Stroom met AudiOplan


Gastauteur | 13 mei 2004 | Audioplan

(door Raymond van der Zee)

Bent u één van die hifi-liefhebbers die hun installatie willen verbeteren zonder daarvoor een nieuwe versterker, CD-speler of boxen aan te schaffen? In eerste instantie denkt u dan misschien aan een betere interlink of een betere luidsprekerkabel. Ook wel eens aan een betere stroomverzorging gedacht? Als die gedachte snel verdween vanwege het idee dat dit niet genoeg hoorbare verbetering zou brengen, is het de moeite waard om toch de proef op de som te nemen.

Hifi-apparatuur werkt in het ideale geval met een geluidssignaal dat volstrekt gescheiden is van de netspanning d.m.v. een transformator, gelijkrichters en afvlakking. In de praktijk blijkt uit de volgende luisterervaring dat de stroomverzorging waarop de apparatuur is aangesloten, invloed heeft op de geluidskwaliteit.

Om negatieve invloeden die samenhangen met de 230V-voeding van hifi-apparatuur te minimaliseren, heeft het Duitse merk AudiOplan een aantal componenten ontwikkeld die het geluidssignaal zo zuiver mogelijk moeten houden.


Van links naar rechts: de PowerStar™S, de PowerPlant™100S en het FineFilter™S.

De 3 geteste componenten waarop ik mijn hifi-apparatuur heb aangesloten, zijn een contactdoos en 2 filters. De PowerStar voorziet in de netaansluitingen voor de apparatuur. In het midden van deze contactdoos komt de stekker van de versterker. Dan zijn er rondom het midden nog 6 stopcontacten over voor andere apparatuur. De mechanische opbouw en de elektrische verbindingen zijn geoptimaliseerd voor zo weinig mogelijk storing op het audiosignaal. De FineFilter is een netfilter en wordt voor het stekkerblok geschakeld. De PowerPlant is bedoeld voor digitale hifi-apparatuur zoals CD-spelers, omdat deze apparatuur zelf storing op het lichtnet strooit .


Fase en nul

Wel eens gemerkt dat bij het aanraken van de metalen behuizing van versterkers een tinteling voelbaar was? Dat komt door de spanning die op de behuizing staat. De hoogte daarvan hangt onder andere af van de positie van de stekker in het stopcontact. De voorwaarde om tot de best mogelijke weergave te komen, is de stekkerpositie te kiezen, waarbij de spanning op de metalen behuizing, de massa, de kleinste is. De oranje stippen bij de contacten in combinatie met die op de stekkers maken het makkelijker om fase en nul van het lichtnet te onderscheiden, dat wil zeggen, de juiste stekkerpositie te onthouden. Ook voor andere apparatuur die elektrisch verbinding maakt met de versterker is het belangrijk om correct op de fase aangesloten te zijn omdat dat weer invloed heeft op de massa van de versterker.

Demokoffer

De drie geteste componenten waren afkomstig uit een demokoffer, de PowerCase S, beschikbaar gesteld door de importeur. Deze koffers staan bij dealers en zijn bedoeld voor uitleen aan mensen die eens serieus aan de slag willen met netspanningstuning. In de koffer zijn ook meetapparatuur en een gebruiksaanwijzing aanwezig om de juiste stekkeraansluitingen van de hifi-apparatuur te bepalen. Ook zaten er twee netsnoeren in (PowerCord S) bestemd voor de versterker en CD-speler. Deze waren voor mij echter niet bruikbaar omdat de standaard Eurostekkers niet pasten op mijn Marantz apparatuur, die van 2-polige netaansluitingen is voorzien, zonder aarde.


 

Stroom met AudiOplan

Voorbereiding op het luisteren

Omdat ik ervan uit ging dat het hoorbare verschil slechts met lange luistersessies (en dat waren het wel) en met veel concentratie waarneembaar zou zijn, besloot ik te beginnen met alledrie de componenten tegelijk. Mocht ik dan genoeg verschil horen dan kon ik altijd nog de invloed van de afzonderlijke componenten beluisteren. De fabrikant waarschuwt ervoor dat verschillen pas het duidelijkst hoorbaar zijn als de componenten voor een bepaalde tijd (ongeveer 15 tot 30 minuten) aangesloten blijven op de apparatuur. Daarom besloot ik meerdere malen eerst onder oude omstandigheden naar een bepaald muziekstuk te luisteren totdat ik dat goed kende. Dat verschillen niet meteen na omschakelen te horen zouden zijn, is volgens de fabrikant te wijten aan memorie-effecten in de hifi-apparatuur, de nawerking van een onzuivere of zuivere voeding.


De eerste luisterervaring

Als eerste muziekstuk koos ik voor “This must be love”, van de CD "Steppin" uitgevoerd door Christy Baron en geproduceerd door David Chesky. Nadat ik met tussenpozen er steeds naar geluisterd had, werd het tijd om alle AudiOplan componenten aan te sluiten en na ruim 20 minuten nog eens hetzelfde muziekstuk op te zetten. Meteen kon ik verschil waarnemen en wel twee belangrijke verschillen: Ten eerste kon ik Christy Barons stem opeens beter lokaliseren. Het was makkelijker om het directe geluid van de galm te onderscheiden. Ten tweede was de hogetonen weergave beter. Wat me nu pas opviel, was dat de hoge tonen eerder altijd wat dichtslibten, wat nu goeddeels verdwenen was. Door de combinatie van deze verschillen kwam de stem duidelijker los en werd niet meer omgeven door een waas die vooral door het hoog werd veroorzaakt.

