Blueroom Minipod en Bass Station


René van Es | 31 oktober 2001 | 47 Labs

In alle landen om ons heen zie je ze ineens weer opduiken. Engeland, Duitsland en Frankrijk raken in de ban van de “rare mannetjes”, “monniken met pij en kap”, “mr. Blobby’s” of “Teletubbies op stelten”. En meer fraaie benamingen worden gebruikt in de wandelgangen om de Blueroom Minipods aan te duiden. Met de komst van een sub woofer onder de naam Bass Station hebben de Minipods er bovendien een forse uitbreiding van de familie bij gekregen en komt ook een complete AV set in zicht, op te bouwen rond deze producten. Wat ze kunnen en hoe ze in elkaar zitten leest u in het onderstaande verslag.

Minipods

Van oorsprong komen de Blueroom Minipods uit de keuken van B&W Loudspeakers. Het was een design probeersel van de fabriek en in een later stadium is men een eigen weg gegaan. In de loop der tijd hebben de speakers wat veranderingen ondergaan (onder meer is de metalen tweeter vervangen door een soft dome), maar in basis is het nog steeds het “product met het afwijkende uiterlijk”. De kast is gevormd uit kunststof. En je vindt hem mooi of lelijk, maar het wijkt volkomen af van de ouderwetse rechthoekige kast. Het voordeel van een vorm zoals deze Minipods hebben is dat resonanties goed gedempt kunnen worden. Staande golven in de kast kunnen door de ronde vormen ook niet optreden. De basweergave kan dan strak zijn en de ronde vorm is tevens erg prettig voor het afstraalgedrag. De 5" woofer is afgeschermd en bevindt zich in zijn eigen compartiment, dat gekoppeld is met het ondercompartiment waar een bass reflex poort een plekje heeft gekregen. De tweeter is een 1” soft dome type, waarbij ik niet kon constateren of die ook is voorzien van een compensatie magneet. Door het geringere magnetische veld van een tweeter magneet is dat meestal ook niet nodig. Het filter valt wat tegen. Ik zie niet graag bi-polaire condensatoren toegepast. Daar kan men sterk verbeteren en ook de aansluitingen zijn intern met simpele stekertjes gerealiseerd. Een gesoldeerde aansluiting is beslist beter. Maar lastiger met service.

De aansluiting naar buiten werkt met veerklemmen die robuust zijn uitgevoerd en flinke dikke kabels aankunnen. Het systeem heeft volgens opgave een nominale impedantie van 4 Ohm en een rendement van 90 dB bij 1 Watt op 1 meter afstand. Dat rendement lijkt mij erg hoog en optimistisch ingeschat. Dus een versterker vanaf 25 Watt is zeker aan te bevelen. De Minipod kan worden neergezet op rubberen dopjes die bijgeleverd zijn. Maar staat ook zeer stabiel op de bijbehorende metalen Sputnik pootjes en kan zelfs hangen met de als accessoire leverbare muurbeugel. Persoonlijk vind ik de Sputnik pootjes het leukste. De Minipod kun je dus op vele manieren als design object in het interieur plaatsen. De prijs van een set bedraagt Fl. 1099,- en Blueroom heeft een groot aantal dealers in Nederland, Belgie en Luxemburg (stad). Tegen meerprijs is een gedeeltelijk doorzichtige set leverbaar a la de iMac of een set in parelmoerkleuren.

Blueroom Minipod en Bass Station

Bass Station

Helemaal nieuw is het Bass Station van Blueroom dat ervoor moet zorgen dat het laag dieper gaat dan met de Minipods alleen en de sub sluit bovendien mooi aan op de huidige trend, kleine speakers met een bas-ondersteuning. De sub is in dezelfde kleuren leverbaar als de minipods, maar je hoeft het niet als set in een bepaalde kleur te kopen. Het door ons geteste exemplaar was een prototype, echter helemaal af en productiegereed. De sub is voorzien van een 25 cm woofer. De ingebouwde versterker is goed voor 75 Watt. Om de woofer goed te kunnen integreren zijn de volgende regelingen en aansluiting voorzien: Line in en line out voor aansluiting op een voor- eindversterker combinatie High level in, dus paralLel aan de Minipods Niveau regeling Instelbaar kantelpunt tussen 40 en 120 Hz Automatische of handbediende aan/uit schakeling Fase schakelaar 0 en 180 graden

