Sharkwire kabels


Rene Smit | 08 november 2002 | Sharkwire

Sharkwire Silver Dream en SSC-L04 interlinks

(Noot van de redactie: deze recensie is geschreven door Joop van Nugteren en Rene Smit)

Met de deelnemers lijst van de dit voorjaar gehouden Doelen Lenteshow in de hand werd ik door mede auteur René van Es op het spoor gezet van Sharkwire Nederland, een nieuwe importeur van audio kabels.
Deze importeur doet zaken vanuit Oud-Beijerland en laat dit nu toevallig ook de plaats zijn waar ik woon en werk. Het bedrijfspand van Sharkwire blijkt op slechts 2 minuten loopafstand van mijn werk te zijn.  Het eerste contact met Leo Kooijman, de man achter Sharkwire Nederland, was dan ook snel gelegd. Na jaren van positieve ervaringen met Sharkwire producten voor caraudio, Deko Carsystems het andere bedrijf van Leo, is Leo door Sharkwire uit Taiwan benaderd met het verzoek om ook home audio producten te gaan voeren. Daarmee is inmiddels een voorzichtige start gemaakt en Leo was dan ook gaarne bereid kabels uit het ruime assortiment ter beschikking te stellen voor een recensie op hifi.nl.
Gekozen is voor de Silver Dream en de SSC-L04 interconnects, respectievelijk een middenklasse kabel en de duurste interlink uit het assortiment. Vanwege aansluitproblemen van de SSC-L04 op mijn eigen set zijn de luisterervaringen met deze kabel opgetekend door collega Joop van Nugteren op wiens set de kabels zonder problemen aangesloten kunnen worden. Helaas passen de fraaie schroefconnectors niet op de krappe aansluitterminals van mijn Naim voorversterker. Dit is dus in feite een dubbele dubbeltest, 2 producten en 2 auteurs.

Sharkwire

De producten van het merk Sharkwire worden geproduceerd in Taiwan. Over de eigenlijke productie is weinig bekend behalve dan dat de grondlegger van Sharkwire voorheen werkzaam was bij twee grote namen in kabelland. Alle onderdelen die voor de Sharkwire kabels gebruikt worden zijn door derden geproduceerd op basis van strenge door Sharkwire opgegeven specificaties. Alleen het eigenlijke twisten van de geleiders, het voorzien van de isolerende mantels en het afmonteren van de kabels met de verschillende connectoren vindt plaats in eigen huis. Afhankelijk van het type kabel wordt gebruik gemaakt van OFC (Oxygen Free Copper), OFHC (Oxygen Free Highestgrade Copper), 40 micron verzilverde OFC geleiders of zelfs puur zilveren geleiders. Helaas ontbreken verdere gegevens over de specifieke opbouw  van de diverse kabels.

Veel andere kabelfabrikanten voorzien hun producten van een mysterieus verhaal over het hoe en waarom van de opbouw en gebruikte materialen of plaatsen zelfs geheimzinnige niet te openen doosjes om hun kabels. Zo niet Sharkwire, zij houden het erop dat je hun producten maar gewoon moet beluisteren en er daarna een oordeel over vellen. Zonder poespas of andersoortige spannende verhalen.
Hetzelfde geldt voor de verpakking van de interconnects, ze worden ongeacht het type verpakt in een fraaie zwarte stoffen hoes met een insteekkaartje dat het type interconnect aangeeft. Hier geen houten kistjes of andersoortige exotische verpakkingen maar gewoon netjes en functioneel. Ik vraag me ook altijd in alle ernst af wat iemand na het aansluiten van een interlink of luidsprekerkabel met de verpakking doet. Bij mij thuis verdwijnen deze verpakkingen altijd naar de zolderetage waar ze blijven liggen tot het kabeltje wordt verkocht of ingeruild. Persoonlijk heb ik nog nooit de neiging gehad om eens naar een verpakking te gaan zitten staren of iets dergelijks. Verder bestaat het Sharkwire assortiment uit diverse powercords, luidsprekerkabels en accessoires als connectors en spikes. Voor een volledig overzicht van de producten kun je kijken op www.sharkwire.nl of contact opnemen met Sharkwire zodat documentatie thuisgestuurd kan worden.

Sharkwire kabels

Testopstelling(gen)

Zoals aangegeven in de introductie betreft het hier twee verschillende sets. De Silver Dream interlink is beluisterd in combinatie met mijn Tjoeb SQ cd-speler en Naim versterkers. Als referentie diende de Siltech ST18G3 interlink die normaal gesproken het signaal tussen cd-speler en versterker transporteert. De SSC-L04 is standaard voorzien van op WBT gelijkende schroefconnectors. Gelukkig beschikt de Mark Levinson 380S voorversterker van collega recensent Joop van Nugteren over veel meer aansluitruimte. Bovendien had hij tijd en zin om de Sharkwire uitgebreid te beluisteren en zijn bevindingen op te tekenen voor Hifi.nl. Een volledig overzicht van beide gebruikte sets kunt u onderaan deze recensie vinden.
          
Muziek

Aangezien ik geruime tijd over de Sharkwire Silver Dream interconnect kon beschikken is het ondoenlijk op te sommen welke cd’s allemaal de revue gepasseerd zijn. In het testgedeelte zal ik daarom aangeven welke muziek ter vergelijking gebruikt is.

Test

De kabel is ingespeeld via de tuner en daarna aangesloten op de cd-speler om regelmatig serieus muziek te luisteren. Het eerste dat opviel is dat deze Sharkwire absoluut niet in de schaduw staat van mijn eigen Siltech interlink. Die zit ongeveer in dezelfde prijsklasse en normaal gesproken vallen vergelijkbaar geprijsde producten direct door de mand ten opzichte van de Siltech. Zoniet deze Sharkwire! De haai laat duidelijk gelijk zijn tanden zien...

Luisterend naar de altijd boeiende cd Into The Labyrinth van Dead Can Dance via de Sharkwire laat horen dat deze kabel prima in staat is het verschil tussen de diverse percussie-instrumenten te onderscheiden. Metaal en hout klinken ook duidelijk als zodanig en verworden niet tot één brei.
Uiteraard is ook de cd Hell Freezes Over van de Eagles weer uit de kast getrokken. Regelmatige bezoekers van luistershows kunnen deze cd waarschijnlijk niet meer horen en ook collega recensent René van Es trekt altijd een vies gezicht als deze cd in de cd-speler verdwijnt. Een aantal zaken is op deze cd goed en gemakkelijk te horen. Eén daarvan is bijvoorbeeld de ruimtelijke weergave en hierin blijft de Sharkwire wat achter bij de Siltech. De stage heeft een fractie minder breedte en diepte. Ook zijn de vingers over de gitaarsnaren wat minder eenvoudig te volgen.

Dezelfde bevindingen ontdek ik bij Welcome To The Pleasuredome van Frankie Goes To Hollywood, een nummer met heel veel impact wanneer het rustige intro overgaat in het eigenlijke nummer. Draai de track op een behoorlijk volume en je wordt bijna van je stoel gesmeten. Beluisterd via de Sharkwire kun je wat makkelijker blijven zitten. Ook het intro dat zich afspeelt in een tropisch regenwoud geeft net iets minder ruimtelijkheid en kleine details vallen in mindere mate op. Let wel dat dit soort kleine verschillen alleen naar voren komen in een direct vergelijk. De Siltech kabel is nu eenmaal heer en meester op het gebied van ruimtelijke weergave en het is alleen maar knap dat de Sharkwire Silver Dream zo dichtbij weet te komen.
De luisterbevindingen van collega Joop van Nugteren met de top kabel van Sharkwire, met de inspirerende naam SSC-L04, treft u hier onder aan en ik kan u vast verklappen dat deze zeer verrassend zijn.