Verdere luisterervaringen

Ik besloot nog een Chesky-opname te beluisteren, en wel van de zangeres Ana Caram met het nummer “Inútil Paisagem” van haar CD “Blue Bossa”. De betere weergave die ik met de AudiOplan`s waarnam beperkte zich vooral tot de hoge tonen: deze werden minder scherp; de klank in totaal aangenamer. “That I Would Be Good”, op de MTV Unplugged CD van Alanis Morissette gaf een nauwkeuriger hoorbare galm. Ik had de mate van het slisgeluid en het wat vervormde hoog altijd aan de opname toegeschreven. Wat mij wederom verbaasde, was dat het slissen van haar stem minder werd en dat de hoge tonen minder overstuurd raakten. Nadat ik het nummer “King Of Pain” een aantal malen had beluisterd, schakelde ik weer naar de uitgangssituatie, dus zonder de drie AudiOplan-componenten. Het totaalbeeld werd rommeliger, het laag misschien iets onnauwkeuriger maar wel warmer. Op een andere dag besloot ik die volgorde ook voor het eerder beluisterde nummer “This must be love” aan te houden. Eerst met tussenpozen geluisterd terwijl de AudiOplan`s aangesloten waren. Na het afkoppelen wachtte ik 15 minuten en luisterde nog eens. De stem werd een beetje scherper in het hoog en een beetje minder duidelijk. Verder bleef het geluidskarakter hetzelfde. In totaal 25 minuten later bleef dit beeld ongeveer gelijk, behalve dat de hoge tonen meer vervormden, wat vermoeiender overkwam bij het luisteren. Op weer op een andere dag luisterde ik voor de verandering naar het nummer “Mercy Street” van Christy Baron. Steeds kon ik feilloos het verschil horen met en zonder de AudiOplan`s, ook zonder wachttijd na het omschakelen. Vooral bij dit nummer viel mij op dat de hoge tonen veel stabieler en minder overstuurd werden als ik de AudiOplan’s had aangesloten.

 

Stroom met AudiOplan

Afzonderlijke beoordeling

Met z’n drieën hebben AudiOplan onderdelen meer invloed op de geluidsweergave dan ik dacht. Maar hoe zit dat als je ze alledrie afzonderlijk beluistert?


PowerPlant
De ene keer was de invloed van de PowerPlant beter hoorbaar dan de andere keer. Zijn invloed verschilde duidelijk ten opzichte van de 2 andere componenten: stemmen werden duidelijker en krachtiger geplaatst, ze werden minder weggedrukt. Het geluid kwam stabieler over.

FineFilter
Er waren 2 eigenschappen die mij van het FineFilter opvielen: de hoge tonen werden vervormingvrijer, wat vooral hoorbaar was aan s-klanken die minder scherp werden. Ook veranderde de galmweergave waardoor ik een beter beeld kreeg van de opnameruimte.

PowerStar
De PowerStar is “slechts” een contactdoos maar zijn positieve invloed was zeer goed vergelijkbaar met het FineFilter.


Conclusie

De verbetering in geluidsweergave die met de AudiOplan-componenten mogelijk werd, heeft mij verrast. Het FineFilter en de PowerStar concentreerden zich vooral op de hogetonen weergave die vervormingvrijer werd. De PowerPlant zorgde voor meer stabiliteit in de weergave, gaf een duidelijkere plaatsing. Overigens heb ik deze verschillen vooral met stemweergave waargenomen, veel minder met muziekinstrumenten.

Wilt u uw installatie verbeteren omdat deze te schel of onnauwkeurig klinkt, dan lijkt het mij het beste om eerst voor betere boxen en/of een betere versterker te zorgen. En als u dan uiteindelijk wel tevreden bent, is het een nog grotere verrassing om te ontdekken wat de AudiOplan-componenten kunnen verfijnen aan een goede hifi-installatie. Bij mij zijn ze in ieder geval op mijn verlanglijstje terechtgekomen…

Gebruikte apparatuur: 
Versterker: Marantz PM-14
Cd-speler: Marantz CD-17mkII
Luidsprekerboxen: LUA 1.3 Con Brio DIVA

Importeur:
Music Matters Zoetermeer
Web: www.music-matters.org en www.audi-o-plan.de

Prijzen S-serie:

 FineFilter S 480 euro
 PowerStar S 440 euro
 PowerPlant 100S 480 euro
 CleanCord S 460 euro

 
De “PowerCase S” is een demokoffer met hierin de 3 geteste componenten, 3 PowerCord S netsnoeren en meetapparatuur. Hiermee is het mogelijk om vrijblijvend de componenten te beoordelen. Niet in de koffer wel in het AudiOplan gamma is de CleanCord S, dit is een netsnoer met passieve filter.

Er is overigens ook een budget-vriendelijkere versie, de PowerCase G met die G-varianten van de genoemde producten. Daar zijn hier en daar consessies gedaan bij de materiaal- en componentkeuze wat resulteert in een lagere prijs.

Prijzen G-serie:

 FineFilter G 260 euro
 PowerStar G 230 euro
 PowerPlant 100G 340 euro
 CleanCord G 250 euro
 PowerCord G 1.5m  85 euro