Audio Physic Avantera Plus luidsprekers met Moon 740P voor- en 860A eindversterker


Werner Ero | 01 april 2015 | MOON

Het jaar 2014 zal door de vaderlandse audiobranche nu niet bepaald als succesjaar de boeken ingaan. Niet alleen zijn de nodige merken in andere handen overgegaan, maar ook hebben verschillende gerenommeerde audiowinkelketens hun deuren uiteindelijk moeten sluiten. Zelfs in de top high-end is er veel veranderd en heeft het oude vertrouwde en gevarieerde spelersveld, in sneltreintempo plaats moeten maken voor een select groepje aan vrij nieuwe top high-end merken. Ondernemingen die naast mooie en innovatieve producten, ook een intensieve marketing bedrijven en er door dit samenspel zelfs in slagen tot regelmatig wezenlijk betere producten te komen. De merken van deze test mogen dan weliswaar tot dit elitegroepje behoren, ze weten echter ook het beoogde illustere kwaliteitsniveau te bereiken zonder het vaak bijbehorende extreme prijskaartje!   

De (h)eerlijke nuchterheid en no-nonsense mentaliteit die de twee onafhankelijke fabrikanten van deze test uitstralen, komt helemaal terug in de drie testproducten. Zowel het Duitse Audio Physic als het Canadese Moon, behoren wat mij betreft al 30 jaar bij de merken die je vooral koopt als je om echte duurzame kwaliteit geeft. Hier dus geen waan van de dag of laag bij de grond willen scoren met de nieuwe kleren van de keizer. Nee, zowel Audio Physic als Moon volgen al jaren onverstoord hun eigen weg en beschikken daarbij over zowel veel knowhow, bedrijfsmatige stabiliteit als een duidelijk eigen identiteit. Hierdoor worden jaar in jaar uit in zowat iedere prijsklasse, zeer goed presterende producten afgeleverd. Dit lijkt in eerste instantie een heel vanzelfsprekend gegeven, maar is in de dagelijkse praktijk toch veel dunner gezaaid dan u zou denken en eigenlijk ook zou verwachten.




Avantera Plus
Binnen het maar liefst 19 modellen tellende Audio Physic luidsprekerprogramma, staat de nog vrij recent naar de Plus versie opgewaardeerde Avantera op de één na hoogste trede. Zeker als u bijvoorbeeld verschillende bekende Amerikaanse high-end luidsprekerfabrikanten in gedachten neemt, doemen vast meteen beelden bij u op van enorm grote en zware kastconstructies. Reusachtige systemen waarin de meest exotische drivermaterialen zijn toegepast, een prachtig achtergrond verhaal waar het water u in de mond zou moeten doen lopen en een prijskaartje waarmee u al snel een goed uitgeruste BMW, Audi of Mercedes van zou kunnen kopen. Maar zoals ik al zei is Audio Physic een origineel Duitse onderneming die al vele jaren een nuchtere no-nonsense mentaliteit hanteert en niet geheel onbelangrijk, wordt aangevoerd door een topontwerper die nu eens echt van de hoed en de rand weet. Iedereen die namelijk de moeite neemt om eens een keer slechts 5 minuten naar een willekeurig model uit één van de drie modelseries te luisteren, weet meteen wat ik bedoel. Hier staan gewoon luidsprekers die maar voor één doel gemaakt zijn en dat is het op een zo goed en uitgebalanceerd mogelijke wijze weergeven wat er werkelijk op een bepaalde softwaredrager staat. En in tegenstelling tot verschillende andere ‘neutraal’ klinkende merken, ontaard dit bij een Audio Physic gelukkig nooit tot een saai of weinig betrokken weergave. Integendeel zou ik zelfs zeggen, want met een goed gekozen versterker en bron weten verschillende modellen van dit in Brilon gesitueerde merk, zelfs op te rukken naar gebieden waar bij veel concurrenten aanmerkelijk meer voor moet worden betaald! Maar ik ga te snel en terug dus naar de Avantera Plus. Met zijn goedgekozen verhoudingen, zeer goede afwerking en ronde achterzijde, oogt deze vertegenwoordiger uit de Reference serie toch huiskamervriendelijker dan de maten (115 cm hoogte, 24 cm breedte, 42 cm diepte en 42 kilo gewicht) in eerste instantie zouden doen vermoeden. Uiteraard is het geen model wat u even snel achter de gordijnen kunt verstoppen, maar dat is dan ook nooit de intentie van hoofdontwerper Manfred Diestertich geweest.



Toch is een groot voordeel van deze Avantera Plus dat hij in tegenstelling tot veel concurrenten wel in staat is om een weergave van referentiekwaliteiten, ook in gemiddelde Nederlandse woonkamers voor elkaar te krijgen. Hier dus nu eens geen extreem ruimte aansprekende lage tonen doordat bijvoorbeeld veel buiten Europese luidsprekersystemen vaak voor de daar veel voorkomende houten huizen zijn ontworpen en wij in Europa over veel stijvere (stenen) woningen beschikken. Toch is de Avantera Plus een breedbandig systeem met een vrije veld frequentiebereik wat begint bij 28 Hz en doorloopt tot 40 kHz (-3 dB). In de dagelijkse praktijk en met ondersteuning van uw kamer, wil dit zeggen dat met deze weergevers praktisch het complete hoorbare frequentiebereik daadwerkelijk voorhanden is. Het rendement is een mooi bruikbare 89 dB terwijl de minimale impedantie nauwelijks onder de 4 Ohm terechtkomt. Daarmee zijn deze luidsprekers zeker geen vervelende last voor een versterker, maar moet gezien de zeer lage vervorming, compressievrijheid en breedbandigheid van het systeem (< 0,5% 200 Hz – 40 kHz), wel voor een hoogwaardige en stabiele versterker worden gezorgd. Wat deze vertegenwoordiger uit de Audio Physic Reference reeks gemeen heeft met top-of-the-line referentiesystemen van andere merken, is de behoorlijk complexe opzet. Zo is het een 3½-weg systeem wat gebruik maakt van een viertal in de zijkanten verwerkte 18 cm woofers in een push push configuratie (hierdoor heffen ongewenste trillingen van de tegenover elkaar geplaatste woofers zich verregaand op). Twee 15 cm HHCM (Hyper-Holographic Cone Midrange) units dragen zorg voor het middengebied, terwijl één 39 mm softdome HHCT II (Hyper-Holographic Cone Tweeter II) het hoogbereik voor zijn rekening neemt.  Voor een uitgebreide omschrijving van deze bijzondere en door Audio Physic zelf ontwikkelde units, verwijs ik u verder graag naar hun website www.audiophysic.de

Evolution 740P

Het Canadese elektronicamerk Moon is al vele jaren een graag geziene gast in mijn luisterruimte. Was het in het najaar van 2010 al vol in de roos met de prachtige Evolution 700i geïntegreerde versterker en 750D DAC/CD-speler. In januari 2014 werd ik opnieuw aangenaam verrast door de veel voordeliger maar verder beslist niet minder interessante Neo 340i D2PX geïntegreerde versterker/DAC en D260 cd-speler. Maar mede door de prestigieuze kwaliteiten van deze Audio Physic Avantera Plus en het immer uitmuntende huwelijk tussen deze twee merken, was het dit keer wel zaak om nog hoger in de Moon boom naar een perfect bijpassende partner te zoeken. Al snel werd deze gevonden in de vorm van het duo 740P voor- en 860A eindversterker uit de inmiddels beroemde Evolution serie.
Wat deze twee producten met name zo interessant maakt, is dat ze beiden rechtstreeks van de Moon topmodellen zijn afgeleid maar wel over een veel vriendelijker prijskaartje beschikken. Zo is de geheel op afstand bedienbare 740P voorversterker (47,6 cm breed, 10,1 cm hoog en 41,9 cm diep) een echt gebalanceerd dual mono concept, waarbij een overbemeten voedingscircuit bestaande twee ringkerntransformatoren en een uitgebreide DC voltage regulatie met uitgebreide choke filtering, voor een buitengewoon stabiele en storingsvrije basis zorgen. Het prachtige M-eVol2 volumeregelcircuit zorgt niet alleen voor een verliesvrije regeling zonder signaaldegradatie op welke volumestand dan ook, maar deelt ook het volume op in maar liefst 530 individuele stapjes van 0,5 of zelfs 0,1 dB!



