Recensie: Sony HT-XT3


Jamie Biesemans | 04 augustus 2015 | Sony

SAMENVATTING

Los van de multiroommogelijkheden is de HT-XT3 één van de betere 2.1-soundbases, zo niet de beste, die we tot op heden hoorden. Hij past zelfs onder grotere televisies tot 65-inch en doet films en tv-reeksen echt veel beter klinken. Voeg aan dit nog de uitgebreide mogelijkheden qua muziek beluisteren toe en hou rekening met de redelijke prijs, en je hebt een audiotoestel dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

PLUSPUNTEN

  • Zeer veel streamingopties
  • Multiroom
  • Krachtig filmgeluid
  • Stereopaar mogelijk
  • Connectiemogelijkheden
  • Redelijk geprijsd

MINPUNTEN

  • Voor onder kleinere tv’s wat groot
  • DLNA-luik nog toe aan update

De HT-XT3 van Sony overstijgt de doorsnee soundbase met een krachtige basweergave en slimme multiroomfuncties die netjes samenwerken met een hele resem andere Sony-apparaten.


Soundbases zijn een populaire optie bij mensen die weliswaar een beter geluid willen bij het tv-kijken, maar geen zin hebben in een grote surroundsetup of zelfs een losse soundbar. Aangezien soundbases gemaakt zijn om onder de televisie te plaatsen, nemen ze nu eenmaal weinig plaats in. Het interessante aan een soundbase is dat ze door hun grote doosvormige behuizing – die groot genoeg moet zijn om een tv-voet te dragen – genoeg plek hebben om een degelijke subwoofer en/of basreflex te bevatten. Ze klinken met andere woorden vaak verrassend volwassen, zeker als je rekening houdt met het typische prijspunt van 300 tot 500 euro dat bij een soundbase hoort.

Soundbase met meer
De HT-XT3 is de nieuwste soundbase van Sony die voor twee redenen best wat aandacht verdient. Langs één kant heeft hij op papier alles aan boord om zeer goed te klinken. Maar bovendien is de HT-XT3 deel van Sony’s nieuw multiroom-offensief, waarover je hier veel meer kan lezen.

Kort samengevat wil ‘multiroom’ hier zeggen dat de XT3 via Sony’s SongPal-app kan bediend worden en dat je de soundbase kan combineren met een van de vele andere Sony-apparaten die samenwerken met deze app. Je kan, bijvoorbeeld, de HT-XT3 in de woonkamer installeren bij je televisie en de Sony SRS-X88 WiFi-luidspreker in de keuken. Via de SongPal-app kan je beide toestellen hetzelfde liedje laten afspelen of via de XT3 naar de tv-audio luisteren, terwijl de kok van dienst muziek beluistert via de X88. Op deze manier kan je heel het huis bevolken met audiotoestellen die je solo of in groep laat spelen. Muziek kan van een varia van bronnen afkomstig zijn, zoals streamingdiensten (Spotify en Deezer zijn mogelijk) of eigen bestanden.

Net zoals de andere Sony-multiroomtoestellen is de HT-XT3 bovendien Google Cast for Audio-compatibel. Vanuit apps van muziekdiensten (denk aan Deezer, YouTube en meer) kan je met een druk op een icoontje muziek naar de soundbase streamen. Daarmee raken we een van de voorname verschilpunten tussen de HT-XT3 en het overgrote merendeel van de andere soundbases op de markt aan: hij is zeer flexibel als het betreft het streamen van muziek.

Instellen via Bluetooth
De 75-cm brede en 8-cm hoge HT-XT3 verbind je volgens ons het best met een HDMI-kabel met de HDMI-ARC-poort van je televisie, omdat je dan je tv-afstandsbediening kan blijven gebruiken en je de mooie interface met alle mogelijkheden op het tv-scherm ziet verschijnen. Dat laatste is behoorlijk handig. Op de achterkant vind je bovendien een drietal HDMI-ingangen om bijvoorbeeld een console of Blu-rayspeler te verbinden. Je kan ook opteren om de tv met een digitale optische kabel (meegeleverd) aan de HT-XT3 te koppelen. Dan gebruik je de remote van de Sony (of de SongPal-app) om het geluid stiller of zachter te zetten. Welke methode je ook kiest, het is zo geregeld. Dit is geen raketwetenschap.

Wil je ook via streaming naar muziek luisteren, dan moet je de HT-XT3 verbinden met het netwerk en de SongPal-app installeren op je smartphone of tablet (Apple of Android). De eenvoudigste methode is een netwerkkabel insteken bij de HT-XT3. Die optie heb je echter niet altijd. Relatief weinig mensen hebben bekabeld netwerk in hun woonkamer. De WiFi-optie is er ook, en vereist een klein beetje meer werk. Maar niet veel: je start de SongPal-app op en je volgt een stappenplan om via Bluetooth een verbinding te maken met de Sony-soundbase, waarna je het wachtwoord van je draadloos netwerk invoert. Even later is de HT-XT3 online. Bluetooth kan je trouwens blijven gebruiken, bijvoorbeeld om muziek vanaf je smartphone te streamen.

