Hi-Visit: Multifoon Rotterdam


Rob Nijman | 08 september 2015 | Fotografie Beeldhouwers

Multifoon Hifi, voorheen te vinden in de Rotterdamse Woonmall Alexandrium maar nu prettig terug in de Rotterdamse binnenstad, is ongetwijfeld geen onbekende voor de lezers van HiFi.nl en Music Emotion. Het is namelijk niet de eerste keer dat we er op bezoek gaan, en ook in de rubriek De Specialist Stelt Samen is de speciaalzaak van Leen Koopman herhaaldelijk voorbij gekomen.

De laatste editie van die rubriek vond er plaats in juni van 2013, kort na de High End München van dat voorjaar en toen nog op het adres in de Woonmall. Devialet, een van de vooraanstaande merken van de zaak, had daarin een hoofdrol omdat de Fransen het internationale hifi-podium in Duitsland benut hadden voor de introductie van hun jongste telgen, de Devialet 110 en 170 – die vervolgens via de Stelt Samen bij Multifoon aan het Nederlandse publiek werden voorgesteld. 



Frans Duo
Devialet heeft een onvergelijkbaar uiterlijk, uitzonderlijke prestaties en de apparaten zijn uitgebreid te configureren,” was destijds de uitleg bij de keuze voor de hoogst vooruitstrevende versterkers van de innovators uit Parijs. De luidsprekerkeuze viel toen op het eveneens Franse Atohm, waar Multifoon in Nederland de exclusieve dealer van is. Want hoe compleet de Devialet versterkers ook zijn, ze vormen uiteraard geen set op zich. En Atohm is een merk dat niet ver van Devialet vandaan zit. Sterker, deze specifieke modellen (de GT1) hebben de toevoeging ‘DV’ gekregen, voor Devialet. De ontwerpers van laatstgenoemde hebben zich namelijk over het design gebogen, om de combinatie van beide merken behalve technisch ook qua uiterlijk af te stemmen. (Hoe ver Devialet tegenwoordig gaat om luidsprekers met hun SAM (Speaker Active Matching) de juiste ‘fit’ te maken, blijkt overigens als we later vanmiddag met de experts van Multifoon door de configuratie van een Devialet-systeem lopen – maar dat terzijde). 

Enfin, vandaag zijn we voor hele andere onderwerpen bij Multifoon, als we ontvangen worden door Leen Koopman en collega Han van Slingerland. Een Hi-Visit over muziek, streaming en platen, en het diverse high end-aanbod van de Rotterdamse specialist die weer helemaal op zijn plek zit: in hartje Rotterdam, op een stukje lopen van het fraai vernieuwde Centraal Station. 

Multifoon door de jaren heen

Omdat het ons eerste bezoek is aan het statige pand in de Claes de Vrieselaan, is het goed om eerst weer even op de beginjaren van Multifoon terug te blikken. Zowel het herenhuis als de winkel, nu gevestigd in het opkomende Middelland (een wijk van stadsdeel Delftshaven, of volgens de Rotterdammers gewoon ‘West’), hebben namelijk aardig wat geschiedenis. Multifoon Hifi werd reeds in 1981 opgericht, aan de Koornmarkt in Delft, als voortvloeisel van een platenzaak met dezelfde naam waar Leen destijds drie jaar had gewerkt. De winkel stond in no time bekend als audiospeciaalzaak, en wegens groot succes opende Multifoon acht jaar later haar tweede hifiwinkel, onder de Doelen in Rotterdam. In 1999 verhuisde de winkel uit Delft naar Alexandrium Woonmall in Rotterdam, en in 2007 werden beide winkels samengevoegd in de Woonmall. Fast forward naar 2014 en Multifoon vindt zijn nieuwste thuis aan de Claes de Vrieselaan. Een pand met een heel eigen muziekgeschiedenis, zo blijkt ook – maar daar komen we later nog even op terug.



