Sony Multi Room Test 't Thuis


Menno Bonnema | 09 oktober 2015 | Fotografie Beeldhouwers | Sony

Hifi.nl beleefde onlangs een fraai event in samenwerking met Sony en Media Markt. We organiseerden namelijk de Media Markt Multi Room kennisquiz, waarbij deelnemers kans maakten op het nieuwe Multi Room-systeem van Sony. De winnaars van de kennisquiz mochten twee weken lang thuis met het Sony Multi Room-systeem aan de slag. Eén van de deelnemers mocht het Sony systeem als ‘echte winnaar’ thuis houden. Daarover volgende week meer in een videoverslag. Eerst de gebruikers-ervaringen van ons Test-het-thuis panel. 

Multi Room-systemen zijn populair. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een oplossing waarmee ze hun favoriete muziek in meerdere kamers kunnen streamen. Vaak gebeurt dat met een aantal nieuwe draadloze speakers, aangevuld met bijvoorbeeld een soundbar. Sony pak het iets anders aan. Ze vulden verschillende van hun klassieke producten, van receivers tot miniketens, aan met Multi Room en brachten deze opnieuw uit. Vrijwel allemaal ondersteunen ze ook nog eens hi-res audio.

Om al die toestellen in perfecte harmonie samen te laten werken, introduceerde Sony de SongPal-app, waarmee je je telefoon of tablet in een overkoepelende afstandsbediening verandert. De app herkent daarbij alle compatibele Sony-apparaten die je in huis hebt staan. De apparaten zijn met één sleepbeweging samen te voegen, om ze op die manier dezelfde muziek te laten spelen. Ook het configureren van je draadloze netwerk wordt door de app makkelijker gemaakt.

Dat klinkt allemaal prachtig op papier (dan wel computerscherm), maar hoe werkt dat nou in de praktijk? Een kolfje naar de hand van ons Test het Thuis-panel. 


Panellid Erwin Heukels - Sony HT-XT3 & SRS-X77

“Dit is een producttest in drie bedrijven geworden. Dat zit namelijk zo: in eerste instantie lukte het maar niet om de Sony HT-XT3 soundbar en de SRS-X77 bluetooth speaker tegelijkertijd (dezelfde) muziek te laten produceren. Deed de een het wel, liet de ander het afweten. Na hulp van de helpdesk van Sony lukt dat vervolgens wel. Dat wil zeggen: bijna, want het geluid uit beide systemen liep niet helemaal synchroon. Daardoor ontstond een ietwat galmend geluid. Als je met gescheiden geluidsruimtes werkt, is dat geen probleem. Maar bij ons thuis staan de apparaten in de woonkamer en in de keuken en die twee staan in open verbinding. Net toen ik de handdoek in de ring wilde gooien, bedacht ik dat het euvel weleens een communicatieprobleem tussen iOs en Android kon zijn. Ik heb vervolgens de Sony SongPal app geïnstalleerd op de Samsung tablet van onze dochters. En toen bleek het allemaal goed te werken. Binnen vijf minuten had ik alles aan de praat, alle apparaten toegevoegd en de muziek die op het device staat, gestart. De muziek speelt nu ook gewoon door als je de app wegklikt en iets anders gaat doen. Dat is ook een voordeel van Android OS.



Verder werken beide apparaten van Sony ook afzonderlijk prima. Als je de SRS-X77 opgeladen hebt en je neemt hem mee naar buiten, naar de slaap- of studeerkamer of garage, dan heb je overal een prima geluid om je muziekbestanden vanaf de iPhone af te spelen. In dat geval werkt het namelijk wel prima om via DS Audio van Synology of via de iOS Muziek app te muziek te streamen via Bluetooth of Airplay. De geluidskwaliteit is prima en kan de ruimte goed 'vullen'.



Ik heb nog niet uitgevonden of het ook mogelijk is de SRS-X77 via een equalizer bij te stellen, maar de standaard instelling is al prima. Een mooi helder geluid en ook de achtergrondgeluiden (die bij de goedkopere instap bluetooth boxen altijd wegvallen) en de lage tonen zijn nu goed hoorbaar. Op zichzelf is de SRS-X77 dus een prima apparaat, helemaal als je bedenkt dat het één van de weinige wireless speakers is die zowel beschikt over bluetooth en Airplay als een accu. De SRS-X77 zou ik dus op zichzelf beschouwd wel als vervanger van de low-end bluetooth portable speaker willen inzetten. De HT-XT3 heb ik nog niet echt getest met een goede bluray op 2.1 bioscoop kwaliteit, maar ik verwacht er eigenlijk niet voor over te stappen van mijn huidige Onkyo AV-receiver met mijn 5.1 setje Wharfedale EVO-8 Pacific speakers en Yamaha sub. Mijn voorkeur bij deze set zou in mijn situatie dan ook eerder naar een Sony AV-receiver met Multi-room feature gaan.”

Panellid Ruud Honings - HT-XT3 & SRS-X77

“Ik heb het Multi-room systeem van Sony door omstandigheden iets later ontvangen dan de bedoeling was. Maar ik heb het systeem in één week tijd toch goed kunnen testen. Ik heb de soundbar met losse speaker met accu mogen ontvangen (de HT-XT3 met de SRS-X77, red.). De medewerker van de Media Markt installeerde alles prima bij mij thuis. Daarbij heb ik de SongPal app op mijn Sony mobieltje gedownload. De app werkt erg gemakkelijk, je krijgt de Sony-apparaten die je in huis hebt staan in beeld op de display. Die kan je dan kiezen. In het begin was het wel even wennen, daarna ging het prima.



Ik heb de soundbar in de woonkamer uitgeprobeerd en de bluetooth speaker in de slaapkamer. Daarna heb ik beide speakers in de woonkamer gezet. Dat klonk in beide gevallen erg goed. Ik vind het erg prettig dat ik de apparaten via mijn telefoon kan bedienen. Als ik het dan alleen even over de soundbar heb: die komt in mijn woonkamer van vijf bij dertien meter net iets aan power te kort. Maar op de zolderkamer (van vijf bij vier) klonk ‘ie fantastisch! Ik heb de speakers getest met verschillende soorten muziek, van klassiek tot hardstyle. Die laatste muziekstijl gebruik ik vaak om apparaten mee te testen. En ik moet zeggen: op deze speakers klonk dat echt goed. Ik ben dik tevreden.

Panellid Henriette Leeuwis - HT-NT3 & SRS-X88

“Voor de Multi-room test van Sony hebben wij de soundbar met woofer en de losse luidspreker in huis gekregen (HT-NT3 met de SRS-X88, red.). Michel van Media Markt heeft de set bij ons thuis geïnstalleerd en uitvoerig aan mij en mijn zoon uitgelegd hoe het allemaal werkte. En eigenlijk sprak het allemaal wel voor zich. We hadden hier in huis nog helemaal geen ervaring met Multi-room geluid. In huis staat nu een surround-setje en op de kamer van mijn zoon een soundbar. Wat mij bij de Sony soundbar gelijk opviel, was dat de snoertjes een beetje aan de korte kant zijn. Daardoor kon de soundbar niet helemaal op de goede plek komen te staan. De SongPal app vind ik erg handig. Mijn zoon heeft ‘m gelijk op zijn telefoon gezet en is ermee aan de slag gegaan. Hij doet zo veel met die telefoon: filmpjes naar de tv streamen en muziek luisteren.



Het geluid hebben we getest in de woonkamer, door veel muziek te luisteren en goede films te kijken. Maar ik heb de losse speaker ook in de keuken gezet voor een leuk muziekje tijdens het koken. Ik heb hem ook mee naar boven genomen om muziek te kunnen luisteren tijdens het strijken. Ik moet eerlijk zeggen dat zulke vervelende klusjes door een gezellig muziekje een stuk minder erg worden. Daarbij luister ik zelf naar alle soorten muziek, behalve naar Jazz, dat vind ik echt verschrikkelijk. Samengevat vind ik het een ontzettend mooie set met mooi geluid.

