ELAC: meer muziek ontdekken is meer plezier


Redactie HiFi.nl | 29 maart 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Elac
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 25 maart 2016

Op de voorbije ISE-editie in de RAI in Amsterdam was er de unieke gelegenheid om een selecte groep lezers een rondleiding te geven op de beurs. Een hoogtepunt was de demonstratie van ELAC’s nieuw Discovery Music Server, door niemand minder dan de CEO van ELAC, Gunter Kürten.

De demonstratie van de nieuwe ELAC-lijn vond plaats op haar eigen stand, waar we eerder in de week ook Servi-Q, de Benelux-importeur van het Duitse merk, tegenkwamen. Terwijl we wachtten op de presentatie, had onze lezersgroep ook de gelegenheid om een aantal andere producten van ELAC te bewonderen. Waaronder de Sub 2070 en de Sub 2090, twee krachtige subwoofers die als enige ter wereld beschikken over kamercorrectie via een smartphone-app. Vanwege innovatieve karakter én uitstekende prestaties wist de Sub 2070 eind vorig jaar nog een EISA Award binnen te halen. 

Muziek ontdekken

Over de nieuwe, frisse wind die bij ELAC waait schreven we al kort na de CES. Kürten toonde toen al de Discovery-lijn, waarvan de Discovery Music Server het kloppende hart is. Maar wat is er nu zo bijzonder aan dit toestel, dat er op eerste zicht heel onopvallend uitziet? Op ISE legde de ELAC-topman het tot in de details uit aan onze groep HiFi.nl-lezers.

De Discovery Music Server kan je omschrijven als streamer én server in één compact toestel. “Uniek is dat dit de eerste streamer ter wereld is waar Roon op draait”, legt Kürten uit. Voor wie Roon nog niet kent: het is zeer bijzondere muzieksoftware ontwikkeld door een groep ex-medewerkers van Sooloos-Meridian, uitdrukkelijk bedoeld voor audiofielen. Dat betekent dat je kunt rekenen op een brede ondersteuning van hi-resaudio en ingebakken multiroom-functies.

Roon is zeer interessant omdat het door middel van veel metadata het luisteren en ontdekken van nieuwe muziek in de hand werkt. De software legt constant verbanden met nieuwe muziek, waardoor je als luisteraar op een echte muzikale ontdekkingstocht kun vertrekken. Dat is vooral zo als je Roon gebruikt met Tidal. Je eigen bibliotheek – die bijvoorbeeld op een NAS kan staan of op een portable HD aangesloten op de Discovery zelf – wordt dan gecombineerd met het aanbod van Tidal of (binnenkort) Deezer. Als je dan zoekt naar het werk van een bepaalde artiest, krijg je de volledige discografie te zien. Alles wat jij in goede kwaliteit zelf bezit, aangevuld met de ontbrekende albums via Tidal. “Het lijkt wel een uber-Spotify dat je kunt streamen naar een set ELAC-speakers. Dit systeem geeft echt alle informatie die je maar zou willen weten van een muzikant”, zegt lezer Henk.

Alle betrokkenen bij een liedje – van zanger tot producer – kun je aanklikken via de Roon-app die je op een tablet draait om nog meer muziek te ontdekken. Kürten demonstreerde dat je ook via fijnmazige genre-benamingen afspeellijsten kunt beluisteren die door Roon worden samengesteld. Uit de demo blijkt toch ook al gauw dat alle mogelijkheden van Roon toelichten behoorlijk wat tijd vereist. Dit is geen simpel afkooksel van iTunes, maar software die je op heel veel verschillende manieren kan gebruiken. “Ziet er wel mooi uit”, klinkt in de groep.  De presentatie van Roon is dan ook zeer mooi, met grote foto’s van artiesten die het scherm vullen als je hun discografie bekijkt.

ELAC op ISE 2016: draadloos

Multiroom

Aan de slag gaan met Roon kon tot het verschijnen van de ELAC Discovery-lijn enkel door de software op je pc of Mac te draaien. Een dure optie, want Roon kost 120 euro per jaar of meer dan 500 euro voor een levenslange licentie. “Maar bij de Discovery Music Server is een levenslange licentie inbegrepen”, benadrukt Kürten.

Hier en daar hoor je dat de Roon-versie bij ELAC niet volledig is, maar dat klopt niet. “Er is maar één beperking: je kunt uit de doos niet multiroom-streamen naar Airplay-toestellen, enkel naar ELAC-apparaten. Wil je een multiroom-opstelling maken met ELAC-apparaten en een Airplay-speler die je nog hebt, dan moet je een software-upgrade kopen van 99 euro.”

De ELAC Discovery Music Server kun je op veel manieren inzetten, om zo een multiroom-opstelling te bouwen. Achterop bezit het apparaat twee analoge cinch-uitgangen en een digitale output - coax of optisch, die voor drie bedrade zones kunnen zorgen of voor het aansluiten van de Discovery op een bestaande Hifi-installatie. Daarnaast kunnen er via het wifi-netwerk draadloze verbindingen gemaakt worden naar een Elac wireless-versterker of Elac wifi actieve speakers. In Roon zie je deze verbonden versterkers of luidsprekers als zones (je kunt ze zelf een naam geven) die je apart kunt bedienen of koppelen om dezelfde muziek in meerdere kamers te laten horen. In totaal kunnen er 8 zones met 8 individuele streams gelijktijdig worden aangestuurd.

Draadloze versterker

Op ISE stond er bovendien een prototype van de Discovery Wireless Amp, een fraaie en zeer compacte versterker, volgens het eigen Elac BASH principe, die ook samenwerkt met de Discovery Music Server. Ook draadloos, zoals de naam al doet vermoeden. Scenario’s als twee actieve speakers (zoals de ELAC Air-X, ook op de beurs te zien) aan de Discovery Music Server hangen en een Wireless Amp die draadloos zijn muziek bij de Server haalt, zijn dus probleemloos mogelijk.

Door de minder goede WiFi verliep de demo met wat vertraging. Niets aan te doen, want op een grote beurs als ISE hangen er altijd veel concurrerende WiFi-netwerken in de lucht. Letterlijk tientallen. Maar uiteindelijk lukt de demo van Kürten wel, onder de volle aandacht van onze lezers. Geboeid luisteren ze naar de uiteenzetting, die ons langs de vele mogelijkheden van Roon leidt. Het gebeurt niet vaak dat een CEO zelf even zijn product toelicht, maar het is wel zeer nuttig. Net omdat Roon zoveel mogelijkheden heeft, is het goed dat iemand als Kürten er ons doorwandelt. “Het was leuk om die streamingapparatuur hier te zien”, zegt Ronald. “Dit is muziekbeleving anno 2030”, weet Henk, “Je selecteert je muziek en je krijgt vervolgens een hele gids om meer te ontdekken.”

De levering begint eind april.