Boldz by Mutrox


Werner Ero | 21 maart 2015 | Fotografie Werner Ero

Eenieder die met enige regelmaat grote audioshows bezoekt, zal de afgelopen jaren bij de verschillende Bowers & Wilkins presentaties vast wel de dikke halfhoge akoestische wanden rond de audioset hebben opgemerkt. Een ultieme manier om ook tijdens showomstandigheden een verantwoord en echt goed geluid neer te zetten. Toch zijn deze innovatieve akoestische maatregelen niet door Bowers & Wilkins, maar door de Zuid-Hollandse akoestiekspecialist Mutrox bedacht. Een relatief kleine maar razendsnel groeiende onderneming die van oorsprong stevige wortels in de studiowereld heeft. De laatste jaren is dit werkterrein echter steeds verder naar andere gebieden waar akoestiek ook belangrijk is uitgebreid. Omdat aan maatwerk akoestiek doorgaans al snel een bovengemiddeld hoog prijskaartje hangt, brengt Mutrox sinds kort onder de separate merknaam Boldz, een uitgebreide reeks gestandaardiseerde akoestische producten met een beduidend lager prijskaartje op de markt. Een impressie van een compleet nieuw merk met ‘Real World’ praktijk producten.



Wie met Mutrox oprichters Erik Pleijsier en Ronald Bout in gesprek raakt, wordt doorgaans al snel positief beïnvloed door het onverminderde plezier en enthousiasme dat deze twee tot de tanden gemotiveerde heren uitstralen. Op een prettige manier ‘bezeten’ door hun duidelijke missie om door geluidsbeheersing iedereen een passende akoestische omgeving te bieden, is er wel een heel duidelijke taakverdeling. Erik doet daarbij het klantenbeheer, acquisitie, de financiële zaken en public relations, terwijl Ronald alle akoestiekontwerpen maakt, de eigen productie aanstuurt en de demo’s in het pand verzorgt. Naast de eerder genoemde ervaring in de studiowereld en de activiteiten als akoestiekpartner voor het prestigieuze Bowers & Wilkins, heeft Mutrox met laatstgenoemde inmiddels al talloze fraaie projecten uitgevoerd. Mooie recente voorbeelden zijn de compleet vernieuwde A-Bar in het Amstelhotel in Amsterdam en het nieuwe zeer bijzondere in een voormalige kapel/kerk gesitueerde ‘The Jane’ van top chef-kok Sergio Herman in Antwerpen. Ronald: ‘Werkelijk iedereen die daar een keer op bezoek gaat of inmiddels misschien al is geweest, zal versteld staan hoe effectief de toch naadloos in de omgeving opgaande akoestische voorzieningen hun heilzame werk doen. Van een bijzonder galmende omgeving met zeer lage spraakverstaanbaarheid in de oorspronkelijke situatie, tot uiteindelijk een veel beter gecontroleerde eindsituatie waarover iedereen erg tevreden is.



