Celestion AVF302


René van Es | 22 april 2003 | Celestion

Celestion AVF302 - Design met een functie

Meubelboulevards mogen zich nog steeds verheugen in belangstelling voor het betere design. Meer en meer mensen voelen zich prettiger in een huiskamer die minder zwaar is aangekleed dan vroeger en het idee van ruimte geeft. Warmte wordt gezocht in accessoires en mooie hebbedingetjes. Het comfort is gevonden in stoelen, banken en tafels die naast een luxe, strakke uitstraling gemakkelijk zitten. De aankleding met stoffen is belangrijk en veelal zachte tinten verdienen de voorkeur. Binnen zo’n woonomgeving past en hoort een combinatie van geluid en beeld. Maar de apparatuur mag niet meer opvallen en moet functie verenigen met design. Dat betekent voor fabrikanten vaak een compromis sluiten tussen de weergave kwaliteit en het uiterlijk. In een wereld vol rechthoekige luidsprekers is het slechts een enkeling gegeven om nieuwe wegen in te slaan en met behulp van moderne productie middelen de hierboven beschreven doelgroep te bedienen.Celestion lijkt daarin te zijn geslaagd met de AV range.

Het concept

De te beschrijven AVF302 is onderdeel van een compleet pakket dat Celestion aanbiedt. De AVF302 is een vloerstaander, te combineren met de AVP303 dat bestaat uit een tweetal achterluidsprekers zonder voet, een center luidspreker en een actieve subwoofer. Wie liever geen vloerstaanders wil kiest voor de AVP305, bestaande uit vier satellieten, een center en een sub. Voor een 7.1 opstelling combineer je een set AVF302 met de AVP305. Mogelijkheden genoeg. Terug naar de AVF302. De luidspreker wordt in twee uitvoeringen geleverd. Met een glazen voet of met een beukenhouten gefineerde voet. De units en de rest van de behuizing zijn gelijk aan elkaar. In de voet is een opening gefreesd zodat aan de voorzijde een aluminium paneel met de woofer en de tweeter geplaatst kan worden, dat op zich wordt vastgehouden door een aluminium huis aan de achterkant. Een enkele lange inbusbout verbindt de twee delen. De aansluitterminals zitten in de voet (de houten voet is verzwaard met een stuk metaal) en de bedrading wordt binnendoor gevoerd naar de units. Als je de twee delen losmaakt kom je bij de speakers en het wisselfilter. De spoelen van het filter zijn luchtspoelen, de condensatoren helaas elektrolytisch en geen MKP of iets dergelijks. De scheidingsfrequentie van het filter ligt rond de 2,5 kHz en werkt met 12 dB/octaaf. De twee units zijn beide voorzien van een aluminium conus. De dome tweeter heeft een doorsnede van 25 mm, de woofer van130 mm, de conus van de laagweergever opgehangen in een rubber rand. Opvallend dat de fase plug onderdeel is van de conus. Dat maakt de productie van de unit waarschijnlijk veel goedkoper. De meerprijs voor het dieper trekken van het aluminium in een matrijs weegt niet op tegen de extra kosten van een losse fase plug en de montage daarvan. Celestion claimt een gevoeligheid van 90 dB aan 8 Ohm bij 1 watt, maar dat lijkt wat optimistisch. Net als het frequentie bereik dat 50 – 20.000 Hz zou zijn. De bovenkant halen we wel. De ondergrens ligt binnen normale marges gehoormatig hoger. De afmetingen van de speaker zijn met 890 x 185 x 480 mm groot, maar veel inhoud is er niet door de constructie. In de huiskamer is de AVF302 op zijn minst sierlijk te noemen en valt op door de perfecte afwerking en het gemak waarmee hij verdwijnt in de rest van het interieur.

Celestion AVF302

En het speelt op….

Het beschrijven van elk kabeltje in een totale set heeft niet zoveel zin als alleen de speakers worden vervangen. Daarom beperk ik mij tot die componenten die in het onderhavige geval echt van belang zijn en staat slechts voor de volledigheid een totale opsomming onderaan. De eindversterkers zijn Monarchy Audio monoblokken van elk 100 watt. Meer dan genoeg om de Celestion fors uit te kunnen sturen. Kabels naar de speakers zijn van Ocos. Bi-wire is niet mogelijk met de AVF302. Naast wat platen die ik heb gedraaid en muziek uit de tuner, luister ik naar een Teac VRDS-T1 als CD loopwerk en een Marantz DV6200 als DVD loopwerk. Beide werken voor wat betreft het audiogedeelte met een M-Audio Superdac 2496. Het volume wordt geregeld via een Cleauraudio Balance voorversterker. De luidsprekers staan opgesteld op de voor mij normale plaats, dat wil zeggen op de afscheiding van twee kamers. Vrij van de wanden. De afstand tot de luisterplek is pakweg 4,5 meter, tot de achterwand 4 meter. Een JM Lab subwoofer staat geheel rechts tegen een muur, behoorlijk ver van de speakers af. De Celestions zijn makkelijk plaatsbaar en vragen geen langdurig schuiven om een goed resultaat te halen. Het ontbreken van een achtermuur is wellicht in het nadeel van de AVF302 omdat de laagweergave enige steun zeker kan gebruiken.

En dan de stroom erop

De weken voorafgaande aan het schrijven van de tekst hebben de Celestions regelmatig tot veel staan spelen. De eerste en blijvende indruk is dat het laag aan de erg magere kant is. Kan ook haast niet anders met een dergelijk concept. Dat is jammer want het doet afbreuk aan de kwaliteiten van de set luidsprekers als geheel. Elk moment dat de AVF302 ondersteuning kreeg van een subwoofer leefde het totaal op en bereikte een veel hoger plan. Zo luisterde ik naar Diana Krall die licht nasaal klinkt. Het mooie ‘The look of love’ plakt aan de units en komt niet los. Het hoog is netjes in balans met het laag, de nasale klank vertaalt zich gelukkig niet in scherpte of onaangenaamheid, eerder in een gebrek aan diepte. Hoe anders als ik mijn JM Lab Electra SW900 sub erbij in schakel. De kantelfrequentie opgeschroefd naar pakweg 60 hertz en de AVF302 wordt ineens een heel ander kastje. Diepte komt in het geluidsbeeld, muziek komt los, het nasale trekje is weg en alles wordt transparanter. Een speaker dus die in een normale huiskamer zeker een sub verdient. Een totale transformatie lijkt het wel. Zo ook met Eva Cassidy op haar cd ‘Imagine’. Waar ‘Fever’ eerst kaal en basarm is, kun je de luisterruimte met een sub stevig en vol maken. Ook nu meer detail, meer ruimte en een beter beeld. Het zou echt jammer zijn als u de AVF302 alleen beluistert zonder sub en hem dan af zou keuren. De design speakers kunnen heel wat, maar helaas niet in het laag. Dat valt te snel af naar mijn zin waardoor veel informatie in de basregionen eenvoudig niet beschikbaar is.

De set is gemaakt op uitbreiding tot 5.1 of 7.1 home cinema. Om daar een indruk van op te doen schuif ik ‘The fifth element’ in de DVD speler en zoek naar de opera scène. Hier tref je op een kort stukje DVD pop muziek, klassieke zang, spraak en geluidseffecten aan. De dialogen zijn opvallend helder en goed. Een dikke plus voor Celestion. De effecten mager, maar daar halen we zeker bij films de sub voor uit de kast. Als ik hem toevoeg en ik blijf op twee kanalen stereo draaien, leeft de AVF302 helemaal op. Tot ver buiten de speakers klinken effect geluiden, de speakers zijn snel en verdwijnen probleemloos uit het zicht. Met groot genoegen ontrolt de film zich voor mij. Nu ben ik geen erg groot liefhebber van films kijken maar meer van muziek. Daarom schuif ik Sade in de DVD speler en daarna Krall en Patricia Kaas. Daardoor kom je terecht tussen twee werelden, de muziek die meer luidspreker verwacht dan wat de AVF302 alleen kan bieden en de beleving van een live concert. Zou het alleen om de muziek gaan, dan is de AVF302 niet de eerste keus. Gaat het meer om een totaal beleving dan schuiven ze zeker vele plaatsen naar boven op de shortlist. Het kriebelt om de Celestions in een 5.1 opstelling te horen, maar het ontbreekt mij aan ruimte en apparatuur. Tenslotte schuif ik in de DVD speler nog een normale CD. The Chieftains, dit maal met een groot scala aan zangeressen. De muziek en zang lijken meer in balans te komen binnen de set. Het kwaliteitsniveau van de DVD speler en de Celestions is vergelijkbaar en beter te accepteren voor een groter publiek. Je kunt ook teveel vragen van het ene component ten opzichte van het andere. Ik verwacht zeker dat veel kopers van een AVF302 eerder kiezen voor een DVD speler, die ook de CD’s draait, dan voor een dedicated CD speler. Overeind blijft de snelheid van het geluid en de aangename weergave. De kleuring valt tijdens luisteren naar de Chieftains minder op omdat zoveel verschillende dames acte de presance geven. Als de sub wordt bij geschakeld komt muziek en luistergenoegen tot bloei. Telkens weer komen dan pas de echte kwaliteiten van de AVF302 naar voren.

Celestion AVF302

Dan maar

Dan maar met een sub spelen zou ik u voor willen stellen. Want wie design zoekt, eenvoudige en makkelijke plaatsing en nette afwerking kan bij Celestion uitstekend terecht. De filmliefhebber komt zeker aan zijn trekken, sterker nog de speakers lijken gemaakt voor films. Als een stereoset al zoveel kan maken van filmgeluid, dan zit het meer dan goed in een 5.1 opstelling. Zelfs zonder center speaker zijn dialogen perfect te volgen. Effecten snel en ver in de ruimte gezet. Muziek goed weer te geven. Mits allemaal met een sub als toevoeging. Zonder een sub is het te kaal en mist de laagweergave teveel octaven. De AVF302 is echt een speaker die een breed publiek zal aanspreken, juist of mede door de aparte vormgeving. Die trouwens zeer innovatief is. De vorm van de kast draagt er bijvoorbeeld toe bij dat staande golven intern niet op kunnen treden. De kans op kleuring neemt daardoor sterk af. Al met al een sterk concept dat ver uitstijgt boven vele miniatuur oplossingen die vaak geen noot normaal kunnen weergeven. Hoewel ik een diehard muziek freak of een DVD muziek kijker andere luidsprekers zou aanraden, die Celestion overigens ook in het programma heeft.

Prijzen :
AVF302G (glas) of AVF302B (hout)  1150 euro per paar
AVP303      999 euro
AVP305     1249 euro

Meer informatie:
Audio-Video Specialist
Web www.audiovideospecialist.nl en www.celestion.com

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler met 9” aluminium arm
Goldring Eroica low output MC element
Transrotor Phono amp
Garrard 301 motor unit op DIY console met Pro-ject 9” carbon fiber arm
Benz-Micro Glider L2 low output MC element
Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
M-Audio Superdac 2496 D/A converter
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Marantz DV6200 dvd speler
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A mono eindversterkers
JMlab Electra 926 luidsprekers
JMlab Electra SW900 actieve subwoofer
Interlinks analoog: Puresonic 8010A XLR, Linn Analogue, TAF Next I en II, Belden, Chord Solid 2, Profigold S-video, Siltech Mxt Professional Series New York
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
Interlinks digital optisch: Audioquest
LS-kabels: Ocos
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 wandbeugel, Master Base Mbase/1 plaatjes, Kemp, Lapp en rubber netkabels, WBT en Sharkwire stekker materiaal, Rothwell In-Line Attenuators, separate audiogroep