Een blik in het inwendige van de ronde kast doet vermoeden dat hier aardig wat denkwerk verricht is. De woofer zelf zit gemonteerd op een stalen ring, die op zijn beurt middels 4 stalen stangen verbonden is met 4 aan de onderkant bevestigde metalen blokken. Dat zorgt voor een grote stijfheid van de kast. De kast zelf is van kunststof en door de vorm al behoorlijk ongevoelig voor resonanties. Aan de onderzijde komt het geluid uit de kast via een lange poort die tot een paar centimeter onder de magneet van de speaker reikt.

De sub hoort op de bijgeleverde 4 pootjes te staan, zodat de lage tonen inderdaad ook aan de onderzijde de kast kunnen verlaten. Aan de bovenkant zit een metalen rooster vast in een rubber rand. Het rooster is verwijderbaar om bij de woofer te kunnen. Dat zou wel eens nodig kunnen zijn als er veel stof in gevallen is. Het geheel maakt een zeer solide indruk en de Fl. 1999,- die het Bass Station moet kosten lijkt als je de binnenzijde hebt gezien ineens zeer reëel. De vormgeving is buitengewoon vrouwvriendelijk en mijn vrouw zou mijn eigen subwoofer er graag voor inruilen.

De opstelling

Een veelgemaakte fout is om een sub midden tussen de hoofdluidsprekers te plaatsen. Veel mooier is een sub te integreren als hij aan de rechterkant uit het midden wordt neergezet. Dan heb je minder last van staande golven in de kamer. In een hoek mag ook, immers een actieve sub kun je aanpassen qua niveau en de wanden van de kamer werken als een hoorn. De Minipods zelf hebben op meerdere plaatsen in de kamer gestaan, in de vensterbank en her en der op de grond. Het grappige is dat ze nergens in de weg staan en ook erg opvallen. In ons deels moderne interieur waren ze op hun plaats, ze niet eens al te klein zijn. Je hoeft ze niet ergens op te zetten, want de pootjes laten ze wat naar achteren neigen, zodat een plekje op de grond prima is.

Een tweetal versterkers stond ter beschikking, een Sphinx/Monarchy Audio combinatie, goed voor 2 x 70 Watt aan 8 Ohm en een voor een test tijdelijk beschikbare Jadis Orchestra Reference. De laatste versterker vind ik zelf een zeer onlogische combinatie, maar voor wie dat wil, het werkt wel. Kabels waren Supra 2 x 4 mm2 Classic mijn Ocos kabels. Een kleinere eenvoudiger versterker was helaas niet ter beschikking. Front end de gebruikelijke combinatie van Teac T-1/Monarchy Audio 22B + DIP, Musical Fidelity E50 tuner en een Sony Minidisk speler die ook over de MA Dac loopt. Ter vergelijk de eigen Focal speakers met de eigen Speaker & Co Cinema 2 subwoofer. Het aansluiten van het Bass Station leverde enige problemen op met de Jadis. Ik had daar dikke kabels ter beschikking, maar de versterker van de sub voorziet niet in een mogelijkheid voor zulke kabels. Maximaal 2 x 1 mm2 is nog vast te zetten met de klemmetjes. Rest nog te vermelden dat op de Jadis is geluisterd met het Bass Station via de High Level Input en met de Sphinx/Monarchy Audio op de Line Input, dus rechtstreeks vanaf de voorversterker.

Blueroom Minipod en Bass Station

De easy listening jazz

Sinds ik Jane Monheit in huis heb wordt haar nieuwste cd veel gedraaid. Vanwege de zeer aantrekkelijke muziek, maar zeker ook omdat haar stem snel tekortkomingen in een systeem aan het licht brengt. De Minipods hadden het er dan ook knap moeilijk mee. De stem van Jane werd op een wijze weergeven die het beste te omschrijven is als “te rauw” en te weinig “gevoelig”. Te rudimentair is wellicht een goed woord. Andere zangeressen in het jazz genre gaven minder problemen en klonken een stuk aangenamer. Nog altijd een bijzondere cd is Tightrope van Laurie Anderson. Haar stem en de muziek deden het goed in de lagere octaven, waren wat terughoudend in het middengebied en de speakers tekenden niet zo’n mooi holografisch beeld als mogelijk is. Mogelijk in de hogere prijsklassen, niet voor Fl. 1099,- een paar, dat dient men wel direct te bedenken.

Pop muziek gaat prima op de Minipods. Dire Straits zet een ruim beeld neer, voldoende kracht, een swingend middengebied en de bas, met ondersteuning van de sub woofer, maakt het middenrif los. De diverse artiesten op de Chieftains cd laten allen een goede indruk achter. Niet geheel zonder kleur, maar zeer prettig om naar te luisteren. De Minipod maakt in de basis een zeer Engelse indruk, wat donker, wat terughoudend in het middengebied, niet al te dynamisch en behoorlijk onopvallend. Mijn eigen Franse luidsprekers dienen zich veel overheersender aan met hun heldere middengebied. De Minipods hebben een soort ingebouwde loudness die veel mensen zeker op prijs zullen stellen.

Klassieke muziek springt er niet uit, niet in positieve zin en niet in negatieve. Het is op een niveau zoals je in deze prijsklasse mag verwachten. Mozart, Vivaldi en Locatelli, met een vleugje Bach en Beethoven. Om eerlijk te zijn hebben de Minipods meer jazz en pop staan weergeven in de weken dat ze hier logeerden. En ze hebben veelvuldig mee staan spelen met de tv. En daar komen ze goed tot hun recht. De subwoofer verdient wat extra aandacht. Door het uiterlijk is deze makkelijk inpasbaar in het interieur. Onopvallend en grappig om te zien. De kwaliteit van de sub is uitstekend en het Bass Station heeft geruime tijd de plaats van mijn eigen sub ingenomen. Hij gaat dan wel niet zo diep, maar integreert zeer goed met diverse speakers, bonkt absoluut niet en doet wat hij moet doen. Een paar octaven naar onderen de bas verlengen en de indruk van ruimte geven. Ook daar met de tv als bron een welkome aanvulling bij muziek programma’s en bij films. Er was een kennis bij ons en de dame in kwestie wil in haar nieuwe huis geen “normale” luidsprekers plaatsen. Het moest maar een mini systeem worden met een subwoofer opgeborgen in het nieuwe wandmeubel. Met de deur dicht. U en ik weten wat dat voor gevolg heeft, een transistor radio is meer op zijn plaats. Echter, toen de Minipods tevoorschijn kwamen, ging zij overstag en toen ze hoorde dat ze ook nog in diverse kleuren leverbaar zijn (wit, zilver, blauw, zwart, twee parelmoertinten en lucente) leek dat een prima compromis. Grappige objecten in de kamer, die toevallig ook nog geluid leveren. Wellicht doe je de Minipods te kort met het bovenstaande, maar het geeft wel aan dat de vorm veel mensen zal aanspreken en deze speakers bij de juiste doelgroep terecht gaan komen.

De Minipods bestempel ik niet als een keuze voor de ware audiofiel. Maar in de markt waarin zoveel kleine systemen worden aangeboden wel als een uitschieter. Ze zijn wat groter dan de rest, maar klinken dan ook een stuk beter dan de doorsnee mini’s. Het Bass Station vormt een zeer goede aanvulling, maar is geen must. Wie dat budget van Fl. 1999,- liever op een andere wijze besteedt, hoeft niet bang te zijn dat de Minipods hun werk niet goed doen. Nee, ook alleen hebben ze voldoende in huis om u tevreden te stellen. Een heldere versterker of cd speler is mijn inziens wel een vereiste. Uitgebreid tot 5 of 6 Minipods zal een AV installatie met Bass Station tot een bevredigend resultaat leiden. De muurbeugels en de ruime mogelijkheden tot plaatsing zorgen er bovendien voor dat het interieur niet al te veel onrecht wordt aangedaan. Blueroom is het bekijken en vooral het beluisteren waard voor wie zoekt in dit (design) segment. En wie op zoek is naar een sub voor bij een ander merk speakers en eens af wil wijken van de gebruikelijke vormgeving, mag zeker niet om Blueroom heen lopen.

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Jadis Orchestra Reference geïntegreerde buizen versterker
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Rel Q150 actieve subwoofer
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal