Teufel Concept E 450 Digital: surround voor de gamer


Eric Beeckmans | 20 maart 2015 | Teufel

Ondanks het feit dat meer mensen een notebook of een tablet gebruiken, is er nog steeds een flinke groep liefhebbers van games en media die een vaste PC gebruiken. Daarnaast heeft de gemiddelde gamer vaak nog een losse console zoals een Playstation of een Xbox in gebruik. Fabrikanten van PC-accessoires spelen daar al jaren op in met speakersets. Ook Teufel voorziet in die behoefte, met de imposant ogende Concept E 450 Digital.

De komst van grotere televisies en beamers heeft veel game-liefhebbers verblijd. Het beoefenen van deze hobby is in het afgelopen decennium dan ook verhuisd van de stoffige zolder naar de woonkamer. Hier staan ook de televisie, een digitale ontvanger en andere apparaten. Wie een surroundsysteem met meerdere aansluitmogelijkheden wenst, maar geen lijvige receiver met dito speakers wil plaatsen, is voor ruimtelijk geluid vaak aangewezen op de markt voor PC-speakers. Teufel speelt hier al een tijd op in en voorziet met hun Concept-serie, waarin ook de E 450 speakerset met een decoder/ voorversterker verkrijgbaar is.

Het formaat telt!
Het recenseren van een meerkanaals speakerset met decoder en subwoofer brengt soms verrassingen met zich mee. Teufel stuurt producten na bestelling netjes op naar een opgegeven postadres en ook recensie-exemplaren komen op die manier op hun bestemming aan. Ik had de Teufel E 450 Digital even opgezocht in de webshop van het merk, toen mij werd verzocht of ik een recensie wilde schrijven. In levenden lijve is het postpakket (dat uit vier losse dozen bestaat) echter best imposant te noemen. En dan doel ik vooral op de subwoofer, waarvan de verpakking en het gewicht niet onderdoen voor een flinke inbouwoven.

De Teufel E 450 Digital begint met een 27 kilo wegende actieve subwoofer, waarvan Teufel opgeeft dat er een 700 Watt versterker inzit. De afmetingen van deze sub liegen er niet om; de naar beneden gerichte 30 cm driver zit in een stevige MDF behuizing die zowel breed als diep 40 centimeter inneemt. De hoogte is met 62,5 centimeter flink, maar mocht de subwoofer (die officieel Teufel US 2112/8 SW heet) onder een bureau geplaatst moeten worden, zou dat nog moeten passen. Achterop de sub zit een 7.1-kanaals ingang met cinch-aansluitingen en zeven klemveerverbindingen om alle satellietspeakers mee aan te kunnen sturen. Voorop het deels in hoogglans zwart uitgevoerde gevaarte zitten een tiptoets voor in- en uitschakelen en twee draaiknoppen voor het aanpassen van het systeemvolume en het subwoofervolume.

De overige verpakkingen die bij de Teufel E 450 Digital worden geleverd bestaan onder meer uit de 5 satellietspeakers, die door Teufel in mat zwart kunststof zijn uitgevoerd, afgewerkt met een metalen grille. Elke satellietspeaker biedt de mogelijkheid voor ophangen, montage op een muurbeugel of vloersteun of vrijstaande plaatsing. Teufel levert losse plakrubbertjes mee en voor de centerspeaker zit een bureaustandaard eveneens in de verpakking. De compacte speakers zijn elk voorzien van een 8 cm driver uit gelaagde cellulose en een met zijde afgewerkte 19 mm dome tweeter. De centerspeaker bezit een dubbele middentoner. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 150 Hz omhoog tot 20 kHz, waarbij het interne filter zorgt voor een crossover bij een frequentie van 3500 Hz (3400 Hz voor de centerspeaker). Net als de subwoofer hebben de satellietspeakers een opgegeven maximale geluidsdruk van 103 dB (gemeten op 1 meter afstand). De opgegeven gevoeligheid ligt op 85 dB, de centerspeaker bezit 105 dB maximale geluidsdruk en 88 dB gevoeligheid.

DecoderStation 5

Het hart van de Teufel E 450 Digital bestaat uit een klein component, dat met een multifunctionele draaitoets en een afstandsbediening wordt bediend. De Teufel DecoderStation 5 mk2 is voorzien van een tweeregelig uitschakelbaar display, dat op kleinere afstand goed leesbaar is. Aan boord van deze kleine processor/ voorversterker zijn decoders voor DTS, Dolby Digital en Dolby ProLogic II en naast vier digitale ingangen kunnen ook drie analoge stereo bronnen worden aangesloten. Speciaal voor de PC is een 5.1-kanaals analoge ingang aanwezig. De verbinding met de subwoofer geschiedt eveneens via een analoge 5.1-kanaals verbinding, Teufel levert drie sets tulpkabels met een lengte van 3 meter mee. Om de speakers te verbinden met de eindversterking in de subwoofer, zit er ook een verpakking met 30 meter luidsprekerkabel bij de Teufel E 450 Digital.

Ik gebruikte de Teufel E 450 Digital in mijn woonkamer, waar ik de verschillende speakers met de meegeleverde kabels verbond met de subwoofer. De verbinding met de DecoderStation 5 werd gemaakt met de meegeleverde tulpkabels en als bronnen dienden een Samsung SMT-C7140 PVR, een Marantz UD5007 en een Denon DVD 2900, die analoog werd aangesloten op de 5.1-kanaals ingang middels InAkustik Rhodos interlinks. Ik ben geen gamer, maar films, documentaires en series worden hier wel veelvuldig bekeken.

De Teufel E 450 Digital in de praktijk
De setup van de Teufel E 450 Digital is best eenvoudig te noemen. Met de menufunctie kunnen inputs, surround-instellingen, tone control, lipsyncing en de speaker setup worden benaderd. Een automatische setup is niet voorhanden, maar wie echt goede ogen heeft kan vanaf de luisterpositie het display nog net lezen en stap voor stap de speakervolumes, de fase van de subwoofer, de speakerafstanden en de afkapfrequentie (crossover) voor het signaal naar de subwoofer instellen. Deze stel ik in op de 150 Hz, want lager geven de satellieten niet weer.

De volume-instellingen voor op de subwoofer stel ik één keer in, daarna laat ik de DecoderStation 5 over het volume beslissen. De door Teufel meegeleverde afstandsbediening is overzichtelijk ingedeeld, bronnen kunnen direct worden gekozen en onderaan zitten toetsen waarmee direct het volume per surroundkanaal kan worden aangepast. Wie overigens even meerekent, weet dat de 700 Watt subwoofer dat vermogen verdeelt over acht kanalen. De subwoofer zelf wordt door een 150 Watt (RMS) klasse D versterker aangedreven, de overige kanalen hebben elk 25 Watt (RMS/ klasse A/B) versterkers tot hun beschikking. De som van het gemeten piekvermogen komt op ongeveer 700 Watt uit.

In de periode dat het Teufel E 450 Digital 5.1-kanaals mijn woonkamer van geluid heeft voorzien, viel vooral de kracht van de subwoofer positief op. Zoals tijdens diverse actiefilms duidelijk werd, worden geluidseffecten overtuigend weergegeven, waarbij het laag gezien de prijsklasse van de set nogal imponeerde met detail en controle. Wat wel duidelijk wordt tijdens de via Netflix gestreamde film Sinister (en waarschijnlijk dus ook van games), is dat stemmen en andere geluiden die via het center-kanaal worden weergegeven wat body missen. Hoewel de subwoofer alle tonen onder 150 Hz over zou moeten nemen, mist de weergave af en toe net wat overtuiging. Dezelfde ervaring bood de set ook tijdens de serie The Walking Dead, waar spraak ook een groot deel van uitmaakt. De geluidseffecten tijdens de terugkerende vechtscènes worden door het vrij open klankkarakter van de front- en surroundspeakers wel weer positief benadrukt en het zombiebloed spat dan ook hoorbaar in het rond.

