JBL Live Pro+ TWS lezersreviews


Redactie Hifi.nl | 06 september 2021 | JBL

JBL heeft onlangs de Live Pro-modellen gelanceerd, met de nieuwste producten uit de True Wireless productlijn van audiomerk JBL. Onze uitgebreide review van de Live Pro+ in-ears met adaptive noise cancelling lees je hier, maar we hebben de tafels weer eens omgedraaid en ook aan onze lezers gevraagd de JBL hoofdtelefoontjes te testen. Hun bevindingen lees je nu alle drie in deze update.

JBL Live Pro+

Welk apparaat ook wordt gebruikt, met de JBL Live Pro+ TWS (TWS = True Wireless) ervaar je de echte JBL Signature Sound volledig draadloos. Smart Ambient zorgt ervoor dat de gebruiker kan blijven focussen op de omgeving en Adaptive Noise Cancelling zorgt ervoor dat de gebruiker er juist aan kan ontsnappen. Schakel eenvoudig tussen muziek en groepstelefoontjes met twee gerichte microfoons. Een derde microfoon zorgt voor onderdrukking van het omgevingsgeluid.

Gebruikers mogen met de Live Pro+ rekenen op de JBL Signature sound-kwaliteit, met een accu die opgeladen tot maar liefst 28 uur meegaat. In een veel uitgebreider nieuwsbericht lees je er alles over. En daarnaast verscheen dus inmiddels ook de HIFI.NL-review van de JBL Live Pro+

HIFI.NL ThuisTesters

Uit de vele reacties selecteerden we afgelopen maand drie deelnemers: Johan Hermanides, Nina Kools en Levi Klaassen. Hun bevindingen lees je op de volgende pagina's!

Lezersreview 1: Nina
Lezersreview 2: Johan
Lezersreview 3: Levi

Nina

Mijn eerste review, spannend! Ik was uitgekozen om de Live Pro+ TWS in-ear oordopjes van JBL te testen, super leuk! Ik kreeg de oordopjes opgestuurd en had gekozen voor de roze versie. 

Tekst: Nina Koole

Uitpakken

De oortjes zaten netjes verpakt in een originele JBL case. Vooral voor iemand die weinig zin heeft om een lange gebruiksaanwijzing door te lezen, zijn deze heel handig. Bij het openen van de verpakking zie je direct (met behulp van plaatjes, hoe ideaal wil je het hebben?) hoe je de in-ears kan gebruiken. Heel eenvoudig, zonder al te veel gedoe. Bluetooth aan van je telefoon en ze werden direct gevonden. Ik heb thuis de JBL box, waarvan ik al fan ben van het geluid, dus was heel benieuwd wat ik van de oordopjes zou vinden.

Oké, verder over de case. Klein formaat, dit doosje stop ik gemakkelijk in mijn broekzak, zakje van mijn spijkerjasje, de kleinste tasjes, het is ideaal! Speciaal voor HIFI.NL heb ik ook nog per ongeluk getest of het doosje een beetje goed van kwaliteit is. Ik had mijn oordopjes in, wilde het doosje terug stoppen in mijn zak maar liet het open op de grond vallen en stapte er vervolgens uit één of andere rare reflex op... Ik had verwacht dat op zijn minst het dekseltje af zou breken, echter bleek die compleet Nina-proof te zijn. Er was niks met het doosje aan de hand! Ik heb direct geprobeerd of het mijn in-ears nog zou opladen wanneer ik ze erin zou stoppen en ook dat bleek nog perfect te werken.

Nogmaals Nina-proof

Van de gekozen kleur ondervond ik overigens een "nadeel", komt ie: Ik zat op mijn fiets met de oordopjes in en was totaal vergeten dat ik ze in had. Waar je bij sommige andere producten voelt dat je "een vreemd object" in je oor hebt, voel je er bij de JBL in-ears vrijwel niks van. Ik zwaaide mijn tas over mijn hoofd, waardoor ik één van de oortjes uit mijn oor zwiepte. Aangezien ik voor de roze variant gekozen heb duurde het even voor ik het oordopje op het roze fietspad gevonden had! Bij het vinden heb ik meteen gekeken of ik het beschadigd was, wat gelukkig niet zo was, dus wederom een Nina gebruikerstest doorstaan. Later ontdekte ik overigens de "Vind mijn oordopjesondersteuning", een handig snufje wat heel goed van pas kan komen!

De in-ears zijn ook ideaal om mee te bellen, zeker als je, zoals ik, vaak rondloopt en andere dingen tegelijkertijd wilt doen. De mensen waarmee ik gebeld heb gaven aan mij goed te verstaan.

Muziek!

