Liveverslag Dutch Audio Event '23: audiovermaak in Veldhoven


Redactie Hifi.nl | 07 oktober 2023 | Fotografie Redactie Hifi.nl

Welkom, welkom! Eén van de eerste lessen in de journalistiek is om niét met tijdsbepalingen te beginnen, maar daar gaan we: het is NU 10.00 uur in de ochtend op zaterdag 7 oktober en de deuren van de Koningshof zijn bij dezen geopend! Vandaag en morgen staat het bekende NH Conference Centre weer in het teken van Dutch Audio Event, en zoals inmiddels traditie is gaan we proberen vanuit onze redactieruimte hier om vóór het einde van de show verslag-volledig te zijn!

In de komende weken volgen er dan nog 'mini-HiVisits' van een geselecteerd aantal luisterruimtes, maar idealiter vind je hier vanaf zondag 8 oktober einde middag een verslag dat een mooi compleet sfeerbeeld geeft van 'DAE 2023'. Dan kunnen we nu weer stoppen met tijdsbepalingen.

DUTCH AUDIO EVENT 2023

We beginnen de verslaggeving met Arpeggio Acoustic, het relatief jonge merk van Jeroen Tidström. Niet omdat we de lijst alfabetisch afwerken, wel omdat we vrijdagavond vóór de show alvast een privédemo krijgen waar we zeer van onder de indruk waren.

*UPDATE

Inmiddels hebben we ook de fraaie sfeervideo's van de team van AV2D en HIFI PIG!

Arpeggio Acoustic

Tot voor kort kende je Arpeggio wellicht van de Opus I en II, die zeker bezoekers van eerdere edities van DAE bekend voor zullen komen. Deze keer is het tijd voor iets nieuws. "We pakken zoals je ziet uit met een compleet nieuw topmodel, waarin we alle knowhow van de afgelopen jaren hebben laten samenkomen."

"Het resultaat – de Magnum Opus – is een speaker met een fraaie ingetogen vormgeving die minstens net zo overtuigend klinkt als hij eruit ziet." Waarvan absoluut akte. "De speaker is voorzien van een hardwired scheidingsfilter waarin uitsluitend de beste componenten zijn toegepast."

D&D Audio

'De Crystal Cable Minissimo Forte luidsprekers aan Siltech Saga versterking klinken als vanouds weer véél groter dan het ‘minissimo’ formaat van hun behuizing doet vermoeden', zo luidt de eerste reactie uit de ruimte bij D&D. 

Crystal Cable kwam in het voorjaar in München met een nieuwe topper uit de Minissimo-lijn, de Minissimo Forte, de doorontwikkeling van Crystal’s innovaties op luidsprekergebied. Want tja, de internationaal vermaarde audiokabels van Crystal Cable vallen zo vaak in de prijzen dat je soms zou vergeten dat de Nederlandse fabrikant ook een aardige duit in het zakje doet in de wereld van high-end luidsprekers die je van je sokken blazen… 

Het unieke ontwerp en de technologie die daarachter verscholen zit, bekend uit de originele Arabesque uit 2009, werden al veelvuldig benut (en geperfectioneerd) in diverse Arabesque-opvolgers: de Arabesque Mini, de Arabesque III en de Minissimo. Nu tilt de nieuwe Minissimo Forte de zaken naar een nóg hoger niveau. De signaalkleur rood bleek niet nodig, de weergave eist alle aandacht al op. 

Aequo Audio

Toch terug naar de letter A. Bij Aequo Audio opnieuw een privédemo – dat krijg je als je nét voor de bezoekers uit kunt lopen – met een magistraal spelende hybride Stilla. Het actief laag kan met twee draaiknoppen worden aangepast aan de ruimte, wat precies ook even gedemonstreerd werd. De lage tonen van Stapletons Death Row klinken massief, snaarstrak en elk detail in de aanslag van de basgitaar komt naar voren. Een set van topniveau.

Piega x 2

Een dubbele Piega-demo bij Livet in ruimte 35, de kamer het verst verwijderd van de ingang. De wandeling waard, want je hoort hier de passieve Coax-reeks aangestuurd door een fijn T+A-setje.

Of de actieve Premium Wireless, de tweede generatie met ingebouwde versterking en met draadloze hub.

