Energiebuddy Smappee verlaagt stroomverbruik zonder comfort aan te tasten


| 25 april 2015

Het aantal energiemonitoren dat de laatste jaren op de markt is gebracht, is niet meer op de vingers van één hand te tellen. Producten met vertrouwenwekkende namen als Anna, Toon en Wendy buitelen over elkaar heen om de consument te verleiden minder energie te verbruiken. Vaak worden deze monitoren geleverd door energiebedrijven die op die manier hopen consumenten aan zich te binden. Daardoor zijn ze meestal uitsluitend beschikbaar voor klanten met een serviceabonnement. Smappee is een vreemde eend in de bijt, omdat deze ‘energiebuddy’ vrij verkrijgbaar is en na aanschaf geen extra kosten met zich meebrengt. Bovendien is hij intelligenter dan andere monitoren. Zo houdt hij niet alleen het totale energieverbruik in huis in de gaten, maar ook het energieverbruik van individuele elektrische apparaten, inclusief het sluimerverbruik. Dat maakt hem uniek.



De twee belangrijkste onderdelen van Smappee zijn de monitor en de app. Beide laten zich eenvoudig installeren. De monitor hang je op in je meterkast en sluit je aan op je wifi-netwerk. De meegeleverde sensor, die het stroomverkeer registreert, klem je om de kabel die tussen de kWh-meter en de groepenkast loopt. De app installeer je op je smartphone of tablet (iOS of Android). Hiermee kun je de verbruiksgegevens van de monitor uitlezen. Zodra alles is aangesloten, bij elkaar een half uurtje werk, begint de monitor je energieverbruik te meten en met je smartphone of tablet te communiceren. Het zelflerend vermogen van de app maakt dat hij na verloop van tijd automatisch de verschillende elektrische apparaten in huis herkent aan de hand van hun ‘energiehandtekening’ of de sporen die ze nalaten. Zo krijg je in één oogopslag inzicht in het energieverbruik per apparaat en de daaraan verbonden kosten per dag, maand of jaar. Je ziet meteen wat de ergste stroomvreters in huis zijn en hoe groot het sluimerverbruik is. Indien van toepassing wordt ook de opbrengst van de zonnepanelen op je dak nauwkeurig bijgehouden. Energie besparen wordt zo wel heel gemakkelijk.

Stefan Grosjean, oprichter en CEO van Smappee

Comfortplugs voor extra gemak
Als extraatje wordt bij elke Smappee een Comfort Plug™ meegeleverd. Met behulp van deze stekker, die je tussen een wandcontactdoos en een elektrisch apparaat plaatst, kun je het betreffende apparaat vanuit de app op afstand in- of uitschakelen. Maar daar blijft het niet bij. Wil je bijvoorbeeld dat je tv en de bijbehorende decoder uitgeschakeld worden als je gaat slapen of als er niemand meer thuis is? Of dat de apparatuur in je thuiskantoor uitgezet wordt wanneer je je woning verlaat? Dat kan door zogenaamde ‘triggers’ te gebruiken. Daarmee kun je zelfs elektrische apparaten uitschakelen als je stroomverbruik te hoog oploopt of elektrische laders inschakelen als je zonnepanelen veel stroom produceren. Verder kun je een vakantieschema activeren dat het doet voorkomen of je tijdens je afwezigheid thuis bent door ’s avonds een aantal lampen te laten branden. Tegelijkertijd kun je er zo voor zorgen dat de apparaten die via een Smappee-comfortplug aangesloten zijn, uitgeschakeld worden. Op die manier verhoogt Smappee je comfort en bespaar je nog meer energie (tot wel 12%!). Mocht je extra stekkers willen inzetten, geen punt: ze zijn in pakken van drie of zes te bestellen.

 

Connected Home stap dichterbij

“Smappee is sinds kort ook compatibel met IFTTT (afkorting van ‘If This Then That’), een webdienst waarmee je krachtige verbindingen kunt creëren tussen apps en apparaten die je dagelijks gebruikt,” zegt Stefan Grosjean, oprichter en CEO van Smappee. ”Zo kun je bijvoorbeeld je Philips Hue-lampen rood laten knipperen als het stroomverbruik in huis een bepaalde grenswaarde overschrijdt. Of jezelf een mailtje of sms’je laten toesturen als Smappee constateert dat het totale verbruik onder een bepaalde drempelwaarde zakt. Dit maakt het mogelijk eerder in te grijpen bij een eventuele stroomuitval. Tevens hebben we een open API (Application Programming Interface) ontwikkeld om ook andere partijen in de gelegenheid te stellen slimme toepassingen rondom Smappee te bouwen. Een principe dat ons na aan het hart ligt. Daarnaast werken we op dit moment hard aan de integratie van Smappee met Apple’s HomeKit, onderdeel van iOS 8: een communicatieprotocol waarmee domoticaproducten automatisch met Apple-producten kunnen ’praten’. Kortom: Smappee brengt de realisatie van het Connected Home een flinke stap dichterbij.”





Energiebespaartips
- Wie op 40°C in plaats van op 60°C wast, bespaart tot 50% energie.
- Een wasdroger met luchtafvoer verbruikt 10% minder stroom dan een condensdroger.
- Led-lampen zijn tot 80% zuiniger dan gloeilampen en gaan ongeveer 30 jaar mee.
- Een laptop verbruikt tot 70% minder stroom dan een PC.
- Een spelconsole verbruikt tot 10x meer stroom dan een dvd-speler bij het afspelen van een dvd.
- Koelkasten en diepvriezers uit de klasse A+++ leveren een energiebesparing op van 60% in vergelijking met toestellen uit de klasse A.
- De ideale koelkasttemperatuur bedraagt 5 tot 7 °C.
- Uit een volle koelkast of vriezer ontsnapt bij openen minder koude lucht; dat scheelt stroom.
- Telkens wanneer de deur van een oven geopend wordt, gaat 20% van de warmte verloren.




Smappee made by Smappee
Smappee is niet alleen de naam van de hier beschreven energiebuddy, maar ook de naam van de leverancier van het product. Dit in 2012 opgerichte bedrijf, gevestigd in Kortrijk (België), ontwikkelt innovatieve, gebruiksvriendelijke en betaalbare oplossingen die erop gericht zijn minder stroom te verbruiken zonder aan comfort in te boeten. Oplossingen, zoals Smappee, waar zowel de consument als het milieu wel bij varen. Vandaar het motto: ‘Let’s win’. Als blijk van erkenning ontving Smappee onlangs het Henry van de Velde Label 2014 voor het kwalitatieve design van het gelijknamige product en de Deloitte Rising Star 2014 Award voor de innovatiekracht en het marktpotentieel van het bedrijf.




Prijzen
Smappee is verkrijgbaar via www.smappee.com en in de Apple Online Store. Prijs: 199,- euro, inclusief één comfortplug. Een doos met drie extra stekkers kost 34,95 euro, een doos met zes stuks 59,99 euro.

www.smappee.com/nl