Review Teufel CoreStation: de onzichtbare AV-receiver


Eric Beeckmans | 24 april 2016 | Teufel

SAMENVATTING

Aan de CoreStation hangt een erg stevig prijskaartje, zeker als we in aanmerking nemen dat hij toch een aantal functies mist die we vandaag als standaard op een AVR beschouwen. Dat kost hem dan ook een paar punten. Maar misschien moet je de CoreStation ook niet bekijken als een standaard AV-receiver. Teufel mikt op een heel specifiek publiek. Wil je absoluut geen AV-receiver in het zicht, maar toch de mogelijkheden en klank ervan in huis wil halen, dan kan je hem zeker overwegen. Hij levert krachtige klank, voldoende aansluitingsmogelijkheden, en is eenvoudig in gebruik.

PLUSPUNTEN

  • Compacte vormgeving
  • Kan achter de tv gemonteerd
  • 4x HDMI
  • Uitstekende klank
  • Eenvoudig in gebruik

MINPUNTEN

  • Geen HDMI 2.0a
  • Geen Dolby TrueHD of DTS Master Audio
  • Geen videoprocessing
  • Geen netwerkfuncties

Een enorme upgrade voor het geluid van de televisie, zonder een grote versterker in het zicht? Het kan met deze CoreStation van Teufel. Een AV-receiver met een heel eigen filosofie.

Ontwerp

De CoreStation ziet er absoluut niet uit als een gewone AV-receiver. De matzwarte doos met koelvinnen is erg compact en aan de voorzijde is geen enkele bedieningsknop te vinden. Enkel de achterzijde met alle aansluitingen verraadt zijn ware aard. Die uitzonderlijke vorm heeft dan ook een zeer specifiek doel. De bedoeling is immers dat je de CoreStation achter de televisie monteert. Je vindt in de doos twee montagebeugels waarmee je hem achteraan elke televisie kan monteren die beschikt over montagegaten die 200 of 400 mm uit elkaar staan (VESA MIS-E of MIS-F standaard). Dat is het geval bij het merendeel van alle tv’s.

Aansluitingen

Omdat hij zo compact is, is er natuurlijk niet veel ruimte voor aansluitingen, maar dat wil niet zeggen dat hij slecht bedeeld is. Vier HDMI-ingangen, drie analoge stereo audio-ingangen, en drie digitale audio-ingangen bieden een overvloed van mogelijkheden. De HDMI-ingangen zijn helaas wel maar v1.4a. Ze zijn dus perfect oké voor 3D-bronnen, maar voor Ultra HD zijn ze beperkt tot 30 beelden per seconde. En HDR zit er al helemaal niet in, dat is natuurlijk erg jammer. Gelukkig is er wel een omweg die je kunt gebruiken. De HDMI-uitgang van de CoreStation is namelijk voorzien van ARC (Audio Return Channel). Je kunt Ultra HD en HDR-bronnen dus rechtstreeks op de tv aansluiten en het geluid via de ARC-functie terug sturen naar de CoreStation. Zo kan je bijvoorbeeld ook van de CoreStation genieten als je Netflix kijkt. Beschikt je tv niet over de HDMI ARC-functie, dan kan je nog steeds een digitale audio-uitgang van de tv aansluiten op de CoreStation voor hetzelfde resultaat.

Bij de luidspreker-aansluitingen lopen we voor het eerst tegen een klein probleem. De klemmetjes op de CoreStation zijn erg klein, en wie een stevige luidsprekerkabel bezit, zal snel merken dat de kabel er niet in past. Er is een alternatieve speakerplug-aansluiting, maar ook die is erg klein. In de handleiding beveelt Teufel luidsprekerkabel met een doormeter van minimaal 1 mm² aan, maar specificeert het geen maximum. We denken dat 1,5 mm² ongeveer het maximum is.

Een actieve subwoofer sluit je aan via de Sub pre-out, maar de CoreStation kan ook draadloos met een subwoofer communiceren. Die moet je dan wel uitrusten met de Teufel Subwoofer Wireless Receiver. Een aansluiting voor je thuisnetwerk, bedraad of draadloos ontbreekt. Een Bluetooth 4.0-aansluiting is wel voorzien, en die is uitgerust met de aptX-codec voor hoogkwalitatief geluid. Ook je smartphone of tablet kan je dus laten weerklinken via de CoreStation.