Muziek als oorsprong
Zonder muziek was Multifoon er sowieso nooit geweest, vertelt Leen Koopman. “Muziek is ongelooflijk belangrijk voor ons. Het is hier in alle geledingen aanwezig.” Natuurlijk ook dagelijks op de werkvloer, waar Koopman vanmiddag naar wat oude platen luistert om te
achterhalen of de muziek(smaak) van toen nu nog op hetzelfde enthousiasme kan rekenen. “We ontdekken ook nog steeds nieuwe nummers, vaak ook dankzij klanten die ons tippen of zelf wat meebrengen.” 

Hifi is voor de Multifoners slechts het gereedschap waarmee de klus geklaard moet worden, hij ziet de apparatuur an sich niet als hobby, eerder als instrument. “Maar als je slecht materiaal hebt, wordt het niks.” Dus uiteraard is de juiste hifi, hobby of niet, bepalend. Rondkijkend bij Multifoon betekent dat onder meer platenspelers van Rega en TW-Acustic, versterkers van Accuphase, Arcam, Exposure, Rega en Cambridge Audio, streamers van Musical Fidelity, Cambridge Audio en Devialet, en luidsprekers van KEF, Piega en Totem. Voor moderne, ‘toegankelijke’ muzikale voorkeuren is er Sonos, Geneva en Ruark Audio, maar er is evengoed plaats voor meer traditionele high end als Wilson Audio, Tannoy, Sonus Faber en Martin Logan. 

 

Streaming & Vinyl

Op de vraag of Leen daarbij zelf een voorkeur heeft voor cd, plaat of streaming, is het antwoord stellig: “ik ben een kruisgebruiker”. In de winkel vind je inderdaad voor ieder wat wils, en ook thuis wordt een gebruiksvriendelijk streamingsysteem gerust afgewisseld met een paar dagen platen draaien.

Veel mensen weten volgens Leen nog niet precies hoe streaming werkt en wat je er allemaal mee kunt. “Wij demonstreren graag wat het is.” Het is zaak om goed te luisteren naar wat de klant wil, vooral tussen de regeltjes door, zegt hij. “Streaming audio is slechts een verzamelnaam voor van alles. Net als bij vervoer kun je je laten vervoeren door een trein, een trolleybus, een helikopter of een taxi. Hoe kom je het meest comfortabel, veilig en snel van A naar B? Daar zijn net als in de hifi allerlei varianten op te bedenken. Wij moeten ons ook goed realiseren; wil je streamen om het streamen of wil je het omdat het je collectie en installatie muzikaal interessanter maakt?”



Daarnaast is er zoals gezegd ook van alles analoogs in huis. “We verloochenen ook niet waar we vroeger enthousiast over waren.” Zo leeft de hang naar vinyl, naar platenspelers, nog steeds. “Zodra je aan het streamen gaat, hoef je nog niet de navelstreng met de elpee
door te knippen. Die verschillende formaten kunnen in een systeem prima naast elkaar leven. Vullen elkaar zelfs aan. Dankzij streaming media kun je allerlei achtergrondinfo vinden over je platen en dwarsverbanden leggen in je muziekcollectie. Ik heb streamingklanten waarbij de grammofoon de leidraad is.” Collega Han heeft duizenden elpees. Sinds enkele jaren is hij zeer intensief bezig met streaming. Dat betekent ook voor zijn platencollectie een muzikale upgrade. Tegelijkertijd moet audio soberder, merkt Multifoon Hifi aan veel van haar klanten. ‘Eenvoud’ is het toverwoord. “Veel mensen zijn klaar met stoere bakken, kasten en ingewikkelde speakerinstallaties. Mensen willen eenvoud en gemak, maar tegelijkertijd steeds meer kwaliteit. Dat kan dus, ook met streaming. Wij leveren dat met veel plezier.” Als voorbeeld noemt Koopman het Sonos-systeem. “Het is makkelijk toe te passen zodat je in alle vertrekken van je huis muziek hebt. Het heeft een kwaliteit die voor velen interessant is. Wanneer je bijvoorbeeld met een Sonos Connect met daarachter een mooie DAC werkt, kun je heel goed muziek maken en heb je veel mogelijkheden tot je beschikking.”

