Sonneteer Bronte set


Dr. Longbeard & Marja | 14 januari 2003 | Sonneteer

Een digitale versterker van 150 Watt per kanaal en een bijpassende CD speler van een Engels merk dat hoge ogen gooit. Dat willen we best eens aan de tand voelen, en toen de gelegenheid zich voordeed was ‘ja’ een snel antwoord en de nieuwe importeur zorgde voor een zeer prompte bezorging met de pakjes post.

Uit de dozen komen twee 43 centimeter brede, 28 centimeter diepe en 7,5 centimeter hoge apparaten. De behuizing is zwart met een geborsteld RVS front. De versterker heeft pontificaal in het midden een opvallend lange volume knop. In het in twee delen opgebouwde front bevindt zich links de aan-uit schakelaar en een controle lampje en rechts van de volume knop een drietal ingangskeuze schakelaars en de bijbehorende lampjes.

De CD speler is van een gelijke ingetogenheid. De lade met RVS front in het midden, de hoofdschakelaar links met daarnaast de bekende functie schakelaars. De rechterkant is voor het display, hier met blauwgroen als kleur. Opvallend is dat de controle LEDs een paars-blauwe kleur hebben.

Elk apparaat is voorzien van een afstandsbediening en wanneer beide apparaten in een set worden gebruikt, volstaat de afstandsbediening van de CD voor alle functies, ook die van de versterker.

Keren we de apparaten om dan zien we bij de versterker allereerst een heel practisch detail. De belettering van de diverse ingangen is ook op de kop te lezen. Hier is over nagedacht. De ingangen zijn allemaal analoog en dat voor een digitale versterker? Hierover straks meer. Er is een keuze voor CD en een 5-tal lijningangen. De versterker is met een los netsnoer uitgerust, voorzien van randaarde. De luidspreker terminals zijn van zeer goede kwaliteit en accepteren een scala aan pluggen of ‘blote’ draad.

De achterkant van de CD speler bevat naast een netstekker zowel een analoge als een digitale (SPDIF) uitgang. Na het lezen van de handleiding de raad opgevolgd om beide apparaten aan elkaar te aarden met een bijgeleverd aardkabeltje. Door de gebruikte techniek kan er volgens Sonneteer wel eens wat statische lading ontstaan. En om er zeker van te zijn dat deze goed wordt verwerkt, wordt aarding aangeraden.

Sonneteer Bronte set

Terwijl de speler en de versterker hun 100 uur inspeeltijd benutten is er gelegenheid eens wat verder op ‘digitale’ versterking in te gaan. Het blijkt dat Sonneteer gekozen heeft voor Tripath eindversterkers. Tripath levert kant en klare IC’s die voor de geluidsversterking zorgen. De Tripath technologie is door henzelf Klasse T versterking genoemd. Er is dus nu een rijtje klasses onstaan van A, AB, D, G, H en T. En de sleutel tot dit rijtje is efficientie. Een klasse A versterker trekt altijd stroom, of er nu signaal is of niet. Het voordeel is dat er een lagere vervorming mogelijk is. Klasse AB werkt met een lagere spanning maar heeft daardoor meer correctie nodig in de vorm van ‘negative feedback’ om toch lage vervormingscijfers te halen. Klasse D heet in de volksmond ‘digitaal’ maar is dat niet. Het inkomende signaal wordt welliswaar in een binaire representatie geconverteerd, maar daar houdt alle digitaliteit op. Het resultaat van de binaire representatie is dat de uitgangstransistor met een zeer hoge frequentie van plus naar min kan worden geschakeld. Min is uit, plus is aan. Dit maakt dat er geen spanningsverlies ontstaat, en dus is er een hoge efficientie. Het nadeel is dat er een grote mate van vervorming ontstaat plus ruis door het schakelen. Klasse D versterkers vinden dan ook hun plaats voornamelijk in bas versterkers. Hier is veel vermogen en een lage warmte ontwikkeling gewenst. Tevens kan in een lage tonen omgeving een grote mate van correctie –feedback- geen hoorbaar kwaad.

Klasse T van de firma Tripath gebruikt in tegenstelling tot de analoge feedback van een klasse D versterker om de vervorming en ruis te bestrijden een digitale oplossing. De digitale feedback en wordt voor het uitgangsfilter afgenomen. Dit vermindert de kans op timing fouten omdat juist timing informatie in de feedback zit opgesloten. Op basis van deze informatie kan de processor – want dat is de module eigenlijk – correcties op de timer aanbrengen. Het uiteindelijke resultaat is een zeer stabiele versterker die in tegenstelling van het klasse D concept wel de gehele audio frequentie band kan versterken.

Een klasse T versterker is dus in hoge mate efficient, wordt dus niet warm en bestrijkt het hele audiogebied bij een lage vervorming. Dit brengt ons gelijk bij de specificaties van de Bronte versterker. Die claimen 150 watt bij 8 Ohm belasting. Echter de totale vervorming ligt dan rond de 1 procent. Meer reeel is dus 60 watt bij 0,1% vervorming.

Sonneteer Bronte set

Om een goed beeld te krijgen van de prestaties van de Bronte zusters is de set gekoppeld met Audio Note OFC koper als luidspreker kabel in een bi-wired opstelling aan een stel Audio Note AN-J 93dB gevoelige luidprekers. Voor de spanningsvoorziening wordt de aparte audio groep ingezet met een stel Omtec power conditioners. Als analoge verbinding tussen CD speler en versterker fungeert een paar Siltech Paris interconnects.

Het eerste wat opvalt is ruis. Ja, ruis. Met de volume knop op ‘0’ is er best wat ruis te horen. Maar wanneer het volume iets wordt opengedraaid, verdwijnt deze weer. Contact met Sonneteer leert dat dit normaal is voor het type versterker. Ook in de ruststand schakelt de versterker met een zeer hoge frequentie en een rest daarvan komt toch in het circuit. De hoge gevoeligheid van de luidsprekers maakt de ruis hoorbaar. Bij luisdprekers van 86 tot 89 dB is de ruis niet te horen. Dus een CD in de speler.

De set klinkt open, detailrijk en helder. Geen overdreven hoog of laag accentuering, eigenlijk heel neutraal. Bij stevige passages lijkt het geheel soms een beetje bloedeloos. Daar moet wat aan te doen zijn. Uit eerdere test hebben we al gemerkt dat sommige versterkers een hekel hebben aan netfilters. Daarom de Bronte versterker direct aan het net gekoppeld. En jawel, daar is de punch weer terug. Klasse T moet het dus direct van het net hebben. En zo zijn er vele uren voorbijgegaan met ‘digitaal’ luisterplezier. Ook langere luistersessies – boven de twee uur – veroorzaken geen vermoeidheid.

Omdat de CD speler zowel een SPDIF als een analoge uitgang heeft, hebben we speler ook opgenomen in de standaard set om eens te kijken wat de DAC in de speler waard is. De documentatie spreekt over een 24 bits converter bij 44,1 KHz in een door Sonneteer ontworpen circuit. Eerst de speler als deck gebruikt. Na de speler volgt een Audio Note DAC zonder uitgangsfilter. De versterking gebeurt door een Audio Note 300B SET en de weergave is in handen van een stel Avantgarde Duos.

De speler handhaaft zich prima in deze opstelling. Het enige wat misschien mist is het laagste laag. Daarvoor in de plaats is het midden strak en doortekend en het hoog bescheiden. Overschakelend naar de analoge uitgang wordt het geluidsbeeld wat platter en worden de details iets minder. Je gaat als het ware een paar meter achteruit de zaal in. Door puur zilveren interlinks te gebruiken kom je weer iets naar voren en komt er weer wat meer detail naar buiten.

Sonneteer Bronte set

En dan de cruciale vraag. Zou de set mogen blijven? Een belangrijke factor is hierbij de prijs. De versterker is voor 1680 Euro en de CD speler voor 1540 Euro te verkrijgen. Om te beginnen de versterker. Die levert een fors vermogen en geeft daarbij weing warmte af. In een omgeving waar plaatsing belangrijk is – in een kast bijvoorbeeld is dit een groot pluspunt. Verder is deze versterker heel goed thuis met moeilijke luidsprekers. Het vermogen stijgt snel als de impedantie van de luidspreker daalt. De versterker is dus ideaal om in een bestaande situatie een groot verschil te maken.

En dan de CD speler. Wanneer we niet kijken naar de oprukkende nieuwe media en puur de focus houden op 16 bits/ 44,1 KHz CDs is de Bronte een speler waar heel goed mee te leven is. Robuust gebouwd, prettig neutraal van klank en modulair – dus aan te passen – van ontwerp. De dubbele uitgang maakt de inzetbaarheid nog groter. Is de good old CD belangrijk, dan is de Bronte zeker het beluisteren waard.

 

Importeur: Accentus Audio – Gerhard en Willeke Rinsma
www.accentus.nl
Tel.: 038 - 8510555