Parasound JC3 Jr.: phono-versterker met XLR-uitgang


Sinan Kökbugur | 28 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Parasound

Het Amerikaanse Parasound heeft een nieuwe phono-versterker aangekondigd genaamd JC3 Junior. De kreet “Junior” slaat op het feit dat de JC3 Jr. de goedkoopste phono-versterker van Parasound is. Goedkoop is natuurlijk een relatief begrip want op internet gonst een prijs circa 2.200 Britse ponden. In elk geval is het apparaat geschikt voor zowel mc- als mm-elementen, tevens verregaand instelbaar en voorzien van een XLR-uitgang.

Parasound JC3 Jr.: instelbare phono-versterker

De nieuwe phono-versterker van het in San Francisco gevestigde Parasound is ontworpen door John Curl. John Curl heeft volgens Parasound meer dan dertig jaar ervaring en heeft ook phono-versterkers ontworpen voor Vendetta Research, Constellation Audio, Audible Illusions en was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van Parasound’s JC 3+, ook een phono-versterker. Feitelijk is de JC3 Jr. een afgeleide en wat goedkopere versie van de JC 3+.

De oplettende lezer zal gezien hebben dat de initialen van John Curl in de type-aanduiding van Parasound’s phono-versterkers zijn verwerkt. John Curl is overigens niet de enige betrokken ontwerper. Carl Thompson heeft de printplaten ontworpen.

De JC3 Jr. heeft een cinch-uitgang en ook een XLR-uitgang. Ook is voorzien in een 12V-triggeringang zodat het apparaat desgewenst aan of uit kan schakelen samen met andere apparaten. Op de voorkant is een mono-schakelaar geplaatst zodat het apparaat eventueel mono kan spelen. Bij het afspelen van een monoplaat of een oude stereoplaat kan de mono-stand de ruis drukken en de klank verbeteren. De XLR-chassisdelen zijn van Neutrik, de cinch-aansluitingen zijn verguld. De gebruikte weerstanden zijn van Vishay-Dale.

Instellingsknoppen bevinden zich aan de achterkant van het apparaat. Zowel mm- als mc-elementen kunnen worden aangesloten. Bij aansluiting van een mc-element kan worden gekozen voor een impedantie tussen 50 en 550 Ohm. Ook de gain setting is instelbaar: 40 dB, 50 dB of 60 dB voor cinch en 46 dB, 56 dB of 66 dB voor XLR.

De specificaties zijn zo op het eerste gezicht uitstekend te noemen. De ruisvloer ligt op -94 dB en de harmonische vervorming is volgens Parasound lager dan 0,02%. De RIAA-curve is accuraat binnen een marge van 0,2 dB.

Parasound JC3 Jr.: prijs en leveringsinformatie

Vanaf komende maand oktober zal de JC3 Jr. leverbaar zijn in Groot-Brittannië voor een prijs van net geen 2.220 Britse ponden. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. Prijzen voor de rest van Europa zijn nog niet bekend.