belangrijk.

Er zijn meerdere typen warmtewisselaars voor de douche:
- Douche-pijp warmtewisselaar. Deze zit in een verticale afvoer onder een douchebak. Daarvoor is wel voldoende ruimte in de verticale afvoer nodig. Alleen toepasbaar bij een douche op de bovenverdieping.
- Douchebak warmtewisselaar in combinatie met een speciale douchebak.
Vraag uw installateur om advies.


Muziek en tv in de badkamer
Overal de eigen favoriete muziek in huis beluisteren geldt natuurlijk ook voor de badkamer. In het simpelste geval een waterdichte smartphone met idem dito speaker- of oorset aan bad of douche of in een houder naast het toilet. Een flinke stap verder gaat de Grohe F-digital waarmee je op afstand jouw favoriete muziek instelt. De gebruiker selecteert de afspeellijst of het album uit de iTunes-bibliotheek en beluister deze vervolgens in de Grohe Spa douche. Via de bijpassende App kan je het volume van de Grohe douche luidsprekers aanpassen.
Het akoestische bad komt met Sound Wave van Kaldewei. Compleet met geluid onder water. Het systeem bestaat uit een in het bad weggewerkte Bluetooth receiver annex geluidsbox. Sound Wave speelt draadloos geluidsbestanden af van een smartphone, computer, tablet of ander Bluetooth-apparaat. Verder is er keuze uit tal van waterdichte bathroom players voor mp3 en direct on line. Onder andere de FlathBad en de Circle. Waterproof speakers zijn van diverse merken te betrekken, waaronder AquaSound.
Smart TV kijken in de badkamer? Dat kan gewoon via een waterdicht muurmodel (AquaSound) of achter een doorlatende spiegel verborgen flatscreen. Van Luoris komt de Aquatainment Smart TV in Full HD LED. Aardig zijn verwisselbare designpanelen die je om de smart badkamer-tv plaatst. Gespiegelde tv’s zijn er onder andere van Agath, Aluxu, Aquavision en Evervue (MirrorVue). Let er bij smart tv’s voor de badkamer op dat er geen hackers stiekem draadloos kunnen meekijken…


Het slimme toilet
Het smart toilet is eveneens echt iets voor de moderne badkamerdomotica. Wat doet een smart toilet nu eigenlijk precies? Mogelijk zijn al de (op afstand per smartphone of tablet) bediende functies:
- Slim water besparend doorspoelen. Efficiënt watergebruik op basis van de kleine of grote boodschap.
- Geurbestrijding. Dit zowel los in de lucht als in combinatie met het doorspoelen.
- Voorverwarming en ergonomische instelling van de toiletbril met geheugen voor de gebruikers.
- De bril automatisch openen en na afloop van de toiletgang weer sluiten.
- Vanzelf doorspoelen na het opstaan van het toilet.
- Radio op het toilet.
- Diagnostische functies passende bij het smart care home. Bijvoorbeeld testen op bloed, suiker, bacteriën en medicijngebruik.
Andere nuttige eigenschappen zijn het automatisch reinigen van het toilet en een instelbare verlichting. De meeste slimme toiletten gaan tevens zuinig om met energie en water. Een bekend slim toilet is die van Lixil (Satis Bluetooth geïntegreerd toilet met luidsprekers). Let ook hier op ongewenste grappen van hackers.