Onkyo TX-NR801E


John Koning | 04 maart 2004 | Onkyo

“New network AV-Receiver from ONKYO TX-NR801E - ONKYO has announced details of its innovative new Net-Tune - ready AV Receiver.” Dit was de aanhef van het persbericht dat Onkyo enige tijd geleden uitstuurde om de wereld deelgenoot te maken van de introductie van hun nieuwste receiver: de TX-NR801E A/V met Net-Tune.

En het was juist de term Net-Tune die mij nieuwsgierig maakte. Wat is het? Wat kunt u ermee en is het van toegevoegde waarde bij uw Home Theater installatie? In de recensie van de TX-NR801E met bijbehorende DVD speler gaan we uitgebreid in op de kwaliteiten van deze Receiver en de mogelijkheden van Net-Tune.


Specificaties van de TX-NR801E

Met een gewicht van ruim 17,3 Kg schaart deze Receiver zich duidelijk onder de zware jongens en zo wordt hij ook door Onkyo gepositioneerd. Het front van het apparaat wordt gesierd met een grote hoeveelheid knoppen, iets waar ik zelf wat minder van ben gecharmeerd. Rechts de opvallende volumeregelaar, midden boven een duidelijk en helder display en links de stand-by en aan/uit schakelaar.

Onderaan het front vindt u alle gebruikelijke selectietoetsen voor de verschillende bronnen, zoals die op een moderne receiver van formaat aangesloten kunnen worden. Plus de mogelijkheid om aan de voorzijde van het apparaat extra bronnen aan te sluiten als game-consoles en camcorders. Aan de achterzijde alle aansluitmogelijkheden die u zich als Home Theater fanaat maar kunt wensen: zowel coaxiale als een optische digitale aansluitingen, pre-out (als je separate eindversterkers wil gebruiken), audio-analoog, composite, S-Video en de Ethernet aansluiting om Net-Tune te kunnen gebruiken. Kortom, alles wat je nodig hebt in een moderne Home Theater installatie.

De receiver is in staat Internet-radio, MP3- en WMA-bestanden weer te geven. Hiervoor wordt door de TX-NR801E een verbinding gemaakt met de Onkyo-server, van waaruit je heel eenvoudig uit een lijst met Internet-radio stations kunt kiezen. Ook Nederlandse zenders zijn beschikbaar. Een overzicht van alle radio-stations vindt u hier . Uw favoriete Internet radiostations kunt u ook opslaan als voorkeurstation. Voor de verdere mogelijkheden van deze receiver verwijs ik u naar het overzicht aan het einde van dit artikel, dat ook terug te vinden is op de website van Onkyo.

Gewoontegetrouw levert Onkyo met de TX-NR801E state-of-the-art technology, gecombineerd met een hoge kwaliteit aan audio- en video afspeelmogelijkheden. De uitstekende geluidskwaliteit van dit apparaat wordt mede bereikt door de THX- certificering en de combinatie van twee zeer nauwkeurig werkende 32 bits DSP-Processoren, gecombineerd met technisch hoogwaardige 192 kHz/24-bit Audio DAC`s.


De Onkyo als Home Theater receiver

Zoals gewoonlijk wordt ook hier het luisteren naar muziek en het kijken naar DVD’s voorafgegaan door het installeren en inregelen van de installatie. Met als extra, t.o.v. een gebruikelijke 5.1 opstelling, twee achterluidsprekers omdat we hier te maken hebben met een 7.1 receiver. Zie het schema voor een opstelling van de luidsprekers bij een 7.1 Home Theater installatie.

Onkyo TX-NR801E

Luistersessie met de Onkyo TX-NR801-E

De bediening van de receiver verloopt na wat gewenning, zoals met elk nieuw apparaat, redelijk soepel. De bijgeleverde afstandsbediening voldoet en heeft alle functies op een overzichtelijke manier in huis. Na het installeren en inregelen van de installatie maak je over het algemeen gebruik van de standaard selectiemogelijkheden voor bronnen, zoals DVD, Video etc. en de vele verschillende luistermodes zoals THX Surround EX™, DTS™, DTS-ES™ Discrete/Matrix 6.1, DTS Neo:6™, DTS 96/24™, Dolby Digital™, Dolby Digital EX ™ en Dolby Pro Logic II™. Verder heb je nog de keus uit een groot aantal ‘virtuele’ luistermodes.