De bekabeling (van de passieve variant;) is uiteraard van Inakustik, dat je ook bij Livet Audio vindt. Aanwezig vandaag zijn de Inakustik Reference LS-2404 AIR luidsprekerkabel, de AC-1204 AIR power cable en een AC-450 power stationInakustik streeft naar 100 procent neutraliteit en weet dat bijna volledig te bereiken in de topserie.

De Duitsers maken graag gebruik van lucht voor de isolatie, in ongebakken vorm zodat de kabels niet naar oud frituurvet ruiken. Eén van hun vele lijnen is de Reference Micro Air, welke gerekend mag worden tot het betaalbare middensegment. In de basis steeds een zelfde soort kabel waarbij de onderlinge opbouw in aders en dikte varieert. Voor de opbouw speelt lucht als isolator een belangrijke rol.

Elke Reference kabel, dik of dun, wordt met de hand gemaakt en afgewerkt. Dat maken bestaat zowel uit het tot draad trekken van koper, als het isoleren van de aders, het samenvoegen en het afwerken. Inakustik is één van de zeer weinige fabrieken die voor de hogere series zijn koperdraad zelf trekt en dat niet inkoopt of laat isoleren bij derden. 

Chord Electronics

Chord Electronics is er ook  en hoe. De Britten bouwden een systeem dat begint bij een Innuos-streamer die een M-scaler gekoppeld aan een high-end DAVE DAC. Een machtige Ultima pre- en powercombi stuurt een paar Sonus faber Maxima Amator geweldig aan. Even blijven zitten!

Ook te bewonderen: de Ultima integrated, de nieuwe versterker van de Britten die trickle-down-technologie bevat van de vlaggenschiplijn, inclusief hun nieuwste denkwijze in dual-feed-forward foutcorrectietopologie en de gepatenteerde ultrahoogfrequente voedingen. De Ultima heeft vier ingangen, één volledig gebalanceerd en drie ongebalanceerd, met ingangsselectie via microprocessorgestuurde relais. 

Zoals alle full-size en Reference-versterkers van Chord Electronics, is de nieuwe versterker verkrijgbaar in Jet Black of Argent Silver. Elk exemplaar wordt met de hand gebouwd in het Engelse Kent.

KAD Audio

Bij KAD Audio in kamer 19 staat alles in het teken van de KAD K7 actieve hifi-luidsprekers. Bij KAD wordt op deze zaterdagmorgen voor een verfrissende manier van presenteren gekozen. Speciaal voor de DAE-show geeft een DJ die een kleine cursus mastering en opnametechnieken.

Leerzaam voor alle aanwezigen hoe bijvoorbeeld de soundstage kan worden verbreed of juist smaller wordt gemaakt om een unieke stempel op de opname te drukken. En hoe kan deze mini-workshop beter worden gedaan dan met de unieke en zeer open KAD K7’s. KAD wil jonge generaties met de high end audio-wereld verbinden; draadloos, met actieve speakers en hoogwaardige streaming met je smartphone.

More Music

Van dCS staat de Lina set op static display, hun entry level DAC, Clock en hoofdtelefoonversterker. Lina is de eerste productserie van de Britse fabrikant dCS (Data Conversion Systems) die speciaal is ontworpen voor hoofdtelefoonluisteraars. Het doel van de ontwerpers was om een productassortiment te creëren dat een aanvulling zou zijn op elke headfi-opstelling en alle voordelen zou bieden die mensen van dCS gewend zijn in een compact, tijdloos en elegant formaat.

Vertrekpunt van de ontwikkeling was de dCS Bartók, een streaming DAC met ingebouwde upsampler, voorversterker en optionele klasse A hoofdtelefoonversterker die in 2018 op de markt is gekomen. De Bartók is ontworpen om zowel hoofdtelefoon als versterkers van muzieksignaal te voorzien. dCS heeft veel terugkoppeling van gebruikers ontvangen en heeft dat verwerkt in het ontwikkelingstraject om tot het Lina-systeem te komen.

De set waar More Music mee demonstreert bestaat bijna volledig uit noviteiten van Estelon, Moon, Aurender, Shunyata en Finite Elemente. De muziek klinkt groot en transparant.

Die fraaie Estelons? Dat zijn de X Diamond MkII Silver Pure Alu Liquid Gloss. De technisch verbeteringen van het MkII-systeem omvatten een nieuwe ultraharde diamanttweeter, nieuwe bekabeling en een nieuw cross-overnetwerk met verbeterde componenten voor een groter dynamisch bereik en meer transparantie. De luidsprekers worden aangestuurd door de Moon 761 eindversterker en 791 netwerkspeler, twee modellen uit de op High End München gelanceerde North Collection van het merk.