Stoffig imago
Terwijl bijna iedereen van zijn eigen thuissituatie wel weet of zijn akoestiek slecht of behoorlijk in orde is. Blijft het hardnekkige vooroordeel de ronde doen dat akoestische maatregelen per definitie lelijk zijn. Oftewel veel grote en interieur detonerende objecten die je huiskamer er al snel als een geluidsstudio uit laten zien! Doordat Mutrox haar medewerking ook aan de grootste Nederlandse en Belgische studio’s heeft mogen verlenen, is er ook veel ervaring opgedaan met het gebruik van de meest moderne materialen. Ook wordt continu over nieuwe mogelijkheden, toepassingen en nieuwe producten nagedacht. Hierdoor is het beeld van jaren ‘70 studio’s door de producten anno 2014, volledig achterhaald. Een ander belangrijk gegeven is dat bij Mutrox niet volgens trial en error methoden wordt gewerkt, maar alles daadwerkelijk wetenschappelijk wordt onderbouwd. Een van de voorbeelden hiervan is dat ieder theoretisch bedacht ontwerp, daadwerkelijk in de praktijk wordt getoetst met inzet van een heuse galmkamer. Dit is een speciaal ontworpen betonnen bunker met een extreem galmende akoestiek, die van A tot Z qua akoestische eigenschappen volledig in kaart is gebracht. Als volgende stap wordt de werking van een bepaald (nieuw) product door nauwkeurig gespecificeerde geluidspatronen en methodieken, nauwkeurig bepaald. Op deze wijze ontstaan ontwerpen die daadwerkelijk en zeer voorspelbaar hun heilzame werk doen. Naast het zo belangrijke werkbereik, neemt de vormgeving, materiaalkeuze en afwerking van de producten natuurlijk ook een prominente rol in. Mutrox vindt namelijk dat een werkruimte, restaurant, cinema, luisterruimte of studio niet alleen goed moet klinken, maar er ook zeer goed uit moet zien! Tenslotte zorgen alle gezamenlijke parameters voor de juiste uitstraling en beleving van een ruimte. Om dit alles te kunnen realiseren beschikt Mutrox over een state of the art machinepark, waardoor ieder product in zowel kleine als grote oplagen, volgens zeer nauwe toleranties kan worden vervaardigd.



Boldz
Om aan de gestaag groeiende vraag naar meer gestandaardiseerde akoestische producten die in de praktijk wel echt werken te voldoen, besloot Mutrox onlangs om de mooiste en meest omgevingsvriendelijke producten onder de nieuwe merknaam Boldz op de markt te brengen. Boldz staat daarbij voor stoutmoedig en de ‘andere’ manier waarop een ruimte akoestisch ingekleed kan worden. Feitelijk is het met de verschillende elementen van dit nieuwe merk zelfs mogelijk om een ruimte volledig onzichtbaar akoestisch in te richten! Door een breed scala aan bijzondere eigenschappen, zal het vervolgens veel gemakkelijker zijn om bijvoorbeeld woonkamers ook te gaan gebruiken als home cinema of luisterruimte op het allerhoogste niveau! Iets wat in de huidige, vaak nog zeer reflecterend ingerichte woonkamers, eigenlijk bijna onmogelijk is. De Boldz productenrange wordt niet via Mutrox maar via een zorgvuldig geselecteerd dealernetwerk verkocht. Productvertegenwoordigers die vooraf allemaal een opleiding dienen te volgen bij het Boldz Education Centre. Hierdoor zijn alle dealers straks ook daadwerkelijk in staat om gedegen akoestisch advies te geven. Een speciaal geselecteerde groep premiumdealers is straks zelfs in het bezit van een dedicated met Boldz producten getunde luister- of cinemaruimte. Hiervoor hebben deze mensen een gevorderde opleiding gevolgd, waardoor ze ook akoestiekmetingen bij u thuis kunnen uitvoeren. Dit inclusief rapportage en advies. Eind 2014 is de Boldz website online en zullen de eerste dealers in de Benelux actief zijn met de verkoop. Verder kunnen, wanneer het zo ver is, geïnteresseerden op de website een dealer bij hen in de buurt vinden.

Productenrange

Om een zo volledig mogelijk beeld van deze nieuwe en vooruitstrevende producten te kunnen geven, neem ik in een kort overzicht nog even alle producten met ieder hun eigen doelmatigheid met u door.



• Het meest onzichtbare Boldz product is absoluut Acoustistuc. Dit is op het oog een akoestisch transparante pleister die is te gebruiken op plafonds en wanden. Door een samenstelling van hoogwaardige, absorberende materialen in combinatie met een akoestisch transparante marmeren pleisterlaag, wordt een gemiddeld absorptiecoëfficiënt van a=0,6 bij een dikte van 5 cm gehaald.
• Het tweede product dat min of meer op natuurlijke wijze onzichtbaar in uw ruimte op zal kunnen gaan, zijn de AcoustiCurtainz. Oftewel akoestische gordijnen met een volledig normale look. Natuurlijk zijn gordijnen altijd al goed om galm in een ruimte te verminderen. Maar door een slimme samenstelling van meerdere lagen, werken deze gordijnen al op lagere frequenties waar normale exemplaren dat niet (meer) doen. Door het gebruik van wol en leer elementen geven de gordijnen iedere ruimte een huiselijk tintje. Met de optionele verduisteringsvoering is het zelfs mogelijk iedere ruimte volledig te verduisteren. Hierdoor is het omtoveren van een woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in huis tot een home cinema, wel heel erg gemakkelijk. Bij het sluiten van de gordijnen zal de galmtijd dalen, reflecties van het glas verdwijnen en zal de ruimte donker zijn. Het eindresultaat is een goed gedefinieerd geluidsbeeld en een veel betere beleving. Mogelijk wat minder vanzelfsprekend is dat gordijnen ook goed werk doen in kantoren en restaurants. Situaties waar een goede spraakverstaanbaarheid eigenlijk onmisbaar is.



• AcoustiChunkz is een revolutionair product dat staande golven in een ruimte elimineert. Iedereen die zich wel eens  heeft verdiept in akoestiek, weet dat laagfrequent geluid het moeilijkst onder controle is te krijgen. Hoewel het met enorme pakken minerale wol mogelijk is staande golven adequaat uit te schakelen, gaan dit soort grote absorptievolumes ook meteen ten koste van kostbare leefruimte. Tevens zal het nooit echt mooi tonen. De Boldz AcoustiChunkz zijn feitelijk breedbandig absorberende resonatoren die staande golven elimi neren tussen 50 Hz en 1 kHz. Resonatoren zijn in de regel smalbandig werkende elementen, maar de Chunkz hebben  een intern variabel veersysteem, waardoor deze elementen breedbandig hun werk doen. Door de twee diepte varianten te combineren, is het mogelijk een ruimte extra gemakkelijk te tunen.
•  Het volgende onderdeel AcoustiArtz, is op dit moment misschienwel het best geaccepteerde en vooral meest bekende akoestiekproduct op de markt. Feitelijk is het een custom print van een afbeelding die de klant kiest. Deze afbeelding wordt vervolgens gespannen op een hoogwaardig absorberend paneel dat je als schilderij aan de wand kunt hangen. Hiermee wordt niet alleen de breedbandige galmtijd van een ruimte verlaagd, maar neem je ook meteen storende reflecties weg. De inzetbaarheid is door het zeer decoratieve karakter dan ook enorm. Denkt u daarbij aan galmende woonkamers, kantoren, restaurants of kelderruimten. AcoustiArtz is in diverse diktes verkrijgbaar, zodat het spectrum waarin moet worden geabsorbeerd kan worden vergroot wanneer dit gewenst is.



• Het voorlopig één na laatste product uit de Boldz reeks zijn de AcoustiWedgez, wigvormige panelen die breedbandig absorberen. Door de wigvorm zijn leuke combinaties te maken en doordat de Wedgez van dik naar dun lopen, absorberen zij een groot deel van het akoestische spectrum. Mede door de verschillende trendy afwerkingsvarianten als leer, wolvilt of zelfs bamboe stoffen, zien deze Wedgez er niet alleen fantastisch uit, maar zijn ze ook in iedere interieursetting in te passen.
• Het laatste te bespreken product zijn de AcoustiPanelz. Dit zijn feitelijk breedband absorbers die in verschillende maatvoeringen leverbaar zijn. Doordat de maten in gelijke stappen variëren, kan iedere ruimte akoestisch worden ingedeeld met een maatwerk uitstraling! Door vervolgens te variëren met verschillende materialen, kan de galmtijd tot het gewenste niveau worden teruggebracht zonder dat er zo’n vervelend dode of ‘over’ geabsorbeerde weergave ontstaat. De hoogtematen van de Panelz zijn gelijk aan die van de Chunkz en de Wedgez. Hierdoor is een combinatie van al deze producten geen enkel probleem en zal de ruimte er nog meer als één rustig geheel uit komen te zien. Nog een voordeel bij het inrichten van grote ruimtes, is dat er zelfs Boldz AcoustiPanelz van 3 meter lang zijn!

Praktijkvoorbeelden

Wie ooit wel eens Mutrox in Numansdorp heeft bezocht, zal zich waarschijnlijk net als ik in positieve zin hebben verbaasd over zowel de prachtig aangeklede voorbeeldruimtes, als de vele akoestische voorbeelden. Producten die logisch gegroepeerd op verschillende plaatsen in het pand aanwezig zijn en daardoor een duidelijk beeld geven van de vormgeving en mogelijkheden van het nieuwe Boldz assortiment. Een ander aspect dat mij tijdens de verschillende bezoeken iedere keer weer opnieuw opvalt, is de weldadige rust die in eigenlijk het complete presentatiedeel van het bedrijfspand geldt. Wanneer ik Mutrox mede eigenaar Ronald Bout hierover aanspreek, begint deze meteen breeduit te grijnzen. Ronald: ‘Naast het feit dat wij in ons Mutrox pand natuurlijk al onze producten willen laten zien en vooral zelf laten ervaren, vinden wij het ook erg belangrijk dat eenieder zich hier prettig voelt. In een slechts spaarzaam gedempte bedrijfsruimte zou er alleen maar een gevoel van onbehagen en onrust kunnen ontstaan en dat is het omgekeerde van wat wij hier willen bereiken.’ Wanneer ik vervolgens samen met Erik en Ronald een rondgang door het bedrijf maak, valt mij naast de enorme veelzijdigheid ook de hoge kwaliteit van de producten op. Werkelijk niets wordt hier aan het toeval overgelaten en de klanttevredenheid staat voorop. Naast een prachtige maatwerk home cinema ruimte die er niet alleen schitterend uitziet, maar zeker ook indrukwekkend goed klinkt, zie ik verder nog een reeks kant en klare akoestische cabines. Compacte onderkomens die direct ergens geplaatst kunnen worden met toepassingen die variëren van voice-over tot professionele studio afluistermogelijkheden bij opnames. 



Uiteindelijk blijven er nog een tweetal ruimtes over waarin veel producten van het nieuwe Boldz assortiment zijn toegepast. De eerste ruimte doet mij letterlijk even met de ogen knipperen door de geweldig geslaagde metamorfose. Want in plaats van een vrij kale studio cabine binnen te stappen, kom ik ineens in een volledig tot huiskamer getransformeerde omgeving terecht! Compleet met zitmeubilair, tafels, gordijnen, schilderijen en een imposant maatwerk home cinema meubel dat letterlijk alle apparatuur op het beeldscherm na, aan het oog onttrekt. Maar wacht eens even. Want ondanks het dan wel zeer sfeervolle maar ook spaarzaam aanwezige meubilair, is de ambiance en akoestiek in deze ‘huiskamer’ zelfs nog aangenamer dan in de andere ruimtes die we hebben bezocht. Wanneer ik in deze ruimte een bijzonder overtuigende A/V-demo krijg met gebruikmaking van verschillende Bowers & Wilkins inbouwluidsprekers, blijkt er zelfs op hogere afluistervolumes nog steeds ‘gewoon’ een gesprek te kunnen worden gevoerd! Ook de geluidsweergave zelf valt op door zijn mooie evenwicht, klankkleur en zachtheid qua detaillering. Vooral omdat alles zo mooi is verwerkt, attenderen Ronald en Erik mij nog even graag op de verschillende Boldz onderdelen. Zo is voor het plafond AcoustiStuc stucwerk gebruikt, zijn de gordijnen heel chique uitgevoerde AcoustiCurtainz en blijken de schilderijen aan de wanden, AcoustiArtz wandpanelen in verschillende diktes te zijn!

Na dit schoolvoorbeeld van echte woonkamervriendelijke akoestiekproducten verlaten we weer de huiskameromgeving om vervolgens een echte maatwerk stereo luisterruimte binnen te treden. Ronald: ‘Eh, maatwerk Werner? Net als in de woonomgeving die we net hebben bezocht, is ook in de stereo ruimte waar we ons nu in bevinden, bijna alleen van Boldz producten gebruik gemaakt. Waarschijnlijk meest in het oog springend zijn de in dit geval langgerekte in grijs uitgevoerde AcoustiPanelz en AcoustiChunkz. Panelen die mede door de verschillende diktes heel nauwkeurig de galmtijd en in geval van de Chunkz, ook laagfrequent geluid op de gewenste waarden kunnen terugbrengen. In geval van deze ruimte zijn in de schuine gedeelten recht achter de twee luidsprekers, ook nog een tweetal maatwerk basstraps verwerkt. Luidsprekers zijn in dit geval Bowers & Wilkins 804 Diamond exemplaren, aangestuurd door een Rotel cd-speler en voor- en eindversterker uit de 1500 serie. De twee luidsprekers staan opvallend onorthodox geplaatst. Oftewel praktisch pal tegen de achterwand en bijna zo ver mogelijk uit elkaar als de ruimte het toelaat. Voor een normale woonomgeving zonder voorzieningen, een situatie waarbij ik al snel zou denken dat die doorgaans niet goed zal kunnen klinken, maar hier? Wanneer de eerste klanken van Roughest place van Stevie Ray Vaughan door de ruimte schallen (Dynamic Experience Volume 1 - STS Digital - STS6111109) ontstaat er een beleving die sterk afwijkt van een meer levendige akoestische omgeving. Net als in een studio hoor ik nu veel meer alleen de (pseudo) akoestiek van de opname en nagenoeg niet die van de ruimte waar we nu verpozen. Dit geeft rust en overzicht, maar de weergave gaat er wel meer van op de echte aanwezige akoestiek van de opname zelf leunen. Een tweede opvallend aspect is in deze situatie de strakke en fysiek voelbare laagweergave, zonder ooit in vervelend dreunen of druk op de oren te ontaarden. Het middengebied is opmerkelijk zacht van timbre en mooi zuiver, terwijl ook het hoog rustig en in balans, maar ook open, transparant en gedefinieerd klinkt. Wanneer ook de nodige andere opnamen de revue passeren, denk ik dat dit een dermate interessante gehoormatige insteek is, dat mensen in de toekomst zeker bij de Boldz dealer bij hen in de buurt eens langs zouden moeten gaan om te ervaren wat een geoptimaliseerde akoestiek voor hen zelf zou kunnen betekenen.



Conclusie
Met Boldz brengt Mutrox een nieuw merk met een prachtige serie gestandaardiseerde en zeker ook deels vernieuwende Nederlandse akoestiekproducten op de markt. Akoestiekproducten die een bewezen werking bezitten en waar u gelukkig niet helemaal alleen het wiel opnieuw voor hoeft uit te vinden. Samen met een geselecteerde dealer kunt u in de nabije toekomst een eigen plan samenstellen wat er voor uw eigen omgeving voor maatregelen nodig zouden zijn. Wel is het uiteraard raadzaam om bij zo’n dealer eerst van te voren te luisteren om te ervaren of zo’n gecontroleerde akoestische insteek, ook aansluit bij uw eigen verwachtingspatroon. Maar geldt dat eigenlijk niet bij ieder product waarin u geïnteresseerd bent? Wat mij betreft denk ik dat deze nieuwe Boldz lijn een fundamentele bijdrage bij het oplossen van veel akoestische problemen zou kunnen vormen!

Boldz
tel: +31 (0)186-200220
www.boldz.nl