Review: NAD D7050


René Smit | 01 mei 2015 | NAD

Wanneer de hoofdredacteur mij benadert met de vraag of ik zin heb om de laaste loot aan de stam van NAD producten - te weten de D7050 - aan de tand te voelen, zeg ik direct ja. De D7050 versterker is namelijk een product waar ik weinig ervaring mee heb maar één die steeds belangrijker wordt voor een grote groep, vooral nieuwe, luisteraars. Naast de D7050 levert de importeur ook een Bluesound Node en een set Dali Zensor boekenplankluidsprekers mee. Alles bij elkaar staat er een set met een totaalprijs van 1750, - euro exclusief bekabeling, waarmee je alle kanten op kunt. Alleszins betaalbaar en qua fysiek bijna in elke ruimte te plaatsen.



Details
NAD timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg met veel innovatieve producten in zowel de Master-serie als de betaalbare range. Denk aan de schitterende M2 geïntegreerde versterker en de alom bejubelde D3020. Onderwerp van deze test is de D7050: een apparaat dat met een adviesverkoopprijs van € 999,- een beetje zweeft tussen beide eerder genoemde producten. Qua techniek is de D7050 gebaseerd op de M2 en C390DD, producten die door NAD niet als versterker maar als een Powerdac worden gepromoot. De D3020 is een klasse D versterker met ingebouwde DAC en dus heel anders van opbouw. 

Consequentie van deze opbouw is dat de D7050 uitsluitend over digitale ingangen beschikt en analoge ingangen moet ontberen. Een bewuste keuze van NAD en voor een grote groep gebruikers geen enkel probleem. De D7050 beschikt over optische, coaxiale en USB ingangen en natuurlijk ontbreken Bluetooth (AptX) en Airplay niet. Verder is voorzien in een ethernetaansluiting om de Powerdac aan uw netwerk te koppelen. Het netsnoer is afneembaar en kan dus, mocht de gebruiker hier behoefte aan hebben, opgewaardeerd worden naar een ‘beter’ exemplaar. Aan de voorzijde is een hoofdtelefoonaansluiting te vinden, zodat er ook in alle rust van de D7050 genoten kan worden. Qua uiterlijk komt de D7050 grotendeels overeen met de goedkopere D3020, maar er zijn wel wat verschillen aan te wijzen. Zo is de D7050 voorzien van een draaiknop voor de bronkeuze en draait de display mee wanneer de Powerdac liggend in plaats van staand wordt gebruikt. Dit zorgt er voor dat de algehele uitstraling op een hoger niveau staat. De display is groot en van geruime afstand goed leesbaar. Het opgegeven vermogen van het eindversterker deel is 2x50 watt, voldoende voor de meeste luidsprekers en ruimtes. 

Opstellen en aansluiten

Aangezien AND Benelux een complete set, bestaande uit Powerdac, een Bluesound Node en Dali Zensor luidsprekers, heeft geleverd besluit ik om het beoordelen van de D 7050 te beginnen met deze combinatie.



De Zensor speakers vinden een plaatsje op de hoeken van mijn dressoir en flankeren op die manier de Panasonic plasma televisie. Om de speakers te ontkoppelen van de ondergrond gebruik ik Quadraspire QX25 voetjes. Uit visueel oogpunt niet de meest ideale combinatie, maar klankmatig een perfecte oplossing. Ook voor de D7050 is door zijn bescheiden afmetingen nog een plaatsje op het dressoir te vinden. De Bluesound Node krijgt een plekje op de grond naast het Quadraspire audiorack. Voor het aansluiten van de speakers op de versterker maak ik gebruik van Teufel Reference luidsprekerkabels. Een Oehlbach optische kabel verbindt de Node met de D7050. Gezien het prijsniveau van de combinatie besluit ik de standaard meegeleverde netsnoeren te gebruiken. Om het geluid van de televisie weer te geven, wordt mijn UPC decoder met een Oehlbach coaxiale digitale kabel op de versterker aangesloten. Om de set te kunnen bedienen, download ik de Bluesound en NAD D7050 app’s op mijn android tablet.

Dit alles verloopt probleemloos en binnen een half uur heb ik de hele boel spelend. Op de Bluesound Node zijn een proefaccount van Tidal en Qubuzz geïnstalleerd zodat er in minimaal cd-kwaliteit gestreamd kan worden. In een later stadium mag de D 7050 zijn kunsten vertonen in combinatie met mijn eigen Audiovector S3 Avantgarde Arrete vloerstaanders. Een speaker die qua prijs volledig uit de pas loopt met de NAD versterker, maar relatief makkelijk aan te sturen is en al jaren mijn vaste referentie. Hoewel ik sinds kort een fraaie luidsprekerkabel van Simply Audio in gebruik heb, besluit ik om het vergelijk zo zuiver mogelijk te houden de eerder genoemde Teufel Reference te gebruiken. 

 

Luisteren

Nadat de set geïnstalleerd is, heb ik het geluk een hele zondagmiddag het huis voor mezelf te hebben en kan dus uitgebreid luisteren. Alle componenten zijn al regelmatig voor demo’s ingezet en volledig ingespeeld waardoor ze direct optimaal presteren. De Bluesound en NAD app’s heb ik al op mijn tablet gedownload maar vragen wel enige gewenning tijdens het gebruik. De app die ik normaal gesproken gebruik om mijn Olive 04HD muziekserver te bedienen, is veel eenvoudiger van opzet en beschikt over beduidend minder mogelijkheden. Het duurt dan ook even voordat ik de boel op de juiste wijze kan bedienen. Zoals gezegd is de Node voorzien van een Tidal- en Qubuzz-account wat zorgt voor een schier oneindige hoeveelheid muziek in uitstekende kwaliteit. Met de Dali Zensor 1 wordt een zeer levendig en entertainend geluid geproduceerd. De laagweergave is strak en gaat verrassend diep voor een speaker van dit formaat. De funfactor is bijzonder hoog en met een grote grijns op het gezicht en een voet die meetapt op de maat van de muziek, vermaak ik me kostelijk.



Allerhande tracks passeren de revue, van jaren 80 disco tot hedendaagse nummers van onder andere Agnes Obel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de streaming diensten hebben het beschikbaar. Wanneer ik luister naar A Case Of You in de live uitvoering van Diana Krall ben ik onder de indruk van de geboden kwaliteit. De stem van Diana weet mij zeer te beroeren, qua emotieoverdracht scoort de set hier behoorlijk wat punten. Het geluid komt los van de speakers en de vleugel klinkt krachtig en vol. De kleine geluiden in de zaal, zoals het hoesten van het publiek, klinken wat minder gedetailleerd en lijken wat verder naar de achtergrond te zijn verdreven. Een oneerlijk vergelijk wanneer je bedenkt dat alleen mijn Devialet 200 versterker al een veelvoud kost van de hele NAD/Bluesound/Dali combinatie. De set is in staat mooie opnames te laten schitteren maar zorgt er tevens voor dat mindere opnames nog wel beluisterbaar blijven.

Naast muziek werd er ook naar het geluid van televisieprogramma’s geluisterd. Juist door het compacte formaat is deze set een uitstekend alternatief voor een soundbar, een stuk veelzijdiger en makkelijker op te waarderen of uit te breiden. Bij het bekijken van de populaire RTL4 serie Divorce word ik altijd weer verrast door de muziek die de scenes perfect ondersteunt of aanvult. De NAD/Dali combi weet hier wel raad mee en zorgt ervoor dat ik het volume nog wat opvoer tijdens de liedjes. Hier komt wel een minpuntje van de NAD D7050 aan het licht. De meegeleverde afstandsbediening is door zijn minuscule formaat niet alleen gemakkelijk kwijt te raken, maar de Powerdac reageert ook erg traag. Slechts wanneer je de Ab heel goed recht op de versterker richt, is er een reactie te verwachten. Erg onhandig bij het qua volume sterk wisselende tv-geluid. Het gebruik van de volumeregelaar van de app is qua reactie beter maar nog steeds wat ongenuanceerd. Hier kan NAD nog wat verbeteren!

Aan de klank doet dit ongemak natuurlijk geen afbreuk. De verstaanbaarheid van stemmen is vele malen beter dan via de ingebouwde speakers van de Panasonic televisie. Naast de verstaanbaarheid is de sterk verbeterde laagweergave een pluspunt. Dit maakt het bekijken van speelfilms een stuk aantrekkelijker en realistischer. Om het gebruik van de D7050 in combinatie met een televisie nog gebruiksvriendelijker te maken, introduceerde NAD tijdens de recensie-periode nog een upgrade: TV-Connect. De update maakt het mogelijk de D7050 automatisch in te  schakelen zodra de TV aangezet wordt. En u kunt het volume regelen met de AB van het televisietoestel. Zo wordt er achter de schermen bij NAD voortdurend gewerkt aan uitbreidingen en verbeteringen om de apparatuur naar een hoger plan te tillen, zonder dat de eigenaar hiervoor kosten hoeft te maken.

Luisteren 2

Omdat de recensie in principe bedoeld is om de kwaliteit van de D7050 Powerdac te beoordelen, worden de Dali Zensor 1 speakers omgeruild voor mijn eigen Audiovector luidsprekers. Deze heb ik door de jaren heen leren kennen als vergaand neutraal en relatief makkelijk aan te sturen. De eerste muziek die ik via de Bluesound Node binnenhaal, is Diana Krall’s album Wallflower. Verguisd door echte Krall-liefhebbers vanwege het ietwat commerciële karakter, maar voor mij door de gecoverde popklassiekers toch wel gewaardeerd. Het Eagles nummer Desperado wordt prachtig gezongen door Diana en zij blijft dicht bij het origineel. De D7050 heeft geen moeite om het uitgesproken karakter van haar stem te laten horen en zorgt dan ook voor kippenvel. In het duet met Michael Bublé laat de NAD feilloos horen dat beide stemmen prachtig blenden zonder de individuele karakters te beïnvloeden. De laagweergave is prima in orde en valt zeker niet tegen, ondanks dat ik in dit opzicht enorm verwend ben met Devialet ’s SAM technologie. De basdrum klinkt vol, krachtig en strak. En dat met een versterker die in fysiek opzicht niet veel groter is dan bijvoorbeeld een Wii spelcomputer!



Om de laagweergave nog wat meer aan de tand te voelen, kies ik voor Vienna van de jaren tachtig band Ultravox. Het synthesizer laag wordt moeiteloos weergegeven zonder dat de D7050 maar een moment in de problemen komt. Niet alleen het laag is prima in orde, de rest van het spectrum mag er ook zijn. Ondanks dat de NAD redelijk vergevingsgezind is qua weergave, laat de Powerdac wel degelijk de verschillen tussen de diverse opnames horen. Zo is er een wezenlijk verschil tussen bijvoorbeeld Songbird van Fleetwood Mac en Riverside van Agnes Obel. De eerstgenoemde klinkt wat kaal met een klein stereobeeld en weinig laag. De tweede klinkt groots met een beeld wat tot buiten de speakers reikt, hoewel niet heel ver, en een prachtig stevige laagweergave.

Wat de D7050 echter zo boeiend maakt om naar te luisteren, is de kracht om - ondanks een goede of mindere opname - de muzikale boodschap over te brengen. De Powerdac zorgt ervoor dat je als luisteraar volledig deelgenoot gemaakt wordt van de emotie die in de muziek verwerkt is. Dat een oudere opname niet per definitie minder hoeft te klinken, het tegendeel is vaak het geval, blijkt bij het beluisteren van Paul Simon’s Fifty Ways To Leave Your Lover. Het o zo bekende intro laat een retestrak drumstel horen met realistisch laag van de basdrum en openheid op de snaredrum. De gitaar klinkt in vergelijking met de Devialet D200 wat minder puntig, maar waar hebben we het eigenlijk over als je ook maar even aan het prijsverschil denkt. De diverse instrumenten hebben allemaal hun eigen plekje in de ruimte en de achtergrondzangeressen zijn individueel te horen.

Gedurende de recensie-periode luister ik naar een grote verscheidenheid aan muziek van normale cd-kwaliteit tot HD tracks. IV van Led Zeppelin in een HD remaster uitvoering klinkt fantastisch. De timing van de D7050 is uitstekend en zorgt ervoor dat ik midden in de huiskamer luchtgitaar sta te spelen tijdens het nummer Stairway To Heaven. De blazers op Frank Sinatra’s I Get A Kick Out Of You hebben bite en een realistisch vleugje scherpte, gecombineerd met lekker veel dynamiek. Dat de ‘ouderwetse’ 44.1 kHz 16 bit cd-kwaliteit nog lang niet afgeschreven is, blijkt wel als ik Calling Elvis van de Dire Straits beluister. Het laag is gecontroleerd en strak en wederom een positieve verrassing in vergelijking met mijn referentieset. Dat een fysiek zo kleine versterker in staat is de forse Audiovector luidsprekers in bedwang te houden, verdient respect. Niet alleen de laagweergave verdient een pluim. De balans tussen hoog, midden en laag is prima in orde. Er zijn veel kleine details te horen van verschillende percussie-instrumenten in het hoog, en de stem van Mark Knopfler is vol en warm. Oké het mist wat nuance ten opzichte van een Devialet D200, maar in de prijsklasse van rond de duizend euro staat de NAD meer dan zijn mannetje.

Naast de normale digitale aansluitingen beschikt deze D7050 ook nog over een aantal andere features, waaronder Bluetooth. Bij uitstek geschikt om muziek van mobiele apparaten via de audio-set af te spelen. Verbinden gaat werkelijk kipsimpel en vlekkeloos. Met een paar tellen ben ik in staat om muziek vanaf mijn Samsung telefoon weer te geven via de set. You Make Me Feel van Simply Red klinkt helemaal niet verkeerd en pas wanneer ik switch naar de Bluesound Node om dezelfde track in Flac 16bit  te beluisteren, merk je waar Bluetooth punten laat liggen. Het wordt dynamischer en stem en instrumenten krijgen meer kleur en nuance. Voor incidenteel gebruik of bezoekers die iets willen laten horen vanaf hun telefoon of tablet is het een erg leuke aanvulling. En wat te denken van het bekijken van Youtube filmpjes of videoclips terwijl het geluid via de luidsprekers wordt weergegeven!

Conclusie

Met de D3020 had NAD direct een topper in handen. De combinatie van gebruiksmogelijkheden met een uitstekende weergavekwaliteit tegen een uiterst aantrekkelijke prijs is nagenoeg onverslaanbaar. Met deze D7050 ligt het wat genuanceerder. De geluidskwaliteit is uitstekend te noemen, daar ligt het niet aan. Qua aansluitmogelijkheden mis ik als rechtgeaarde muziekliefhebber toch een analoge aansluiting om bijvoorbeeld een phonotrap aan te sluiten. Juist in de zwaarbevochten prijsklasse van rond duizend euro zullen veel potentiële kopers prijs stellen op zo’n aansluiting. Aan de andere kant: voor deze mensen heeft NAD nog andere ijzers in het vuur.  



Voor 999,- euro koop je een goedklinkende Powedac met veel extra’s als Bluetooth, een hoofdtelefoonversterker en perfect geschikt als upgrade voor matig televisiegeluid. Door zijn bescheiden fysiek kan de D7050 overal een plaatsje vinden, wat de inzetbaarheid vergroot. Hoewel de concurrentie groot is, heeft deze NAD toch een aantal onderscheidende mogelijkheden die hem zeer de moeite waard maken. Bent u op zoek naar een versterker of Powerdac in deze prijsklasse? Zet de D7050 dan zeker op uw lijstje om een keer serieus te beluisteren. De kans is groot dat u, net als ik, aangenaam verrast wordt door de kwaliteit en gebruiksmogelijkheden.

 

NAD D7050                999,- euro

Gebruikte apparatuur:
Dali Zensor 1 luidsprekers
Bluesound Node
Audiovector S3 Avantgarde Arreté luidsprekers
Teufel Reference luidsprekerkabels