ATC

In ruimte 56 is Helios samen met Audio-Essence te vinden. De ruimte wordt gedomineerd door de aanwezigheid van het exponentieel groeiende merk ATC. In de spotlight straalt er een luistersessie met een actieve en een passieve ATC speaker. Waar veel mensen heilig overtuigd zijn van passieve luidsprekers, wil ATC laten horen dat actieve luidsprekers niet meer onderdoen voor passieve luidsprekers. 'Laat u verrassen door de machtige en imposante ATC SCM50A.' 

In dezelfde ruimte zoals gezegd ook Audio-Essence, dat in 2021 de markt bestormde met het merk Plixir.

In Veldhoven zijn de mannen uit Friesland er dus weer bij, met niet alleen de nieuwste producten uit de hoge hoed van James Soh, maar ook aandacht voor een nieuwe aanwinst in het pakket: Montaudio, een breed pakket aan interlinks, speakerkabels, usb- en ethernetkabels maar ook prachtige hifi-racks, afstelbare trillingsdempers en unieke ground reference units uit Nieuw-Zeeland.

Sangean

Wie Sangean zegt, denkt ongetwijfeld aan de wereldberoemde wereldontvangers. Echter in ruimte 53 wacht een aangename verrassing voor de bezoekers: een vertrekt gevuld met streamers, all-in one, soundbars en niet te vergeten radio’s. Een paradepaardje wat staat te spelen is de DDR-75BT, een compleet muzieksysteem voor jong en oud. Van FM tot streamingfunctionaliteit en makkelijk te bedienen via een scherm. Een merk dat volgend jaar alweer 50 jaar bestaat, moet natuurlijk bezocht worden.

Hepta Design & Temporal Coherence

Achteraan beginnen heeft zo zijn voordelen. Ook in zaal 20 kregen we (bijna) een privédemo van tijdgedrag van de luidsprekers van Hepta/Temporal Coherence, een Nederlandse samenwerking met grote ambities.

Actieve en passieve eendracht verenigd in kracht en muzikaliteit. Terug te vinden in de diverse modellen, waaronder de actieve Diamant en Pyramide luidsprekers, beide 3-wegsystemen uitgerust met maar liefst vier eindversterkers, waarvan twee in brugschakeling. Een actief 3-weg scheidingsfilter wordt aangevuld met elektronische compensatie van eigenschappen van de luidspreker.

Music2

Music2 maakt muziek voor meer dan 2. Buizen en analoog viert hoogtij, en dat aan bijzondere hoornsystemen. In de zo onderhand voor iedereen bekende ruimte, kamer 42, is dit jaar wel een iets andere opstelling te vinden: er wordt gedemonstreerd met de kleinste Trafomatic/Blumenhofer/Feickert/Van den Hul opstelling; de nieuwe Auris Audio-draaitafels, met natuurlijk Trafomatic-versterking en prachtige Blumenhofer Genuin FS3-speakers.

Riviera

Het Italiaanse merk Riviera is nog maar zeven jaar oud en werd opgericht door een bekende hifi-journalist en een ingenieur, maar maakt met z'n versterkers een fraaie entree op DAE.

We hoorden hun Levante nog recent in de testruimte van AudioQuest en GoldenEar, maar ook hier in Veldhoven klinkt het prima. De Riviera-versterkers opereren in klasse A, en schakelen naar AB als wat meer power nodig is.

Lyngdorf

Een overvolle kamer voor de demo door Peter Lyngdorf himself. Maar misschien komen ze neit alleen voor de bekende Deen. HiFi Corner Trafing heeft hier een unieke opstellen van vier LS-1000-panelen per kant opgesteld aangestuurd door een TDAI-3400. Achteraan de kamer kun je ook de Cue-100 bewonderen, prachtige designspeakers met Purifi-drivers van Bruno Putzeys – de Belg is zelf ook op DAE, je vindt hem in de kamer waar de nieuwe Kii Seven opgesteld staat.

Dune Blue in de Headspace

Als je Dune Blue zegt, dan kan het niet anders dan dat je gedachten acuut worden gelinkt aan hoofdtelefoons in de eredivisie en alles dat daarmee te maken heeft. De collectie van het bedrijf wordt in ieder opzicht gekenmerkt door kwaliteit in de hoogste klasse, een overweldigend breed aanbod en een niet aflatendedrang dat aanbod zowel te vernieuwen als uit te breiden, permanent. Het portfolio van Dune Blue is dan ook gevuld met de meest begeerde head-fi vandit moment, met merken zoals Meze, HiFiMan, HEDD Audio, Final en Violectric.

Op het Dutch Audio Event 2023 zijn in de Headspace ruimte genoeg tafels om het prachtige, gevarieerde aanbod ook daadwerkelijk tentoon te stellen, met de restrictie dat het niet zinvol is alle varianten van alle beschikbare items uit te stallen. ‘Less is more’ is dan de uitdrukking. Speciaal voor de liefhebbers van exclusieve hoofdtelefoons hebben de specialisten van Dune Blue een zorgvuldige selectie gemaakt uit het brede portfolio. Een selectie waarvan de verwende bezoeker kan smullen!

Sensus Audio

Sensus Audio demonstreert met een mix van (buizen)merken, zoals Western Electric, Cayin en Synthesis. De Figaro mk2 N luidsprekers van het Litouwse merk AudioSolutions spelen lekker los en ruimtelijk op de enorme Metropolis 500 monoblokken (8 x KT150 per kanaal) van Synthesis.

Daudio

Bij Daudio in kamer 14 maken we kennis met de nieuwe Daudio MOB, de Modular Open Baffle speaker van Nederlandse bodem. Deze tijdloos ontworpen speaker is geheel naar wens te configureren.

We luisteren naar de premium configuratie met een dubbele 15 inch laagdriver, een primeur op DAE 2023. Naar wens kan de speaker ook met een enkele driver worden geleverd. De top unit met de Mundorf AMT en Satori Midrange blijft ongewijzigd, al is hier ook nog een en ander te configureren.

Hoe het klinkt? Zoals we van Daudio gewend zijn. Dynamisch, open, snel en fraai gedetailleerd. Maar woorden schieten eigenlijk tekort bij deze unieke open baffle speakers. Deze moeten echt worden gehoord om de juiste indruk te krijgen. Wij zeggen in elk geval ‘wauw!’

Canton

In de Canton-kamer vind je een paar primeurs, want in de Limburg foyer is een waar plein van audiobeleving opgetrokken, volledig in het teken van de nieuwste modellen van Audiolab, Canton, Pro-Ject, Wharfedale & Pinell. De fonkelnieuwe 9 en 7 uit de Reference-familie voorgesteld op High End München, bijvoorbeeld.

Distributeur Mika heeft voor Canton onlangs een nieuwe website gelanceerd, canton.nl, die dient als one-stop-shop voor audioliefhebbers in Nederland en België. Met een uitgebreid aanbod van producten en functies, heeft de website als doel een naadloze winkelervaring te bieden aan klanten in beide landen. Op DAE heeft Mika de schijnwerpers van de show bovendien slim gepakt om een prijsvraag te lanceren, samen met ons: hifi.nl/townus!

Mika heeft daarnaast ook heel exclusief een Audiolab 9000N streamer mee. Met software van Lumin.

Avantgarde Acoustics

Altijd een smaakmaker: de hoornspeakers van Avantgarde. In kamer 115 vind je de nieuwe Avantgarde Acoustic Duo g3 GT met de Itron technologie, gedemonstreerd met versterking van AVM de PA 8.3 voorversterker, AVM SA 8.3 stereo eindversterker en de AVM MP 8.3 mediaplayer. Soepel en krachtig. Muziek vloeit door de ruimte. 

Aretai

Over hoornspeakers gesproken, maar dan in een ander formaat: Aretai, een debutant op DAE. Klein, maar wel heel fijn, want het laat gelijk een hele goede indruk achter. Volwassen geluid uit een monitor.

Hoorn voor het hoog, toch een laag rendement. Met een Bladelius versterker is dat geen probleem.

Boenicke

Het blijft ongelofelijk hoe Boenicke uit een bescheiden formaat een immens systeem tovert. Mag wat zachter spelen, dan zou het nog meer imponeren, maar het is evenwel een verfijnde sound in een kamer gevuld met prachtige kunstwerken slash speakers uit massief hout. Die Vertere-draaitafel mag er ook zijn.

