Review: LessLoss Firewall Module


Werner Ero | 22 juni 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl | LessLoss

Hoewel ik doorgaans liefst met een wijde boog om tweaks en andere zogenaamde klank verbeterende producten heenloop, krijg ik soms toevallig spullen in handen die toch meer dan alleen maar verbazing oproepen. De uit Litouwen afkomstige Louis Motek met zijn onderneming LessLoss, is één van die zeldzame fabrikanten die met eigenlijk alle uitgebrachte vindingen en producten een soort van ‘aha!’ belevenis weet op te roepen.

Want waar veel anderen het vaak in overmatig complexe oplossingen zoeken, zijn de vindingen van het LessLoss ontwerpteam vaak geniaal in zowel eenvoud als de regelmatig onverwacht krachtige werking. In deze test ontferm ik mij over het nieuwste product van deze bijzondere onderneming, genaamd Firewall Current Condition Module.

Hoewel ik met de jaren toch al heel wat terminologieën in de audiobranche tegen ben gekomen, is de term firewall in dit kader voor mij volledig nieuw. Uiteraard is dit in de ICT sector een totaal ander verhaal, want daar zorgen firewalls al sinds jaar en dag voor de bescherming van netwerken en computers tegen misbruik van buitenaf. Toch blijkt er bij het daadwerkelijk opstarten van de test, onverhoopt nog een hindernis op te duiken. Een barricade in de vorm van een op de LessLoss website gespotte, compleet vernieuwde Lessloss Firewall-module waarmee ik mijn maandenlange werk van zorgvuldig uitproberen in verschillende configuraties ineens compleet in het water zie vallen!

Nog beter

Toch enigszins nerveus geworden neem ik meteen contact met Louis op en vraag naar zijn verklaring. “Doorgaans doen we gericht onderzoek naar een bepaald fenomeen waar dan uiteindelijk een oplossing in de vorm van een product uit voortkomt,” vertelthij me. “Maar deze discipline is nog zo nieuw en vooral zo onontgonnen dat we, zelfs na het ogenschijnlijk definitieve eindproduct, eigenlijk door toeval nog een verdere structurele verbetering wisten te bereiken! Zo snel kunnen ontwikkelingen soms gaan als je er echt helemaal bovenop zit.”

“Daarbij zat er, perfectionistisch als we zijn, niets anders op dan zo snel mogelijk de herziene versie van de oorspronkelijke Firewall op de markt te brengen.” Louis vervolgt: “om het hogere niveau nog eens extra te onderstrepen, besloten we om dan ook meteen maar de eigenlijk wel heel eenvoudige plastic behuizing die jouw exemplaren nog kenmerkt, te veranderen in een heel stijlvol uit één massief blok eikenhout gefreesde behuizing. Het eindresultaat is gewoonweg prachtig en heeft zelfs onze eigen verwachtingen nog ruimschoots weten te overtreffen.

Is het nu al verrichte werk dan voor niks geweest? “Natuurlijk niet. Feitelijk bestaat ook de vorige versie nog steeds. Hoewel de werking in grote lijnen hetzelfde is, hebben we inmiddels wel het uiterlijk aangepast en bestaat het ontwerp nu uit verschillende materialen en een iets andere constructie.”

Klein doosje, groots effect

Zo gezegd, zo gedaan en daarom ga ik het nu hebben over een klein, relatief zwaar, zwart plastic doosje van 8 cm lang, 5 cm breed en slechts 2 cm hoog. Aan de voor- en achterkant zit een plastic lipje meegegoten waarin een gaatje is aangebracht om het kastje in een apparaat of andersoortige ondergrond vast te schroeven. Hoewel het object op zich zeker keurig is afgewerkt, zou ik het als ik het voor het eerst zou zien toch veel meer thuisbrengen bij de lokale elektrazaak dan als high-end audiocomponent. Iets wat ook Louis zich zeker gerealiseerd zal hebben, want juist LessLoss producten blinken naast hun bijzondere elektrische eigenschappen, doorgaans ook uit door hun prachtig chique en stijlvolle verschijning.

