Review: Dynaudio XEO 20 - music the easy way


René van Es | 17 oktober 2018 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

In de vele jaren waarin ik recensies schrijf is het verhalen over luidsprekers altijd een vast stramien geweest van luidsprekerkabels kiezen, de juiste versterker zoeken, positioneren en vooral sjouwen. Hoe eenvoudig kan het anders als je aan de slag gaat met actieve luidsprekers, op het netsnoer en een enkele optische kabel na draadloos werkend, instelbaar zijn, een eigen versterking aan boord hebben en zich bijna overal laten neerzetten. Maak kennis met de Dynaudio Xeo 10, 20 of 30 en stap in de wereld van gemak.

Dynaudio XEO

Mag ik de situatie even schetsen? Ik ben voor mijn muziek van internet radio, Tidal en eigen collectie recent overgestapt op Roon als centrale software. Met een keurige, kleine, dedicated pc voor de Roon Core software en een Metrum Acoustics Ambre als endpoint. Een paar stands van Custom Design staat al in huis en met de Dynaudio Xeo 20 is het enige dat ik nog te doen heb het zetten van de speakers op de stand, het aansluiten van beide luidsprekers op het lichtnet en een verbinding maken tussen de Ambre en de Master van de Xeo 20 met een optische kabel. Met de vloerstaande Xeo 30 zijn zelfs de stands niet nodig.

Zo simpel is het weergeven geworden van de muzikale wereld liggend aan mijn voeten. Tablet in de hand en afstandsbediening van de Xeo dichtbij. Niet freaken met versterkers, geen luidsprekerkabels die over de vloer lopen, bijna uit de doos spelen. Niet onvermeld mag blijven dat als u het volume kunt regelen met de bron de Xeo is in te stellen op een vast volume.

Echt flexibel

Er komt nog iets meer bij kijken al zijn dat kleinigheden. Daarvoor hebben de Xeo 20 en 30 een paar schakelaars verborgen aan de achterzijde. U moet aangeven welke luidspreker de rechter is en welke de linker. Om niet beperkt te zijn tot één enkel paar kunt u de Xeo 20/30 in drie verschillende zones schakelen en u kunt aangeven of de speakers vrij staan, in een hoek of dicht bij een achter- of zijmuur. Met die laatste schakelaar verandert u de laagweergave via een elektronische schakeling, onderdeel uitmakend van de ingebouwde, digitale versterkers.

Als alles is ingesteld en de luidsprekers netspanning krijgen gaan ze elkaar zoeken en worden Master en Slave het linker- en rechterkanaal. Om echt flexibel te zijn heeft de Xeo 20/30 naast de digitale optisch ingang, geschikt voor alle PCM streams met een bitrate en samplefrequentie tussen de 16/44.1 en 24/192kHz ook Bluetooth 24/96, een RCA analoge stereo ingang en een Aux input via minijack. Als bron kan dus elke digitale muziekspeler dienen, elke aptX Bluetooth speler en elke analoge voorversterker of versterker met een pre-out. Wilt u echt gek doen dan maakt u van de Xeo 20 of Xeo 30 een ‘soundbar’ aan de tv. Wie meer ingangen wil kan gebruik maken van de optionele Connect van Dynaudio waar de afstandsbediening al op berekend is. Extra zijn in dat geval een optische en Coax digitale ingang, analoog in en een USB-poort.

De luidsprekers communiceren onderling op een eigen KLEER protocol met een resolutie van 24bit/96kHz. Wie het noodzakelijk vindt om de luidsprekers ver weg te zetten van de Connect bij de installatie maakt draadloos gebruik van de Xeo Extender en in combinatie met de Connect kun je een Xeo Link neerzetten om bijvoorbeeld een Dynaudio actieve subwoofer van signaal te voorzien.

Specificaties

Vanaf hier beperk ik mij tot de Xeo 20, het systeem dat ik te leen kreeg van Dynaudio. De in satijnwit of zwart leverbare behuizing is 18 cm breed, 25 cm diep en 32 cm hoog, exclusief de bolle dome van de tweeter en het meegeleverde magnetisch vastgehouden frontdoekje. Dat geeft al aan dat de Xeo 20 een echte luidspreker is en geen el cheapo systeem. Het eigengewicht doet dat ook niet vermoeden. Op de achterzijde treft u een Vesa 100 compatible mount aan om de luidsprekers op te kunnen hangen. Optioneel zijn bijpassende stands leverbaar. In de Xeo 20 vindt u als eerste de 28 mm Esotec tweeter van Dynaudio en daaronder een 14 cm Dynaudio Esotec woofer met MSP-conus. Uiteraard gebruikt Dynaudio in deze drivers hun aluminium spreekspoel en het door Dynaudio ontwikkelde magneetsysteem. Voor het aansturen van de drivers zit in iedere Xeo 20 een tweetal 65 Watt versterkers, achter een digitaal scheidingsfilter met een overgang op 4700 Hz.

De overgang gaat met een heel rustige helling om een flinke overlap te hebben tussen de drivers. Met de Digital Signal Processing (DSP) is het mogelijk het juiste frequentiekarakter in te stellen voor vrije opstelling, bij de muur of in de hoek. Voor de DSP-processing heeft de Xeo 20 leentjebuur gespeeld bij de professionele monitoren van Dynaudio zoals in studio’s te vinden. Ter ondersteuning van de laagweergave is er een basreflexpoort aan de achterzijde, uitgevoerd als een sleuf. Dynaudio specificeert een frequentiebereik van 40 Hz tot 21 kHz binnen +/- 3 dB. Geheel in overeenstemming met de groene eisen van de EU is het verbruik in uitstand < 0,5 Watt, in sleep mode