Van de W5 SE+ lees je recente test van Werner, die onder meer het volgende schreef over deze monitoren: "Perfectie bestaat niet en dat zijn zelfs deze Boenicke W5 SE+ luidsprekers niet. Maar ontwerper Sven Boenicke en zijn team zijn zo ver gegaan met het perfectioneren van deze kleine juwelen, dat ik ze echt iedereen aan kan raden, en dat ongeacht smaak of muzikale richting." Je leest de review hier.

Mafico

Mafico is zoals gebruikelijk goed vertegenwoordigd op DAE, met merken zoals Harbeth, Lindemann, Bergmann, M&K Sound, Final en Bryston. Een gegeven dat in de komende jaren wellicht alleen maar steviger zal worden, nu Mafico eerder deze maand XFI Audio Import en Audio-Life heeft overgenomen, partijen die tevens partner zijn in de organisatie van Dutch Audio Event. 

Bij M&K Sound kun je in ieder geval hun heel neutrale, dynamische speakers ervaren in een spectaculaire bioscoopopstelling. Let op het multitweeters-design. M&K werd gebruikt bij het mixen van de eerste drie delen van de Star Wars-reeks en ook Peter Jackson is een grote fan. De moeite om te horen!

En bij Harbeth een (wereld)première voor een subwoofer voor de P3 ESR en andere monitoren: geïntegreerd in de stand zodat ze nooit opvallen, en onthuld door Alan Shaw himself.

Highend Music

Druk, dat het is in kamer van Highend Music. Je kan er dan ook niet een, niet twee, maar drie topmerken ontdekken. Er is veel aandacht voor het vakmanschap van T+A, die hier ook z'n Solitaire-speakers demonstreert.

In een hoekje ontdek je ook de gloednieuwe P2500 R, een alleskunner op hoger niveau, foto boven; een geïntegreerde versterker met een aanzienlijke reservecapaciteit om ook de moeilijkste luidsprekers aan te sturen.

Aan de andere kant is Musical Fidelity de ster, onder meer met de machtige Nu-vista 800.2 Integrated en met de remake van de A1 miniversterker, natuurlijk. Bij Pro-Ject spotten we de special edition van de X8 en de A1 Automat, en nog veel, véél meer. Reden genoeg dus voor een bezoek aan kamer 52. 

Joenit: Totem & Rega

Bij Joenit is het altijd goed toeven. Een relatief kleine – maar niet spotgoedkope – set met de nieuwe Totem Bison Twin Tower en natuurlijk een rack vol Rega speelt de sterren van de hemel. Met als bonus de fantastische muziekkeuze van broers Bram en Sam Verellen.

Audio Note

In de gezellig ingerichte kamer 33 – een van de vele ruimtes van XFI Audio Import – staat een set opgesteld van het Britse Audio Note. Hier ervaren we demo’s met wat stevigere muziekgenres, waar we dan ook even voor blijven staan. Een kwalitatief mooie combinatie om te zien en levert een fraaie, levendige muziekpresentatie. In kamer 34 staat een prachtige hifi set met bekabeling van Chord Electronics, waar we je ergens hierboven al over vertelden. (We zijn met een flink team aanwezig, dus de route en de volgorde die we hier in het verslag aanhouden zijn niet altijd even logisch ;).

Goldmund 

Het Zwitserse merk uit Zeist (waar Goldmund Benelux te vinden is) staan dit jaar weer in een grote ruimte, nummer 41, waar gedemonstreerd wordt met de hagelnieuwe Goldmund Tethys, de eerste passieve speaker in zo'n anderhalf decennium voor deze high-end audio fabrikant. Dat gaf Goldmund de gelegenheid om de ruimte te delen met drie van de allerbeste Nederlandse fabrikanten qua high-end elektronica, netwerkspelers en bekabeling, te weten; Modus Audio (vorig jaar introduceerde dit merk op het DAE de voor- en eindversterker combi, en dit jaar introduceren zij de bijbehorende DAC01, Pink Faun (draaien met een 2.16 DUAL ULTRA) en natuurlijk Ikigai bekabeling (de toplijn, KINZAN). Al met al een set om je vingers bij af te likken.

Audio Group Denmark

In de stijlvol ingerichte kamer 48 van de Audio Group Denmark draait alles om de indrukwekkende M3 luidsprekers van Børresen die zingen op aandrang van de I880 geïntegreerde versterker en SD880 streamer van Aavik.



