Review: Devialet Phantom Gold


Jamie Biesemans | 10 juni 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Devialet

SAMENVATTING

Ondanks de echt innovatieve technologie onder de motorkap gaat iedereen toch eerst kijken naar het design van de Phantom Gold. Het ontwerp is niets minder dan outspoken. Je zal er van houden of het haten, niets tussenin lijkt mogelijk. Dat is wel vaker zo bij objecten die achteraf designiconen blijken te zijn. Kijk echter voorbij het design en je ontdekt een unieke draadloze speaker die zichzelf echt audiofiel mag noemen. En dat is meer zo voor de Gold dan voor de andere twee edities. De nieuwe tweeter en de verbeterde ADV-technologie leveren een meer hifi-waardig geluid waar een krachtige, gecontroleerde laag eindelijk gekoppeld wordt aan een detailweergave op een hogere niveau. Blijft er wel onze bedenking dat de Phantom Gold het best presteert in een stereo-opstelling. Voeg er nog de nodige stands aan toe en je spreekt wel over een prijzige opstelling die niet ver van 6.000 euro strandt.

PLUSPUNTEN

  • Sterk verbeterde hoogweergave
  • Belachelijk veel vermogen
  • Unieke design gekoppeld aan innovatieve technologie
  • Totaalklank is veel meer in balans

MINPUNTEN

  • Dialog is een must
  • En ook een stand is vaak onontbeerlijk
  • DLNA-ondersteuning

De Phantom is ontegensprekelijk de bijzonderste draadloze speaker beschikbaar – en misschien wel ook de krachtigste. Een nieuwe Gold-versie brengt een betere klank en 4,5 kilowatt aan vermogen.

Toen we de Phantom Silver enkele jaren geleden voor het eerst uitpakten voor een test, werden we net zoals veel reviewers even stil. Niet omdat het toestel in een onwaarschijnlijk kunstige verpakking zit of dat een Phantom veel zwaarder blijkt dan je eerst zou verwachten (11,4 kg). Wel omdat de vorm zo anders is dan wat er elders in de hifi-wereld te vinden is. De bolvorm lijkt zelfs eerder op een motorhelm of misschien de Death Star uit Star Wars. Een heel bijzonder design dus, maar wel één die in functie staat van een reeks technologieën die Devialet al eerder voor zijn lijn hoogwaardige Expert-versterkers ontwikkelde. Het is daardoor dat een Phantom Silver 3.000 watt aan piekvermogen bezit en 105 dB kan produceren, een immense hoeveelheid voor een draadloze speaker.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar na de lancering van de Phantom-speakers (de gewone en de Silver), en introduceert het Franse Devialet een Gold-editie. Ogenschijnlijk is dit gewoon meer van hetzelfde: meer vermogen, meer decibels, meer euro’s. In deze recensie van de Phantom Gold bekijken we of er meer aan de hand is.

Devialet Phantom Gold: een uniek concept

Conceptueel is de Phantom Gold helemaal gelijk aan de voorgaande Phantoms. Het is een draadloze speaker met multiroom-functionaliteit die zich onderscheidt van producten zoals van Sonos of Bluesound, door zich te beroepen op hifi-geloofsbrieven. Muziek afspelen kan draadloos via WiFi of via Bluetooth, of bekabeld aan een fysiek aangesloten digitale muziekbron. Denk dan aan een cd-speler, console of een televisie. Heel snel is een Dialog vereist, een bijkomend kastje dat je kunt zien als een brug tussen je netwerk en de Phantom. Je hebt een Dialog nodig als je meerdere Phantom-speakers wil gebruiken in je woning of naar streamingdiensten wil luisteren. In feite is de 300-euro kostende Dialog zo cruciaal dat volgens ons maar weinig Phantom-eigenaars hem kunnen missen. Een kritiek die we eertijds op de Phantom Silver hadden was dat een Dialog eigenlijk meteen meegeleverd zou moeten worden. Die opmerking geldt ook voor de Gold.