Ik heb een brede muzieksmaak, wat bij het testen goed van pas kwam.

Mijn meest geluisterde muziek met de JBL in-ears:

80's - super geluid, oortjes kunnen op hun hardst, maar eigenlijk niet nodig - meest geluisterd: Queen - I want to break free;Nederlandstalig - oortjes op hun hardst, mijn stemgeluid op zijn hardst, echter geen last van mezelf dankzij de active noise-cancelling - meest geluisterd: Andre Hazes - Kleine Jongen;Hardstyle - omgeving valt totaal weg, ik had het geluid op ongeveer 75%, wat echt hard genoeg was. Geen gekraak door de hoogte van het volume, ondanks de muzieksoort - meest geluisterd: Ran-D - Zombie;Rap: 2Pac - All eyez on me;90's: Mike & The Mechanics - Over my shoulder.

Ik ben gewoon fan! Het is zo makkelijk om ze te gebruiken en er komt heerlijk geluid uit!

Lievelings eigenschappen


Wanneer je ze uit het doosje haalt, gaan ze meteen aan. Je hoeft geen extra handelingen te doen.Gaan bij normaal gebruik (tijdens sporten, bellen tijdens autorijden, seriekijken) zeker twee weken mee zonder opladen.Lijkt onverwoestbaar dus handig voor mensen die nogal eens onbedoeld wat slopen.Active Noise-Cancelling: oordopjes in en je hoort geen collega's meer!

 

Raad ik deze JBL's aan?

JA!! Ik heb tevens de JBL koptelefoon, maar greep toch veel vaker naar mijn in-ears. Ze zijn zo compact om "even snel" mee te nemen, je kan ze overal kwijt. Het geluid wat eruit komt vind ik zeer goed, wat je er ook van plan bent mee te doen. Voor bellen, podcasts luisteren, series kijken, muziek luisteren. Ik heb ze al aan mijn familie aangeraden. Tot slot vind ik ze goed geprijsd, zeker wanneer je kijkt naar de concurrentie.

Johan

Erg leuk om te worden uitgekozen om een review te schrijven over deze nieuwe volledig draadloze oordopjes van JBL. Ik ben een echte hifi- en head-fi liefhebber, maar heb tot nu altijd gekozen voor bedrade hoofdtelefoons en oordopjes. Wat audio betreft ben ik een redelijke purist en ondanks mijn 30 levensjaren ook wel een tikje ouderwets. Zo maak ik bijvoorbeeld ook nog veel gebruik van fysieke media, zoals cd, dvd en Blu-ray. Maar nu veel smartphones niet meer van een 3,5mm aansluiting zijn voorzien, werd het tijd om ook draadloze oordopjes toe te voegen aan de collectie om altijd te kunnen genieten van muziek. Bovendien is het weglaten van snoeren comfortabel in gebruik en is contactgeluid vanuit de kabels dan ook verleden tijd.

Tekst & foto's: Johan Hermanides

Eerste indruk

Bij het uitpakken van de oordopjes, valt op hoe eenvoudig dit gaat. Je hoeft enkel de verzegeling te verbreken en trekt de binnendoos met het daarvoor aanwezige lusje zo uit de omdoos. Erg prettig. In de doos vind je de oordopjes zelf, de laadcase, eartips in 5 maten, een usb-snoer en een korte maar duidelijke handleiding. De oordopjes en de case maken een degelijk indruk en zijn netjes afgewerkt zonder poespas. De oplaadcase is opvallend compact en kan dus gemakkelijk worden meegenomen.

Doordat er veel verschillende maten eartips zijn meegeleverd, is er eenvoudige een maat te vinden die goed past (of de tips goed passen kan worden gecontroleerd met de My JBL Headphones app). Wel zijn de eartips wat slapjes en gaan ze minder diep het oor in dan ik gewend ben. Hierdoor moet er goed op worden gelet dat de oordopjes op de juiste manier in het oor worden geplaatst en voor een optimale geluidskwaliteit en demping van omgevingsgeluid de gehoorgang goed afsluiten. Aan de andere kant blijken deze korte eartips bij langdurig gebruik wel comfortabeler dan in-ears die verder de gehoorgang ingaan.

Koppelen met een telefoon of tablet gaat heel eenvoudig en de verbinding is betrouwbaar. De bijbehorende app werkt goed (vooral de equalizerfunctie is handig, daarover verderop meer), maar ook zonder de app zijn de JBL dopjes goed te gebruiken en zijn alle functies, op de equalizer, na gewoon beschikbaar.

Bij het eerste gebruik is de klank nog wat vlakjes, maar na een uur inspelen klinkt het allemaal al een stuk gloedvoller. Lage tonen zijn behoorlijk aanwezig, maar niet boemerig en de hoge tonen zijn aangenaam helder.

Active Noise Cancelling

De oordopjes zijn voorzien van active noise cancelling (ANC) met verschillende standen (voor dagelijks gebruik, buitenactiviteiten, voor gebruik in het verkeer, gespreksfunctie). Het gebruik van deze verschillende instellingen heeft duidelijk effect op de hoeveelheid omgevingsgeluid dat wordt waargenomen. Gebruik maken van ANC maakt de soundstage wel iets kleiner, maar de verdere geluidskwaliteit wordt niet negatief beïnvloed. De winst aan comfort in een rumoerige omgeving is echter groot, met als bijkomend voordeel dat ook op een laag volume nog voldoende detail in de weergave aanwezig is.

Geluidskwaliteit

Voor het beoordelen van de geluidskwaliteit heb ik de oordopjes met veel verschillende muziekstijlen gebruikt. Mijn eigen muzikale voorkeur gaat uit naar muziek met stevige gitaren, zoals blues, rock en metal. Ter vergelijking heb ik bij het testen gebruik gemaakt van een Sennheiser Amperior hoofdtelefoon (variant op HD25 met aluminium oorschelpen) en Soundmagic PL50 oordopjes (bedrade in-ears met één balanced armature driver per kant). Als bron heb ik diverse Apple producten en een Windows laptop gebruikt.

Het middengebied van de JBL’s blijkt bij een direct vergelijk iets terughoudend te zijn. Bij Wonderful Tonight van Eric Clapton in een mooie live-uitvoering uit 1978, komt bijvoorbeeld het Hammond orgel minder duidelijk naar voren dan bij de Soundmagic PL50 oordopjes. Daar tegenover staat dat het laag van de JBL’s wel een stuk dieper doorloopt. Vergelijking met de Sennheiser hoofdtelefoon geeft eenzelfde beeld, al is het laag wel meer vergelijkbaar.

Luisterend naar het album “Live at the BCC” van Amy Winehouse, valt het wat softe middengebied veel minder op. Het stereo-beeld is mooi breed en het kenmerkende stemgeluid van Amy wordt op een ontspannen en natuurlijke manier weergegeven. De contrabas knort heerlijk op de achtergrond. Ook nu valt weer op dat het laag mooi strak en gedetailleerd wordt weergegeven. Daardoor is het niet storend dat het laag iets dikker is aangezet.

Met de equalizer in de app kan het hele frequentiebereik naar eigen smaak in sterkte worden aangepast. Daardoor kan het eerder genoemde wat terughoudende middengebied eenvoudig worden gecorrigeerd. Ten koste van de hoeveelheid en de kwaliteit van de hoge of lage tonen gaat dit niet. Vooral Akoestische muziek of wat oudere opnames blijken na wat spelen met de instellingen van de equalizer een stuk fijner te klinken.

Zo snel en transparant als met de Soundmagic oordoppen wordt het niet, maar daar krijg je bij de JBL’s wel meer laag fundament voor terug.

De JBL’s voelen zich het meest thuis bij elektronische muziek. Bijvoorbeeld het nummer Tennis Court van Lorde klinkt lekker puntig en fris, ondersteund door diepe bassen. Met EDM muziek, excelleren de JBL’s helemaal. De oordopjes produceren ook op hoog volume zware bassen met weinig hoorbare vervorming en het hoog wordt nooit schel of scherp.

Voor hardrock en metal is de geluidssignatuur wat minder geschikt. Het geluid is dan te laid back, waardoor de muziek wat tam klinkt. De zwaar gestemde gitaren op het death metal album Resurrection Through Carnage van de band Bloodbath, klinken minder krachtig en fel dan ik gewend ben. Ook bij minder extreme metal, zoals Enter Sandman van Metallica, blijven de gitaren naar mijn smaak iets teveel op de achtergrond in het geluidsbeeld. Bij dergelijke muziek is het levendige en pittige geluid van de Sennheiser Amperior passender.

Blues klinkt wel weer erg lekker op de JBL’s. Het extra beetje warmte in de geluidssignatuur, past prima bij dit genre. Het live-album Bring On The Music van de band Gov’t Mule (toch ruim tweeënhalf uur muziek) luistert lekker weg. Er treedt dan ook niet snel luistermoeheid op, maar er zit ook voldoende detail in het geluid om de verschillende instrumenten goed te kunnen onderscheiden.

Conclusie

Over het geheel genomen ben ik erg tevreden met de JBL Live Pro+ oordopjes. Het gebruiksgemak is groot en ze hebben gedurende de gehele testperiode probleemloos gefunctioneerd. Ook is de accuduur genoeg voor meerdere dagen bij veelvuldig gebruik. Het zijn geen weergevers die elk detail uit de muziek proberen te halen om analytisch naar de muziek te luisteren, maar daar zijn deze oordopjes natuurlijk ook niet voor bedoeld. Dan is een full-size hoofdtelefoon veel passender. Maar het is zeker prettig luisteren met deze JBL’s, waardoor de Live Pro+ een uitstekende keuze is voor gebruik met mobiele bronnen en gebruik buitenshuis.

Eindoordeel
Geluidskwaliteit: 3,5 uit 5 (4 uit 5 bij gebruik van EQ)
Gebruiksgemak: 4,5 uit 5
Bouwkwaliteit: 4 uit 5

Levi

Mijn naam is Levi Klaassen, ik ben 18 jaar oud. Voorafgaand aan deze review had ik nog geen draadloze oortjes, maar was al wel naar deze op zoek. Ik gebruikte nu een koptelefoon, de JBL Tune 500 BT (dus ook draadloos, red.) waar ik wel tevreden over was, maar ik wilde wat anders na een tijdje. Het was ook niet altijd even gunstig om een koptelefoon te dragen en daarom werd wel de behoefte naar draadloze oortjes groter.

Ik was dus al een tijdje op zoek waarna ik de oproep tegenkwam van HIFI.nl over de JBL LIVE PRO+ TWS en ik me gelijk had aangemeld. De oortjes zagen er in de artikelen goed uit en ik had alleen maar goede ervaringen met JBL gehad voorheen dus de keuze was snel gemaakt en gelukkig werd ik ook uitgekozen. 

Uitpakken

De oortjes met alle accessoires waren erg mooi tetrisachtig ingedeeld in het doosje waarin ze aankwamen, dit was wel al een dingetje dat mij gelijk opviel toen ik het uitpakte. Vervolgens was het vrij eenvoudig wat er moest gebeuren om ze te kunnen verbinden en welke app je kon downloaden voor de oortjes. Nadat dit eenmaal gelukt was had ik wel moeite met alle functies van de oortjes uit te vinden. Ik had dan bijvoorbeeld dat de oortjes op pauze gingen als ze niet meer in je oor zaten, dit gebeurde dan ook als ik ze soms nog wel in mijn oor had zitten. Dit duurde wel even voordat ik door hoe ik dat moest veranderen op het begin. Het geluid was wel meteen al top.

Hierna was ik bezig met de ambient sound regelaar en de ruisonderdrukking. Hier worstelde ik nogal mee, omdat beide functies af en toe vanzelf aan of uit gingen. Dit zegt niks over het feit dat functies dus wel goed werken als ze eenmaal aan staan. Dit probleem was later wel opgelost door de oortjes andere functies te geven als ik ze aanraakte/aantikte.

Muziek

Het eerste nummer dat ik afspeelde op de oortjes was Not Afraid van Eminem. Na een tijdje heb ik andere eartips ingedaan, de oortjes zaten niet slecht maar door een kleinere eartip op de oortjes te zetten zaten ze toch weer steviger. Met dit vervangen had ik wel helaas 1 eartip gescheurd die ik eraf wilde halen, dus wees voorzichtig. De muziek die ik er zoal mee luister is Pop, HipHop, R&B, Soul en af een toe Housemuziek om de bas goed aan te voelen. Ik heb ook gebruik gemaakt van de equalizer waarmee je zelf dat soort dingen als de bas kan aanpassen. Deze optie werkte erg goed en was ik ook zeer zeker erg blij mee.

De oortjes verbinden moeiteloos door de dag heen als je ze uit het doosje haalt. Ik gebruik de oortjes bij vrijwel alles wat ik doe en ze vallen er zelden uit, daarvoor moet je wel je best doen als het ware dus als je een beetje oplet blijven ze altijd wel zitten. In de regen heb ik ze ook gebruikt en dat geeft ook geen moeilijkheden met het geluid of het blijven zitten in je oor. 

Oordeel

Voordat ik deze oortjes binnen kreeg luisterde ik al meer dan 90.000 minuten op Spotify, en dan heb je nog niet eens Sound Cloud, telegram of youtube meegerekend. Door deze oortjes zal dit aantal ongetwijfeld toenemen. De oortjes maken het veel gemakkelijker en comfortabeler om te luisteren op bijna elk moment. De prijs voor deze oortjes vind ik het zeker waard. Dit vond ik het op het begin dat ik de oortjes gebruikte niet, het is even wennen als je nog nooit draadloze oortjes hebt gehad maar als je eenmaal gewend bent kan je niet meer zonder.