De stroomvoorziening wordt onder controle gehouden door Ansuz. Zeker na het verplaatsen richting sweetspot maakt de set zich sterk en valt alles op z’n plaats. En daarbuiten.

Esoteric, Halcro en PMC

Esoteric bij de nieuwe distributeur.  Hand in hand met PMC fact Fenestria en Halco. Franse chandons doen het hart smelten. Uiteraard helpt het dat we ook hier weer een stukje Holland glorie hebben, met in het midden van de presentatie de MU2 van Grimm Audio. De MU2 is een zusterproduct van, je raadt het al, de eerdere MU1 (lees ook onze onze review van de MU1), met dezelfde functionaliteit met geïntegreerde Roon Labs Core en End Point, maar de MU2 heeft analoge in plaats van digitale uitgangen. De ingebouwde DA-converter, genaamd Major DAC, heeft een baanbrekend discreet ontwerp dat optimaal gebruik maakt van de eigen uiterst nauwkeurige FPGA-bord en klokoscillator met ultralage jitter. Na deze DAC zorgt een op relais gebaseerde analoge volumeregeling en de aanwezigheid van analoge ingangen ervoor dat de MU2 de echte 'hub' wordt van elk klassiek hifisysteem voor zowel digitale als analoge bronnen.

Reference Sounds

Leonard Cohen begroet is als we de kamer van Reference Sounds betreden. Alles staat hier in teken van JBL's Classic-lijn, van de Classic L100-speakers tot de nieuwe JBL Classic-componenten. Een blikvanger is de TT-350  draaitafel, voor het eerst te zien en te horen op een Europese show. Mooie primeur voor de DAE-bezoeker.

Uiteraard is JBL bepaald niet het enige bij Reference Sounds, de partij die bijvoorbeeld ook Ayre, Mark Levinson en Wilson Audio in het pakket heeft. "Iedere audioset is zo goed als zijn bronsignaal", zegt Michael Huigen.

"Daarom hebben we voor DAE 2023 iets héél bijzonders geregeld, een vette primeur voor de Benelux: de Wadax Atlantis Reference DAC en Reference Server. Wereldwijd door diverse bladen al omschreven als de allerbeste DAC ooit gehoord. Wij kunnen ons daar vrij aardig in vinden..."

"Wat een ongelooflijke klankmachine is dit. Zo analoog. Zo vloeiend. Fenomenaal." Wadax heeft in ruimte 80 dan ook een ereplaats gekregen in het Harmonic Resolution Systems in combinatie met SXR Audio Rack.

ERCT

ERCT met Octave en Oaudio. Veel uitleg over kabels. Leerzaam en duidelijk waar de verschillen zitten.

Eveneens zeer interessant hier: de nieuwigheden van Cary Audio, eerder deze week al op HIFI.NL te lezen. Specifiek hebben we het dan over de Cary 800 PV netwerkspeler, waarbij de toevoeging PV staat voor Professional Version. Op het moment dat de Cary Audio ontwerpers kleine broer DMS-700 hadden gecreëerd, begon ook meteen de uitdaging om na te denken over een onvoorwaardelijke versie van het DMS-platform dat kon concurreren met het beste op het gebied van audionetwerkspeler/ streamers en DAC's. Na veel onderzoek en uitproberen werd dat deze 800 PV, een “hot rod” uitvoering die in beperkte oplage wordt vervaardigd. Groter, dieper, breder en vloeiender in geluid, is de DMS-800PV in staat om 'de daadwerkelijke instrumenten in de opnames te onthullen en niet alleen het geluid van de instrumenten.' 

Pearl Acoustics

Bijzondere full-range drivers in de Sibelius SG luidsprekers van Pearl Acoustics, aan versterking van Sugden. Het geluidsbeeld is zeer coherent en het laag dat door ontwerper Harley Lovegrove uit de 100 millimeter full-range drivers in kasten van massief eikenhout wordt getoverd is indrukwekkend. Ook hier een primeur voor de show, al was de echte primeur vóór de show – namelijk onze review van de Pearl Sibelius die vorige week al verscheen.

