Review Teufel Definion 3s – Definion Junior


Jamie Biesemans | 02 februari 2016 | Fotografie Fabrikant | Teufel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 22 januari 2016

SAMENVATTING

Waar de Definion 3s vooral in uitblinkt is het heel gelijkmatig uitstralen van een neutrale, gedetailleerde en heel evenwichtige klank. Er is een sweet spot uiteraard, maar bij deze Teufels kan je ook off-center veel van die mooie klank meepikken. Dat is leuk in een woonkamer waar mee dan één paar oren muziek beluisteren. We hebben ze niet getest in een multikanaalsopstelling, maar met die kwaliteiten lijken ze goede kandidaten om in te zetten bij een 5.1- of 7.1-opstelling. Zeker zijn geld waard.

PLUSPUNTEN

  • Gelijkmatig uitstraling
  • Prachtige weergave van stemmen
  • Prijs/kwaliteit
  • Afwerking

MINPUNTEN

  • Iets groter dan de norm
  • Juiste combinatie met versterking nodig

De Definion-familie van Teufel kent uitbreiding. Het nieuwe kleintje heet Definion 3s en is net zoals zijn grote broers gewapend met de detailrijke SCA-coaxiale driver.

Sinds het verschijnen van de gigantische Definion 5-vloerstaander (recensie) volgen we deze lijn van betere speakers van Teufel nauw op. De nieuwste toevoeging, de Definion 3s, brengt onder andere de eigen SCA-driver naar een meer compacte en huiskamervriendelijke vorm. Met een prijs van net geen duizend euro per paar is dit de meest toegankelijke Definion-speaker die Teufel ooit uitgebracht. Dat is een interessant prijspunt, zowel voor wie naar muziek in stereo wil luisteren als mensen die een multikanaalopstelling gaan bouwen. Goed kijken als je dat laatste overweegt, want Teufel heeft verschillende 5.1-pakketten op basis van Definion-speakers in de aanbieding.

De kleinere versie
Teufel omschrijft de Definion 3s als de compacte versie van de Definion 3-vloerstaander die vorig jaar op HiFi.nl aan bod kwam. Als je deze boekenplankspeaker ziet, heb je de verwantschap meteen door. Heel de Definion-familie deelt namelijk dezelfde stilering, waarbij vooral de afgeronde behuizing opvalt die achteraan veel kleiner is dan vooraan. Om precies te zijn is de Definion 3s aan de achterzijde slechts 14 cm breed, wat in sommige gevallen handig kan zijn bij de plaatsing. Al blijven dit toch behoorlijke grote speakers die maar net het etiket ‘boekenplankspeakers’ mogen dragen. Eén speaker weegt dan ook 13 kg, wat toch een stevigere kast zou vereisen. Ze lijken me eerder speakers om op een stand of een tv-meubel/buffetkast te plaatsen. Teufel levert een basis mee die je desgewenst kunt aanbrengen, maar die de voetafdruk wel iets groter maakt.

Laat je in elk geval niet misleiden door die smaller-aan-de-achterkant-constructie. Een Definion 3s-speaker heeft nog altijd een volume van 14,5 liter, een behoorlijke hoeveelheid. Hoewel het allemaal afhangt van de interne constructie staat meer volume doorgaans voor een betere laagweergave en minder resonantie. Nog even aan toevoegen dat de degelijk afgewerkte speaker beschikbaar is in matzwart of een elegante zwart-witte afwerking.

SCA
De essentie van de Definion-familie is de coaxiale SCA-driver die Teufel in-house werd ontwikkeld. Speakers van deze type, zoals met Teufels Synchronized Coaxial Acoustics-technologie, zie je steeds vaker opduiken. De techniek, waarbij een tweeter apart wordt opgehangen in de kern van een midrange-driver, heeft aardig wat voordelen. Om te beginnen kan je op een speaker minder oppervlakte besteden en toch een groot stuk frequentiebereik afdekken. Bij de Definion 5 wordt de oppervlakte die ‘gewonnen’ wordt omdat je niet een aparte tweeter en midrange-driver hebt gebruikt om het laag beter te ondersteunen met bijkomende woofers. Bij de Definion 3s krijg je een 3-weg ontwerp in een zeer kleine behuizing, maar toch met een relatief grote 16 cm woofer. Die wordt nog extra ondersteund door een bassreflexsysteem.

Qua klank is er een enorm voordeel aan coaxiale drivers. Zowel het hoog als het midden komt van één punt, wat betekent dat je geen last hebt van faseverschuivingen zoals bij dat ontwerpen met aparte tweeter en midrange-driver mogelijk is. Het geluid straalt tevens gelijkmatig de kamer in. Bij een speaker met een tweeter bovenaan en een midrange-driver in het midden heb je een verschil tussen de horizontale en verticale uitstraling.

Zuiver als water

De voordelen van de SCA-technologie toonden zich al bij de Definion 5 en Definion 3. Die twee vloerstaanders zijn gemerkt door een hele accurate weergave, waarbij we tijdens de test van de Definion 5 het totale geluidsbeeld soms iets te droog en analytisch vonden. Een euvel die je wel kon oplossen door de speaker te combineren met de juiste versterker en eventueel wat bij te regelen.

Bij de Definion 3 leek Teufel wel de tuning net iets warmer te hebben gemaakt, zonder die vrij neutrale weergave los te laten. Heel kort samengevat kan je stellen dat de Definion 3s zich echt toont als de zoon-van-Definion 3. Wie op zoek is naar een weergave vol detail en diepte moet deze speakers zeker beluisteren. De positionering van instrumenten en vocals is gewoonweg zeer goed, zeker als je rekening houdt met het prijspunt. Zet je eens neer en luister naar ‘Jo’ van Goldfrapp, en geniet van hoe de stem Alison Goldfrapp loskomt van de speakers, terwijl ze omringd wordt door die repetitieve pianomelodie. Ook bij ‘Lonesome Street Whip’ en ‘New World Towers’ van de recente uitgave van Blur zet de Teufel zijn beste voetje voor. Voor muziek zoals dit is de Definion 3s geschapen. De vocals in meerdere lagen en de laag gestemde bluesgitaar in New World Towers hebben elk hun eigen plaats en niets loopt door elkaar. Die accurate plaatsing en zin voor detail hoor je ook goed bij het fijne gitaargetokkel doorheen ‘Circadian’ van het magnifieke Gravenhurst en als het 5 minuten later uitbarst – ja, dat heb je met die progrockers, het duurt altijd even – volgt de 3s helemaal.

Deze boekenplankspeaker duikt logischerwijze niet zo laag als zijn grotere broers maar levert toch een volwassen geluid af. Aan dit prijspunt concurreert de Definion onder meer met de KEF LS50. Dat is een uitstekende boekenplankspeaker die niet toevallig eveneens uitgerust is met een coaxiale driver. De LS50 zouden we iets hoger aanschrijven qua het neerzetten van een sprankelend klankbeeld en muzikaliteit, maar de Definion 3s heeft wel een iets betere laagweergave en is ook neutraler.

Sommige luidsprekers lusten alles qua versterking, de Definion 3s is net zoals zijn naamgenoten wat kieskeuriger. Met die gevoeligheid van 86 dB kan hij zeker wat vermogen slikken om los te komen. Ik heb ze getest met een zeer Japans-klinkende Onkyo P3000/M5000-combinatie en een warmere Marantz NA8005-PM11S2, en bij die laatste klonk de Definion 3s toch wel héél beter dan bij de eerste.

Conclusie
De Definion 3s brengt veel van de kenmerkende kwaliteiten van de Definion-familie naar een compacte vorm. Of liever: relatief compacte vorm. Vergeleken met een LS50 van KEF zijn dit nog vrij grote speakers. Maar je krijgt er wel wat voor terug, zoals een mooie laagweergave. Toegegeven, in een grote kamer zou je misschien moeten grijpen naar een subwoofer. Maar dat advies geldt voor veel boekenplankspeakers en bij de Definion 3s bereikt je dat punt naar mijn gevoel minder gauw.

Waar de Definion 3s vooral in uitblinkt is het heel gelijkmatig uitstralen van een neutrale, gedetailleerde en heel evenwichtige klank. Er is een sweet spot uiteraard, maar bij deze Teufels kan je ook off-center veel van die mooie klank meepikken. Dat is leuk in een woonkamer waar mee dan één paar oren muziek beluisteren. We hebben ze niet getest in een multikanaalsopstelling, maar met die kwaliteiten lijken ze goede kandidaten om in te zetten bij een 5.1- of 7.1-opstelling. Zeker zijn geld waard.

Teufel Definion 3s
€ 999 www.teufelaudio.nl