Uitstekend voor films

Het gaat hier om een 2.1-soundbase, dus stereo ondersteund door een subwoofer. Bij 2.1-soundbars staat subwoofer meestal extern opgesteld– en dat is dus een tweede apparaat dat je ergens in de woonkamer moet kwijtraken. Bij de HT-XT3 zijn er twee subwoofers ingebouwd die naar onderen gericht zijn, plus een basreflex met opening aan de achterkant. Dat is heel wat geweld in de laagfrequenties, dat beloofd!

Als je de HT-XT3 opstelt, zie je dat de voorkant helemaal bedekt wordt door luidsprekerstof. Desgewenst kan je deze bescherming er eenvoudig afklikken, waarna er twee coaxiale drivers zichtbaar worden. Eigenlijk gaat het hier om drivers die uit twee aparte delen bestaan: de buitenkant zorgt voor de middenfrequenties, terwijl de kern van de driver uit een aparte tweeter bestaat die voor de hoge frequenties zorgt. Het resultaat is een compacte driver die bovendien mooi alle geluid vanuit één punt laat komen, wat een beter links-rechts gevoel oplevert.

Dat is de achterliggende techniek, maar het is uiteraard het resultaat waar het ons om te doen is. Als we onze testdisk van The Expendables 2 opzetten en eerst de openingsveldslag en daarna het vuurgevecht in de luchthaven selecteren, vliegen de kogels ons om de oren. Explosies doen onze woonkamer daveren; we zijn best onder de indruk van hoe luid we kunnen gaan zonder dat het allemaal overstuurd begint te klinken. Tegelijkertijd kan je de wisecracks van deze anciens van de actiefilm goed verstaan (Bruce Willis die Schwarzenegger verzekert dat “I’ll be back”, dat soort grapjes maken de film).

Maar ook voor muziek geschikt
Sony maakt zich sterk dat dit een soundbase is dit eveneens geschikt is om wat muziek in de woonkamer te beluisteren. Niet elk audio-oplossing voor de tv is erg muzikaal aangelegd, dus dit is wel wat bijzonder. Aangezien hi-res audio een speerpunt is in de audiostrategie van Sony, zijn we niet verbaasd dat de HT-XT3 compatibel is met muziekbestanden van studiokwaliteit. Ook present zijn de DSEE HX- en ClearAudio+-functies. De eerste probeert gecomprimeerde muziekbestanden zoals MP3’s terug te brengen naar die studiokwaliteit, het tweede probeert muziek wat beter en dynamischer te doen klinken. Persoonlijk vinden we DSEE HX indrukwekkender dan ClearAudio+, dat de muziek naar ons gevoel wat synthetisch doet klinken. Maar goed, je kan deze functies in- en uitschakelen naar wens.

Via SongPal heb je aardig wat mogelijkheden om muziek op de HT-XT3 te beluisteren. We kiezen voor Spotify en Deezer, evenals wat eigen bestanden. Als we willen navigeren naar onze NAS’en met gedeelde muziekbestanden, gaat het niet altijd even vlot. Soms krijgen we de melding dat er geen geldige muziekbestanden in een mapje staan, terwijl ze volgens de specificaties wel zouden moeten afspelen. Aangezien ons toestel nog hele vroege software draait, vermoeden we dat we hier met een nog op te lossen softwarebug te maken hebben. Tijdens onze test zagen we dat Sony nog twee updates doorstuurde, wat ons wel positief stemt dat het in orde komt.

Met Spotify als bron klinkt de HT-XT3 best wel goed. Je mist wat van de stereoscheiding van een grotere soundbar of losse stereospeakers, maar toch klinkt het wat ruimer dan een typische, compactere soundbase. Ook hier speelt de volwassen weergave van alle frequenties in het voordeel van de Sony. Er is best wel wat detail, waardoor akoestische wereldmuziek zoals First Aid Kit fris klinkt, en door de krachtige bassen ook het uitstekende nieuwe album ‘Thin Walls’ van Balthazar goed tot zijn recht komt. De HT-XT3 is geen volwaardige vervanger van een stereoset, maar is zeker geen slecht alternatief als je een discrete oplossing zoekt met toch wel wat audiokwaliteiten.

Conclusie
Los van de multiroommogelijkheden is de HT-XT3 één van de betere 2.1-soundbases, zo niet de beste, die we tot op heden hoorden. Hij past zelfs onder grotere televisies tot 65-inch en doet films en tv-reeksen echt veel beter klinken. Voeg aan dit nog de uitgebreide mogelijkheden qua muziek beluisteren toe en hou rekening met de redelijke prijs, en je hebt een audiotoestel dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt.