ElectroStyling: Smart interieur steeds toegankelijker


Rudirick de Jong | 11 april 2015

Wij merken dat steeds meer mensen kennis willen maken met smart interieurinrichting. Maar hoe kom je in contact met een smart specialist? Welke mogelijkheden zijn er allemaal? En waar kun je terecht met vragen? Vragen die wij regelmatig horen. ElectroStyling heeft daarom de Smart Ready Quickscan ontwikkeld, een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een ElectroStylist. Een gesprek waarin de technische mogelijkheden en wensen worden besproken, maar ook inzicht wordt gegeven in de facetten van een smart interieur.



De ElectroStylist loopt door een vragenlijst waarmee duidelijk wordt wat de wensen zijn op het gebied van Smart Living. Op die manier kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de mogelijkheden van een smart interieur en maak je kennis met de diensten van een ElectroStylist. De Smart Ready Quickscan is geschikt als je al concrete verhuis-, bouw- of verbouwplannen hebt, maar ook als je je huidige woning een make-over wilt geven.
De ElectroStylist adviseert over de juiste smart technologie in het interieur. Maar om een goed Smart Living-plan te kunnen schrijven, moet duidelijk zijn wat de wensen en eisen zijn. Hierbij gaat het niet om de producten en ook niet om het huis, maar echt om hoe je met techniek omgaat en welke rol techniek speelt in je leven. Dat is voor iedereen anders. Om je een beeld te geven van die talloze opties, lichten we de populairste en de meest opvallende mogelijkheden op de volgende pagina’s toe.



Smart Audio
Een smart audiosysteem is een muzieksysteem dat is aangesloten op je thuisnetwerk en het internet. Hierdoor heb je verbinding met je eigen muziekbibliotheek, maar ook toegang tot het online aanbod van Spotify of Deezer en alle internetradiostations. Je kunt via bluetooth of Apple Airplay muziek vanaf je smartphone of tablet streamen naar je muziekinstallatie. En met een app op diezelfde smartphone of tablet bedien je het systeem heel eenvoudig. Via de app kun je bijvoorbeeld bepalen wat je in welke kamer wilt horen. Audiosystemen zijn er in ontzettend veel varianten; van stereo met twee speakers tot draagbare luidsprekers, alles is mogelijk. Er zijn compacte systemen, inbouwspeakers of oplossingen waarmee je je bestaande installatie een upgrade kunt geven.



Smart video
Met een smart videospeler heb je toegang tot video’s op apparaten in je thuisnetwerk of via internet. Zo kun je online videodiensten als NetFlix, YouTube en Uitzending Gemist gebruiken, maar ook je eigen opnames bekijken. Denk daarbij aan vakantiefoto’s en video’s van dat dagje in de dierentuin. Met een smart videospeler maak je van een normale TV een Smart TV. De bekendste spelers zijn de Google Chrome Cast en de Apple TV, maar ook Blu-ray spelers of spelcomputers zoals de Sony Playstation of de Microsoft Xbox zijn hiervoor geschikt.



Smart koelkast
Een smart koelkast is aangesloten op internet, hierdoor heeft de koelkast allerlei extra functies. Zo kun je op afstand, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen, via je smartphone zien wat je thuis nog in de koelkast hebt liggen. De koelkast kan ook zelf zijn voorraad beheren en als iets op is, bijbestellen. Daarnaast kan zo’n slimme koelkast suggesties geven wat je kunt koken op basis van wat de ingrediënten die er nog inliggen. En een slimme koelkast kan je waarschuwen als de houdbaarheidsdatum van een product binnenkort afloopt. Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar alle grote fabrikanten zijn er mee bezig. Enkele hebben zelfs al een demonstratiemodel laten zien.

Smart schoonmaken

Bij smart schoonmaken denk je meteen aan robotstofzuigers. Een robotstofzuiger is een zelfstandige stofzuiger die door je huis rijdt en precies weet wat al wel en wat nog niet schoongemaakt is. Als de batterij leeg is, gaat de robot vanzelf terug naar zijn oplaadstation, laadt zijn batterij op en gaat daarna verder met schoonmaken vanaf het punt waar hij gebleven was. Een robotstofzuiger heeft sensoren aan boord waarmee hij je huis scant en zo de weg leert kennen, waardoor hij niet zomaar van de trap valt. Als je een robotstofzuiger aan je thuisnetwerk koppelt, kun je de stofzuiger op afstand bedienen of volgen via je smartphone of tablet. Zo kun je zien hoever je robot al is of waar in huis hij op dat moment bezig is. Daarnaast geeft hij een signaal als bijvoorbeeld de opvangbak vol is of als hij ergens op een obstakel is vastgelopen.



Smart verlichting
Als je bedenkt hoeveel knoppen je per dag indrukt om de juiste lichtsfeer te creëren dan moet dat veel slimmer en efficiënter kunnen. Door het juiste schakelmateriaal achter je lampen te plaatsen, kun je lampen met elkaar verbinden en op afstand bedienen. Handig als je bijvoorbeeld vergeten bent om je lichten uit te doen of als je onverwacht langer van huis bent dan gepland. Verlichting is bepalend voor de sfeer in je huis. Door dit te automatiseren kun je via een app op je telefoon eenvoudig de gewenste sfeer bepalen. Je kunt alle lampen individueel bedienen, maar ook koppelen en gezamenlijk aansturen. Daarnaast kan het systeem tijdens vakanties een aanwezigheidssimulatie draaien, waardoor het lijkt alsof het huis bewoond is. Dat geeft een veilig gevoel.



Smart klimaat
Tot voor kort zaten we vast aan een vaste thermostaat aan de muur waarmee we de temperatuur in ons hele huis konden regelen. Een smart thermostaat is via je thuisnetwerk verbonden met internet. Daardoor is de temperatuur ook op afstand te regelen met bijvoorbeeld je smartphone. Zo kom je nooit meer thuis in een koud huis. Een ander voordeel is dat je bij sommige smart thermostaten voor afzonderlijke ruimtes in je huis de temperatuur kunt regelen en via een verbruiksoverzicht in de gaten houdt hoeveel energie je verbruikt.
Naast smart thermostaten zijn er ook slimme klimaatsystemen die voor een optimale temperatuur in huis zorgen, bijvoorbeeld met voldoende aanvoer van frisse lucht. Die systemen kunnen ook weer goed samenwerken met je raamdecoratie en je zonwering. Met de temperatuur- en lichtsensor wordt het weer buiten in de gaten gehouden en blijft de temperatuur binnen optimaal.



Smart connect
Het mag duidelijk zijn dat alles om ons heen steeds meer connected wordt. Zo worden niet alleen steeds meer apparaten aan internet gekoppeld, maar ook aan elkaar. Al deze apparaten maken gebruik van je thuisnetwerk, wat dus steeds zwaarder belast wordt. Daarom is het van belang dat de basis van je netwerk rust op een goede infrastructuur. De internettoegang moet overal beschikbaar zijn in huis en ook achterin je tuin. Zonder dat je netwerk zo traag wordt dat je niet meer normaal gebruik kunt maken van je computer, telefoon en tablet. De komende jaren zal dit steeds belangrijker worden en daarom is het van belang het goed op orde te hebben. Alleen dan kun je zorgeloos genieten van de onderlinge communicatie tussen je smart apparatuur en internet.



Smart Ready Quickscan
De ElectroStylisten kennen alle ins en outs van nieuwe mogelijkheden en kunnen dit eenvoudig en begrijpelijk uitleggen. Geen moeilijke verhalen over protocollen, kabels en technische eigenschappen. Gewoon een duidelijk verhaal. Met de Smart Ready Quickscan brengt de ElectroStylist jouw wensen in kaart. Je ontvangt van de ElectroStylist een helder rapport, zodat je een volledig overzicht hebt van jouw wensen én de mogelijkheden in jouw huis. Ga voor de Smart Ready Quickscan langs bij de ElectroStylist in de regio, zie: http://electrostyling.nl/electrostylisten/