Dat is nog eens echt nauwkeurig het volumeniveau instellen. Naast het feit dat iedere ingang ook volledig voor een home theater opstelling configureerbaar is, zijn alle printplaten in de 740P 4-laags met pure koperbanen uitgevoerd. Hierdoor ontstaat niet alleen een veel kortere signaalweg, maar ontstaat ook een grotere gehoormatige accuratesse en een volgens de fabrikant, drastisch verbeterde signaal/ruis verhouding. Naast het nauwkeurig matchen van alle in deze voorversterker gebruikte componenten, is tenslotte ook de behuizing bewust ontworpen om naast een fraai uiterlijk en een solide constructie met een gewicht van maar liefst 16 kg, ook ongewenste trillingen tot een minimum te beperken. Zelfs aan de buitenzijde is meteen weer die ver doorgevoerde perfectie die inmiddels zo typerend is geworden voor Moon producten, zichtbaar. Naast een volledig zilverkleurige of zwarte uitvoering, is het vooral de tweekleurige keuze die bij mij goede sier maakt. Naast de opvallend solide en gewelfde behuizing, valt ook meteen de enorm grote maar wel fijnmazige rode dot matrix display op.
Naast het feit dat hij dimbaar is, mag best eens wat extra aandacht worden gevraagd voor het feit dat eigenlijk alle Moon displays bij de best afleesbare van de audiobranche behoren! Ook deze 740P voorversterker vormt daar geen uitzondering op en wat een genot om eindelijk ook vanaf de andere kant van je kamer de volumestand en gekozen ingang eens echt goed af te kunnen lezen! Aan de rechterzijde wordt het forse display vergezeld van een grote en soepel draaiende volumeregelaar, terwijl op het front ook een negental ronde drukknoppen met een precies drukpunt te vinden zijn voor bediening van zaken als standby, mute, display, balans, ingang en de overige menu instellingen. Aan de achterzijde vinden we tenslotte naast twee paar gebalanceerde en drie paar single ended ingangen, ook één paar gebalanceerde en twee paar single ended uitgangen (vast en variabel). Als laatste is nog zeker vermeldenswaard dat naast een zeer fraaie en overzichtelijke metalen afstandsbediening, ook nog de mooie optie aan boord is om door middel van een Evolution 820S upgrade voeding, het prestatieniveau naar een nog hoger plan te brengen.



Evolution 860A
Bij een mooie voorversterker hoort natuurlijk ook een fraaie eindversterker en dat wordt in deze situatie perfect ingevuld door de stereo Evolution 860A. Net als alle andere Evolution modellen bezit ook deze 860A de zo kenmerkende Moon vormgeving. Naast maten als 47,6 cm breed, 19 cm hoogte en 44,4 cm diepte, laat het gewicht met een trotse 40 kg meteen al zien dat we hier niet met schakelende voedingen te maken hebben. Wanneer het zwaar uitgevoerde boven paneel wordt verwijderd, zijn in dit binnenste meteen de twee forse 0,5 kVA ringkerntransformatoren zichtbaar. Wat ook meteen opvalt zijn de vier enorm grote blauwe elco’s, die over een indrukwekkende gezamenlijke capaciteit van 121.200 microfarad beschikken. Om voldoende vermogen te kunnen genereren staan 12 bipolaire transistoren per kanaal klaar om een vermogen van 2 x 200 Watt aan 8 Ohm en 400 watt aan 4 Ohm aan de luidsprekerklemmen af te leveren. Hoewel de Moon 860A tot 5 Watt volledig in klasse A ingesteld staat, wordt het overige vermogen in klasse A/B afgegeven. Naast het feit dat hierdoor het stroomverbruik en warmteontwikkeling binnen de perken kunnen worden gehouden, wordt ook de levensduur op niet onbelangrijke wijze fors verlengt.
Net als bij de 740P voorversterker, wordt ook in deze stereo eindversterker weer veel werk gemaakt van het o zo belangrijke matchen van alle componenten. Een dempingsfactor van 800 zorgt daarbij voor de nodige controle, een hogere accuratesse door een verbeterde signaaldoorgiftesnelheid en een geraffineerde tonale balans. Door de zo kort mogelijke condensatorvrije signaalweg, ontstaat een nog snellere transientweergave en daardoor een natuurgetrouwer geluid. Visueel is aan de voorzijde alleen maar één kleine drukknop zichtbaar om het ‘monster’ uit zijn standby stand te halen. Naast een enkel paar echte WBT premium luidsprekeraansluitingen, een aan/uit schakelaar en netstroomaansluiting, zijn aan de achterzijde verder nog naast enkele Moon 12 volt triggers om het apparaat op afstand in en uit te kunnen schakelen, vooral de bekende gebalanceerde en single ended ingangen te vinden. Alles uitgevoerd met een zeer goede kwaliteit aansluitmateriaal, waardoor het hele product van A tot Z een werkelijk onberispelijke indruk maakt.