Ook muziek werd gespeeld over de Teufel E 450 Digital 5.1-set. De meerkanaals sacd van Pink Floyd’s Wish You Were Here (in de 2011 EMI-uitvoering) bevat nog steeds een van de mooiste meerkanaals mixen die ik ken, en verdwijnt dan ook vaak in de lade van de Denon multispeler. De geluidseffecten die de sacd-laag van het fraaie schijfje herbergt komen krachtig uit de speakers van de Teufel E 450 Digital, waarbij de nadruk ligt op helderheid en geluidsdruk. Een vergelijking met vloerstaande weergevers gaat natuurlijk mank, maar ik heb home cinema-sets in deze prijsklasse een stuk minder overtuigend horen spelen. Bassen klinken vol en redelijk droog, met dank aan de flinke subwoofer, en tijdens het intro van Welcome To The Machine bekruipt me het gevoel dat een game-liefhebber met al die krachtig weergegeven geluidseffecten een beter geluid krijgt dan ik van veel Logitech-, Trust- en Creative sets heb gehoord tijdens demonstraties op shows. De nadruk die ligt op bas, gecombineerd met een heldere en redelijk detailrijke weergave van hoge en hogere middentonen, zal juist die doelgroep extra aanspreken.

Conclusie

Natuurlijk is een op de PC-markt gerichte meerkanaals speakerset niet te vergelijken met een dedicated volwaardig home cinema-systeem. Dat is ook niet de markt waar Teufel met de E 450 Digital op mikt. De set biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, waarbij vooral bas-adepten de actieve subwoofer zullen waarderen. De set is niet voorzien van een uitzonderlijk ontwerp, maar voldoet wel aan de verwachtingen die je mag hebben van deze prijsklasse. De aansluitmogelijkheden op analoog en digitaal gebied zijn een pluspunt, samen met de eenvoudige bediening. En de voor deze prijsklasse prima afgewerkte subwoofer presteert boven verwachting. De geïntegreerde mogelijkheden voor het bevestigen van de center- en satellietspeakers zal tevens veel potentiële kopers aanspreken.

Is er voor dat geld dan nog wat te wensen? Jazeker. Dat Teufel geen video-doorvoer heeft verwerkt in de set bood natuurlijk kostenbesparing, waardoor de Teufel E 450 Digital voor een dergelijk bedrag aangeboden kan worden. De keerzijde is echter dat de surround-decoders niet overweg kunnen met de nieuwere meerkanaals standaarden zoals DTS HD Master of Dolby True HD. Teufel heeft overigens wel een nieuwe versie van het DecoderStation in de maak. En tegenwoordig zal het games-spelende publiek ook graag muziek willen streamen via Bluetooth, wat met de Teufel E 450 Digital ook niet mogelijk is. De vrij forse zwarte subwoofer zal daarnaast ook niet iedereen aanspreken.

Keuzes, keuzes. Teufel zal met de E 450 Digital 5.1-kanaals set vooral gamers aanspreken. Voor een home cinema-toepassing kan de set zeker ook gebruikt worden, maar die markt is al overspoeld met sets die meteen een blu-ray speler, meer surround-decoders en streaming-opties aan boord hebben. Wat verder niets zegt over de geboden prijs-kwaliteitverhouding van deze Teufel 5.1-set, want die is zeker wel concurrerend te noemen. Wie plaats heeft voor de grote subwoofer en zijn of haar PC-ervaring wil bekronen met een helder en drukvol geluid, zou aan de Teufel E 450 Digital een prima partner kunnen hebben.

Plus- en minpunten

+ Krachtige, concurrerende weergave+ Aansluitmogelijkheden+ Eenvoudige bediening- Afmetingen subwoofer- Geen doorvoer van video- Decoders niet helemaal van deze tijd

Gebruikte software

Sinister (via Netflix)The Walking Dead (Blu-ray)Dexter Seizoen 8 (DVD)Pink Floyd – Wish You Were Here (EMI sacd)

Gebruikte hardware en accessoires

Teufel E 450 Digital 5.1-setMarantz UD5007 Blu-ray spelerSamsung SMT-C7140 PVRPanasonic TX-P42G20ES plasma televisieAudioQuest Forest HDMI-kabelsInAkustik Referenz OP-102 optische kabelInAkustic Rhodos interlinksEssential Audio Tools Current Conductor stroomkabelsSupra Lo-Rad stekkerblokMasterbase