Fine Sounds Benelux

Zoals ieder jaar is het weer lastig om de ruimte van Fine Sounds Benelux te missen op Dutch Audio Event. Direct herkenbaar aan kleur en stijl, maar ook aan de toon/tonen van klinkende combinaties van McIntosh en Sonus faber. En dan is er ook nog een primeur, want FSB heeft het iconische merk Rotel verwelkomd in hun stal, en DAE is de eerste grote publieksshow waar dat wereldkundig wordt gemaakt. Rotel is natuurlijk bekend vanwege haar modellen die een geweldige introductie in de liefhebberij van de high-end audio kunnen zijn, én, zeker in geval van Michi, een respectvol eindstation. 

De andere sets in deze ruimte zijn uiteraard wel vol rond McIntosh ingericht. De ene gebruikt als kloppend hart de overbekende krachtpatsers van het Amerikaanse McIntosh, te weten de C2700 buizen voorversterker met geïntegreerde DAC en de MC611 600W solid state monoblokken. Deze stoere jongens kietelen de Sonus faber Amati’s G5 zoals alleen zij dat kunnen. In de andere set vinden we de McIntosh MA352 geïntegreerde hybride buizenversterker, wiens ontwerp ons terugwerpt naar de hoogtijdagen van het merk, maar dan wel uitgerust met de technieken die meer bij deze tijd passen. Het beste van twee werelden wordt gebruikt om de Sonus faber Serafino’s G2 de fijnzinnigheden van de buis en de kracht van de solid state in pure muziek om te zetten.

Tot slot is 'FSB' ook nog vertegenwoordigd in ruimte 118 met nóg meer Sonus faber; de Duetto's en de Lumina V.

Audio-Technica

Audio-Technica heeft wel z'n draaitafels en highend hoofdtelefoons mee, maar dit jaar ligt de klemtoon op de gewaardeerde cartridges van het Japanse merk. Niet voor iedereen bekend terrein, en daarom organiseert het hier workshops om bijvoorbeeld het verschil tussen MM- en MC-catridges te laten horen. Een onderwerp dat volle kamers oplevert, zo blijkt. In de interactieve workshops van de gastheren was tevens aandacht voor de verschillende slijpvormen van de naalden. Wat is het verschil tussen een elliptical bonded en een nude elliptical? Is een Shibata niet zo'n Italiaans broodje, of toch een hoogwaardig geslepen diamantvorm? In ruimte 50 leer je er alles over dit weekend.

Omega Audio Concepts

Zijn het red twizzlers of vergelijkbare caloriebommen, of is het snoepgoed op deze foto niét eetbaar! (maar wel heel smakelijk!) Dat laatste dus, want bij Omega Audio Concepts weten ze dat kabels met een kleurtje nét wat leuker zijn.

Omega Audio Concepts is zo’n 30 jaar geleden gestart. In 2001 brachten ze voor het eerst luidsprekermodellen op de markt, gevolgd door hun eigen elektronica, om daarna vanaf 2014 complete systemen te gaan fabriceren. Omega Audio Concepts is een 100 procent Italiaans bedrijf met slecht Engels sprekende techneuten. Gefocust op techniek en muziekweergave, vorm bepaalt functie, en Italiaans design.

Omega ontwerpt en fabriceert een streamer, cd-speler, diverse versterkers, luidsprekers, kabels en netspanning oplossingen. Eén van de lijnen die zij voeren is de DNA lijn met als subtitel Timeless. Uit deze lijn brachten we eerder een review van de DAC, maar onderstaande foto is een ander toestel van Omega: de Stream cd-speler!

Stream vertegenwoordigt het neusje van de zalm van Omega Audio Concepts. "Majesteit en kracht zorgen samen voor een speler van de volgende generatie waarin aluminium blokken een condensatie van innovatie en technologie bevatten, voor het eerst op de markt te zien."

De bekabeling van de Stream is beschikbaar in vijf verschillende niveaus, ontworpen om 'een goed geluidstransport te garanderen.'

Roulette? Neen, de Omega Audio Concepts Stream

Aspera / PS Audio

Je kon het eerder deze week uit onze verslaggeving van de UK Hi-Fi Show in Ascot al opmaken: de Amerikanen van PS Audio zijn in de buurt. Veldhoven bleek maar een klein stapje om met veel van hetzelfde als in Engeland uit te pakken: ook in de Koningshof had het team van Paul McGowan's merk in een ultiem PS Audio-systeem voorzien, incluis de Aspen FR30-luidsprekers die volgens McGowan zelf een zo goed als platte impedantiecurve kunnen voorleggen. Het resultaat? Groots, open en dynamisch sterk.