Het uiterlijk van de Gold is ook heel gelijkwaardig aan de gewone en de Silver Phantoms. Toch herken je dit topmodel meteen, dankzij twee zijflanken in 22-karaatsroosgoud. Ook het kleine Devialet-logo is goudkleurig.

De Phantom Gold is gemaakt om op de grond te plaatsen. Allemaal goed en wel als je beschikt over een gigantische loft, maar in de meeste situaties ga je hem toch op een stand willen plaatsen. Bij Devialet kun je kiezen uit twee modellen: een kolomstaander (Tree of White Tree) dat toch wel heel klassiek overkomt en een mooie driepoot (Treepod) uit hout. Daarnaast is er nog de Gecko, waarmee je een Phantom aan de muur kunt monteren. Nog wat centen over? Er is ook nog een fraaie metalen ronde remote.

Devialet Phantom Gold: de setup

De setup van de Phantom Gold is even bijzonder als vroeger. Als je de Gold voor het eerst insteekt en je hebt geen Dialog, produceert hij een vreemdsoortig ademend geluid. De Spark-app op je telefoon of tablet gidst je dan door het configuratieproces, dat op een bepaald moment vereist dat je jouw hand op de speaker legt om het in te stellen. Deze handoplegging doe je ook als je werkt met een Dialog. De configuratie verloopt wel wat vlotter in dit geval omdat de Dialog via een netwerkkabel met je netwerk verbonden is. Dit kastje legt dan zelf een eigen draadloze verbinding met elke Phantom. De configuratie is even uniek als het design van de Phantom, maar het loopt vlot en is intuïtief. Enig minpuntje: als je later een tweede Phantom toevoegt, dan moet je alle apparaten opnieuw instellen. Ben je een eigenaar van meerdere Phantoms, dan kun je elk toestel aan een aparte kamer toewijzen of twee Phantoms samenvoegen tot een stereopaar. We hadden slechts één Gold op bezoek, maar bij onze test van de Silver konden we zo wel met een stereoset aan de slag. In termen van kwaliteit en beleving is een stereo-opstelling van Phantoms nog veel meeslepender, dat moeten we je wellicht niet vertellen.

Devialet Phantom Gold: streaming, Bluetooth én Airplay

Sinds onze test van de Phantom Silver in 2015 zijn we de verdere ontwikkeling van het Phantom-verhaal blijven volgen. Een product zoals dit stopt immers niet bij een lancering, maar kan potentieel via software-updates veelzijdiger en krachtiger worden. Voor een stuk is dat ook gebeurd. Devialet blijft vernieuwen en heeft zaken als Spotify Connect en internetradio toegevoegd. Tegelijkertijd is er ook wat kritiek omdat de vernieuwing soms lang uitblijft. Ondersteuning voor DLNA/uPnP is bijvoorbeeld veel gevraagd, maar duikt maar niet op. Als je eigen muziekbestanden wil beluisteren, dan moet je Spark op een computer draaien en een folder met muziek aanwijzen. Je kunt die bestanden dan wel via de mobiele app selecteren – zolang Spark op je pc of Mac actief is.

Als het gaat om streaming ondersteunt de Phantom Gold drie diensten in zijn app: Qobuz (incluis hi-res), Deezer en Tidal. De Phantom is bovendien Spotify Connect-compatibel en verschijnt als speaker in de Spotify-app. Kortom, de lijst is niet lang maar bevat wel wat ons betreft de cruciale diensten. De integratie van Qobuz, Deezer en Tidal in Spark is prima. Zo kun je bijvoorbeeld geliefde tracks en albums toevoegen aan afspeellijsten bij de dienst of aan een Spark-playlist. Dat laatste is handig als je een afspeellijst wil maken met liedjes afkomstig van verschillende bronnen.

