Magix Video Pro X6, Sony Vegas Pro 13 & Final Cut Pro X


Ulco Schuurmans | 23 april 2015

Voor de gevorderde videoamateur zijn montage-pakketten (NLE-software) in de middenklasse het meest interessant. Dit zowel qua de geboden bewerkings-mogelijkheden bij beeld en geluid (editing) en effecten/overgangen en correctiemogelijkheden als de rekensnelheid, gebruikerscomfort en het accepteren van de meeste gangbare videoformaten. Magix Video Pro X6, Sony Vegas Pro 13 en Apple Final Cut Pro (10.1x) voorzien ruimschoots in deze wensen.

De videofilm komt pas echt tot zijn recht in de zogenaamde ‘postproduction’. Dat is de combinatie van montage en nabewerking. De montage zelf, het non lineair editen (NLE), berust op het bijsnijden, in de tijdlijn plaatsen en het kiezen van de overgangen (transitions). En de nabewerking bestaat uit het corrigeren van beeld en geluid, het aanbrengen van titels en effecten, het overvloeien van video en audio (mixing) en zo nodig ook key-ing. Eenvoudiger NLE-software biedt regelmatig te weinig bewerkingsmogelijkheden, is traag, loopt zo nu en dan vast en herkent niet alle videoformaten (bijvoorbeeld 4K, 3D, de videofilmende foto- en actiecamera). Investeren in een montagesoftware van formaat loont zeker zoals de drie hierna besproken pakketten laten zien.



Magix Video Pro X6
Magix voor Windows Vista, 7 en 8 is een oude getrouwe aan de montagescene en behoorlijk populair bij videoamateurs. De toevoeging Pro geeft al aan dat deze Magix-versie mede mikt op de professionele videoformaten die immers ook in de amateursector oprukken. Bijvoorbeeld 4K (UHD) van Sony en Panasonic, de Canon EOS C-series en de Blackmagic camcorders. Vrees echter niet, Magix Video Pro X6 is er niet moeilijker door geworden. De oude relatieve gebruiksvriendelijkheid zoals gewend bij de Video Deluxe is gebleven. En de taal is geheel Nederlands.
Het hoofdscherm heeft de klassieke structuur van de tijdlijn met een apart beeldvenster voor het bronmateriaal en een window voor het af te spelen videoproject zelf. Waar nodig open je bibliotheekvenster voor het importeren van AV-materiaal, effecten of filters. Het gebruikersinterface is overzichtelijk, intuïtief en werkt redelijk snel. De sporen in de tijdlijn laten duimnagelbeeldjes voor video en golfpatronen voor audio zien. Bij Full HD kan je op een doorsnee montagecomputer op vijf realtime videosporen werken. Ook AVCHD vormt geen probleem.
Tot de belangrijkste specificaties behoren: Native 64-bit toepassingen, ondersteuning van de professionele formaten XDCAM, AVC Intra, DVCPRO, ProRes, UHD, schaalbare proxy editing, primaire en secundaire driewegs-kleurcorrectie, multicamcorder editing op maximaal 9 sporen, Full Stereo 3D ondersteuning, nauwkeurige geluidsmontage tot op omroepniveau (Broadcast), disc authoring voor dvd en Blu-ray disc, export van videobestanden in Broadcast-kwaliteit met batch processing en tal van nuttige plug-ins afkomstig van proDAD (beeldstabilisatie) en Red Giant (prima effecten). Dat zal voor menigeen voldoende zijn.



Nieuw in Pro X6 zijn:
- Verbeterde H.264 (nog geen H.265) en audio CODECs. In samenwerking met de geoptimaliseerde videomachine (= softwarekern voor bewerking) zijn projecten te bewerken in systeemgeheugens groter dan 4GB aan RAM.
- Nesting-techniek. Hiermee kan je stukken gemonteerde video (sequences) invoegen in andere projectsequenties. Zo zijn complexe montages te bouwen waarbij je de sequenties afzonderlijk kunt bewerken en deze zich dienovereenkomstig in de totale videofilm aanpassen.
- Ultra HD en 4K. Niet alleen van UHD-camcorders maar ook van smartphones en de GoPro Hero 3+ actiecamera. Deze functie is nog beperkt tot 1 track. Dit terwijl 3D MVC wel op drie realtime-sporen gaat. Tevens is RAW-import mogelijk.
- De nieuwe nauwkeurige meet & instelinstrumenten Histogram, ectorscope, Waveform Monitor en RGB Parade.
- Nog een betere ondersteuning van aanwezige grafische processoren (GPU’s) op de videokaart, Aantrekkelijk is het High Dynamic Range (HDR) effect voor een hoog contrastbereik.
In het algemeen zijn de werksnelheid, nauwkeurigheid voor correcties en fijnafstelling, import van bestanden en de effectmogelijkheden aanmerkelijk verbeterd. Ervaren Magix-gebruikers kunnen zo doorgroeien naar de Pro-versie 6.

Sony Vegas Pro 13

Alweer een oudgediende, Sony Vegas Pro 13 voor Windows Vista, 7 en 8. Dit NLE-pakket richt zich met name op de prosumer- en professionele Sony-camcorders met de daarbij horende video formaten in Full HD, UHD/4K en 3D. Sony Vegas Pro 13 kan relatief veel. Zoveel zelfs dat de beginner er mogelijk in verdrinkt. In het verleden was het gebruikersscherm (gui) met monitorvenster, projectvenster, tijdlijn en bibliotheek-windows enigszins aan de priegelige kant. Dat is in versie 13 verbeterd en wij vinden de gui ook intuïtiever. Je kunt de gebruikersinterface geheel op eigen maat en smaak instellen en op een monitor van 21 inch en groter is het best prettig monteren. Nesting en hot-key-functies verbeteren het gebruiksgemak en snelle werkstroom nog verder.



Bij de editing-functies vallen op de nauwkeurige en relatief snelle bewerking op voor SD, HD, 2K, en 4K (UHD) materiaal in 2D of stereoscopisch 3D, met drag-and-drop functionaliteit voor de traditionele 3-punts en  4-punts montages. De geboden effecten en plug-ins zijn van hoge kwaliteit en misstaan ook bij 4K niet. En bij keying en compositing toont Sony Vegas Pro 13 zich een ware meester. Ook de kleurcorrectie staat op hoog niveau. En bij audio mixen en bewerken tot een soundtrack die klinkt als een klok heeft Sony de naam en faam hoog te houden. Noemenswaardig in deze zijn: een ongelimiteerd aantal audio tracks, high-resolution 24-bit/192 kHz audio recording en playback, punch-in recording, 5.1 surround mixing, effect-automatisering en tijd compressie/expansie. De geluidseffecten staan op realtime pro-niveau voor onder andere equalizer (EQ), reverb, delay en echo. Er zijn uitgebreide correctiemogelijkheden voor audio aan boord. Er zijn tal van third-party VST audio plug-ins beschikbaar. Tevens geheel compatibel met andere Sony software voor professionele geluidsbewerking.



De import/export-functies zijn dik in orde. Tot de uitwisselbare bestandsformaten behoren onder andere native .veg files en AAF for Avid ProTools, XML voor Apple Final Cut Pro 7, Final Cut Pro X (alleen export), DaVinci Resolve 11 en .prproj for Adobe Premiere Pro CC en After Effects CC. En bij de camcorder ondersteunt Vegas Pro 13 XAVC, XAVC S, XDCAM, NXCAM, AVCHD, HDCAM SR, DSLR h.264 QuickTime en RED, Panasonic P2 DVCPRO, en AVC-Intra. Ook kan je Vegas Pro Projects encoderen naar HDCAM SR MXF-bestanden. Vermeldenswaard zijn de goede mogelijkheden om dvd- en Blu-ray schijven op te maken en te branden met het meegeleverde dvd Architect.



Tot de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen bij versie 13 behoren onder meer:
- Een speciale iPad app voor het draadloos bedienen van de gebruikersinterface bij editing, het elders laten zijn van voorgemonteerde versies (reviewers kunnen hun opmerkingen als markers toevoegen) en bediening van Vegas Pro 13 met gebaren (gesture control).
- Duidelijk vormgegeven loudness-meter voor het geluid.
- Een verbeterde GPU-versnelling bij videokaarten van NVDIA en AMD.
- Een verbeterde projectarchievering voor alle betrokken AV-media.
- Een nieuwe voice-over plug-in met instelbare stijlen (templates) voor de dialoogvorm, mix en effecten.
- De meegeleverde NewBlue FX Essitial IV met onder meer Chroma Key Pro, Color Replace, Cut Away, Garbage Matte, Picture Gird, Picture-in-shape, Saturation EQ, Saturation Modifier, Selective Touch UP, en Title.
Sony Vegas Pro 13 is het editing tool voor de editor en postproducer die onder Windows hoge pretenties heeft bij de kwaliteit van beeld en (zeker ook!) geluid bij een groot aantal uiteenlopende videoformaten. De prestaties zijn op een stevige Windows computer ronduit snel en de workflow echt gestroomlijnd. Het pakket is in het Engels en vergt enige leertijd.

Final Cut Pro X

Bij Apple OSX is het iMovie voor de beginnende amateur en Final Cut Pro voor de gevorderde en professionele gebruiker. De overstap van het traditionele FCP Studio 7 naar het veel flitsender en ook meer op sociale media gerichte FCP X viel menig gebruiker toch wat zwaar. Te meer omdat eerdere releases nog niet de pro-functionaliteit brachten die men er in het circuit van verwachtte. Dat is met de huidige 10.1x versie gelukkig geheel verleden tijd.



Het is even wennen, maar dan heb je als veeleisende postproducer een montage-instrument in handen dat in deze edit-prijsklasse voor beeld en geluid zijn weergave niet kent. Ook is de overstap van iMovie naar FCP X minder moeilijk dan gedacht.
Een van de grootste verbeteringen ten opzichte van FCP Studio 7 is de zogenaamde magnetische tijdlijn. Sleep de videoclips naar hun plaats in de tijdlijn en zij voegen en synchroniseren automatisch naadloos samen. Dat werkt na even wennen voortreffelijk. Nooit meer zwarte gaten (gaps) en lelijk botsende videoclips in de tracks.
Voor producties met meerdere camcorders draait FCP X de edit-hand niet om. Tevens kan je allerlei verschillende videoformaten gewoon in de timeline kwakken. De editing-software herkent deze bestanden automatisch en verwerkt hen in het native (= het oorspronkelijke) formaat op 64 bit. Maximaal zijn er 64 invalshoeken (angles) voor camera’s in video en foto beschikbaar. De bijbehorende Angle Editor en Angle Viewer zijn daarbij heel behulpzaam.
FCP 4 slikt 4K UHD zonder mankeren en in realtime. Zelfs tot 16 multicams is mogelijk als de Mac-computer maar krachtig genoeg is. Overigens vallen de gestelde systeemeisen best mee. FCP X draait al goed op een iMac of Mac Pro notebook met minimaal 4 GB systeem en een Intel i5 CPU.



Zoals gezegd kan deze montagesoftware met vrijwel alle gangbare videoformaten uit de voeten in SD, Full HD en 4K in AVHD, MPEG2 en MPEG4, DV plus uiteraard het eigen Apple QuickTime en ProRes. Ook Sony XAVC, REDCODE RAW en Blackmagic zijn van harte welkom. 4K valt via HDMI op tv te zien. Voor 3D is een aparte plug-in nodig.
De grafische effecten zien er goed uit en FCP X ondersteunt de videoversnelling op de ingebouwde kaarten. De correctiemogelijkheden voor beeld en geluid zijn zeker op niveau.
Het mediamagement is duidelijk en intuïtief. Enkele opdrachten en benamingen wijken af van andere montagepakketten maar dat valt te leren.



Het gebruikersinterface ziet er overzichtelijk en opgeruimd uit. Projectbibliotheken met bronmedia en/of projecten zijn gemakkelijk met andere editors uit te wisselen. Opmerkelijk goed werkt de automatische beeldstabilisatie.
De exportmogelijkheden zijn lekker groot en met name ook gericht op het gebruik in de cloud en sociale media. Er zijn een aantal templates voor het op- en aanmaken van dvd en Blu-ray beschikbaar. De kleurcorrectie, colour grading en key-ing functioneren prima.
Voor het meten en analyseren zijn er histogrammen, vectorscopen en waveform monitoren aan boord. Bij het geluid komen de 10-31 bands equalizer, creatieve plug-in effecten, corrigerende audiofilters, automatische synchronisatie, editing over meerdere kanalen, het corrigeren van uit de pas lopende volumes en het gelijkwaardig (Match) laten klinken van geluidsopnamen gemaakt met verschillende microfoons van pas. En met de Inspector zijn fouten snel te traceren en uit de soundtrack te verwijderen.



Belangrijke verbetering in de laatste 10.1x-versie zijn onder meer:
- Verbeterde audiofades men handles (handvatten om met de pijlcursor aan te trekken).
- Verbeterde split edits.
- De genoemde compatibiliteit met 4K.
- Native support voor MTS-, MT2S en XML.
- Het flexibel kunnen aanpassen van het gui.
FCP X is de eerste keuze voor de Mac-gebruiker die editing software van formaat voor een alleszins redelijke prijs zoekt.



Conclusie
De keuze voor NLE-software van formaat is aan de gebruiker. Oordeel naar het besturingssysteem, geboden mogelijkheden en formaten in relatie tot het gestelde montagedoel en welke ervaring je al met eerdere versies hebt. Er zijn proefversies voor 30 dagen uitproberen van internet te downloaden.