StoetKit 6 MkII


Philip van Deijk | 26 augustus 2004 | StoetKit

Zoals u misschien weet heb ik een grote voorliefde voor buizenversterkers. Nadeel van buizenversterkers is vaak dat men voor een goed klinkende en betaalbare buizenversterker redelijk diep in de buidel moet tasten. Blij was ik dan ook dat fabrikant Heart Audio contact met mij opnam om een buizenversterker van Nederlandse bodem ter beschikking te stellen voor een recensie. Een versterker die een uiterst redelijke prijs heeft. Ik was zeer benieuwd naar de prestaties.


Historie

Had ik een aantal maanden geleden een zelfbouwluidspreker in mijn luisterruimte staan, dit keer is het de beurt aan een zelfbouwversterker. Zelfbouwprojecten kunnen, zeker in deze tijd, zeer interessant zijn vanwege de vrij grote besparing op de productiekosten. In Nederland bestaan er een paar bedrijven die zich fanatiek met zelfbouwpakketten van buizenversterkers bezig houden. Eén van de bekendste is Heart Audio in Zoetermeer. Brein achter StoetKit is Rik Stoet die een bedrijf heeft dat zich onder meer toelegt op het ontwerpen en fabriceren van transformatoren en buizenversterkers. Grondlegger van het bedrijf was grootvader Henk Stoet die eind jaren ’20 begon met het ontwikkelen en wikkelen van transformatoren voor de radio’s die in die tijd het serieuze levenslicht begonnen te zien. Het moge logisch zijn dat de versterking met de aloude vertrouwde radiobuis geschiedde. Door verder onderzoek op transformator gebied konden hoog- en laagfrequent versterkers worden ontwikkeld voor de diensten van de toenmalige PTT. We maken een snel sprongetje tot na de Tweede Wereldoorlog, als de tweede generatie Stoet zich aandient. In die tijd heeft het bedrijf zich vooral gericht op het doorontwikkelen van transformatoren. De markt liep terug toen de transistor de kop op stak en de buis langzaam verdreef als versterkende factor. De transistor bracht eerst voornamelijk in de consumentenelektronica vele voordelen ten opzicht van de buis. De familie Stoet werd intussen verblijd met de derde generatie in de persoon van Rik Stoet.

Rik en zijn medewerkers vinden dat een goede buis nog steeds te prefereren is boven een transistor en hebben zich volledig op de Chinese buizenmarkt gestort. Zijn huidige bedrijf is ooit begonnen met de import van dit soort buizen. De combinatie van jarenlange ervaring op het gebied van ontwikkelen en wikkelen van transformatoren voor buizen heeft in de loop der jaren geleid tot het ontwerpen van vele types buizenversterkers. Omdat een goed ontworpen buizenversterker kostbaar is en toch relatief eenvoudig in elkaar te zetten, is besloten om kant en klare bouwpakketten aan de consument aan te bieden. Zo kan de consument in het bezit van een goed klinkende en exotisch uitziende buizenversterker komen tegen een bescheiden prijs. Dat de versterker die ik in huis kreeg er exotisch uitziet behoeft bij het zien van de foto’s geen nadere uitleg. Of de versterker net zo goed klinkt als oogt, dat kunt u in het onderstaande verslag lezen.


Wat is mogelijk

Er is gekozen voor een zogenaamde Ready-to-Run StoetKit 6 Mk 2 geïntegreerde versterker. Ready-to-Run wil zeggen dat de versterker door medewerkers van Heart in elkaar is gezet en dat men de StoetKit 6 alleen maar in het rek hoeft te plaatsen en aan te sluiten. Voor deze luxe betaalt u een meerprijs van 500 euro ten opzichte van de kit die 1.395 euro kost. Daarmee kom je op een totaalbedrag van 1.895 euro. Voor die prijs krijgt u twee maal 25 Watt vermogen in een Ultra Lineaire schakeling met vier keer een EL84 buis per kanaal. Elk kanaal wordt aangestuurd door een ECC81 buis. Er kunnen vier bronnen aangesloten worden. Op verzoek kan een pre-out op geleverd worden zodat de StoetKit 6 met een externe eindsterker opgewaardeerd kan worden. Of waarop een subwoofer op lijnniveau is aan te sluiten. In mijn geval is er geen afstandsbediening bijgeleverd maar ook die behoort tot de opties en hiermee is in het ontwerp rekening gehouden. Is de versterker eenmaal in elkaar gezet dan zal hij een gewicht van 18 kg op de weegschaal brengen, geen kleine jongen dus. Dit gewicht zit voornamelijk in de ruim bemeten transformatoren. De StoetKits kunnen in verschillende variaties worden geleverd. Er is bij Heart verder keuze uit een StoetKit Junior, een 2 x 9 Watt kleine geïntegreerde versterker gebaseerd op een ECL82 buis. Of een 9 Watt 300B monoblok, die aangestuurd kan worden door de StoetKit 4 voorversterker. Volgens de importeur hoeft de potentiele koper van een StoetKit echt geen whizzkid met gouden handjes te zijn. Een klein beetje gezond boerenverstand en een goede soldeerbout doen wonderen. Voor lezers die van uitdaging houden beslist de moeite waard, want voor die bespaarde 500 euro kunnen een berg CD’s of LP’s gekocht worden.

Aansluiten en luisteren

De StoetKit 6 heeft een plaatsje onderin het Creaktiv audiorack gevonden. Er moet met plaatsing in een rek rekening gehouden worden met de warmte die ontwikkeld. Het zal in de winter, als het buiten koud is, binnen goed toeven zijn bij de muziek. Ik kreeg de StoetKit echter in een warmer jaargetijde en was genoodzaakt de ramen en deuren wijd open te zetten omdat het wel erg warm werd in de luisterruimte. De Nirvana SL luidsprekerkabel mocht het signaal in eerste instantie naar de Avalon Avatars brengen. Later werd er ook nog een paar bijzondere Oostenrijkse luidsprekers aan toegevoegd, waarover u in een volgende recensie veel meer zult lezen. De digitale bron is de bekende Teac/AudioAlchemy/M-Audio dac combinatie. Analoog geluid kwam van de VPI/Victory combinatie. Interlinks van Sign Audio.

Luisteren

Jarenlang heb ik met een geïntegreerde Audio Research CA50 versterker gespeeld en onlangs had ik ook de opvolger van AR, de VSi 55, op bezoek. Ik ben erg enthousiast over deze geïntegreerden, zij komen uit een hogere prijsklasse en hebben wat meer vermogen. Ik was benieuwd wat een 2 x 25 Watt ontwerp van Hollandse bodem daar tegenover kan zetten. Ik heb de StoetKit 6 Mk 2 geruime tijd aan laten staan voordat ik daadwerkelijk begon met luisteren. In dit zomerse jaargetijde mochten Stan Getz en Joao Gilberto het spits afbijten. Op de hele LP “Getz/Gilberto” staan lekkere zwoele klanken die doen denken aan verre vakanties in de richting van het Zuid-Amerikaanse. Oooh, wat is dat dagdromen toch heerlijk. De harde realiteit is anders, want er moet immers serieus geluisterd worden. Dat deed ik graag, de sax van Getz klonk warm en daarom zeer prettig. De stemmen van Joao en Gill Gilberto zijn vol en rond, duidelijk links en rechts van elkaar onderscheiden. Het is lekker swingen met de Stoekit als krachtbron en ik heb niet het idee dat de 2 x 25 Watt te weinig is voor mijn Avalons. Nu zijn deze ook niet moeilijk aan te sturen met hun rendement van 87 dB en een impedantie van minimaal 4,5 Ohm. Maar ik heb in mijn redelijk grote luisterruimte wel versterkers gehad, met meer vermogen ter beschikking dan de StoetKit, die moeite hadden de Avalons aan te drijven. We blijven swingen, alleen zoek ik het nu wat dichter bij huis met de Dutch Swing College Band. Muziek die kwaliteit en meer vermogen van de installatie vraagt. Trompetten die uithalen, het slagwerk wat er wat fanatieker tegen aan gaat. Het nummer Sweet Georgie Brown klinkt als een klok. Een oude opname en dito LP die de tand des tijds niet is ontgaan. Hier en daar klinkt een kleine tik. Via mijn eigen Marsh combinatie klinkt deze LP een beetje koud en kil. Met de StoetKit is het geheel andere koek en verwordt het tot een warme klank. Geen harde en schelle blaasinstrumenten en geen spattend koper, maar een relaxte klank. Hard zetten vormt dan ook geen enkel probleem. Wat opvalt, is de dynamiekweergave van de versterker. Voor een 2 x 25 watt formidabel. De instrumenten worden in hun greep gehouden en lopen niet in elkaar over.

Digitaal volgde met Laurie Anderson, een CD met een redelijke hoeveelheid elektronisch laag. Het laag wordt bij zeer hoge volumes door de versterker niet meer helemaal onder controle gehouden. Ik ben dan inmiddels bij een zodanig hoog volume aangekomen dat dit niet een hele luistersessie vastgehouden kan worden, erg hard dus. Iets zachter spelen levert een meer gecontroleerde en gedetailleerde laagweergave op. De stem van Laurie blijft bij dit geweld fenomenaal, het inademen van lucht en uitsterven van de stem tot in detail hoorbaar. Het is er allemaal en daarbij strak in het midden geplaatst. Wat doet het laag op de basrijke CD “Café Blue” van Patricia Barber of de inmiddels overbekende “MTV’s Unplugged” van Eric Clapton? Ook hier moest de StoetKit 6 alle zeilen bij zetten om op zeer hoge volumes de donkere en duistere klanken van de bas bijéén te houden. De plaatsing is ook nu zeer fraai, zeker op “Café Blue”. De drums ver achterin met daarnaast de percussie en Miss Barber staat hier duidelijk voorop. Het gitaarspel van Eric Clapton was goed te volgen, ook als hij het geweld van de band achter zich heeft. De zaalambiance is zoals ik op grotere en veel duurdere systemen gewend ben, heel realistisch met een vleugje warmte er omheen. Het publiek speelt mee, het handengeklap, het gekuch en gelach. Wat is het toch heerlijk luisteren naar een buizenversterker.

We maken weer een stap terug naar analoog en kant 2 van de LP “We Get Requests” van Oscar Peterson wordt opgezet. De naald zorgvuldig schoongemaakt, de arm boven de inloopgroep gebracht en langzaam naar beneden gelift. Als snel klonken de eerste tonen, benieuwd ben ik naar de gestreken bas van Ray Brown. De strijkstok van Ray glijdt subtiel en met gevoel over de snaren. Een diepe donkere warme klank rolt uit de Avalons, even later bijgestaan door drum en piano. Dit is wederom genieten, het geheel blinkt misschien niet uit in detail en analytisch vermogen maar er werd wel muziek gemaakt. Omdat ik benieuwd was wat de StoetKit 6 op een hoogrendement systeem doet zijn een paar Oostenrijkse luidsprekers op de versterker aan gesloten. Zij hebben een rendement van 98 dB. Daarbij kan het laag nog verbeterd worden met een Passiv Control die optioneel bij de luidsprekers te koop is. Dat het rendement van dit systeem een stuk hoger ligt is duidelijk waarneembaar. De toch al niet geringe dynamiek maakt een nog grotere sprong en de StoetKit heeft de luidsprekers bij een hoog volume duidelijk beter onder controle. De muziek die ik eerder draaide wordt opnieuw gedraaid. De warme en ronde klank blijft, er is echter meer detail. Ik schrijf dit toe aan de makkelijker aan te sturen Oostenrijkse luidsprekers in combinatie met de Passiv Control. Ook het totale geluidsbeeld is groter geworden en maakt meer indruk op mij. De zaal waarin Eric Clapton speelt is gegroeid en de onderlinge ruimte tussen de instrumenten is toegenomen. Ook is Eric meer naar voren komen zitten ten opzichte van de drums, waaruit ik concludeer dat ook de diepte toegenomen is. Het microdetail in het laagste laag, en dan in het bijzonder het podiumgeschuifel, heeft nog niet het niveau wat ik gewend ben, maar is wel toegenomen. Eenzelfde ervaring heb ik met de bas op “Café Blue”. Ook hier is de detailweergave in het laag beter. De stem van Patricia klinkt nog even fraai en stabiel en is op gebied van kracht en expansie gegroeid.

Conclusie

De StoetKit 6 Mk 2 biedt bijzonder veel luisterplezier voor zijn geld. Hij zal u nooit gaan vermoeien met schelle, harde en irritante klanken. De sound kenmerkt zich als warm, rond en erg lekker klinkend.
Het vermogen van 2 x 25 Watt is in de meeste gevallen ruim voldoende om uw luidsprekers zonder problemen aan te sturen. Twee maal 25 Watt buizenversterking is namelijk heel wat anders dan  2 x 25 Watt transistorversterking. Als u van plan bent deze StoetKit zelf te bouwen dan heeft u voor een schijntje, letterlijk en figuurlijk, een dijk van een versterker. U kunt tijdens de bouw altijd een beroep doen op de medewerkers van Heart, die u op alle mogelijke manieren zullen trachten bij te staan. Met die gedachte in het achterhoofd zou ik het aandurven een versterker voor dat bedrag in elkaar te zetten. Heeft u luidsprekers die van zichzelf erg warm en donker klinken dan adviseer ik, zoals eigenlijk met alle producten, deze versterker eerst thuis te beluisteren op uw luidsprekers.

 

Fabrikant:
Heart Audio
Argonstraat 128
2718 SP Zoetermeer NL
T 0031-79-361 3113
F 0031-79-362 2055
info@heartaudio.nl
www.stoetkit.nl

Prijs:
StoetKit 6 Mk 2 is 1395 euro DIY-kit (zelfbouw) of 1895 euro Ready-To-Run (gemonteerd)
 

Gebruikte Hardware: 

VPI Aries Scout draaitafel Clearaudio Victory H element Clearaudio Basic Symmetry phono versterker Sony SA5ES tuner Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling M-Audio Superdac 2496 d/a converter Sony DVP NS900V DVD/SACD speler Marsh Sound Design P2000 voorversterker Marsh Sound Design A400s eindversterker Avalon Avatar luidsprekers Monster / MIT / Supra / Clearaudio / Sign-Audio Interlinks MIT / Siltech / Nirvana luidsprekerkabels Sign-Audio netsnoer Creaktiv audio meubel: