Ocos, dun en toch lekker


René van Es | 31 mei 2001 | OCOS Cable

De laatste Lenteshow, waar een team van hifi.nl aanwezig was, is voor ons tevens aanleiding geweest om een aantal importeurs te benaderen met de vraag apparatuur ter beschikking te stellen voor een recensie. Door ogen en oren open te houden hebben we geprobeerd bij bezoekers te peilen wat ze leuk zouden vinden om over te lezen of wat producten zijn die de aandacht trekken. Zo kwamen wij onder meer terecht bij de stand van Dynaudio waar Jan Laffra met veel verve de Dynaudio Evidence speakers demonstreerde.

De Evidence heeft ruime afmetingen waardoor de bescheiden luidspreker kabel die was aangesloten nog meer in het niet viel. Veel bezoekers vroegen zich af waarom dit soort systemen werd aangesloten met een simpele kabel, immers bij anderen lagen polsdikke kabels over de vloer die een pols dikke portemonnaie vragen bij aanschaf. Zonde van zo`n systeem volgens het publiek. Maar Jan, niet uit het veld te slaan, bleef en blijft volhouden dat zijn Ocos kabel het beste werkte. De uitdaging was snel bedacht en ik vroeg Jan mij 4 x 10 meter Ocos kabel ter beschikking te stellen voor een test. Benieuwd naar het resultaat en benieuwd naar zijn bewering dat Ocos gewoon erg goed is. Zoals veel lezers onderhand weten staan mijn speakers 10 meter van de versterker af, hetgeen al lange tijd een probleem is. Ocos met zijn claim tot honderd meter geen verlies te geven, zou dus de oplossing zijn?

Een stukje theorie

Ocos is een Zwitsers product dat wereldwijd door Dynaudio wordt geleverd. Ocos heeft zo zijn eigen ideeen over waarom een speaker kabel verlies geeft en hoe de verliezen tot een minimum te beperken zijn. De kabel is een coax, dus een geleider omgeven door isolatie materiaal en daaroverheen een gevlochten mantel. Die wordt op zijn beurt ook weer geïsoleerd. Het belangrijkste is dat de isolatie van de Ocos kabel GEEN isolatie is maar werkt als een halfgeleider. Ocos zoekt naar een constante karakterestieke impedantie (6,8 Ohm) voor de gehele kabel waardoor reflecties niet ontstaan of beperkt worden. De techniek is al lang bekend. Elke digitale en antenne kabel is hiervoor geoptimaliseerd (vandaar 50, 75, 110, 300 Ohm kabel). Maar luidsprekerkabel is dat niet, behalve claimt men, bij Ocos. Hierdoor zal de luidspreker in combinatie met de versterker weinig problemen ondervinden bij de aansturing. De kabellengte wordt dan ineens minder interessant. Kabels tot 100 meter zijn mogelijk en de kabels behoeven ook niet van gelijke lengte te zijn links en rechts. Kan aardig wat geld besparen!

Het kabeltje is slechts 6 mm in doorsnede, dus heel gemakkelijk weg te werken. Buigen mag wel, maar met een minimale straal van 10 cm. De kabel is stug maar rolt mooi uit en ligt snel vlak. De connectors worden er door de importeur of dealer aangezet en sluiten de kabel hermetisch af. Middels contrastekers met daaraan gewoon gevlochten koperdraad worden de speakers of de versterker aangesloten. Er zijn maar weinig systemen in deze wereld die standaard beschikken over een Ocos connector, waardoor het verloopje overbodig wordt. De kabel is net als de T-Ford destijds, in alle kleuren zwart leverbaar en kost Fl. 45,- per meter. Bijkomende kosten zijn de stekers, verloopjes en montage (zie lijstje onderaan).

Opstellingen

Er is binnen diverse opstellingen met de Ocos kabel gewerkt. In de eerste plaats met mijn normale installatie, een combinatie van Sphinx/Monarchy Audio versterkers gekoppeld aan Focal B400 gebaseerde luidsprekers. Daarnaast is gebruik gemaakt van een tijdelijk beschikbare Bow Wazoo versterker en JMLab Micro Utopia`s. Normaal wordt hier Supra kabel 2 x 4 mm2 in bi-wire gebruikt en waar bi-wire niet mogelijk is worden de kabels parallel aangesloten hetgeen effectief een doorsnede vormt van 2 x 8 mm2. Alle overige apparatuur wordt aan het eind van het artikel genoemd, maar is hier minder relevant. Het gaat in deze test om de interactie tussen versterker/kabel/luidspreker. Verder is bij een kennis de Ocos kabel aangesloten tussen een Vincent versterker en een set Klipsch Cornwall speakers. Lengtes waren altijd 10 meter per Ocos kabel en waar mogelijk is een opstelling gemaakt voor bi-wire. Zowel de Klipsch als de JMLab`s hebben hiertoe geen mogelijkheid en daar zijn enkele lengtes Ocos toegepast. De actieve subwoofer wordt vanuit de voorversterker op lijn niveau aangestuurd, behalve in geval van de Bow Wazoo, waar de sub parallel staat aan de luidsprekers.

Ocos, dun en toch lekker

Luisteren

Zoals altijd is er maar een ding belangrijk bij apparatuur en kabels en dat is luisteren. Goed het oog wil ook wat, of zoals bij Ocos wat minder, want zo`n dunne kabel zie je zelden aan speakers. Dus de cd`s en wat zwarte schijven verdwenen fluks in de spelers en Ocos mocht zijn kunnen of falen gaan bewijzen. Wat als eerste opvalt aan Ocos is de lichte basweergave. De bas is veel minder aanwezig en in eerste instantie werd het me te kaal. Schraalhans lijkt keukenmeester. Met doorluisteren hoor je de bassen wel en mogen de orkest of bandleden blij zijn met de ondersteuning in het laag. Na een paar cd`s ben je er aan gewend. Ga je dan terug naar de Supra kabel, dan komt de bas weer in hevigheid terug, maar diezelfde bas wordt vet en aangezet. Dan blijkt de Ocos ineens een heel schone kabel te zijn, die het laag in de pas weet te houden. De combinatie Vincent/Klipsch die ook een overgewicht vertoont, knapt er zienderogen van op en alleen de vitrinekast in de kamer laat je merken dat het laag zeer diep doorzet en met veel power. Het dreunen is echter weg.

Hoog en midden is zeer snel met Ocos, spits en gedetailleerd. Wederom afgezet tegen Supra hoor je meer detail en kun je makkelijker de muzieklijnen van de diverse instrumenten volgen. Dit is in elke combinatie hetzelfde en de Ocos laat zeer constant gelijke indrukken achter. Scherpe contouren, detail en diepte, strakke bas zijn aantekeningen die ik steeds weer terugvind. Verder lijkt de dynamiek toegenomen. Het maakt weinig verschil of ik op de B400 wel of niet bi-wire. Het lijkt eerder suggestie dat het beter wordt, dan dat ik echte verschillen kan ontdekken. Psychologie is meer aan de orde dan akoestiek lijkt het. Maar het kan van speaker tot speaker verschillen.

De CD Norwegian Wood van Kari Bremnes laat veel detail horen, is dynamisch en klinkt lekker snel. Gaat in de richting van de LP. Het melancholische druipt er her en der vanaf en de zware trom en bas worden eindelijk in de hand gehouden. Kari probeert de lange donkere Noorse dagen af te laten stralen van haar muziek. Een ander juweel dat regelmatig in de lade verdwijnt is van de Chieftains getiteld Tears Of Stone. Hierop zijn de Corrs te horen en Ocos haalt schitterend de stemmen en de instrumenten uit elkaar. Viool en fluit zijn opvallend aanwezig en passen in het muzikale schilderij dat wordt neergezet. Joni Mitchell mag haar diepste gevoelens uiten als zij het lot van ongehuwde moeders bezingt. Waar een tweede stem hoort te zijn, is die er ook, los van Joni.

Een oude CD die de moeite waard blijft, al was het alleen maar omdat het mens door haar dol dwaze uitspraken blijft boeien, is van Bette Middler. Experience The Divine lijkt met Ocos meer op zijn plaats dan met Supra kabel. De "Experience" neemt beslist toe. Opvallende zaken zijn de verbeterde plaatsing van publiek, instrumenten, koor en de stem van Bette. In het door haar gebrachte nummer Miss Otis Regreds zit een heerlijk geplukte bas. Bij mindere installaties of waar het laag een rommeltje is verdwijnt die bas in de kakofonie van geluid, maar met Ocos blijft hij duidelijk een eigen plaats houden in het orkest.

Ocos, dun en toch lekker

Conclusie

Het lijkt nu duidelijk waarom Jan Laffra van Dynaudio Nederland Ocos heeft verkozen boven andere kabels tijdens de Lenteshow om de Evidence aan te sturen. En dat hij de uitdaging zo makkelijk aanging voor 10 meter lange speaker kabels, had mij al kunnen laten vermoeden dat hij met zekerheid Ocos aanbeval. Welnu, ik kan niet anders dan beamen dat Ocos een belofte vervuld tegen een scherpe prijs. Natuurlijk is de ruim Fl. 2300,- kabel en connectors die ik in de brievenbus kreeg geen kattenpis. Maar stel daar nu eens tegenover dat ik dan 4 lengtes van elk 10 meter luidspreker kabel ontvang. Ik ken merken die dat ongeveer per meter durven te rekenen. En de 40 meter Supra kabel kost zonder stekers ook Fl. 800,-. Met wat WBT materiaal ga ja dan ook over de duizend gulden heen. In een single wire opstelling kost het uiteraard allemaal slechts de helft.

Ocos heeft mij goed gedaan. Detailrijk, schoon, strakke bas, dynamisch, snel en steeds een redelijk gelijk resultaat, ongeacht de set. Bi-wire kan, maar hoeft niet. Daarbij is de kabel makkelijk te leggen en weg te werken. De prijs is niet onoverkomelijk en veel meer dan redelijk ten opzichte van het gebodene. Wie zich dus niet blind staart op polsdikte, het aandurft anders te zijn en een vooroordeel wil laten varen, kan zich met Ocos een tevreden mens voelen. Een bewezen concept dat zich al jaren staande houdt in een overspannen kabel markt. Aanbevolen!

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Bow Wazoo versterker
Vincent geintegreerde versterker
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
JMLab Micro Utopia luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Klipsch Cornwall luidsprekers
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
PS Audio SL-Three Dac
Monarchy Audio M22B Dac
North Star M192 Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Kabels: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Supra 2 x 4 mm2 Classic, Puresonic gebalanceerd, Ocos
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal