Xitel pro hifi link


Redactie HiFi.nl | 23 februari 2003 | B&W

Een van de meest frequent gestelde vragen aan Hifi.nl gaat over hoe een PC aan te sluiten op de stereo set. Het antwoord is dan meestal iets in de richting van: sluit de uitgang van de audio kaart in de PC aan op de lijn ingang van de versterker. Het resultaat is dat er ‘geluid’ ontstaat, maar dat is nooit je-van-het. Natuurlijk zijn er geluidskaarten die een goed signaal kunnen geven, maar daar hangt een fors prijskaartje aan. En vergeet niet dat de omgeving waarin een geluidskaart in een PC of Mac opereert nu niet een van de meest stille op interferentie gebied is.

Maar nu is er de Xitel Pro HiFi-Link. In het kort komt het erop neer dat er een digitaal signaal via de USB poort van een PC of Mac wordt afgetapt en dat of direct wordt doorgezet naar een digitale ingang van de hifi set, of via de Xitel Pro HiFi-Link zelf wordt omgezet naar een analoog signaal dat dan aan de set wordt aangeboden. Klinkt simpel? Is simpel!

Het pakket wordt geleverd als een alles-in-een-doos. De voorwaarde voor het succesvol werken van de Link is voor een Mac minimaal OS 9.04 en voor een Personal Computer ten minste Windows 98 en uiteraard een USB poort. In de doos bevindt zich een 2- paginas tellend gebruikers handboekje dat voor beide besturingssystemen prima uitlegt  hoe een en ander in te stellen. De meest ingewikkelde handeling is misschien wel het instellen van welk audio apparaat (device) wordt gebruikt; de ingebouwde geluidskaart of USB.

Het forse gwicht van de doos is niet toe te schrijven aan de HiF-Link zelf. Dat kastje weegt enkele tientallen grammen. Nee, het zijn de drie 10 meter lange kabels die bijgeleverd worden plus een USB kabel van een meter. Als eerste 10 meter RG 59, 75 Ohmse digitale kabel voor het aansluiten van de digitale uitgang van de Link aan een DAC of digitale ingang van de audio set. Dan 10 meter TOSLink optische digitale kabel en tenslotte 10 meter stereo interlink. De RG 59 is keurig afgemonteerd met vergulde RCA pluggen met het opschrift ‘digital’ en vreemd genoeg staat dat ook op de analoge kabel. Opletten dus.

De HiFi-Link zelf, het kastje, is gemaakt van een grijs/zilverkleurige kunstof en meet 8 bij 8 bij 2 centimeter. Aan een kant zit de USB connector en aan de andere kant een coaxiale digitale uitgang, de TOSLink poort en beide analoge RCA aansluitingen. Alles is verguld waar mogelijk.

Xitel pro hifi link

Tijd voor een test. Als eerste slachtoffer komt een Apple iBook, een clamshell, aan de beurt. Na het controleren van de benodigde software revisie de USB kabel in de poort van de iBook, de andere kant in de HiFi-Link. Dan de 10 meer coax uitgerold en aan een kant in de HiFi-Link en de andere in de TacT RCS. De rest van de signaalweg is een Audio Note DAC en een Audio Note Meishu. Als luidsprekers dienen nu een paar Audio Note AN-J.

Alles is aangesloten en het is tijd voor een CD. Lade open, CD erin en iTunes kan zijn gang gaan. Omdat de Meishu geen afstandbediening heeft naar deze versterker lopen en langzaam het volume opdraaien. En warempel, het werkt. Eens even op de luisterplek plaatsnemen. Het verschil met de 2cm luidspreker in de iBook is uiteraard groot, maar dat het zo aardig kan klinken is een openbaring. Een iBook doet onderwater allerlei werk bijvoorbeeld op het gebied van power management en is dus niet echt stil. Daarom de Apple G4 maar eens geprobeerd. Dat klinkt beter. De gebruikte onderdelen zijn van een andere kwaliteit dan die van de iBook.

In het machine park zit ook een redelijk dikke Compaq Proliant server die ondermeer Windows 2000 draait (naast de pre-release van Windows 2003 server). Op deze machine de bij de HiFi-Link geleverde Cyberlink PowerDVD software geinstalleerd. Deze software is een audio/video speler met ondermeer DTS ondersteuning. Hier blijkt dat de Compaq server een heel goede interne afscherming heeft. De resulterende geluidskwaliteit is gewoon goed te noemen. Het is dus tijd eens de kwaliteit van de ingebouwde DAC van de HiFi-Link te onderzoeken.

Het leuk van het kastje is dat op alle drie de uitgangen continue signaal staat. Dus de analoge kabels in de Meishu en het digitale signaal middels de coax via de TacT en DAC naar de Meishu. De DAC blijkt het helemaal niet slecht te doen. Wel valt de ruis op die ergens wordt opgepikt. Dat kan een omgevingsinvloed zijn. Tien meter kabel vanuit een kamer vol computers en langs allerlei electrische apparaten en een paar dimmers(!) heeft natuurlijk invloed.

En dan komt het leukste. Streaming Media, Internet radio en dergelijke zijn niet op te nemen of het moet via de normale geluidskaart naar een lijn ingang gebeuren. En dat is dan analoog. Maar nu kan het digitale signaal worden opgenomen. Minidisc, DAT, noem maar op wat voor medium. Dit zullen content leveranciers niet leuk vinden, maar wij wel. De hoeveelheid digitale zenders op het net blijft groeien en de kwaliteit – bij gebruik van ADSL bijvoorbeeld is niet slecht.

Voor een bedrag van 137,95 Euro krijg je een prima mogelijkheid om van een PC of Mac een media centrum te maken en het signaal op diverse manieren te verspreiden, zelfs over meerdere ruimtes en dan ook nog stereo of multi-kanaals. De prijs is helemaal niet gek als de kosten van de drie lange kabels worden meegenomen in de vergelijking.

Informatie :

http://audioworld.nl / Britstra Internet – tel 0522 245711