Teufel CoreStation: klank

Opstellen

De CoreStation beschikt niet over een of ander automatisch kalibratiesysteem. Dat betekent dat je alles zelf moet instellen via de on-screen menu’s. Wat luidspreker-opstelling betreft ben je beperkt tot 3.1 of 5.1. Vervolgens moet je via de menu’s instellen of je luidsprekers groot of klein zijn, stel je de crossover-frequentie voor de subwoofer in en geef je de afstand van de luidsprekers tot de luisterpositie op. Met behulp van het ingebouwde testgeluid kan je tot slot ook nog het relatieve volume van elke luidspreker aanpassen. Merk je problemen met de lip-sync, dan kan je het geluid tot 200 ms vertragen. De instellingen zijn redelijk volledig, maar het contrast met een typische AV-receiver die je bijna volledig automatisch installeert is vrij groot.

Bediening

Bij een AV-receiver hoort over het algemeen een erg grote en complexe afstandsbediening. Niet zo bij Teufel. De slanke zwarte remote is juist erg eenvoudig. Volume-toetsen en d-pad staan prominent bovenaan, daaronder de menu-toetsen, een aantal sneltoetsen om de klank aan te passen en tot slot de bronselectie. TV, Bluetooth en de ingebouwde FM-radio hebben hun eigen toets. De resterende toetsen (AV, 1, 2, 3 en 4) zijn geconfigureerd om alle andere bronnen te selecteren. Elke toets kan twee bronnen oproepen (door eenmaal of tweemaal te klikken). Via het menu kan je dat zelf aanpassen zodat de meest gebruikte bronnen met een klik beschikbaar zijn. De afstandsbediening werkt via RF, niet via infrarood, en je hoeft hem dus niet te richten. Niet echt een verrassing aangezien de CoreStation meestal achter de tv zal hangen en dus geen IR-signalen zou zien.

De on-screen-menu’s ogen bijzonder eenvoudig. Geen grafische hoogstandjes, maar een eenvoudig tekstmenu. Op heel wat AV-receivers zouden we dat een gebrek vinden, maar voor de Teufel is het perfect. Neem de handleiding erbij, en ga een keer door alle menu’s om te leren wat ze doen. Daarna merk je dat het eenvoudig menu absoluut geen hindernis vormt. Integendeel, elke aanpassing is vlot en snel gebeurd. Opgelet: het menu is enkel in Duits en Engels beschikbaar.

Klank

Een blik in de specificaties leert al snel dat de CoreStation enkel PCM, Dolby Digital en DTS kan ontvangen. Geen Dolby TrueHD of DTS Master Audio dus, wat we toch een verrassing vinden gezien zijn prijs.

Gebruik je een stereo-bron, dan kan je met de ‘Mode’-toets bepalen hoe de Corestation daarmee omspringt: 2.1 voor klassieke stereo en subwoofer, 5.1 om het stereogeluid langs alle luidsprekers te horen. Tot slot is er Dolby ProLogic II Music of Movie, die je stereobron converteren naar een surroundsignaal. De klank zelf kan je bijstellen via treble/bass instellingen, of met behulp van de negenkanaals equalizer.

We stoppen Star Wars – The Force Awakens in de Blu-ray-speler om de capaciteiten van de CoreStation in te schatten. De muziek van John Williams klinkt magistraal, de orkestbak lijkt niet erg ver te zijn. Maar ook het boze gegrom en gesis van lichtsabels klinkt als muziek in de oren. The Hobbit – Battle of the Five Armies blijkt ook een uitstekende oefening voor de CoreStation. De meeslepende soundtrack brengt je in de sfeer en de chaotische gevechten komen perfect tot leven.

Ook voor muziek is de CoreStation een degelijke keuze. Voor sfeermuziek op je feestjes is de 5.1 mode of Dolby ProLogic II Music een ideale keuze. Maar wie gewoon op zijn eentje wil genieten van pure stereo kan dat even goed. De CoreStation geeft een mooie, volle klank met prima detail en flink wat volume. Of je nu Dire Straits, Enya, Metallica of een streepje klassiek wil, de CoreStation weet er weg mee.

Teufel CoreStation: conclusie

Conclusie

Aan de CoreStation hangt een erg stevig prijskaartje, zeker als we in aanmerking nemen dat hij toch een aantal functies mist die we vandaag als standaard op een AVR beschouwen. Dat kost hem dan ook een paar punten. Maar misschien moet je de CoreStation ook niet bekijken als een standaard AV-receiver. Teufel mikt op een heel specifiek publiek. Wil je absoluut geen AV-receiver in het zicht, maar toch de mogelijkheden en klank ervan in huis wil halen, dan kan je hem zeker overwegen. Hij levert krachtige klank, voldoende aansluitingsmogelijkheden, en is eenvoudig in gebruik.