Luisteren Audio Physic

Om tot een goed en eerlijk oordeel te kunnen komen heb ik zowel de Audio Physic Avantera Plus als Moon Evolution 740P en 860A, zowel met elkaar als afzonderlijk beluisterd. Al bij de eerste klanken valt daarbij meteen op dat alle drie de producten eigenlijk uit hetzelfde hout zijn gesneden. Gehoormatig wil dat vooral zeggen dat het naast de bijzonder homogene en evenwichtige klankopbouw, muziek ook daadwerkelijk op bijna levensechte wijze voor je staat. Mede door het hoge oplossende vermogen is daarbij enorm veel moois te ervaren. Wanneer het hi-res bestand van het schitterende tango album Será una Noche – La Segunda (MA Recordings M062A) wordt afgespeeld op de Aurender X100S muziekserver, verdwijnen op slag de dimensies van de luisterruimte om plaats te maken voor de weidse akoestiek van het Gandara klooster in Argentinië.
Zoals bij de meeste van zijn opnamen is producer Todd Garfinkle ook dit keer weer tot het uiterste gegaan en is een muzikaal gebeuren van adembenemende schoonheid ontstaan. Maar uiteraard draait het vooral om de zes virtuoze muzikanten die op gepassioneerde wijze instrumenten als bandoneon, cello, verschillende gitaren, klarinetsoorten en percussie hanteren. Het eindresultaat is een absoluut wervelende akoestische show die naast een heerlijk muzikaal gebeuren, ook heel goed toont hoe ver we inmiddels qua realiteitsweergave met audioapparatuur zijn gevorderd! Want dit optreden staat weergegeven middels de Avantera Plus werkelijk als een huis. Enorme dynamieksprongen worden daarbij net zo moeiteloos verwerkt als een heerlijke onderhuidse kracht, kleur en grandeur. Het mooie daarbij is dat het lijkt of deze luidsprekers zich ook nu nog maar amper hoeven in te spannen.



Ook erg indrukkend is de uitstekende focussering en fasereinheid van deze weergevers. Zelfs de kleinste verschuiving in het stereobeeld van de duidelijk op hun kruk of stoel bewegende muzikanten wordt gedetecteerd, waardoor het uiteindelijk wel heel dicht bij een live optreden in de buurt komt! Interessant is ook de bovengemiddeld goede integratie van de zijwaarts geplaatste woofers. Een principe waar ik doorgaans niet zo dol op ben omdat ik in veel gevallen toch een bepaalde mate aan desintegratie met de rest van het spectrum en onvoorspelbare reacties bij bepaalde laagfrequenties in de kamer waarneem. Maar doordat Audio Physic bij de eersten behoort die al in een heel vroeg stadium bewust voor dit principe koos, heeft het merk een enorme ervaring bij de implementatie hiervan opgedaan. Bij de Avantera blijkt dan ook het laag prima met de rest van frequentiebereik samen te vallen en is slechts in een sporadisch geval waarneembaar dat het laag toch wat anders reageert en de ruimte aanspreekt dan bij een compleet naar voren afstralend systeem.
Dat hier uiteraard ook de nodige voordelen tegenover staan blijkt meteen als ik de cd van het nog immers prachtige Requiem van John Rutter (Reference Recordings RR57) in het compartiment van het North Star 192 MKII cd loopwerk leg en op play druk. Naast prachtige mannen- en vrouwenstemmen, staat dit album ook zeer bekend om de natuurgetrouwe registratie van het kerkorgel in de reusachtige Meyerson Symphony Center in Dallas U.S. Wanneer nummers als ‘Praise Ye the Lord, Lord, make me an instrument of thy peace’ en natuurlijk het beroemde en prachtige ‘Pie Jesu’ bijna letterlijk uit de luidsprekers glijden, is meteen duidelijk dat de Avantera Plus ook in de diepste regionen geen wanklank is te ontlokken. Integendeel zelfs, want door het grote aantal gecontroleerd afstralende woofers, ontstaan een heel egale drukopbouw in de luisterruimte. Enkel de allerlaagste tonen worden daarbij iets verzwakt weergegeven, hoewel ze wel nog steeds als zodanig waarneembaar zijn. Grote klasse van een toch nog steeds woonkamervriendelijk formaat luidspreker.



