Vier top middenklassers: Sony FDR-AX100, Panasonic Lumix GH4, Panasonic AG-AC8 en Canon Legria HFG30


Ulco Schuurmans | 29 maart 2015 | Sony

Vier camera’s uit de top van de middenklasse die de resultaten voor beeld en geluid bij onze videohobby aanmerkelijk kunnen verbeteren. Weliswaar van verschillend pluimage en in Full HD (2K) en UHD (4K) maar beide formaten voldoen voor veeleisende videoregistratie. Tevens wordt de keuze tussen een echte camcorder en systeemcamera steeds lastiger. De prijsstelling van circa € 1.200,- tot € 2.000,- is, afhankelijk van het gestelde opname-doel, goed geïnvesteerd geld.



Sony FDR-AX100
UltraHD rukt gestadig op. Na de meer professionele variant, de Sony FDR-AX1, is er nu de beurt aan een echt geavanceerd hobbymodel, de AX100, die in 4K video kan opnemen. Geen videofilmende spiegelreflex- of systeemcamera maar een echte camcorder met een 1 inch Exmor backlighted CMOS sensor goed voor 14,2 Mps en drie grijsfilters aan boord. De resolutie bij UHD bedraagt 3840 x 2160 pixels en het opnameformaat is AVCHD. Hierin zit meteen ook een beperking, de datarates voor 4K zijn bij de FDR-AX100 slechts 50-60 Megabits per seconde en dat is een stuk lager dan bij de AX1 met 150 Mps. Er vindt compressie plaats en dat kan de hoge kwaliteit van UHD negatief beïnvloeden. Gelukkig valt zulks in de praktijk reuze mee.
Met het 12 maal zoomobjectief, de Zeiss Vario Sonnar T 29 mm groothoek tot 380 mm telebereik, heeft een lichtsterkte van F2.8 tot 4.5. De optische prestaties zijn zonder meer goed en de Steadyshot beeldstabilisator behoort tot de beste in zijn soort. Belichten verloopt via de Automatische, flexibele spotmeting (aanraakscherm) of handmatig (draaiknop/menu). Er is verder een belichtingscompensatie, automatische belichtingsverschuiving en tegenlichtcompensatie aan boord. De body is lekker compact en ligt toch relatief goed in de hand. Er is zowel een OLED-kleurenzoeker met 1.440.000 pixels als een Xtra Fine kantelbaar (maximale hoek 270 graden) LCD-scherm aan boord. Het LCD-scherm, meet 920.000 pixels is van het aanraaktype en de helderheid valt via het menu in te stellen.



Geslaagd
Er is keuze uit tal van videoresoluties. Wij noemen XAVC S HD: 1920 x 1080/50P, 25P, 24P”, AVCHD: 1920 x 1080/50p (PS), 24p (FX, FH), 50i (FX, FH), 1440 x 1080/50i (HQ, LP), Mp4: 1280x720 25p, XAVC S 4K: 3840 × 2160/25p, 24p. De datarates zijn respectievelijk bij XAVC S HD circa 50 Mbps”, HD PS: circa 28 Mbps / FX: circa 24 Mbps / FH: circa 17 Mbps / HQ: circa 9 Mbps / LP: circa 5 Mbps, Mp4: Circa 3 Mbps, XAVC S 4K circa 60 Mbps. Bij AVCHD draait het om 50p/24p, progressieve opname, bij Mp4: 25p, progressieve opname, XAVC S 4K: 25p, 24p, progressieve opname, XAVC S HD: 50p, 25p, 24p, progressieve opname.
De fotoresolutie is 20 Mps op 16:9 en 14 Mps bij 4:3. De opslag van video en foto gaat op SDHC-geheugenkaarten.Interessante extra specificaties zijn: My Voice Cancelling, AGC-begrenzing, audioniveauweergave, Cinematone, gezichtsherkenning, Golf Shot, Smooth Slow opnamemodus (alleen AVCHD).
Het geluid is dik voor elkaar. Je hebt de beschikking over Dolby Digital 2-kanaals stereo, Dolby Digital Stereo Creator (alleen AVCHD), Dolby Digital 5.1-kanaals, Dolby Digital 5.1 Creator (alleen AVCHD), MPEG-4 AAC-LC 2-kanaals, MPEG-4 lineaire PCM 2 kanalen (48 kHz/16-bits) (alleen XAVC S 4K). De ingebouwde zoommicrofoon voldoet relatief goed en natuurlijk valt er zowel een externe microfoon als een hoofdtelefoon op de body aan te sluiten.
Op de kwaliteit van beeld en geluid valt zowel bij 2K en 4K weinig aan te merken. De beste resultaten bij 4K krijg je alleen via HDMI 2 op een UHD-tv. Draadloos kan zowel via WiFi als NFC (afstandsbediening).
Samenvattend: een geslaagde budget UHD-camcorder voor de videofilmer die handig en compact met 4K op stap wil.

Panasonic Lumix GH4

De GH-lijn van Panasonic staat bekend om spiegelloze systeemcamera’s die wat de videofuncties betreft de middenklasse camcorder naar de kroon steken. Daarnaast maken deze Lumix-camera’s tevens uitstekende foto’s. Model 4 doet diens naam eer aan: deze camera neemt video in 4K (UHD) op. Natuurlijk kan je ook gewoon in Full HD (2K) videofilmen.
Dat de Panasonic Lumix GH-serie ook menig videofilmer bekoord ligt aan de ergonomische bediening, prima prestaties bij beeld en (stereo)geluid, micro four thirds verwisselbare objectieven van een hoge kwaliteit en het uitklapbare OLED-touchscreen met een relatief hoge schermresolutie van 1,036 miljoen beeldpunten. Hetzelfde geldt voor de zoeker: 2,36 miljoen beeldpunten en een vergroting van 0,7 maal.



De meeste belangstelling van de videomaker zal ongetwijfeld uitgaan naar de mogelijkheid voor UltraHD. Er is keuze uit 3840 x 2160 pixels in de beeldverhouding 16:9 op 24, 25 en 30 beelden per seconde (= Standaard UHD) en 4096 x 2160 pixels op 24 bps (= 4K Cinema). Een goede zet is dat elke pixel op de sensor ook 1 op 1 wordt overgezet naar één beeldpixel. Dat voorkomt beeldfouten door het achteraf moeten ‘bijschalen’ (scaling) van de videobeelden. Op 4608 pixels horizontale beeldresolutie van de gebruikte 16 Mps sensor is de cropfactor net iets hoger als bij de voorgaande micro four thirds-modellen.
Je kunt de kwaliteit van 4K aardig verprutsen door het gebruik van lage bitrates (datasnelheden), veel compressie en weglaten bij de 4:2:2 (YUV) kleurscheiding & helderheid. Dat doet Panasonic gelukkig niet! Bij 4K verwerkt de GH4 de datastromen op 100 Megabits per seconde. Bij 1080 (2K) is zelfs 200 Mbps in de stand Progressive mogelijk. Tevens is er keuze uit compressie in de formaten all-i (elk frame afzonderlijk opgeslagen) of ipb compressie (alleen de verschillen tussen opeenvolgende beelden zijn vastgelegd).

Veelzijdig
Andere sterke kanten zijn het niet weglaten van een low-pass-filter (voorkomt Moiré-effecten), weinig last van de rolling shutter en een hoog dynamisch bereik bij de lagere ISO-waarden. Bij YUV presteert de Panasonic Lumix GH4 voor 2K YUV op 4:2:2 subsamp-ling in 10 bit. Dat lukt de meeste videofilmende spiegelreflexen van de concurrentie echt niet. De beste resultaten behaalt de GH4 via HDMI 2.x naar een externe beeldrecorder. Op de SDXC-geheugenkaart is de subsampling beperkt tot 8 bit.
Interessant is dat de GH4 een lichte vorm van highspeed slow-motion opnamen in zijn mars heeft. Je kunt 4K op 96 bps registreren en dat komt overeen met viermaal slow-motion. De meeste gewaarde functies en mogelijkheden zoals op de voorganger Lumix GH3 zijn hetzelfde gebleven. Nieuw zijn de focus peaking (scherpstelhulp), verbeterde zebra-functie, bij fotografie haalt de sluiter minimaal 200.000 opnamen, er is ook een stille sluitermodus, de AF kan desgewenst via een Touchpad-functie verlopen en de snellere processor & sensorcombinatie maakt snel fotograferen op 12 fps mogelijk. Het nieuwe AutoFocus-systeem van Panasonic heet Depth From Defocus (DFD). Daarbij gebruikt de GH4 een slimme database, de gegevens van het toegepaste Lumix-objectief en beeldanalyse. Dit DFD-systeem werkt met name heel snel en accuraat bij tracking-AF. Wat groot uitgevallen is de YAGHE-unit voor het aansluiten van professionele videoapparatuur waaronder XLR-connectoren en SDI. Je schroeft deze unit onder de GH4-body.
Samenvattend een veelzijdige systeemcamera die zowel de veeleisende videofilmer als fotograaf goed zal bevallen.



Panasonic AG-AC8
Van een geheel andere orde is de Full HD schoudercamera Panasonic AG-AC 8. Deze camcorder mikt op de reportagemaker die stabiel vanaf de schouder wil filmen en gemakkelijk bij de bedieningsknoppen moet kunnen. En natuurlijk geeft zo’n echte schouderbak een lekkere professionele uitstaling. Ondank zijn grootte is de AG-AC8 met 2,4 kg behoorlijk licht. Mogelijk lichter dan menig (semi)professionele gebruiker verwacht doch er valt praktisch goed stabiel mee van de schouder te filmen. De camera ziet er gewoon stijlvol en professioneel uit en de bediening is heel comfortabel. Panasonic raadt deze schoudercamcorder vooral aan voor bruiloften, zakelijke congressen en vergaderingen, documentaires en natuurfilms, sportevenementen en andere evenementen en shows.
De specificaties zijn voor de ambitieuze videofilmer behoorlijk interessant. Je kunt gelijktijdig opnemen naar twee SD(XC)-kaarten. Dat sluit optimaal aan bij de nieuwe relay Auto Switch-functionaliteit van de AC8. Niet alleen het ononderbroken vastleggen van niet te missen beelden maar ook van belang voor audio. De relay-scene maakt gebruik van een externe vaste schijf, zodat audio ononderbroken kan worden opgenomen zonder verlies van spraak als tijdens een voortdurende Auto Switch-opname van doel-SD-kaart wordt gewisseld. Er is een optisch hoogwaardige lichtsterke F1.8 21x optische zoom met een 28 mm groothoek aan boord. Als cameraman kan je met deze groothoek lekker bovenop het onderwerp gaan staan. Het telebereik is 588 mm (kleinbeeld). Elektronisch is 50 maal zoom mogelijk.

Aanbevolen

Zoals gezegd hebben de ergonomie en het bedieningsgemak veel aandacht van Panasonic gekregen. De camera is gemaakt voor op de schouder, de bedieningsknoppen en ringen zitten waar je hen verwacht, de belangrijkste functies zijn handmatig te bedienen en de intelligente automodus (iA) helpt in situaties waar er maar beperkt tijd is om de professionele handmatige instellingen van de camera te configureren. De 1/4.5 sensor met 4.14Mps S-FS is enigszins aan de kleine kant. Toch zijn de beelden scherp, helder, contrastrijk en goed van kleur. Bovendien vallen de lichtsterkte en beeldruis in de praktijk best mee. Een koningin van de nacht is deze camcorder echter niet. De beeldstabilisator is van het type steady-shot met als hart een krachtige 5-axis hybride OIS (Optical Image Stabiliser).
Ook schoudercamera’s hebben tegenwoordig een aanraakschermpje. Het geïntegreerde lcd-touchpanel op de AG-AC8 is van het type 3 met 460.800 beeldpunten en Smart Touch. Bij de AVCHD progressive-opnamemodi is er keuze uit 1920x1080/50p max 28 Mbps, 1920x1080/50i max 24 Mbps tot 1280 x 720 8 Mbps (PM-modus). Voor een gerust gevoel en flexibele en snelle post-productie kunnen rushes snel op externe vaste schijven worden gezet. Daarnaast is de AG-AC8 compatibel met Eye-Fi SD-kaarten, waardoor het overbrengen van opnames naar netwerkapparaten snel, eenvoudig en gemakkelijk verloopt.
Het geluid is goed gemiddeld voor dit type camera’s. Als speciaal introductieaanbod levert Panasonic de AG-AC8 met een nieuwe hoogwaardige 2-kanaals stereomicrofoon. Jammer is dat er alleen 3.5 mm aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon beschikbaar zijn. XLR ontbreekt.
Aanbevolen voor de genoemde doelgroepen en met een prijskaartje van circa € 1.300,- niet duur.



Canon Legria HF G30
Een camcorder met zeker semiprofessionele pretenties die al weer wat langer op de markt is, de Canon Legria HF G30 voor Full HD. De specificaties liegen er niet om. Een meer dan goed objectief is Canon altijd zijn eer te na. Het gaat om een 20x zoom, 26,8 mm-groothoekobjectief en een cirkelvormig diafragma met acht bladen. Een lekker weidse groothoek, meer dan voldoende telebereik voor sport en een fraaie onscherpte achtergrond met bijpassende Bokeh.
Bij een topobjectief hoort een goede optische beeldstabilisatie. In dit geval de Intelligent IS die bewegingsonscherpte effectief tegengaat door automatisch uit vier modi de juiste optical image stabilisation te selecteren. Geen bewegingsonscherpte meer, zelfs bij flink inzoomen. De geavanceerde dynamische modus corrigeert slinger- en kantelbewegingen die vaak optreden tijdens het lopen. Het resultaat? Scherpe, stabiele video’s in elke situatie.
Canon gaat tegenwoordig ook helemaal voor draadloos. WireLess heeft de gebruiker onder remote handbereik de instellingen sluitertijd, scherpstelling en belichting. Gewoon via de smartphone of de internetbrowser van de tablet.
Opnemen in dual-formaat is vrij uniek voor camcorders in deze categorie. De gebruiker kan via dubbele SDXC-kaartsleuven in verschillende bestandsformaten (AVCHD en MP4) en/of op verschillende bitrates opnemen. Bijvoorbeeld in de hoogste kwaliteit voor de latere montage en in een lagere resolutie compact formaat zoals MPEG4 om direct te delen of te uploaden naar internet. Tevens is het mogelijk om tegelijk fast- en slowmotion in MP4-formaat te registreren. Met de beeldsensor en elektronica is eveneens niets mis. Het gaat om HD CMOS PRO-sensor goed voor 2,91 Mps en de DIGIC DV 4 beeldprocessor. De scherpte, het contrast, de natuurlijk kleuren en het hoge dynamische bereik sieren deze combinatie. De beeldruis is relatief laag.



Prima
Volledig handmatige bediening is de vurige wens van gevorderde videofilmers. Daarin heeft Canon ruimschoots voorzien. Er is een manuele objectiefring voor de scherpstelling of zoom te regelen. Belichting, diafragma, sluitertijd en gain kan je allemaal onafhankelijk instellen met het touchscreen en het aanpasbare navigatiewieltje. Is er een snelle automatische scherpstelling gewenst dan komt de Instant AutoFocus te hulp. Daarmee kan de cameraman of -vrouw heel snel en nauwkeurig scherpstellen zodat de gerenommeerde HD-scherpte blijft bestaan. De gezichtsdetectie verbetert automatisch de instellingen van de camcorder voor de mens.
Het 8,8 cm (3,5”) uitklapbaar OLED-touchscreen heeft een resolutie van 1,23 miljoen beeldpunten, biedt een hoog oplossendvermogen, prima contrast en kleurenreproductie. Zelfs bij wat meer invallend licht. De 0,61cm (0,24”) elektronische kleurenzoeker herbergt 1,56 miljoen pixels en kan je tot 45° draaien. Voor het vastleggen van videoformaten is er keuze uit Vier AVCHD-modi 50p: 1920 x 1080, 28 Mbps; 50i/PF25: 1920 x 1080, 24 Mbps; 50i/PF25: 1920 x 1080, 17 Mbps; 50i/PF25: 1440 x 1080, 5 Mbps. Progressive is 25P.
En vijf modi voor MP4-opnamekwaliteit: 50p: 1920 x 1080, 35 Mbps²; 25p: 1920 x 1080, 24 Mbps²; 25p: 1920 x 1080, 17 Mbps²; 25p: 1280 x 720, 4 Mbps; 25p: 640 x 360, 3 Mbps.
Bij Full HD scoort deze Canon Legria HF G30 tot in de hoogste 1080 Full HD-klasse voor dit marktsegment. Het geluid klinkt zoals wij van Canon gewend zijn bovengemiddeld. Dolby Digital 2 kanalen (AC-3 2 kanalen); 5,1 kanalen surround-geluid (via optionele SM-V1-microfoon). Verder kent het Canon-geluid intelligente audioscenes die de klank en volume optimaliseren voor de desbetreffende opnamesituatie.
Een prima Full HD camcorder mede voor de actie/sportfilmer en waar het geluid telt. De prijs ligt rond de € 1200,-.



Prijzen
Sony FDR-AX100 € 1.999,-
Panasonic Lumix GH4 € 1.499,-
Panasonic AG-AC8 € 1.299,-
Canon Legria HF G30 € 1.199,-