Techniek creëert de ultieme beleving in super-de-luxe villa


Astrid Zoumpoulis - Verbraeken | 15 augustus 2015

“Een woning met een stroomaansluiting van 3 x 180 Ampère? Dat kan niet kloppen”, kreeg Pieter Klok te horen toen hij de aanvraag deed bij het Belgische nutsbedrijf. “Allee, nu snap ik het”, verzuchtte de medewerker die ter plekke kwam kijken en met open mond door het woonpaleis van de familie Klok in het Belgische grensdorp liep. Want een luxe villa met bijgebouwen, park en zwembad, waar de elektrotechniek net zo indrukwekkend is als het in- en exterieur, heeft wel wat power nodig.

Je waant je op z’n minst in Hollywood, wanneer je rondloopt in dit statige woonhuis met koperen dak, gelegen in een welvarend deel van ‘bijna-Nederland’, net over de grens. Alleen de entree al, waar twee ruime trappen links en rechts elk in een halve boog naar boven leiden. In het midden een moderne kroonluchter van duizenden glazen ‘druppels’ die in totaal maar liefst 350 kilo weegt. Wie vervolgens naar beneden afdaalt, komt in het walhalla van de heer des huizes: een ondergrondse garage die er uitziet als een autoshowroom, waarin peperdure auto’s staan te blinken. Een glanzend witte vloer, een luxe zithoek met een groot tv-scherm, een achtergrondmuziekje uit de Bang & Olufsen Beolab-speakers, een lichtshow van ledstrips en spots die de enorme ruimte kleurig verlichten met steeds een andere auto in de speelse spotlights: de techniek maakt de beleving compleet. Kersje op de taart is de autolift, waar je met de gewenste auto inrijdt en die je in een mum van tijd een verdieping hoger afzet. Nog even door de privé-wasstraat en je kunt je weer op de weg vertonen.

Zenuwcentrum techniek
In het souterrain is ook het zenuwcentrum van de techniek te vinden, verscholen achter schuifdeuren. Een hele wand van schakelkasten waarin de techniek op het landgoed wordt aangestuurd. Het is een meesterwerk van installatiebedrijf TES Installatietechniek uit Prinsenbeek. Het is ook het kloppend hart van de KNX-gestuurde domotica-installatie. Het lag voor de hand om de bediening van de installaties van deze enorme woning met bijgebouwen te automatiseren. Want loop de vergeten lampen maar eens na op twee verdiepingen van 400 m2…

Voor de bediening van de installaties zijn in dit woonparadijs maar liefst 13 touchscreens aan de wanden bevestigd en heeft de bewoner ook nog eens 8 iPads tot zijn beschikking. Vrijwel iedere ruimte heeft een eigen touchscreen die de specifieke bedieningsmogelijkheden van die ruimte in kaart brengt. Dat zijn in de garage bijvoorbeeld de diverse show-scenes van de verlichting, het regelen van de temperatuur, de bediening van het tv-scherm en het oproepen van de autolift. In de overige kamers kan men er ook de gashaarden - 7 in totaal - mee bedienen, kunnen de bewoners de sauna alvast voorverwarmen en het lameldak boven het terras uitvouwen. De scenes in de woonkeuken zijn weer anders dan die in andere ruimtes. Daar kan de gebruiker de verlichting instellen op bijvoorbeeld ‘koken’, dus volop licht in de keuken zelf, of ‘eten’, waarbij het accent naar de eettafel wordt verlegd, of ‘comfort’ waarbij alle basisverlichting oplicht.


Eigen scene voor werkster
Het touchscreen in de sfeervolle woonkeuken is het centrale scherm waarop alle functies in alle ruimtes zichtbaar en te bedienen zijn. Daarop kan de werkster bijvoorbeeld haar eigen scene intoetsen, waardoor ze niet per ruimte de lichten hoeft te bedienen. In elke ruimte zijn overigens ook nog KNX-wandtasters te vinden. Hierin bevinden zich de temperatuursensors voor de naregelingen van de vloerverwarming, maar ze bevatten ook schakelaars voor functies die je meteen bij de deur wilt kunnen bedienen. Zoals de verlichting of het oproepen van de autolift. Alleen in de toiletten werkt de verlichting automatisch op bewegingsmelders. Voor de gezelligheid gaat er dan ook meteen een muziekje spelen.

Bang & Olufsen is hier het huismerk

Het interieur van de drie gebouwen op het landgoed is ontworpen door twee architecten: Jef van Laer en Jet Schenk. Veel meubels zijn op maat gemaakt door het bedrijf Antonissen. Het is een stijlvolle woning die zowel modern als klassiek aandoet, waar verschillende materialen en stijlen harmonieus ‘samenleven’. In de woonkamer valt het wandmeubel op, een speelse stapeling van vierkante, diepe lijsten. Elke lijst is gemaakt van een mix van natuurlijke materialen, zoals koraal, goud, schelpen, roggen en verbrande eierschillen. De ene lijst bevat een flatpanel BeoVision tv met ingebouwde luidsprekers van Bang & Olufsen, het huismerk van de familie Klok. Een andere omvat de openhaard, weer een andere het bedienpaneel van de geluidsinstallatie. Het tweede zitgedeelte van de woonkamer kent een grotere BeoVision tv met geïntegreerde Blu-ray speler. De futuristische Beolab 5 design-speakers verspreiden hier het weergaloze geluid. Willen de ouders Studio Sport kijken en de kinderen MTV, dan kan ieder dat in zijn eigen hoekje ongestoord doen. Met zijn allen een filmpje kijken op de bank in bioscoop-sfeer is ook geen enkel probleem. Door op het touchscreen te kiezen voor de beamer-scene, schakelt de beamer aan, gaan de gordijnen dicht, rolt het beamerscherm uit het plafond recht voor de tv, daalt de opgewarmde beamer verderop neer uit het plafond en gaan de lichten uit.



Led weggewerkt in stucwerk
De hoge, dubbele deuren die van het woonvertrek naar de gang leiden, zijn voorzien van diepglanzende, zwarte pianolak en voelen zo zwaar als kluisdeuren. In de lange, statige gang geven ledstrips in uitsparingen in het stucwerk een prachtig lichteffect. Aan het uiteinde van de hal bevindt zich de kantoorruimte. Hier wordt het oog meteen getrokken naar de gashaard in de kastenwand, met de luipaard-fauteuils en het schaakspel van glas en goud. Ook hier is een beamer onzichtbaar verwerkt in het plafond. De houten blinds zijn waarschijnlijk de enige attributen die niet elektronisch worden aangestuurd. De daarachter gelegen rolluiken komen wel op elektronisch bevel naar boven en naar beneden.

Zwemmen in weelde

Op de bovenverdieping is de masterbedroom met inloopbadkamer zo groot als een gemiddeld woonhuis. De reusachtige design armaturen die aan het houten dakbeschot hangen, moesten tijdens de bouw door het dak in de kamers worden gehesen. Het uitzicht door de raampartijen op de tuin met vijvers en kunstobjecten is adembenemend. Vanuit het voeteneind van het kingsize bed komt op verzoek een groot tv-scherm omhoog. Op zowel de iPad, de wandtasters als het touchscreen is in deze slaapkamer de alles-uit functie in te schakelen voor het slapen gaan, maar niet nadat men eerst nog even een blik heeft geworpen op de beelden van de beveiligingscamera’s en de rolluiken heeft gesloten. ’s Ochtends zin in een duik in het zwembad in het pool house? Dan geef je in bed alvast de opdracht om de beschermende afdekking van het zwembad weg te rollen, de verwarming wat op te stoken, de robotstofzuiger aan het werk te zetten en bij mooi weer de hefwand tussen het binnen- en het buitenbad op te trekken. Het pool house, vlak naast het hoofdverblijf, beschikt tevens over een sauna, een jacuzzi, een fitnessruimte met een geavanceerd audiosysteem en een luxe zithoek met XXL-tv.



Feestjes met professionele lichtshows
Tegen het gastenverblijf kan geen enkel gangbaar hotel op. Ook hier voert luxe de boventoon, terwijl ook stijl en sfeer duidelijk aanwezig zijn. In het souterrain bevindt zich een professionele keuken waar de inleen-koks of cateringbedrijven zich volledig kunnen uitleven. Via een keukenlift arriveren alle lekkernijen in de woon-/eetkamer van het gastenverblijf. Pal naast de keuken is zelfs een complete bar-dancing ingericht, waar de bewoners geregeld feestjes houden. De professionele lichtshows, heel eenvoudig in te stellen via het touchscreen in deze ruimte, stelen hier de show. Opvallend zijn de lichtgevende flessen aan de wand van de dansvloer.


Beste van vele werelden
Ook in de buitenruimte doet de KNX-installatie zijn werk. De 125 grondspots in de immense tuin, de gevelverlichting, de vijververlichting, de terrasverlichting en de terrasheaters zijn allemaal via KNX vanuit de woning op afstand te bedienen. Via een intercomsysteem kunnen de bewoners al dan niet toegang verlenen aan bezoekers die voor de toegangspoort staan. Ze kunnen via videobeelden op de touchscreens of iPads zien wie er aan de deur staat. Eigenlijk is er niets in deze woning wat KNX zou ‘kunnen’ doen, maar nog niet ‘doet’. Voor TES Installatietechniek uit Prinsenbeek was dit het grootste en meest uitgebreide KNX-project in de woningbouw ooit. Om het beste van vele werelden te verenigen in één systeem koos de installateur voor een veelheid aan fabrikanten bij de selectie van onderdelen, producten en oplossingen.


Intuïtieve bediening
Daar ligt dan ook meteen het grote voordeel van een woningautomatiseringssysteem gebaseerd op het internationale KNX-protocol. Je bent niet gebonden aan één merk of fabrikant, maar kunt oneindig veel combinaties maken van het beste dat in de markt verkrijgbaar is. Om al die componenten en functies achter de schermen te kunnen sturen, heeft de installateur maar liefst elf verdeelkasten in de drie verblijven geplaatst. KNX-programmeurs van TES zijn maanden bezig geweest om alle wensen, opdrachten en koppelingen onder te brengen in een gebruiksvriendelijk systeem. Want hoe complex de techniek in de meterkasten ook is, voor de gebruiker moet alles intuïtief te bedienen zijn. En dat is hier gelukt. Bewoners, gasten, butlers en werksters; iedereen kan goed overweg met het geavanceerde systeem.

Om privacy-redenen zijn de namen van de bewoners veranderd.