Luisteren Moon
Na het wervelende optreden van de Avantera, blijken ook beide Moon Evolution componenten al bij de eerste klanken hier zeker niet voor onder te doen. Vooral de ogenschijnlijk relatief eenvoudig aandoende 740P voorversterker blijkt zijn statement al zelfs binnen enkele maten neer te kunnen zetten. Wauw, wat een geweldig goede voorversterker is dit! Wat bij deze eerste indruk al meteen zo opvalt is namelijk een werkelijk extreme afwezigheid van elektronische artefacten en een detail presentatie die dermate verfijnd, 3D ruimtelijk en verdiept van klank is, dat het kippenvel mij al binnen één nummer letterlijk op armen en rug komt te staan! Dat de gelijkloop van de zo mooi geïmplementeerde volumeregelaar dik in orde is, blijkt als het klankpanorama bij hoger of lager volume voor 100% in tact blijft. Hier dus geen naar voren tredende muzikanten bij een luider volume of een diffuus dichtslibbende presentatie bij zeer zachte niveaus. Het centrumbeeld lijkt zeker in combinatie met de nauwkeurige Avantera, als in steen gebeiteld zo stabiel en de tonaliteit wordt zowel ‘snel’ als klankkleurrijk gepresenteerd. Hoe goed deze voortrap werkelijk is blijkt meteen bij het gloednieuwe album van het piepkleine Amerikaanse label Soundkeeper Recordings. In Winds of Change van de New Yorkse groep Work of Art, draait het om zogenaamde ‘feel good music’ met invloeden van country, reggae, pop en rock door elkaar heen. De muziek wordt dynamisch en puntig gespeeld en op een mindere set kan het geheel soms wat hard en zelfs wat ongenuanceerd overkomen. Niet bij deze 740P in combinatie met de 860A in ieder geval! Want zelden kwam de muzikale boodschap zo oprecht en zonder opsmuk binnen. De drums met hun ritmisch ondersteunende rol, de verschillende zangers met ieder hun eigen intonatie en klankkleuren en de diverse snaarinstrumenten die zowel de begeleiding als de verschillende solo’s op zich nemen. Wanneer ik de 860A eindversterker apart uit dit totaal geheel haal, dan kom ik snel op termen als robuust, rond, krachtig en melodieus de boventoon voeren. Het behoeft na het lezen van bovenstaande muzikale indrukken denk ik maar weinig verbeelding dat deze twee Moon componenten letterlijk voor elkaar gemaakt zijn. Samen met de Avantera Plus ontstaat een heel wijd open venster om op werkelijk topniveau een enorme diversiteit aan muziek te kunnen beluisteren. Want of het nu heftige rock, popmuziek, trance, jazz of zwaar klassiek is, deze set draait er zijn hand niet voor om en blijft ten alle tijden een ware rots in de muziekbranding.



Conclusie
Twee bekende merken met producten uit hun top lijn die beiden eenzelfde soort weg bewandelen. Hierbij nu eens geen smaak of waan van de dag, maar een zo natuurlijk en ongedwongen mogelijke weergave die vanaf het eerste moment veel respect afdwingt. Naast het in mijn ogen schitterende uiterlijk, zijn het toch vooral de buitengewoon goede  gehoormatige kwaliteiten die veel indruk op mij hebben gemaakt. Want wat voor muziek je ook draait, het enthousiasme spat er aan alle kanten vanaf. Mooi reëel qua schaalgrootte, een heerlijk onderhuidse kracht zonder ooit te bombastisch te worden en vooral een muzikale boodschap die beter overeind blijft dan veel andere top high-end systemen. Goedkoop zijn ze uiteraard niet en dat kan ook niet meer in deze hoge kwaliteitsklasse. Maar als ik naar de constructie, uitvoeringen en gehoormatige prestaties op een eerlijke manier kijk, dan zal niemand kunnen ontkennen dat hier enorm veel waar voor het dure geld word geboden. Als de spreekwoordelijke kers op de taart lijken deze producten tenslotte gebouwd om probleemloos tientallen jaren mee te kunnen. Jaren waarin u vervolgens niet meer de behoefte zult hebben om steeds opnieuw weer om u heen te kijken, om de simpele reden dat u weet het beste voor uw geld te hebben gekocht.

Prijzen
Audio Physic Avantera Plus € 14.250,- (zwart essen, kersen, eiken of walnoot) € 15.850,- (Ebben, hoogglans wit of zwart)
Moon Evolution 740P voorversterker € 7.900,-
Moon Evolution 860A eindversterker € 11.500,-
www.moremusic.nl