Siltech LS-80 G3 luidsprekerkabel


Dimitri van Hoven | 14 juni 2001 |

Same planet, different world

Inleiding

Al vanaf jonge leeftijd ben ik persoonlijk laaiend enthousiast over de kabels van Siltech. Dat begon met het overnemen van een 4/24 interlink van mijn vader die deze kabel verving door een FTM-3 van hetzelfde merk. Er ging toen een wereld voor me open. Sindsdien ben ik altijd gefascineerd gebleven door kabels en de kwaliteitsverschillen tussen de diverse kabels. Net nieuw van Siltech zijn de Generatie 5 kabels. Deze kabels zijn het neusje van de zalm en zul je in de toekomst terug vinden achter top sets. Hierin zit meer goud verwerkt en bovendien worden deze volledig met de hand gemaakt. Dit vind je gelijk terug in de prijs. Hierdoor zullen deze G5 kabels helaas voor weinig mensen een haalbare kabel zijn. De hier geteste Siltech LS-80 G3 luidsprekerkabel is zoals de naam al zegt een kabel uit het inmiddels wel bekende G3 programma. Siltech heeft bij toeval ontdekt dat zilver dat verontreinigd is met goud een beter resultaat gaf m.b.t. muziek reproductie. Na onderzoek bleek dat met goud verontreinigd zilver een veel hogere geleidingscoefficient heeft. OFC begint te geleiden (elektronentransport) bij 35nV 1ms. Bij zilver dat Siltech gebruikte in de Generatie 1 & 2 kabels is dit 12nV 1ms. Bij G3 zilver begint het transport al bij 3nV 1ms. Op papier een enorm verschil, waar microsignalen in de muziek flink van kunnen profiteren.

De LS-80 G3 kabel heeft een diameter van 6mm en heeft de kenmerkend blauwe Teflon isolatie. De kabel is niet super flexibel, wat mede door de dikke isolatie komt. Op de prijslijst staat deze kabel 2x2 meter voor 2110,= gulden met WBT spades of pluggen. Deze kabel is echter uitgerust met de Siltech SSP-003 G3 referentiespades en moet men totaal 2990,= gulden voor de kabel neerleggen. Kabel wordt geleverd in een zilver filmblik. Afwerking (krimpkousen rond de spades) is zoals altijd perfect. Doordat ik voorheen de speakers bi-wired aangesloten had heb ik tijdens de test aanvankelijk gebruik gemaakt van een set Siltech Jumpers. Ook is er gebruik gemaakt van Monster Jumpers (OFC) die bij de luidsprekers bijgeleverd waren. Verschil tussen de Siltech & Monster jumpers is erg klein. De Siltech jumpers geven een wat slanker laag weer. De monster klinkt wat voller in het laag. Een kwestie van smaak. Uiteindelijk is de besloten met de Monster jumpers te gaan luisteren. Alle aansluitingen goed aangedraaid, kabel ruim 70 uur laten inspelen, en toen genieten geblazen. 

Siltech LS-80 G3 luidsprekerkabel

Luisteren

Wat hier gebeurt is ongelofelijk. Het geluidsbeeld heeft veel meer (ja, echt veel meer) ruimte en diepte en is zo’n 1.5 meter breder dan voorheen. Alsof je van een kleine naar een grote zaal verhuist. De muziek klinkt makkelijker en helderder. Sprankelend hoog en een fluweel soms mysterieus midden. Laag is voldoende vol en strak, maar zou een fractie strakker kunnen. De klank van instrumenten is zoals ze horen te klinken. Details worden een fractie meer naar achteren geplaatst doordat de diepte in het beeld is toegenomen. Hierdoor leek het in eerste instantie dat de detaillering minder was geworden. Niets is minder waar. De details staan nu op hun plaats. Een tik tegen de kast van de gitaar komt nu vanaf de plek waar de gitaar staat. Uitsterven van klanken is moeiteloos te volgen. De ambiance en zaal acoustiek is veel meer aanwezig dan voorheen. Ik kreeg soms de indruk naar een volmaakt holografisch beeld te luisteren waarin je de sigarettenrook bijna kan ruiken.

Patricia Barber Cafe blue is zo’n cd die ik dankzij deze kabel volledig heb herontdekt. Op Track 1 is het vel van de trommel duidelijk hoorbaar en zit er veel lucht in de stem. Op track 8 is de galm van de zaal, de bas en het uitsterven van de klanken moeiteloos te volgen en openbaard zich een diep beeld. Track 9 is in een holle ruimte opgenomen met veel echo. Het gevoel bekroop me in de zaal aanwezig te zijn. De bas klinkt prachtig en het glijden over de snaren is volledig te volgen. Als ze na 3.50 minuten steeds hoger gaat zingen valt de ademhaling op. De percussie klinkt steeds harder en dynamischer en tot slot is de drum aan het eind van het nummer naast hoorbaar ook voelbaar.

Voor mij een nieuwe cd is die van Sjako op Turtle Records. Wat kunnen die jongens uit Hilversum toch goed opnemen. Op track 3 is de percussie prachtig links geplaatst en klinkt het heel erg los en luchtig. Ook hier valt op hoe mooi je de klanken hoort uitsterven in de ruimte. Track 5 overtuigt door een voelbare basdrum en de gitaar met distortion aan. Gehele nummer klinkt lekker enthousiast met een prachtige phase & rhythm. Track 10. De gitaar met wederom de gebruikte distortion effecten vult de kamer. De backhand van de drummer hoor je van ver aankomen en rolt de kamer binnen. Dit is genieten.

Tot slot de uitvoering van Mahler 8. Dit staat garant voor klassiek vuurwerk.
Voor deze uitvoering is gebruik gemaakt van diverse koren waardoor er al gauw 500 man op het podium staat. Het koor heeft veel ruimte om zich heen, waardoor de diverse personen onderling te onderscheiden zijn. Op het slot nummer geeft het orgel druk in het laag. De pauk in ronduit indrukwekkend.

 Samenvattend

 Wederom heeft Siltech mij overtuigd van hun kwaliteiten. De LS-80 G3 luidspreker kabel is er een om te zoenen en daarna weer snel aan te sluiten. De kabel heeft een erg mooi helder, breed, ruimtelijk en gedetailleerd beeld.
Het laag, maar dat is persoonlijk en afhankelijk van de gebruikte speaker, zou een fractie strakker kunnen. Overigens dit met de Siltech Jumpers weer niet het geval omdat het laag dan wat smaller is. De kabel is overigens ook in bi-wired versie leverbaar. Een absolute aanrader.

Gebruikte apparatuur

Cdspeler: Krell KAV-250cd
Pre-amp: Sugden Au41
Poweramp: Sugden A21ap
Interlinks: Siltech 4/56 & 4/24
Luidsprekers: B&W Matrix 802 mkII
Netfilter: APC UPS