Recensie: Denon Heos


Redactie HiFi.nl | 21 juni 2015 | Denon HEOS

SAMENVATTING

Veel twijfel bestaat er niet bij ons dat Denon op het goede spoor zit. Meer zelfs, de HEOS-lijn heeft veel troeven en behoorlijk wat unieke eigenschappen die hem zeer competitief maken. De iets hogere prijsstelling van HEOS is niet echt onoverkomelijk. De Denon-toestellen bieden ter compensatie doorgaans een (soms forse) meerwaarde, met als grote uitschieter de uitstekend klinkende HEOS 7 en de veelzijdige Link. HEOS leeft echt, wat ook blijkt ook de recente presentatie van een HEOS HomeCinema.

PLUSPUNTEN

  • Volledige multiroom-aanbod
  • Integratie Link met Denon AV-receivers en oudere Denon-versterkers
  • Eenvoudige WiFi-setup
  • Hypervolledige Amp en Link
  • Sterke prestatie van HEOS 5 en HEOS 7
  • Gebruikersvriendelijkheid app
  • Nu ook soundbar met subwoofer

MINPUNTEN

  • Geen app voor pc
  • Geen hi-res

Ongeveer een jaar geleden lanceerde Denon de nieuwe HEOS-lijn. In die tijd heeft het hifi-merk getoond perfect te kunnen meespelen qua multiroom. Nieuwe functies en toestellen maken HEOS een bijzonder interessant alternatief.

De kern – of als je dat liever hoort: fundament – van elke multiroomsysteem zijn WiFi-speakers. Bij HEOS had je aanvankelijk de keuze uit drie modellen, net zoals bij veel merken. De HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7 zijn respectievelijk de ‘small’, ‘medium’ en ‘large’ versies, waarbij we meteen opmerken dat ‘large’ bij Denon echt wel een flink uit de kluiten gewassen toestel betekent.

Sinds kort is de speakerfamilie uitgebreid met een nog kleinere speaker, de HEOS 1. Deze is heel compact en kan met een optionele batterij worden uitgerust zodat je hem mee de tuin in kan nemen. Bij die batterij hoort een Bluetooth-ontvanger, zodat je de HEOS 1 ook ver van je WiFi-netwerk van muziek kan voorzien vanaf je smartphone.

De HEOS 7 speelt naar ons gevoel op een hoger niveau dan de Sonos Play:5. De twee tweeters, twee midrange-drivers en subwoofer (aangevuld met twee passieve radiators) worden elk aangedreven door hun eigen klasse D-versterker, en dus is het niet verbazend als de H7 bijzonder krachtig uit de hoek komt. Maar het klinkt ook goed voor een WiFi-speaker, zéér goed.

Hoewel de HEOS 5 het tussenmaatje is bij HEOS en niet beschikt over een actieve subwoofer, wist hij ons te verrassend met een mooie klank die grootser is dan zijn formaat zou laten vermoeden. Net zoals de HEOS 7 pakt de HEOS 5 uit met een betere (zowel qua diepte als detail) laagweergave dan bij de meeste concurrenten.

Met de HEOS 3 kan je een stereopaar vormen, iets dat ook sinds kort met de HEOS 5 en HEOS 7 kan. In elk geval zouden we – net zoals bij de Sonos Play:1 – adviseren om meteen te opteren voor een HEOS 3-stereopaar. Een enkele HEOS 3 is een competente speaker, geen hoogvlieger, maar in een paarsgewijze opstelling is het resultaat veel aangenamer.

Ook oude hifi-spullen welkom
De HEOS Amp is de perfecte optie voor wie nog een setje speakers op overschot heeft of pakweg de keuken wil verrijken met inbouwluidsprekers. De Amp biedt 2 x 100 watt aan digitale versterking (bij 6 ohm), verpakt in een relatief compacte doos die je desgewenst makkelijk kan wegwerken.

Maar eerst de zaak aansluiten. Draai het apparaat om en je zal verrast zijn door de verrassend uitgebreide collectie aansluitingen. Naast degelijke luidsprekerterminals – ook geschikt voor banaanstekkers – blijkt de Amp te beschikken over een uitgang voor een subwoofer, wat zeker nuttig is als je een paar boekenplankspeakers wat ondersteuning wil geven.

Vooral fijn is dat je de Amp echt als vervanger van een traditionele versterker kan gebruiken, met dank aan de analoge en digitale (optische) ingangen. Je kan dus gerust ook een cd-speler of een andere bron verbinden, voor die momenten dat streamingdiensten je honger naar muziek niet kunnen stillen.

De bijbehorende Link komt over als een zeer complete streamer, met een lijst in- en uitgangen die de norm overstijgen. Zo is er zowel een digitale optische ingang als optische én coaxiale uitgangen en ook hier een toegewijde LFE-uitgang, wat ook vrij uniek is. De Link kan ook een leuk trukje uitvoeren: via de trigger out- en IR out-aansluitingen kan je ouder hifi-materiaal van Denon aansturen via de HEOS-app.

Instellen

Instellen
HEOS werkt, in tegenstelling tot sommige anderen, door gebruik te maken van je bestaande WiFi. De uitdaging is dus een nieuw toestel te voorzien van het wachtwoord waarmee het die verbinding kan maken. Bij Denon hebben ze daar een heel ingenieus én eenvoudig antwoord op: eerst installeer je de HEOS-app op je telefoon of tablet, waarna je de meegeleverde kabel langs één kant in de hoofdtelefoonuitgang van je mobiel toestel en langs de andere kant in het HEOS-toestel steekt.

De HEOS-app voor Android en Apple-toestellen is gelikt en efficiënter dan de apps die D&M in voorbije jaren presenteerden, en dat is positief nieuws. Vanuit een usability-standpunt zit de HEOS-app zelfs bijzonder goed in elkaar. Drie tabs onderaan het scherm laten je pijlsnel verspringen tussen de ‘Ruimtes’ (lees: speakers en co), ‘Muziek’ en wat er momenteel speelt in de geselecteerde ruimte of zone.

HEOS speelt muziek af van DLNA-bronnen (zoals een NAS of pc met gepaste mediaserversoftware) of vanaf USB-opslag die verbonden is met een USB-poort die je op nagenoeg elk HEOS-product kan vinden. Wij konden bijvoorbeeld onze Sony NWZ-A15 probleemloos koppelen aan een HEOS Amp en muziek streamen naar een HEOS 7. En uiteraard is ook TuneIn van de partij, zodat je nagenoeg elk radiostation van de Lage landen kan beluisteren.

Een niet onbelangrijk detail is de ondersteuning voor muziekformaten. De hype rond hi-res laat Denon in elk geval links liggen, want HEOS ondersteunt enkel bestanden tot 48 KHz. Wat ons betreft is het belangrijker dat zowel WAV’s, FLAC’s als ALAC’s aan cd-kwaliteit wél afspelen, naast MP3, AAC en WMA.

Toekomst
Op dit punt hebben we ongeveer elk relevant multiroom-platform uit het betaalbaar segment kunnen ervaren en testen, wat het mogelijk maakt om de kwaliteiten van HEOS goed in te schatten. Veel twijfel bestaat er niet bij ons dat Denon op het goede spoor zit. Meer zelfs, de HEOS-lijn heeft veel troeven en behoorlijk wat unieke eigenschappen die hem zeer competitief maken. De iets hogere prijsstelling van HEOS is niet echt onoverkomelijk.

De Denon-toestellen bieden ter compensatie doorgaans een (soms forse) meerwaarde, met als grote uitschieter de uitstekend klinkende HEOS 7 en de veelzijdige Link. HEOS leeft echt, wat ook blijkt ook de recente presentatie van een HEOS HomeCinema. Deze soundbar met draadloze subwoofer sluit je via HDMI aan op je televisie, en is daarmee een stevige uitdager voor de Sonos Playbar. Ook de HEOS 1 is interessant, vooral met zijn batterijpack die hem tevens ombouwt tot Bluetooth-speaker die je ook mee op vakantie kan nemen.

Bekijk de volledige recensie van de HEOS-familie op FWD-magazine. Je vindt daar ook de specifieke prijzen van alle gerecenseerde producten uit de serie.