Jammer vind ik dat de bluetooth speaker niet draadloos is, zo moet je toch altijd bij een stopcontact in de buurt zitten. En wat het geluid betreft: om een nog mooier geluid te ervaren, zou je bij deze set eigenlijk twee losse speakers moeten hebben. Ik zou er nog één bijkopen. Verder vond ik het erg leuk om deze set te mogen testen.”

Panellid Casper Moerkerk - HT-NT3 & SRS-X88

“Ik heb de HT-NT3 soundbar en de SRS-X88 bluetooth speaker uitgebreid kunnen testen. Ik had ook al ervaring met bluetooth speakers. Ik heb twee studio-monitoren in de woonkamer staan waar ik wel tevreden mee ben. Die hangen dan wel weer bekabeld aan de televisie. Streamen doe ik via bluetooth vanaf mijn laptop. Bronnen zijn daarbij YouTube, Spotify en Soundcloud. Soms download ik bestanden in high-res, maar mp3-bestanden voldoen ook prima. Mijn muzikale voorkeuren liggen vrij breed: met vrienden luister ik graag naar house, dubsteb of techno. Als ik aan het werk ben, is het meer akoestische muziek en jazz.



Wat betreft de Sony soundbar: daar zit een draadloze subwoofer bij en dat is mooi. Jammer was alleen dat die subwoofer af en toe uitviel door een slechte wifi-verbinding. Ik heb de app gedownload op mijn iPhone. Dat werkte eerst niet. Later nog eens opnieuw geprobeerd en toen werkte het wel.



Bij Spotify werden nu alle apparaten herkend en kon ik alles makkelijk met elkaar verbinden. Ik heb toen groepen aangemaakt, ook simpel. Maar ik heb vervolgens niet beide geluidssystemen aan de praat gekregen. De bluetooth speaker deed het goed, mooi geluid ook, maar de soundbar deed het slechts af en toe. Ik heb geen eigen wifi-netwerk thuis. Daar valt of staat zo’n Multi-room systeem natuurlijk wel mee. Al met al vind ik het op papier wel een mooi systeem, maar bij mij thuis werkte het helaas niet.”

Panellid Chris Zijtveld - HT-XT3 & SRS-X77

“Bij mij thuis zijn de HT-XT3 sounbar en de SRS-X77 bluetooth speaker geleverd en geïnstalleerd. Ik heb momenteel een vrij simpele set in de woonkamer: een tv met twee satelliet speakers en een subwoofer. Daarnaast heb ik nog een budget geluid set, waarvan het geluid nog wel wat beter kan, om het zo maar te zeggen.



Bij de Sony set heb ik gelijk de app op mijn Sony mobieltje gezet en ben ik het geluid gaan testen via Spotify en TuneIn Radio. Ik heb mp3-bestanden afgespeeld, maar ook FLAC-bestanden en ook het tv-geluid heb ik getest. In eerste instantie kreeg ik de koppeling van de twee speakersystemen niet voor elkaar, maar na de deskundige medewerking van Mediamarkt werkte het goed.

Ik heb de speakers in een L-vormige woonkamer staan en heb wat geëxperimenteerd met de opstelling. Ze staan nu meer in de hoeken en komt het geluid wel ten goede. Ik heb het ook in andere vertrekken geprobeerd en dat was ook oké. Dat samenwerken tussen die twee speakersystemen gaat heel leuk.

Die SongPal app van Sony vind ik erg goed. En het werkt simpel, vind ik ook een plus. Ik vind het geluid best goed. Ik weet nog niet of dit het perfecte systeem voor in mijn huis is. Voor afzonderlijke vertrekken hoef ik niet perse Multi-room te hebben. Maar voor in de open woonkamer werk het voor mij wel.”

Winaar
Bekijk volgende week het videoverslag met de winaar van de Test 't Thuis op HiFi.nl.