NAD S500i


René van Es | 09 juli 2003 | NAD

Mooi in eenvoud

De eerste kennismaking met de Silver Line van NAD dateert al van jaren geleden. Vol terechte trots presenteerden destijds de winkeliers de nieuwe top lijn die er heel anders uitziet dan het normale grauwe NAD. Een gepolijst licht zilveren afwerking kenmerkt de range die bestaat uit de gebruikelijke componenten.

Werd in eerste instantie de S500 cd speler uitgebracht, die is inmiddels opgevolgd door de S500i, een injectie uitvoering waarin essentiele zaken naar de huidige techniek zijn gepromoveerd. Hoe langer je de speler bekijkt, hoe meer het eenvoudige uiterlijk gaat aanspreken. Maar dat is slecht een deel van het verhaal. Schoonheid zit van binnen zeggen ze toch? Welke schoonheid leest u uitgebreid hieronder.

NAD S500i

Intern

De voorzijde van de S500i is strak gehouden. Links de aan/uit schakelaar met een blauwe LED. Daarnaast de lade, een blauw oplichtende display en functie toetsen voor play/pause, stop/open, skip en scan. Om in stijl te blijven zijn de opschriften ook blauw. Een klein maar fraai detail. De achterzijde is voorzien van een euro connector voor de 220 volt. Daarnaast de NAD Link voor het koppelen van een remote control. Dan aansluitingen voor digital out (BNC en XLR) en analoog uit (cinch ongebalanceerd en XLR gebalanceerd). Ook hier weer dat oog voor detail, een BNC aansluiting is 75 Ohm, de digitale standaard, een cinch bus is dat niet met als gevolg jitter en reflectie. Storend vind ik de opschriften op de bovenkant van de kap. Die doen afbreuk aan het esthetische geheel. Staat de speler in een kast, dan valt het niet op, maar bovenop een rek hoeft dat voor mij niet.

Intern is de afwerking zoals ik gewend ben van NAD, strak, netjes en af. Een overzichtelijke combinatie van printen (voeding, digitaal, analoog) is gegroepeerd om een zware ringkern trafo en een Philips VAM 1250 loopwerk. Geschikt voor CD-R en CD-RW. Het loopwerk stuurt een set 24 bit Crystal converters aan die uiteindelijk 384x over sampelen waarna het signaal door een 5e orde filter gaat. Het analoge circuit is geheel in klasse A geschakeld en werkt op basis van een DC servo waardoor een condenstor in de signaalweg kan worden vermeden. De digitale uitgangen zijn voorzien van een trafo. Het geheel zit in een kast van 450 x 67 x 285 mm en weegt schoon aan de haak 5 kilo.

Met het oog voor techniek en detail zou NAD iets meer hebben kunnen doen aan bedieningsgemak en de remote control. De remote is een standaard plastic RC5 van NAD. Wie investeert in een Silver Line set moet beslist eens kijken naar de S70 remote control die los wordt verkocht. Heeft u een NAD versterker in huis dan werkt een HTR-2 ook perfect.

Een tweede punt van kritiek is voor mij de display. Die geeft geen speciale functies weer. Zet je de speler op repeat, dan weet je pas dat hij het commando heeft begrepen als de cd daadwerkelijk opnieuw start. Idem met random. Ook het starten en stoppen blinkt niet uit in handigheid en het inlezen van de TOC gaat langzaam. Misschien ben ik teveel verwend met mijn Teac, want ook mijn Marantz DVD speler heeft last van trage verschijnselen en werkt, net als de NAD, met een Philips loopwerk. NAD kennende hebben de ingenieurs eerder geïnvesteerd in een kwaliteit loopwerk dan in snel loopwerk. En laten we reëel zijn, wat maakt drie seconden uit op een cd met een speelduur van 60 minuten.

NAD S500i

Opstelling

De S500i is een tijd de bron geweest aan een Musical Technology M270 versterker waar hij opmerkelijk goed mee presteerde. En aan mijn eigen Clearaudio voorversterker met Monarchy Audio monoblokken. Steeds is gebruik gemaakt van de cinch bussen omdat op beide combinaties een gebalanceerde ingang ontbreekt. De kabels afwisselend een Siltech SQ-88 Classic en een SEEC ASC-2 actieve interlink waar u een recensie van kunt verwachten. De luidsprekers waren van JMlab, Elektra 926 met SW900 subwoofer, of van Mordaunt Short, MS902 of MS912. Ter referentie staat mij Teac/M-Audio combinatie in de startblokken en mijn analoge bron. Er is geen gebruik gemaakt van de optie om de dac aan te sluiten op de S500i en die als loopwerk in te zetten. De reden daarvoor is dat de NAD genoeg moderne techniek aan boord heeft om een externe dac voorlopig te laten voor wat het is. De digitale output moet meer gezien worden als uitgang naar een CD recorder of een minidisk. Tenzij de d/a conversie techniek ineens sprongen gaat nemen.

Met de cd in de hand

Vol enthousiasme begin ik met de nieuwe cd van Laura Fygi die de titel draagt ‘At Ronnie Scott’s’. Een dame die mij meestal erg weet te bekoren. Nu niet, het live gevoel ontbreekt, de muziek spreekt me dit keer niet aan en het suddert wat voort. Het blijft een gok om met een nieuwe cd een recensie te beginnen en dit keer pakt het fout uit. Daarom snel over naar bekend en gerenommeerd werk. Diana Krall kijkt mij in de ogen met ‘When I look into your eyes’. Ritmisch sterk speelt de cd. De stem van Krall mooi los geprojecteerd terwijl haar piano zich naar voren werpt vanuit een drukke achtergrond. Het sterkste punt lijkt het middengebied bij de NAD S500i. Met een lichte nadruk op de stemkwaliteit. Noch het laag noch het hoog presenteert zich opvallend, niet in negatieve en niet in positieve zin. De baslijnen leveren voldoende kracht en het geschapen geluidsbeeld straalt zekerheid en kracht uit. Dat ten koste gaat van levendigheid. Een uitmuntend maar risicoloos spel. Naarmate de Krall cd langer speelt neemt de bewondering voor de speler toe. Het ritme gevoel groeit verder, de stem kruipt in je en het complete gevoel van welbehagen wordt sterker en sterker. Een dame van een iets andere orde is Holly Cole. Haar ‘Trainsong’ behoort tot de gouwe ouwe onderhand. Aan de Musical Technology versterker met de SEEC interlink krijg ik een zeer goede plaatsing voorgeschoteld. Veel diepte in een breed beeld. De klank is gedegen, nauwkeurig en neutraal te noemen. Veel details worden prijsgegeven maar weer ontbreekt die laatste verve die muziek tot dansmuziek verheft. Dat is jammer want het kwaliteit niveau is als een Zwitsers uurwerk. Mijn Teac daarentegen geeft meer drama, maar is minder exact te noemen. Een keuze die Teac en NAD maken en u als luisteraar een keuze laten.

Jazz met Jacky Terrasson en Cassandra Wilson. Het laat zich genieten als echte luistermuziek. Mooie piano aanslagen, sissende percussie en gemakkelijk weergegeven nuances die muziek zo spannend maken. Weer geeft de NAD blijk van een zoektocht naar de laatste details die in de bits en bytes te vinden zijn. Het in de huiskamer opgenomen werk van Velvet heeft al te lang in de kast gestaan en moet in de VAM 1250 geschoven worden. De stem van de zangeres is heerlijk dynamisch. Kan ook omdat de opname met minimale middelen is opgenomen. Een lichte echo van de ruimte laat zich goed onderkennen. Stem en muziek zijn bij vlagen bijtend of lieflijk, in ieder geval steeds zuiver en evenwichtig. Weg uit de jazzhoek met Tori Amos. Ik beluisterde haar aandachtig op de NAD set die Hobo Hifi in Arnhem had neergezet voor onze nieuwe rubriek “De set van ….”. Daar genoot ik van de emotie, nu meer van de precisie. Hoewel ik het ook als klinisch ervaar. Debet daaraan is de Clearaudio/Monarchy combinatie die minder warm is dan de eerder thuis ingezette Musical Technology versterker. Ook minder diepte is nu mijn deel. Maar ik weet dat de speler daar geen blaam treft, wel de versterker dit maal. Tori’s vertolking van ‘Winter’ grijpt je toch wel degelijk en je voelt de kracht die zij uitstraalt. Meer muziek passeert de revue voor ik weer aantekeningen maak met een laatste paar cd’s. Steeds weer doet de NAD S500i wat er verwacht wordt. Als een chronometer zo nauwkeurig. En ik maar wachten op het moment dat het uit de pas loopt.

Chesky is ooit zo vriendelijk geweest een demo cd uit te brengen die zich uitstekend leent om met meerdere muziekstukken de kwaliteit van de keten te beoordelen. Zoals te verwachten viel is de resolutie van de NAD hoog. Probeer je diepte in het beeld te ontdekken dan is dat beduidend lastiger te vinden. Hier zijn betere voorbeelden van te vinden in het land der cd spelers. Kom ik terecht bij de track van Ana Caram die ‘Correnteza’ kweelt, dan valt direct de precisie en het gebrek aan kleuring op. Heel fraai zijn alle details aanwezig, heel natuurlijk de geluiden die de stem omgeven. Dit is gewoon echt heel mooi. Drums en vogels vormen een achtergrond die boeit en leeft. Vergelijk ik dit nog even met de Teac dan komt weer die zelfde indruk naar voren, de NAD is de winnaar als het gaat om eerlijkheid en natuurgetrouwe weergave, de Teac legt de nadruk op emotie en betrokkenheid ten koste van een zuivere weergave. De zuivere weergave leent zich perfect voor de klassieke opnames die ik tenslotte draai. Samen met de transparantie laat het mij in het orkest kijken en de solisten onderscheiden. Eigenlijk zet elke soort klassiek een extra streep aan de balk. De S500i toont zich hier een allrounder die zijn mooiste kunstjes laat zien. Een waardige afsluiting van een aangename luisterperiode.

NAD S500i

Medium

Het medium cd is nog lang niet dood. En daarom is het nog steeds te moeite waard om te investeren in een dedicated cd speler als de NAD S500i.

De speler is bepaald niet goedkoop en het prijskaartje laat een bedrag van 1850 euro zien. Daarvoor krijgt u een uiterst complete speler, met moderne techniek en een uitstraling die degelijkheid extern maar ook intern verraadt.

De gebruikte Crystal dac’s en de vele Burr Brown opamps zijn state-of-the-art en staan borg voor een uitstekende geluidskwaliteit. De Philips loopwerken zijn vermaard en niet voor niets door zovele fabrikanten toegepast. Neem daarbij in gedachten dat de circuits geheel gebalanceerd zijn opgebouwd met XLR uitgangen en technisch gezien heb je een winnaar.

Of het geluid u bekoort is een andere zaak. Langzaam maar zeker kent u mijn voorkeur voor emotie en drama. Desnoods ten koste van natuurgetrouwheid en zuiverheid. Daarom is de NAD S500i niet direct mijn speler. Maar ik ken vele muziekliefhebbers die juist wel die precisie zoeken en nastreven. En die groep is op zijn wenken bediend. We hebben zeker te maken met een speler die mee kan draaien in de top. Die in combinatie met een juiste versterker uitmuntende resultaten haalt. Zet er een paar muzikale speakers achter en luister met genoegen.

Importeur
AND Benelux
Herastraat 47
5047 TX Tilburg (NB)
Tel.: 013-4550955
Fax.: 013-4555666
E-mail: info@nad.nl
Internet: www.nad.nl

Gebruikte apparatuur

Garrard 301 motor unit op DIY console met Pro-ject 9” carbon fiber arm
Benz-Micro Glider L2 low output MC element
Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 upsampler
M-Audio Superdac 2496 D/A converter
NAD S500i cd speler
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Marantz DV6200 dvd speler
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A mono eindversterkers
Musical Technology M270 versterker
JMlab Electra 926 luidsprekers
JMlab Electra SW900 actieve subwoofer
Mordaunt-Short MS902 luidsprekers
Mordaunt-Short MS912 luidsprekers
Interlinks analoog: Linn Analogue, Belden, Profigold S-video, Siltech Mxt Professional Series New York, Siltech SQ-88 Classic, SEEC ASC-2
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 wandbeugel, Target HS40 speaker stands, Master Base Mbase/1 plaatjes, Kemp, Lapp, Siltech  SPX-30 Classic en rubber netkabels, WBT en Sharkwire stekker materiaal, Rothwell In-Line Attenuators, separate audiogroep