Maar dan de hamvraag: wat is het nu eigenlijk, hoe werkt het en waar kun je het voor gebruiken? Om met de eerste vraag te beginnen, is de Firewall Module volgens de fabrikant een unieke oplossing voor ons door ruis en storingen vervuilde lichtnet. Daarbij wordt, in tegenstelling tot praktisch alle andere oplossingen, niet van condensatoren of spoelen gebruik gemaakt. Nee, LessLoss maakt gebruik van de beproefde skin-filtering technologie waarop ook de LessLoss stroomkabels zijn gebaseerd. Bij een skin-filter wordt altijd optimaal gebruik gemaakt van de wijze waarop een elektrische wisselstroom zich van nature door een draad verplaatst. Deze functionaliteit is gebaseerd op het principe van afstandsverzwakking waarbij het hoogfrequente skin effect zelfs al in 1883 voor het eerst wiskundig is beschreven. Het uiteindelijk meest overtuigende bewijs is tenslotte dat gebruikers van over de hele wereld bevestigen dat deze technologie in vergelijking met de traditionele stroom-filtering methoden, daadwerkelijk superieure resultaten oplevert.

De hoge effectiviteit van deze Firewall-module zou zich in de praktijk meteen openbaren door de duidelijk waarneembare verlaagde ruisvloer, een hogere mate aan rust, overzicht en vooral een natuurlijkere weergave. Door deze toegenomen grotere natuurlijkheid zal de weergave ook meer muzikaal inzicht en informatie doorgeven, waardoor naast een betere omlijning en definitie vooral meer van de muziek kunnen worden genoten. Vooral bij transformatoren genereert de Firewall-module geen spanningsverschil tussen input en output, waardoor er geen irritant gezoem of gebrom van meer is en er geen efficiëntie in de vorm van warmte wordt opgeofferd.

Omdat deze Firewall-module tenslotte zo klein is, kan hij naast extern gebruik ook in veel bestaande producten worden ingebouwd en zodoende in bijna iedere audio en videotoepassing de kwaliteit verbeteren. Naast de inbouw in apparatuur, kan de Firewall-module ook nog in bijvoorbeeld stekkerblokken en zelfs extern tussen een wandcontactdoor en een netkabel worden aangesloten. Mede voor het gebruiksgemak en de inzetbaarheid is voor de test bewust van deze gebruiksvriendelijke variant gebruikgemaakt.

LessLoss Firewall Module: conclusie

Voorbereidingen

Doordat de LessLoss Firewall module alleen maar over passieve componenten beschikt en er ook geen condensatoren en spoelen aanwezig zijn, zou er volgens de fabrikant geen sprake kunnen zijn van negatieve klank en dynamiekbeïnvloeding. Theoretisch zou het dus zelfs mogelijk moeten zijn om een praktisch onbeperkt aantal in serie achter elkaar te schakelen en dat zonder aan geluidskwaliteit in te boeten. Om dit ook op kleine schaal voor mijn test uit te kunnen proberen, heeft Louis mij van acht identieke modules voorzien. Nog een aanvullend positief effect is dat de Firewall module ook een uitstekende isolator is. De filtering kan dus evengoed worden gebruikt om apparaten onderling van elkaar op het gebied van ruis en storingen te scheiden. Vooral digitale bronnen en klasse D versterkers hebben doorgaans de neiging om veel rommel weer terug het lichtnet in te sturen. Door het gebruik van meerdere Firewalls zou dit probleem verregaand opgelost moeten kunnen worden en kan de energiestroom bovendien effectief in beide richtingen worden gereinigd.

Praktijkervaringen en luisteren

Tja, daar zit je dan met je aversie voor tweaks en een grote verpakking met acht keurig verpakte LessLoss Firewall modules voor je. Heel prettig is dat in dit geval ieder van de kastjes keurig is voorzien van twee korte uitstekende stukjes netsnoer. Kabels die respectievelijk zijn voorzien van een IEC C13 en C14 plug. In meer begrijpelijkere taal kunt u plug C13 in de net entree van uw apparaat stoppen, terwijl u op de C14 plug uw netsnoer aansluit.

Om vooraf in ieder geval zoveel mogelijk beïnvloedende zaken als bijvoorbeeld het inspelen uit te sluiten, hang ik eerst voor een maand vier van de acht exemplaren aan verschillende apparaten in ons huis. Na deze maand is het tijd om het nu ingespeelde viertal met de nog immer maagdelijk nieuwe exemplaren vergelijken. En hoewel redelijk subtiel, is het verschil verder wel goed te horen. Hoewel ook een nieuw niet ingespeeld exemplaar zijn ‘ontrafelende’ werking al prima kan laten horen, is er bij het gebruikte kwartet toch aanzienlijk meer leven, losheid en kleur te bespeuren en is de weergave gewoon veel meer in balans. Maar er zaten toch geen spoelen en condensatoren in het kastje - hoe kun je dan toch dit soort verschillen waarnemen? Dat komt doordat ook weerstanden, kabels, stekkers en verbindingen een wezenlijke invloed op de geluidskwaliteit hebben.

Volgende stap is om nu ook de overige vier in te spelen door ze gewoon dagelijks te gebruiken. Wanneer ook dit proces is afgerond besluit ik op een dag om ze alle acht hup aan elkaar te koppelen en dan maar eens te luisteren wat er gebeurd. De werking is nu ontegenzeggelijk nog veel sterker, maar wel sterk afhankelijk van het apparaat. Bij versterkers hoor ik het meeste effect, bij DAC’s aanmerkelijk minder en bij broncomponenten zoals een cd drive, nóg weer minder. Aan de hand van één of meer Firewall-modules per apparaat, kunt u overigens wel prachtig de mate aan filtering naar uw smaak en behoefte aanpassen.

Wisselend succes

Toch heeft deze eerste generatie Firewall module helaas nog wel het zwaard van Damocles boven zich hangen. Want mede gezien mijn eigen ervaringen wordt de hoogste effectiviteit bereikt bij gebruik van minder goede en vooral minder hoog oplossende apparatuur. Hoe hoger het oplossend vermogen is, hoe nadeliger ik de toegevoegde invloed van het filter ervaar. Waar het bij meer ‘down to earth’ producten heerlijk en zelfs bevrijdend kan zijn om eindelijk eens verlost te zijn van de rafelige randjes, vervelende hardheid en soms ook glazigheid verlost te zijn, is het bij high-end producten eerder precies andersom. Want bij gebruik van de Firewall module wordt bij deze kostbare en vooral zeer uitgebalanceerde componenten, ook ineens de fijnste resolutie helaas teveel met de mantel der liefde bedekt. Daardoor wordt de mooie uitgewogen samenhang net wat teveel geweld aangedaan en komt het geheel wat kunstmatig over. Uiteraard heb ik hier ook met Louis Motek uitgebreid van gedachten over gewisseld en precies deze kanttekeningen bij werkelijke topapparatuur, zou juist met de nieuwe generatie opgelost moeten zijn.

Conclusie

Opnieuw een leuke, sympathieke, interessante en eigenlijk ook wel eenvoudigweg geniale vinding van het LessLoss ontwerpteam. Je moet er maar opkomen om een soort van effectief lichtnetfilter dat in beide richtingen werkzaam is, in een piepklein kastje te verpakken zodat iedereen het in zijn of haar behoefte op de eigen gewenste locatie kan toepassen. Uitwendig zoals ik ter test aangeboden heb gekregen, direct achter een apparaat, maar ook onzichtbaar ingebouwd in het inwendige van een audiocomponent of in een stekkerblok.

Hoewel ik het daarvoor niet heb gebruikt, schijnt deze Firewall-module ook een heilzame werking te hebben op de beeldkwaliteit van videotoepassingen. In ieder geval nodigt het bijzonder handzame kastje hoe dan ook uit tot eindeloos experimenteren en variëren. Iets waarbij eigenlijk alleen the sky uiteindelijk de limit is. Vooral voor de wat meer eenvoudige en minder kostbare componenten die doorgaans veel baat hebben bij wat extra opschoning, zie ik in ieder geval voor deze eerste generatie de beste toepassingsmogelijkheden. Voor echte high-end producten die in staat zijn om veel meer informatie goed en uitgewogen te presenteren, zou ik zelf toch wat voorzichtiger zijn. Het kan natuurlijk goed uitpakken en dan is er niets aan de hand. Maar de kans is ook wezenlijk aanwezig dat u ergens een deel aan informatie gaat missen en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Gelukkig is de LessLoss Firewall-module niet bijzonder duur en wanneer u hem onverhoopt niet aan apparaat A kunt gebruiken, zijn apparaat B en C misschien juist wel heel succesvol. Dus voor nu is het product zeker de moeite van het proberen waard, maar wel met bovenstaande restricties. In de tussentijd hoop ik de opvolger hier thuis te ontvangen en ben ik zeer benieuwd of het Louis daadwerkelijk is gelukt de allround toepassingsmogelijkheden nog verder te laten toenemen.