Review: Monitor Audio Silver 100 en 200 - de mooiste tweeter


Jamie Biesemans | 24 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Monitor Audio

SAMENVATTING

De precisie die de Silver 200 serveert met een verbazende goede onderbouw en laagweergave maken het een absolute topper in het segment. De Silver 100 deelt veel van de kwaliteiten, maar is gewoon niet zo verbluffend. Zeker een goede luidspreker met meer dan degelijke geluidskwaliteit, maar qua vorm niet zo verfijnd.

PLUSPUNTEN

  • Veel fineeropties
  • Slank maar toch zeer overtuigend (Silver 200)
  • Snel en dynamisch (Silver 100 en 200)
  • Best of class-prestaties (Silver 200)

MINPUNTEN

  • Best op een zekere afstand voor de muur
  • Forser formaat (Silver 100)

Monitor Audio is inmiddels toe aan de zesde generatie van zijn geprezen Silver-reeks, die een mooie tussenpositie inneemt tussen Bronze en Gold. Het blijft een zeer uitgebreide familie die zowel op hifi- als surroundliefhebbers mikt. 

De nieuwe Silver-reeks werd reeds op High End München voorgesteld. Die beurs is typisch het terrein voor echte hifi-producten, maar deze luidsprekerfamilie is niet enkel bedoeld voor fans van muziek in stereo. Met acht luidsprekers en één nieuwe subwoofer is de Silver 6G-familie bijzonder uitgebreid. De twee centerspeakers, de FX-speaker die in di/bipole-oriëntatie kan ingezet worden, en de Silver W12-subwoofer zijn spek voor de bek van home cinema-liefhebbers. Maar dat is voor een later artikel, in dit artikel zoomen we in op de Silver 200 en de Silver 100.

Slank versus massief

De Silver 200 stond hoog op ons verlanglijst omdat Monitor Audio deze luidspreker wel bijzonder slank heeft gemaakt – 2 cm smaller dan de Silver 6 die hij nominaal opvolgt. Het is duidelijk waarom Monitor Audio dit deed: een gracieuzere vloerstaander gaat sneller een plaats vinden in woonkamers waar gigantische speakers minder welkom zijn. We weten al van de test van de Bronze 5 dat Monitor Audio er goed in slaagt om verrassend veel te halen uit compacte luidsprekers, dus we zijn echt wel benieuwd naar hoe de nieuwe Silver-vloerstaander gaat presteren. Ter herinnering: hoe kleiner de kast, hoe moeilijker het wordt om resonantie te bestrijden en een dieper laag te produceren. Technisch is het dus uitdagender om iets (relatief) klein zonder serieuze tekortkomingen te bouwen.

Als je naar de Silver 100 kijkt, denk je niet meteen “slank”. Misschien lag het een beetje aan de matzwarte fineer waarmee onze testmodellen bekleed waren, maar je kunt er niet aan ontsnappen dat deze boekenplankspeakers behoorlijk fors zijn. Met afmetingen als 37,5 x 23 x 30 cm en een gewicht van 9,3 kg per stuk is dit een boekenplankspeaker dat enkel op een stand of stevig meubel zich veilig zal voelen. Klinkt dat negatief? Dat is niet zo bedoeld, want een grotere boekenplankspeaker kan soms heel goed klinken. Een speaker zoals deze laat toe om in situaties waar een vloerstaander echt niet kan toch een groots geluid te krijgen.

Toegegeven, we hebben wat last van een optische illusie als we de Silver 100 en Silver 200 naast elkaar plaatsen. De vloerstaander lijkt compact, de boekenplankspeaker fors. Nochtans spreken de cijfers voor zich, het verschil is niet zo groot. 

Hoe dan ook, Monitor Audio wil graag dat hun speakers in jouw interieur passen. Daarom dat ze niet minder dan zes afwerkingen voorziet, wat echt wel veel is. Wat ons betreft is de natural oak bijzonder mooi, veel verfijnder dan de lichte fineer van de vorige generatie Silver. Maar er zijn nog keuzes: black oak, walnoot, rosenut, satijnwit en een glossy zwart. Alle opties zie er mooi verzorgd en naadloos uit – al vinden we black oak echt wat te saai, maar dat is smaak. Een goede afwerking is ook wat we verwachten aan dit prijspunt. De Silver 6G-familie is immers een middenklasser, geen budget- of instapspeaker. Een paar Silver 200’s kost ongeveer 1.500 euro, een paar Silver 100 draagt een prijskaartje van 950 euro. Daar wil je – terecht – wat voor.

Generatie 6 - wat is er nieuw?

De blikvanger van de nieuwe Silver-reeks is de nieuwe tweeter. Alsof een goudkleurige conus nog niet voldoende was om de aandacht te trekken, plaatste Monitor Audio er nog een rooster voor dat op een vrij artistieke wijze geperforeerd is. Visueel is dat een voltreffer. Een hele stap vooruit vergeleken met vroeger: Monitor Audio maakt al jaren steeds betere speakers, maar de Bronze en de vroeger Silver kon je niet beschuldigen van zeer spannend te ogen. 

De nieuwe Silvers hebben meer karakter en identiteit dan voorheen. Zo zien we het graag. Bij sommige modellen omvat de metalen plaat van de tweeter ook de midrange-driver. Persoonlijk vinden we dat minder mooi dan als de tweeter zelf in een cirkelvormige rooster gevangen zit, maar dat is opnieuw een esthetische discussie.

Qua drivers kreeg de Silver-familie totaal nieuwe speakers, natuurlijk allemaal op basis van C-CAM. Aangezien deze keramische coating op een aluminium-magnesium conus al jaren hét technologisch uithangbord is van Monitor Audio, mag dat niet verbazen. C-CAM wordt ook gebruikt in de nieuwe Gold Dome-tweeter, die volgens de fabrikant een lagere vervorming kent dan zijn voorganger. Er is daarnaast een zekere trickle-down vanuit de zeer goede Platinum II-reeks op vlak van driverbouw.

De Silver 200 kan zo slank zijn omdat de behuizing intern zeer effectief verstevigd is. Vergeleken met de Silver 6 is de voorkant ook veel knapper, omdat de bassport van de voor- naar de achterkant verhuisd is. Dat maakt de speaker echter ook gevoelig voor de afstand naar de achterliggende muur. Helemaal er tegen is niet optimaal, al levert Monitor Audio wel proppen mee die je in de ports kunt stoppen om de luchtstroom wat te dempen.

De Silver 200-speakers zijn hoog maar niet zo breed en diep, waardoor er nog bijkomende voetjes nodig zijn. Monitor Audio levert ze mee in de doos, samen met een grille. Monteer ze maar, dat verhoogt de stabiliteit aanzienlijk. De pootjes steken ook maar een kleine beetje uit, niet zoals de grote voet op sommige Gold-speakers.

Luisteren

Naast de Silver 100 en Silver 200 hadden we ook de Silver 50 op bezoek. Die hebben we niet echt uitgebreid solo getest, maar vooral ingezet als rears in een surroundopstelling. De neerslag van die ervaringen lees je binnenkort bij de collega's van homecinemamagazine.nl. We hebben deze mini-boekenplankspeakers natuurlijk wel even snel puur met muziek beluisterd. In een andere context hoorden we ook de Silver 500 bij een Dirac-opleiding bij Alpha High End in Brasschaat. Daarbij viel op dat de tuning van de Silver-modellen heel dicht op elkaar zit. Er is een verschil qua diepte en dynamisch vermogen maar de klank is heel consistent. Dat is niet altijd zo. De Bowers & Wilkins 600 Serie bijvoorbeeld, kent grotere verschillen tussen sommige modellen. Dat vinden we wel sterk van Monitor Audio. Het geeft het gevoel dat er veel moeite is gedaan om alle telgen op elkaar af te stemmen.

Er zijn recent nieuwe albums verschenen van een heel aantal van onze favoriete artiesten. Tori Amos, Mogwai, Jay-Jay Johanson, Lizz Wright... een divers lijstje die we op de Silver 200 met plezier loslieten. Wat zijn zo de conclusies na het beluisteren van al die muzikale diversiteit? Laten we stellen dat de Silver 200 een heel leuke speaker is, een luidspreker die toch wel verraste. Het ziet er uit als het compromismodel, de luidspreker die een fabrikant aan een speakerfamilie toevoegt voor klanten die van hun partner strike voorwaarden qua speakeromvang hebben meegekregen. Dat is het evenwel niet. Het is voldoende krachtig en open om dynamisch uit de hoek te komen. Het kan uiteraard dieper en voller - de Silver 500 is op dat vlak veel sterker - maar uit dit compact geheel komt een klank die we zeker appriciëren. Er is heel weinig wollig aan deze speaker, het voelt zeer snel aan. Relatief gezien zit er ook heel veel detail in het laag, terwijl het midden heel rijk vloeit. Het is die tuning waar we van hielden bij de Gold 300, maar nu in een bereikbaarder pakket. 

De Silver 100 is eerlijk gezegd ook een goede speaker, het leverde in de context van deze test enkel niet de wow-ervaring die we bij de Silver 200 wel ervoeren. Zoals gezegd zit de Silver 100 qua tuning dicht in de buurt van de 200, alleen vinden we deze forse boekenplankspeaker net iets minder strak en snel. Langs de andere kant kun je in een kleinere kamer met deze speakers wel een mooie, vol aanvoelende muziekpresentatie ervaren. Je zal in die situatie niet gauw denken: "Had ik maar een vloerstaander gekocht". Maar toch, wij zouden toch eerder adviseren om de Silver 200's te nemen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede speaker die weinig plaats inneemt én je houdt van een Britse, niet over-analytische klank, dan zit je helemaal goed met de Silver 200. De precisie die het serveert met een verbazende goede onderbouw en laagweergave maken het een absolute topper in het segment.

De Silver 100 deelt veel van de kwaliteiten van de Silver 200, maar is gewoon niet zo verbluffend. Het is zeker een goede luidspreker met meer dan degelijke geluidskwaliteit, maar qua vorm niet zo verfijnd. 

Monitor Audio Silver 100
€ 475 euro/stuk 
Beoordeling 4 op 5

Monitor Audio Silver 200
€ 750 euro/stuk
Beoordeling 5 op 5

www.monitoraudio.co.uk