Multifoon bij je thuis

Niet alleen in de winkel kun je uitgebreid ervaren wat de merken uit het assortiment van Multifoon je te bieden hebben. Ook (voor) thuis zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om je potentiële aanwinsten te leren kennen. Thuisdemonstraties en –advisering, aflevering en installatie thuis, hulp bij verbouwing, aanleg van een audiofiele elektragroep, het hoort allemaal bij de geboden service en dienst van Multifoon. Een speciale zorg besteedt Multifoon ook aan de stroomverzorging in huis. “We hebben een elektricien die vast voor ons werkt. Hij past meterkasten en bekabeling aan waardoor de bestaande installaties beter gaan spelen. Hij maakt gebruik van bijvoorbeeld Hifituning zekeringen, Oyaide stekkermateriaal en solidcore bekabeling, PS Audio regeneratoren, een werkelijk revolutionaire oplossing voor schone spanning.”



Als geroepen komt er even later een klant binnen om bovenstaande meteen een praktijkvoorbeeld te geven. Hij komt een set nieuwe AudioQuest-spades ophalen voor zijn kabels, maar vertrekt na het nodige advies van Leen Koopman ook met een handig 90 graden-verbindingselement om de AC-snoer van zijn versterker haaks aan te kunnen sluiten, zodat er achterin het av-meubel geen gat geboord hoeft te worden. Daarnaast legt Koopman op aanvraag van deze klant de basis voor de aanvullende verkoop van een apart stekkerblok voor de stroomvoorziening. Het valt daarbij op dat hij aandachtig luistert naar de wensen (en de audioset) van zijn klant, om vervolgens een perfect matchend instapmodel van Rittal voor te stellen (in plaats van veel duurdere oplossingen die Multifoon net zo goed in huis heeft).

“Voor gebruik thuis, op het werk en onderweg. Het kan gaan om een complete audio setup met streaming audio, cd- of vinylweergave, maar net zo graag voorzien wij een tandartspraktijk van muziek in ieder gewenste ruimte. Een heel goede hoofdtelefoon omdat u wilt luisteren zonder anderen te belasten? Wij hebben uitstekende oplossingen! Wilt u op reis of op vakantie ook muziek in een geweldige kwaliteit beluisteren? Wij helpen u graag op weg. Laat u informeren naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij willen dat u lang plezier aan uw audioset beleeft, dat kan wanneer u uw keus zorgvuldig maakt.”

Multifoon in 2015

Vissend naar een eventuele reden om juist nu met een Hi-Visit te komen, laat Koopman weten het vooral belangrijk te vinden de lezers van onze titels erop te wijzen ‘dat ze er zijn’. Dat het pand, vorig jaar juni feestelijk geopend na een maand of drie, vier van stevige verbouwingen (het was eerst een kroeg!) en uiteraard de nodige akoestische aanpassingen, nu helemaal klaar is om Middelland, Delftshaven en de gehele Rotterdamse regio (en verder!) van goede muziek te voorzien. Wanneer we een rondje door de zaak maken, is het haast niet voor meer te stellen hoe het er ruim een jaar geleden, voordat Koopman en zijn collega’s het pand zelf onder handen nemen, uit gezien moet hebben. Het kleine buitenterrasje achter het voormalige café is vervangen door een uitbouw waar Multifoon met de nodige oplossingen van Rivosono in een geweldige luisterhoek heeft voorzien. De hele hoek van het pand is veranderd in een mooie huiskamer, waar je als klant op een keur aan modellen en systemen op je gemak de beste keuzes kunt maken. En tussen deze comfortabele loungeruimtes in vind je alle hifi-merken die het de liefhebber maar aantrekkelijk kunnen maken om er eens binnen te wandelen.



Of er ook nog een specifiek element is dat Multifoon echt uniek maakt? Ja, uiteraard is er de voortrekkersrol op het gebied van het eerdergenoemde Devialet (naast de eerste Nederlandse dealer die na München 2013 de nieuwe 110 en 170 in huis haalde, verwacht Koopman toevallig deze middag de allereerste lading Devialet Phantoms – opnieuw in primeur in Nederland). Of de uitgebreide mogelijkheden om thuis geadviseerd te worden, of zelfs geholpen bij verbouwing en installatie. En natuurlijk de bijzondere muziekcollectie die Multifoon, zowel op plaat als op cd, rijk is. Sluitend advies, handige dienstverlening, mooi assortiment met een goede dwarsdoorsnede hifi-aanbod doorheen verschillende budgetten – check, check check.



Uiteindelijk draait het volgens Koopman echter maar om één ding: de klant helpen zoals je zelf graag geholpen wil worden. En, zo meent de nuchtere Rotterdammer, “dat is verrekte eenvoudig”. Gewoon luisteren naar de wensen en situatie van je klant, en hen begeleiden de juiste aanschaf te vinden. Of in de woorden van collega Danny: “Als je de waarheid vertelt, hoef je nooit iets te onthouden.” (wat Danny weer toepasselijk geleend heeft van, als we ons niet vergissen, Mark Twain).

Muziekcollectie

Na alle toelichting van Koopman, is er uiteraard ook tijd om even voor wat muziek te gaan zitten. In het achterste gedeelte van de zaak, waar de meeste oplossingen van Rivasono (tevens partner van Multifoon) te vinden zijn, is een prettig – maar niet volledig – afgesloten zithoek ingericht. Koopman heeft er op het moment toegang tot de uitgebreide muziekbibliotheek van een Sooloos-systeem, die hij afspeelt op een paar Wilson Audio-speakers. Maar er staat ook een prachtig analoog model van TW-Acustic op het audiomeubel. En dat is wel zo logisch, want tegen de achterwand vinden we een imposante platencollectie. Die tot onze grote verbazing maar zo’n twintig procent van de volledige collectie van Multifoon beslaat.



En dat brengt ons dan toch nog even naar de muziekgeschiedenis van het pand, waar we eerder al naar hintten... Het blijkt namelijk dat Koopman het prachtige pand twee jaar geleden geërfd heeft van één van zijn trouwste klanten, die sinds de jaren ’80 zijn dorst naar goede hifi bij Multifoon wist te lessen. Een muziekliefhebber pur sang, die tot zijn 84 verzamelen, maar ook met het spelen ervan – hij studeerde kort na de Tweede Wereldoorlog af aan het conservatorium, en gaf in zijn leven altijd een belangrijke rol aan muziek. Voorin de winkel hangt een prachtige portretfoto van deze man, hier 29 jaar oud en zoals zo vaak het geval was gewapend met zijn muziekinstrument. Een bijzonder verhaal, dat Leen met liefde deelt maar waarover we vanaf het begin van deze Visit samen nadenken of dat stukje geschiedenis van de winkel voor de lezer ook interessant is, of we dat passend kunnen delen.

Als we aansluitend op de luistersessie, gezeten tegenover de impostante (en eveneens zelfgebouwde) platenkast vol vinyl ook nog even een verdieping hoger gaan om de rest van de collectie te aanschouwen – zo’n 6.000 cd’s en 12.000 platen! –, is het antwoord op die vraag echter snel gevonden. Ja, natúúrlijk moeten we dat verhaal meenemen. Niet alleen vond de vorige eigenaar in Multifoon zijn erfgenaam voor het mooie pand, ook de indrukwekkende en nauwgezet verzamelde collectie muziekmateriaal werd er onderdeel van. En dan hebben we het nog niet eens over de kolossale Goldmund speakers die Leen op zijn zolder heeft staan... Een verhaal op zich! Dat is echter voor een andere keer, voor nu stellen we voor dat je zelf eens richting Delftshaven reist: een prima bestemming voor iedere muziekliefhebber.

Multifoon Hifi:
Denny Cabell
Leen Koopman
Ronald Krijgsman
Han van Slingerland