Smart Homes Inspireert domoticaliefhebbers


| 09 januari 2016

Wie de laatste ontwikkelingen op het gebied van domotica en slim wonen wil tonen, kan bijna geen gebouw vinden dat qua uitstraling meer geschikt is dan het Evoluon in Eindhoven. Al sinds de jaren zestig is dit het uithangbord van technologische vooruitgang. De beurs Domotica & Slim Wonen, die eind november in de schotelvormige koepel plaatsvond, is daarom al tien jaar lang in dit gebouw een begrip voor slimme technologie-liefhebbers. Ruim drieduizend bezoekers lieten zich deze lustrumeditie inspireren door meer dan honderd standhouders verdeeld over de ringen van het Evoluon. Net als door de vele lezingen, symposia en workshops.


Op beursdag één was de rode draad van het lezingenprogramma ‘langer zelfstandig thuis wonen’. Zo kon de bezoeker onder meer aanschuiven bij een lezing over draadloze alarmering via WiFi, door Nynke de Jong van Van Breda. Margreet Ritman van CLB Integrated Solutions vertelde over dynamische zorgdomotica, en Ruud Lohuis van Ascom gaf een lezing over vrij en veilig blijven wonen. De tweede beursdag had ‘de bouw’ als thema, uiteraard om de reden dat domotica in die sector nu echt een flinke vinger in de pap begint te krijgen. Zo was er ’s ochtends het symposium ‘Samen Sector Overstijgend Bouwen’. Maar er waren ook vele, boeiende parallelsessies. Zo lichtte Koen van de Donk van Hevac Controls toe hoe hij draadloze domotica op basis van het open protocol KNX wist toe te passen in een eeuwenoud kasteel. Met het project won hij in oktober de KNX Professionals Award 2015.

Smart Avenue
Het hoogtepunt van de ‘slimme wereld’ in het Evoluon bevond zich dit jaar letterlijk op het hoogste punt: de Smart Avenue op de bovenste ring, een expo die de beursorganisator dit jaar initieerde. In vier op en top ingerichte ‘huiskamers’ kwamen producten van verschillende partijen bij elkaar. Zo konden bezoekers aan den lijve beleven hoe domotica in een woning samenwerkt en wat het hen biedt. Hoewel ‘beleven’ bij deze tiende editie centraal stond, is het geen nieuw fenomeen op de beurs. De organisator laat bezoekers al jaren graag zien, horen, voelen en ervaren wat slim wonen in de praktijk inhoudt. Smart Homes reikte, net als vorig jaar, zelfs de Inspiration Award uit aan de standhouder die volgens het publiek voor de beste beleving zorgde. Hertek, fabrikant van een innovatief biodynamisch verlichtingsconcept, deed dat met live demo’s het best en won de Award. Goede verlichting in de langdurige zorg heeft een zeer positieve invloed op de leefomgeving van zorgcliënten.

Smart Homes Award
Voor het zevende jaar ging ook de Smart Homes Award naar het meest inspirerende en toonaangevende domoticaproject. Belangrijke criteria voor de vakjury, Geja Langerveld van ZonMw, Dick Glaser van Deventer Energiecoöperatie en Frank Den Hartog van TNO, was dat kennisdelen en samenwerking een grote rol speelden bij het project. De jury selecteerde vooraf al de uitblinkers Domare, Leertouwer en MOPAS. Uiteindelijk kwam Leertouwer als winnaar uit de bus met het system Conview Care.


Die totaaloplossing van smartphones, slimme sensoren en leefcirkels ondersteunt het zorgproces. Dankzij leefcirkels kunnen bewoners met dementie binnen een bepaalde woonomgeving vrij bewegen. ‘Conview Care is merkonafhankelijk. Het werkt via WiFi met open protocollen’, vertelt Jasper Coppes van Leertouwer. ‘Veel zorginstellingen hebben al enige mate van technologische verpleegondersteuning. Wij benutten die systemen, verbeteren ze en zorgen voor visualisatie in een app. Alle bestaande verpleegoproepsystemen en gebouwautomatisering is via Conview Care te koppelen. Zo werken verschillende technologieën samen, zoals dwaaldetectie, slimme sensoren, toegangscontrole en beveiligingscamera’s. Je kunt in feite elke functionaliteit die technisch gezien mogelijk is, koppelen met dit systeem.’ Via een app op een smartphone, die elke medewerker van de zorginstelling bij zich draagt, zien medewerkers in een oogopslag welke patiënt bijvoorbeeld zijn bed verlaat of de kamer uitloopt. Zo zorgt Conview Care er op dit moment al voor dat 500 patiënten van extra vrijheid genieten.

Alles geïntegreerd

Het project waarmee Domare kans maakte op de Smart Homes Award was dat van een luxe villa. Het gaat om een villa waaraan ook Van Maanen Domotica meewerkte. Zij waren met dit project ook al in de race voor de KNX Professionals Award 2015. De bewoners wilden dat de villa compleet bestuurd kon worden vanaf een tablet, smart-phone en touchscreens. Comfort stond daarbij centraal.

Domare paste hiervoor het eigen systeem SMART toe, met als basis daarvoor de visualisatie van iRidium Mobile. SMART werkt in feite als een soort by-pass voor gebouwautomatisering zoals KNX. Zo zorgt het ervoor dat bewoners alle huisautomatisering op één visualisatiesysteem kunnen bedienen. Inbraakalarmering, de audio- en video-installaties, verlichting, verwarming: alles geïntegreerd. De derde genomineerde voor de Smart Homes Award, MOPAS, ontwikkelde voor een zorginstelling het MOPAS platform waarop alle technische functionaliteiten zijn geïmplementeerd. Ook deze kandidaat ging niet geheel met lege handen naar huis: op de tweede beursdag tekende het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst met mede-genomineerde Leertouwer.

Vloeiend leds dimmen
De totaaloplossingen voor zorginstellingen die Leertouwer en MOPAS toonden, en de domotica-visualisering van Domare geven in een notendop exact weer hoe de beurs Domotica & Slim Wonen dit jaar was opgebouwd. Bezoekers met interesse in ‘langer zelfstandig wonen’ en huisautomatisering konden hun hart ophalen. Liefhebbers van huisautomatisering konden bijvoorbeeld inspiratie opdoen bij Hager. In hun stand gaven zij uitleg over woning- en gebouwautomatisering op basis van het internationale systeem KNX, waarmee onder meer hun deurcommunicatiesystemen, dimmers en rookmelders te koppelen zijn. Eaton toonde zijn eenvoudig en vloeiend te dimmen spaar- en led-lampen. Onder vele anderen waren ook de camerabewaking- en deursystemen van Elbo Technology te bekijken. Net als de diensten van Crestron Pyng, Niko home automation en BOB-in, dat een wandsysteem levert met geïntegreerde huisautomatisering.


Snelle verbindingen
Het bedrijf Innovience International presenteerde de OptoXS installatieset. Daarmee is het mogelijk in alle kamers van een woning heel eenvoudig een betrouwbare breedbandinternetverbinding aan te leggen. Het systeem is vrij van interferenties en snel, waardoor gebruikers zonder vertraging bijvoorbeeld kunnen gamen of digitale televisie kunnen kijken. Attema bracht een vergelijkbaar product aan de man, In-Home Connectivity, wat ervoor zorgt dat bewoners door het hele huis profijt hebben van hun glasvezelkabel. Xxter, waarmee huiseigenaren met één mobiele app alle automatisering bedienen, toonde tijdens Domotica & Slim Wonen zijn nieuwe ontwikkelingen aan het grote publiek. Zoals een push notificatie die mensen een snapshot (kleine foto) stuurt van degene die bij ze aanbelt. Ook is xxter sinds kort geïntegreerd met de Apple Watch. Het bedrijf presenteerde dit op een ludieke manier: beursbezoekers die een snapshot van zichzelf lieten maken, vermomd als ekster, maakten kans op een Apple Watch.

Effectiever en meer privacy
Dat gebouwautomatisering niet meer is weg te denken in zorginstellingen bleek overduidelijk in het Evoluon. Behalve het eerder genoemde Hertek, Conview Care en MOPAS was uiteraard ook hoofdsponsor van de beurs Ascom aanwezig. Samen met onder meer TNO ontwikkelde Ascom een systeem voor zorginstellingen voor ouderen en bewoners met dementie. In Nederland zijn nu twintig locaties uitgerust met het product. Draadloze sensoren registeren onder meer of een cliënt het bed verlaat. Daardoor hoeft het personeel niet meer vier keer per nacht alle kamers langs te gaan om te controleren of de bewoners in bed liggen, zoals voorheen het geval was. Personeel kan de tijd daardoor veel effectiever benutten én het geeft bewoners veel meer privacy. Ook voor instanties als Thuiszorg, die bij mensen aan huis komen, bestaat een systeem waar draadloze sensoren het wel en wee van cliënten registeren. Het Thuiszorg-personeel komt nog even vaak bij cliënten langs, maar waar zij zonder domotica alleen konden vragen ‘Hoe gaat het met u?’ hebben zij nu veel meer informatie. Als zorgpersoneel bijvoorbeeld ziet dat een cliënt ineens een stuk minder vaak de deur uitgaat dan normaal gesproken, kan een medewerker daarover een gesprekje aanknopen.
Wie van technologie en slim wonen houdt, houdt waarschijnlijk ook van een kijkje in de toekomst: de elfde editie van Domotica & Slim Wonen is op 23 en 24 november 2016. Staat genoteerd.