Gefopt

Enkele weken geleden kreeg ik van één van mijn hifi vrienden, René Smit, een interconnect mee om uit te proberen. Een fraai uitziend etui met daarop een geborduurde tekst “Sharkwire”. Na opening kwam een solide kabelset te voorschijn. Tja, dat ziet er leuk uit en ik heb vervolgens de kabels op de plank te rusten gelegd. Pas later denkend aan wat René zei: “een leuke kabel uit Taiwan en best de moeite waard om eens aan te sluiten op de Mark Levinson`s”. Dus aansluiten en proberen, zei het dat mijn ervaring met producten die uit dat deel van de wereld komen mij niet vaak warm laten lopen en nieuwsgierig maken. In Taiwan kan man mooie en degelijke producten maken, maar wat weten deze mensen nu eigenlijk van kabels. Wij hebben zelf in ons kikkerlandje een paar nuchtere Hollanders die een genie zijn op dit gebied. Siltech en Van den Hul die mijn oren al menig maal hebben doen strelen. In een serieuze kabel zit heel veel research en kosten die je terug vindt in de prijs. Deze kabel uit het verre oosten, met een winkelprijs van 675, - euro (wat in high end kringen als “goedkoop” te boek staat), is ook nog eens opgebouwd met puur zilver.

Er zijn van die avonden dat het behoorlijk kan regenen en van die momenten waarbij je jezelf afvraagt: “waar heb ik op dit moment zin in”. Er zijn altijd wel nuttige dingen te bedenken maar daar moet iemand zich daar wel toe zetten. Ik had beloofd dat ik nog naar een paar kabels zou luisteren, al moesten die nog wel ingespeeld worden. Oké, die kunnen alvast aangesloten worden. De kabels uit het fraaie etui en even opletten of ze richtinggevoelig zijn, meestal door pijltjes op de kabel aangegeven . Jawel, ook op de Sharkwire staan achter de tekst “pure silver” pijlen en daarachter het typenummer van de kabel SSC-L04. Verder valt op dat elke zwaar verguld uitgevoerde en degelijk ogende tulpplug is voorzien van een uniek nummer. Na demontage van een connector, die sterk op een WBT schroef/klemsysteem lijkt, is er een vakkundig gesoldeerde verbinding te zien die de kabel aan de plug koppelt.

Sharkwire kabels

Omdat alle hifi componenten gebalanceerd met elkaar verbonden zijn in mijn set, vormt deze Sharkwire een uitzondering met zijn normale cinchaansluitingen. Voor een goed vergelijk is het noodzakelijk dat tijdens de A-B test beide inputs eenzelfde aantal decibellen voortbrengen. De Mark Levinson voorversterker is daartoe simpel te configureren, zodat een A-B vergelijk heel goed en gemakkelijk te doen is. Eerst de kabel maar even de tijd geven zich te settelen in het systeem. Door de cd-speler te laden met een van mijn favoriete schijfjes van Kari Bremnes en hem op repeat vele etmalen te laten draaien.
 
Een paar dagen later kwam mijn buurman met een cd’tje van Susana Pena aanzetten. Een cd opgenomen op het label Kirkelig  Kulturverksted. Omdat mijn naaste medebewoner op een heel andere wijze naar muziek luistert en ervan geniet dan ondergetekende, maakt het hem niet uit of er hier en daar wat aan schort aan de opname. Afgezien van Susana Pena, want die klinkt werkelijk subliem. Op de display van de ML voorversterker, dat net als nu bijna altijd uitgeschakeld staat, was niet te zien was welke input geselecteerd stond. En dus wist ik niet welke kabel het signaal van de cd-speler naar de voorversterker vervoerde. Ik vertelde hem dat er een extra kabel in mijn set was opgenomen en dat ik deze wel eens wilde laten horen aan hem. Omdat de muziek al enige tijd aanstond schakelde ik naar ik dacht naar mijn logeetje Shark, FOUT!!! Hij stond al die tijd al te spelen, nog net te zien omdat tijdens het switchen van input naar input display van de voorversterker namelijk even op licht. De nodige verwarring bij mij, kwam dit fraaie gedetailleerde geluid via de Sharkwire? Er kwam een lichte opwinding in mij naar boven en eerlijk gezegd had ik liefst gezien dat mijn buurman zijn bezoekje zo kort mogelijk zou houden. Zodat mijn nieuwsgierigheid snel bevredigd kon worden door de kabel nader aan de “haaien”tand te voelen.

Ik moet er wel bij vertellen dat mijn referentiekabel (gebalanceerd uitgevoerd) 5 maal de prijs heeft van deze Sharkwire, dus een lichte vorm van nervositeit is op zijn plaats. Niemand geeft immers graag te veel geld uit, of je moet liggende gelden hebben. Maar dan nog is het zonde van de uitgave. Goed, het werd zo laat dat mijn luistersessie naar de volgende dag moest worden verplaatst. Een objectief oordeel na een paar glazen gerijpt geperste druiven in mijn lijf kan je het wel vergeten. De volgende dag, na wat veel gedraaide cd’s verzameld te hebben waaronder Holly Cole, Willy de Ville, Diana Krall, Eva Cassidy en Donald Fagan’s The Nightfly is het als eerst de beurt aan The Train Song van Holly Cole. De naast gelegen autoweg in dit nummer is goed te horen via de haaienkabel. Overschakelend naar mijn referentiekabel, de Valhalla van Nordost (deze combinatie zit in mijn genen), is er meer diepte en detail waar te nemen en ook is de plaatsing een fractie beter dan met de Sharkwire. Dezelfde luisterervaringen heb ik met andere cd’s en ook dan klinkt de Valhalla op hoog volume iets dynamischer hetgeen vooral bij de cd van Donald Fagan goed te horen is. Al met al een verbazende ervaring en alle lof voor deze Sharkwire SSC-L04! We weten allemaal dat indien je op een zeker prijsniveau zit er veel geld betaald moet voor slechts een fractie meer of beter. De Sharkwire hoort mijns inziens zeker op High-End lijst en verdient daar dan ook nog eens een behoorlijk hoge plaats. Ik heb mij in ieder geval behoorlijk laten foppen door de Taiwanezen. Een wereld nieuw voor mij op het gebied van kabels, is open gegaan. Waarbij nogmaals moet worden aangetekend dat de luisterervaringen zijn gebaseerd op een ongebalanceerde uitvoering t.o.v. een gebalanceerde referentiekabel. Hetgeen doet verlangen naar een gebalanceerde Sharkwire.
 
Eindoordeel

Voorwaar geen slecht debuut voor een in Nederland nog onbekend kabelmerk! De Silver Dream kan in het prijssegment waarin deze kabel zich bevindt, 229, - euro voor een stereometer, uitstekend meekomen. Koppelt de prima prestaties aan een goede afwerking met stevige zeer goed klemmende connectors. De SSC-L04 is duidelijk een ander verhaal, deze kabel spot met de High End wetten. Levert voor de prijs van 675, - euro in ongebalanceerde uitvoering, ongekend goede prestaties die vele malen duurdere producten het schaamrood op de kaken bezorgen. Latere bevindingen met de gebalanceerde uitvoering van de SCC-L04 te weten de SCN-L04 deden Joop zelfs besluiten de beurs te trekken en deze kabel als referentie op te nemen in zijn set. Sharkwire zet als kabelmerk duidelijk zijn tanden in de concurrentie.

Prijzen
Silver Dream   239,- Euro
SCC-L04         675,- Euro
SCN-L04        725,- Euro

Gebruikte apparatuur

Joop van Nugteren
Mark Levinson 390S cd-speler
Mark Levinson 380S voorversterker
Mark Levinson 335 eindversterker
B&W Nautilus 802 luidsprekers
Interconnects: Array, Siltech, Sharkwire SCC-L04, Sharkwire SCN-L04  en Nordost
Speakerkabels: Array, Siltech en Nordost
Kemp netfilter op separate audiogroep

Rene Smit
Tjoeb SQ cd-speler
Clearaudio Champion draaitafel
Naim Nait3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap voorversterkervoeding
Clearaudio Basic phonotrap
Spendor S3 speakers
Klipsch KSW10 subwoofer
Interlinks: Siltech ST18G3, Sharkwire Silver Dream, Sonic Link Silver Pink
Speakerkabels: Cable Talk 4.2 bi-wire