Voor andere diensten heb je ook nog de optie om te streamen via Bluetooth, met ondersteuning voor AAC- en aptX-codecs. Nieuw aan de Phantom Gold is dat Airplay nu ingebakken is, waardoor je als Apple-gebruiker een lossless-alternatief krijgt voor Bluetooth. Airplay is overigens niet beperkt tot de Gold. Nieuwe Phantoms en Phantom Silvers beschikken er ook over, evenals nieuwe Dialogs. Het lijkt er echter niet op dat reeds verkochte Phantoms een update met Airplay krijgen, wellicht omdat er een Apple-chip moet worden ingebouwd. Recent kondigde Apple ook Airplay 2 aan en Devialet werd daarbij genoemd als partner. Maar als we dit schrijven is het onduidelijk wat Airplay 2 nu inhoudt en of het beschikbaar zal zijn in bestaande producten.

Officieus is ons ook bevestigd dat Devialet Roon zal ondersteunen. Dat zou betekenen dat de Phantoms Roon Ready worden, en dus via deze weg hi-res kunnen ontvangen en deel worden van een multiroom-opstelling met meerdere merken.

De Phantom Gold bedien je met de Spark-app, een sobere maar elegante app die zowel op de computer als op mobiel heel uniform is.  Zeker op de computer komt Spark wat kaal over, maar al bij al werkt het wel vlot. Op een smartphone of tablet ziet de app er heel wat beter uit.

Devialet Phantom Gold: 4.500 watt

Technisch is er toch wel wat anders aan de Phantom Gold. Meteen hoorbaar is de overstap van een tweeter op basis van aluminium naar een uit titanium. We konden A/B-vergelijken tussen een Silver en een Gold, en het verschil is zeer merkbaar. De Gold klinkt ‘audiofieler’, meer in balans en onthuld meer detail in tracks. Het pianospel van Tigran Hamasyan op ‘An Ancient Observer’ is heel wat frisser op de Gold, zonder een verlies van het laag-midden waar de Phantom reeds zo goed in was. De midrange- en bassdrivers zijn immers nagenoeg onveranderd gebleven. Naar ons gevoel kent de nieuwe tweeter ook een bredere uitstraling, wat hem kamervullender maakt.

Aan versterkingszijde is er ook heel wat veranderd. De Gold krijgt ADHV2 mee, een update van Devialets versterkertechnologie die klasse A combineert met klasse D. ADHV bevat nu ook de DAC zelf, waar dat vroeger een discreet onderdeel van Texas Instruments was. Ten slotte heeft SAM – een technologie die de versterkerkarakteristieken afstemt op de eigenschappen van de speakers – voor de nieuwe Phantom een update gekregen.

Dit alles vertaalt zich in een actieve speaker die zoals gezegd toch wat anders klinkt dan de goedkopere Phantom-modellen. Anders en toch ook wel ‘beter’.

Devialet Phantom Gold: conclusie

Maar los van de vergelijking met het verleden, hoe klinkt de Phantom Gold zelf? Door de nieuwe tweeter is de Phantom Gold wat minder ‘commercieel’ getuned, al voelt de speaker zich heel goed met mainstreammuziek dat niet per se een verfijnde, meer gecomprimeerde productie kent. Popmuziek dat op een high-endinstallatie misschien niet zo goed zou klinken, komt wel aangenaam uit de Phantom Gold rollen. Zo maakte ‘Bitter End’ van Rag ‘n’ Bone Man voor het eerst echt indruk. Ook dancemuziek of hip-hop past wel heel goed bij deze speaker. ‘Geiger Counter/Radioactivity’ van het rerelease-album van Kraftwerk gaat uiteraard diep, maar de Phantom houdt tegelijkertijd de verschillende synthesizer-tracks helemaal gescheiden voor een strak, goed getimed resultaat met een heel wat punch. Wat wel opvalt is dat de Phantom Gold past goed uitbarst op een hogere volume. Luister je stil (of met de nachtmodus) dan heb je er weliswaar meer aan dan bij de Silver, dankzij die tweeter. Maar voor echte betrokkenheid zal je al gauw het volume boven stand 40 jagen. Of je buren daar gelukkig mee zijn, is een andere vraag.