Om te leren hoe u de instellingen en configuratiemogelijkheden van de receiver het best kunt benutten, is een heel uitgebreide en duidelijke handleiding bijgevoegd.

Alle instellingen zoals luidsprekerconfiguratie, luidspreker- afstanden (delay) en luidsprekerniveau etc. zijn allemaal beschikbaar via de on-screen-display mogelijkheden van de receiver. Verder zijn alle bedieningsfuncties voor Net-Tune via het on-screen-display te bedienen.


Kijken & Luisteren

Sinds ik voor Hi-Fi.NL schrijf, is dit mijn eerste recensie van een 7.1 receiver. Natuurlijk ben ik wel in de gelegenheid geweest om 7.1 installaties te beluisteren, maar in je eigen vertrouwde omgeving werken zaken toch weer anders. Het geeft nog meer dimensie aan het voor mijn gevoel toch al complete geluidsbeeld bij een 5.1 installatie. Ik ervaar dat je met een dergelijke opstelling nog meer onderdeel van de film of muziek-DVD wordt.

De receiver heeft veel power; 7 x 135 Watt voor een huiskamer met normale afmetingen is meer dan genoeg om de planten bij de buren te laten sidderen en dus in ieder geval voldoende vermogen om jezelf onder te dompelen in welk filmgeweld dan ook. Saving Private Ryan is zo’n film waarbij het extra vermogen (zeker ten opzichte van mijn huidige receiver) heel prettig is. Veel geluidseffecten, afgewisseld met mooie fragmenten en bijbehorende muziek als ondersteuning, dragen bij aan een goede filmbeleving.

Om de kwaliteiten van de receiver verder aan de tand te voelen, zette ik de DVD `Matrix Reloaded` maar eens op, waarbij de natuurlijke weergave van alle ‘special effects’ een mooie graadmeter is om de hoge kwaliteit van de combinatie te kunnen beoordelen.

Het totale geluidsbeeld is mooi in balans: geen overheersing van hoog, midden of laag. Goed uitgebalanceerd met een juiste ondersteuning van de subwoofer in het laag (LFE effecten bij film, die via de speciale subwoofer-uitgang op de receiver worden weergegeven).
Ook met andere bronnen dan de gebruikte DV-SP501(s) DVD-speler, zoals mijn Video-recorder, tuner of platenspeler, presteert deze receiver op niveau. Er is sprake van een (uiteraard afhankelijk van de opname) redelijk tot goede kanaalscheiding, gecombineerd met een mooi en vol geluidsbeeld.

De Miles Davis 5.1 gecodeerde CD `TUTU` is een goede referentie-CD om te zien wat een receiver/DVD-combinatie doet met muziekweergave zonder SA-CD mogelijkheden. Met nummers zoals `Backyard Ritual` of `Full Nelson` heeft deze combinatie geen enkel probleem. Ook hier hetzelfde geluidsbeeld: mooi in balans met een heldere weergave van alle kanalen.
Ook met CD-weergave blijft de combinatie goed presteren. Mark Knopfler’s HDCD `Golden Heart` wordt met veel allure weergegeven en de Dire straits CD `On Every street` klinkt zoals het hoort.

Onkyo TX-NR801E

DVD speler DV-SP501(s)

De bijbehorende DVD-speler, de DV-SP501(s), presteert goed in combinatie met de TX-NR801E. Geluid is zowel in stereo, als in de verschillende meerkanaals weergavemogelijkheden prima. Het is alleen jammer dat deze DVD-speler geen 5.1-uitgang heeft. Ik had graag gezien wat deze DVD-speler, in combinatie met de receiver, met meerkanaals muziekweergave van een SA-CD gepresteerd zou hebben.

Uiteraard heb ik dit wel met m’n eigen SA-CD speler kunnen uitproberen en ook hier was ik bijzonder tevreden over de openheid en de totale balans van het geluidsbeeld. Net zoals bij DVD-weergave was ook hier het geluidsbeeld mooi in balans, geen overheersing van hoog, midden of laag. Goed uitgebalanceerd met een mooie weergave van het LFE-kanaal.

Beeldweergave was, na het juist instellen van de speler, zeer goed op de televisie. Handige feature van deze speler is dat je het contrast, de helderheid en de kleur direct op de speler kunt corrigeren en aanpassen. De speler wordt net zoals de receiver geleverd met een uitgebreide handleiding en een eenvoudige en volledige afstandsbediening. Ook de DVD-speler is via on-screen menu’s in te stellen. Net als bij de receiver wordt er gebruik gemaakt van een overzichtelijke en makkelijke menustructuur.

Ik heb met name de met HDTV camera’s opgenomen en volledig digitaal geproduceerde film `Vidocq`, met Gerard Depardieu als de detective Vidocq in de hoofdrol, gebruikt om de beeldkwaliteit te beoordelen. De DVD-speler geeft een mooi helder beeld met natuurlijke kleuren. 

Helaas heb ik zelf nog geen mogelijkheid om de `progressive scan` mogelijkheden te testen. Maar gezien de goede beeldkwaliteit die de speler al te zien gaf op een normale 4:3 televisie, twijfel ik er geen moment aan dat dit ook op het bekende Onkyo kwaliteitsniveau zal zijn, mede door het gebruik van een 3:2 pulldown op deze uitgang.


MP3 Playback

Uiteraard ondersteunt deze DVD-speler net zoals de receiver de mogelijkheid om MP3-files af te spelen over je installatie. De DV-SP501 zorgt ervoor dat u de MP3 bestandsnamen vanaf CD kunt weergeven op het televisiescherm.


Net-Tune

Om Net-Tune zowel functioneel als met een goede performance te kunnen gebruiken, heb je een snelle Internet-verbinding nodig. In mijn situatie had ik nog een hub in m’n thuisnetwerk staan. Deze heb ik moeten vervangen door een switch, maar dit mag natuurlijk ook een router zijn. De performance van Net-Tune laat namelijk te wensen over bij een matige netwerk-verbinding. De hub in mijn netwerk was bijvoorbeeld al te langzaam. Voor de technici onder ons: de collisions waren niet van de lucht. Na het vervangen van m’n hub door een switch, waren alle performance-problemen als sneeuw voor de zon verdwenen.


Net tune kopie installatie

Gelukkig is de handleiding voor het aansluiten in het Nederlands bijgeleverd. Verder zal het niet bij iedereen even eenvoudig zijn om een ethernet kabel vanaf de switch naar de Home Theater installatie te trekken. Afstanden zijn hierbij geen bezwaar, het is eerder de wijze waarop die soms wat problemen oplevert. Dit zal de echte liefhebber van MP3 muziek echter niet weerhouden om deze functionaliteit te installeren.

Overigens moet je na het tot stand brengen van de Ethernet aansluiting op de receiver nog wel de software voor de PC van de Onkyo site  downloaden. Dit kan alleen met behulp van een serienummer van een receiver uit de Net-Tune serie. Onder downloads op de site kom je in een keuzemenu waar je download voor Net-Tune kunt doen. Voor het downloaden van de software moet je wel eerst je nieuwe receiver registreren, anders kun je de software niet downloaden. Ook handig om vooraf even te weten aan welke eisen je PC moet voldoen om Net-Tune te kunnen draaien.

De systeem eisen voor Net-Tune Central ver. 1.1 zijn:
Operating system Windows 98SE/ME/2000/XP
CPU   600Mhz of sneller
Geheugen  128 MB minimaal voor Win98E/ ME (256 MB minimaal voor Win 2000/XP)

Na het downloaden van de software op je pc, is het installeren van de software redelijk eenvoudig. Voor iemand met relatief weinig PC-ervaring vergt het configureren van de receiver wel iets meer inspanning. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen voor hoofdbrekens zal zorgen. Uiteindelijk kom je er wel uit en zal de te volgen weg ook een beetje afhangen van de wijze waarop de breedband-verbinding is geconfigureerd. De configuratie- en bedieningsschermen voor Net-Tune zijn in ieder geval wel duidelijk en toegankelijk. Na dit alles overwonnen te hebben, was eindelijk het moment aangebroken om Net-Tune te gebruiken en de digitale muziek vanaf de PC via de receiver af te spelen.

Onkyo TX-NR801E

Net Tune (2)

Functioneel werkt het uitstekend! Eerst bouwt de PC je muziek-collectie op in een database met behulp van de Net-Tune software en je hebt daarna de mogelijkheid om via het on-screen-display op de TV, de verschillende muziekbestanden te selecteren en af te spelen. Verder bestaat de mogelijkheid om de eigenschappen van de muziekbestanden te bekijken.

Als u gewend bent aan de geluidskwaliteit van CD’s, SA-CD’s, muziek- en film DVD’s en hier kritisch in bent, is het afspelen van MP3 en WMA bestanden wel een stap terug. Dit is dus geen nadeel van de Onkyo receiver maar meer een tekortkoming van de manier waarop muziek bestanden worden opgeslagen. Voor mij zijn alleen de high-bitrate bestanden nog enigszins acceptabel, maar de meeste bestanden zijn van een duidelijk mindere kwaliteit. Dit is geen probleem bij feestjes, je hebt dan immers het gemak dat je de hele avond niet naar de muziek hoeft om te kijken, maar wel een probleem bij het onspannen luisteren en genieten van uw lievelingsmuziek. 
 
Wie gebruik wil maken van Net-Tune om z’n favoriete radiostations te beluisteren, heeft in ieder geval een goed werkende functionaliteit in handen om allerlei verschillende radiostations te beluisteren die zeker niet allemaal op de kabel beschikbaar zijn. Maar ook hier is er een groot verschil in de kwaliteit: sommige stations zijn goed via de receiver te beluisteren, terwijl anderen duidelijk onder de maat blijven. Maar laat ook hier gezegd zijn, dit ligt net zoals bij muziek-bestanden niet aan de kwaliteit van de Onkyo receiver.

De belangrijkste specificaties van de TX-NR801E zijn:

* THX Select-gecertificeerd
* THX Surround EX™, DTS™, DTS-ES™, Discrete/Matrix 6.1, DTS Neo:6™, DTS 96/24™, Dolby Digital™, Dolby Digital EX ™, Dolby Pro Logic II™ decoding
* MP3, WAV, WMA decoding
* Ethernet (Net-Tune™) poort
* 7 x 135 Watts continue RMS vermogen bij 6 Ohms op 1 kHz
* 192 kHz/24-bit audio D/A omzetters x 6
* Dual 96kHz/24-bit audio D/A omzetters
* Zone 2 mogelijkheid
* 7.1 multikanaals ingangen en ‘pre-out’ uitgangen voor DVD-Audio & SACD
* Omzetting van composite en S-Video naar component videosignalen
* 3 audio en 6 audio/video ingangen
* AV ingang op het voorpaneel (met S-Video)
* Flexibele crossover aanpassing (40/60/80/100/120/150 Hz)
* 40 FM/AM willekeurige voorkeuze zenders
* WRAT (‘Wide Range Amplifier Technology’)
* VLSC (‘Vector Linear Shaping Circuitry’)
* HCPS (‘High Current Power Supply’)
* Pre-out voor aansturing separate eindversterkers 
* Ontwerp met verminderde globale terugkoppeling
* On Screen Display voor installatie en bediening
* Solide geborsteld aluminium front
* Verlichte en programmeerbare afstandsbediening met macro-functie

 De belangrijkste specificaties van de DV-SP501(s) zijn:
 
* 192 kHz / 24 bit Audio DACs   
* Samplingfrequentie kiesbaar voor DAD op 96 kHz of 48 kHz
* ‘Direct Digital Path’   
* Exclusief ‘ExperienCinema’ ontwerp
* Abstandbediening met volledige functionaliteit
* On-Screen Display in Engels, Frans, Spaans, Duits of Italiaans.
* Optische and coaxiale digitale uitgangen voor DTS, Dolby Digital en PCM   
* Speelt DVD, DVD-R, DVD-RW, MP3 CD, CD-R, CD-RW, VCD en Audio CD   
* Speelt WMA CD, JPEG & Kodak Picture CD   
* Scart, S-Video & composite video uitgangen
* VLSC (‘Vector Linear Shaping Circuitry’)


Conclusie

De Onkyo TX-NR801E en de DV-SP501(s) vormen samen een goede combinatie die met name bij DVD-weergave veel potentie in huis heeft. Zoals eerder gezegd, is het geluidsbeeld mooi en goed in balans. Deze combinatie heeft voldoende vermogen en mogelijkheden om de meeste huiskamers om te toveren tot een echte thuisbioscoop. De bediening ligt op een hoog niveau, met een menustructuur die erg veel ondersteuning biedt voor het configureren en gebruiken van de combinatie als geheel.

De receiver heeft met Net-Tune een unieke functie in huis voor de echte MP3-liefhebber en mensen die graag naar de radio luisteren via het Internet. U heeft daarbij uiteraard het voordeel dat u kunt kiezen uit een veel groter aanbod aan zenders dan op de kabel: met de weergave van MP3 muziek heeft u nu eenmaal het gemak van avondvullende voorkeurslijsten. MP3 muziekweergave doet echter de kwaliteiten van de receiver tekort. Een goede CD of DVD is waar deze combinatie recht op heeft.

Importeur:
Acoustical Handelsmaatschappij BV
Postbus 111
1200Ac Hilversum
Telefoon 035-6260611
Fax 035-6241578
E-mail: info@acoustical.nl

Gebruikte software

Matrix Reloaded - DVD
Vidocq - DVD
Saving Privat Ryan - DVD
Miles Davis – TUTU – 5.1 CD
Dire Straits - On Every Street – CD
Mark Knopfler – Golden Heart – HDCD

Gebruikte apparatuur

Sony DVP-NS705V-Van Medevoort - DVD/SACD/CD-speler
* Hepta – TVA-8 (Triple Vibration Absorbing) dempers

Thorens TD 150 / Project 9 arm – platenspeler
* Goldring Eroica MC High Output element
* Rotel RQ-970 BX High End Phono MC/MM voorversterker
* Marmer base voor de draaitafel
* Hepta – TVA-8 (Triple Vibration Absorbing) dempers
 
Eltax Linear Response speakers:
* LR-Center / Hepta – TVA-8 dempers
* LR-8.6 Front speakers - TVA-8 dempers
* LR-6.6 Surround speakers - TVA-8 dempers
* REL-Stealth Subwoofer - Spikes

Bekabeling / interlinks
* Siltech SQ-28 Interlinks (Thorens Rotel Pioneer)
* Monster  1.5² luidsprekerkabel Center & Surround luidsprekers
* Siltech LS-80 twisted luidsprekerkabel, Front luidsprekers
* Apogee Wide EYE A/D Coaxial kabel (DVD -> Receiver)
* Oehlbach SCA 2000 Audio Video Connect Scartkabel (DVD -> TV)
* TAF coaxial interlink (CD/DVD -> Receiver)
* V.L.S. High Quality Oxygen interlinks, 5.1 SACD (DVD -> Receiver)
* V.L.S. Triple Shielded Ultra O.F.C. SPDIF kabel (Receiver -> SUB-Woofer)
* DIY Afgeschermde Netkabels (Receiver & Platenspeler)
* Separate geaarde 16A groep voor de Home-Theater installatie
* 2x Schaffner netfilters (2x 10 Amp) 

Sony 72cm 4:3 TV