[verslag gaat verder op pagina 2!]

DAE Dag Twee

Een nieuwe dag, een nieuwe pagina. Niet omdat het voor de lezer nou zou uitgesproken interessant is om te weten welk deel van het verslag de zaterdag is, en welk deel de zondag, maar wel omdat we uit ervaring weten dat we érgens op dag twee simpelweg teveel geschreven hebben voor één webpagina van HIFI.NL, en dat kan onze arme website niet aan. Dus: we beginnen de zondag met een schone lei...

IAD: monitoren van Wilson Benesch

...en dat doen we bij deze fraaie dienst van Wilson Benesch met Soulnote, want dat leek ons wel toepasselijk op de zondagochtend. Theo Wubbolts combineert hier onder meer de S-3 sacd-speler en A-2 versterker van Soulnote met de Precision P1.0 speakers van Wilson Benesch. Die laatste zijn wellicht niet wat je verwacht van dat merk, qua formaat, maar de weergave is evengoed erg groots. De P1.0 combineert een enkele Tactic II drive unit met de Leonardo tweeter, binnen de hedendaagse Precision Series behuizing in een standmount monitor vorm met een fraai ontwerp. Op maat gemaakt, bovendien – Theo had ook kleurenstalen mee om te tonen wat allemaal mogelijk is. De P1.0 is volgens de fabrikant de ultieme combinatie van prestatie en waarde  een luidspreker die als eerste op de shortlist zou moeten staan voor diegenen die toegang willen tot de trickle-down technologie van Wilson Benesch's bekroonde Geometry Series in een hoogwaardig ontwerp.

DALI Benelux

Onze vrienden uit Waalwijk hebben dé Deense introductie van High End München meegenomen naar Veldhoven. Bij DALI kun je dus proeven van de Epikore 11, nu aangestuurd door een fonkelnieuwe M66 DAC/voorversterker/doetalles en een paar M23-eindtrappen met Purifi-power. Maar loop ook even het hoekje om, want door kun je een exclusieve preview krijgen van de langverwachte BluOS 4.0 update...

Loewe

Nieuw dit jaar op Dutch Audio Event is Loewe. Een naam die geen introductie nodig heeft. De Iconic in het wit is een primeur en trekt veel bekijks. Ook het 77 inch scherm met de klang bar5 zorgen voor een adembenemende demonstratie van beeld en geluid. In kamer 51 zijn de producten van Loewe te bewonderen.



JVB Digital & KlankBart

Over beeld gesproken: dat een machtige surroundbeleving op een indrukwekkend scherm geen kapitalen moet kosten wordt een paar deuren verder weer treffend bewezen in de kamer van JVB Digital en KlankBart. Met de betaalbare SVS Prime-luidsprekers en een paar SVS SB-1000-subwoofers is hier een indrukwekkende thuisbioscoop gebouwd. Als je die eindscène van 'Top Gun: Maverick' nog eens op meeslepende wijze wil herbeleven, dan moet je hier eens langs gaan.

Het beeld mag er dus ook zijn: Klankbart zorgde voor een fraai projectiescherm en een projector van Optoma. Ook in deze kamer vind je ook een opstelling met een short-throw-projector, interessant voor wie denkt dat je een projector per se aan het plafond moet hangen.

Hear Everything: de Guru 12

Jawel, de Guru 12! Het lijkt erop dat het team van Hear Everything iedere keer DAE uitkiest als podium voor de introductie van een volgende generatie Guru, en iedere keer opnieuw kijken we er naar uit. Nu willen we al het andere moois in kamer 7 niet tekort doen, want je vindt er bijvoorbeeld ook C.E.C. (het TL2N loopwerk), Merrill Audio (de Element 114 eindversterker) en Music First Audio (met de Reference V2 passive pre amp), maar de aandacht wordt toch direct weer getrokken door het kleinst in de ruimte.

De nieuwe Guru 12 is een all round monitor-speaker waar je nooit moe van wordt. "Guru hoeft niet zo nodig het beste jongetje van de klas uit te hangen, het merk doet gewoon wat het moet doen," zo luidt de duiding.

Hifi Matters

Die hele fraaie Takumi draaitafel hier rechts is niet het enige bijzondere bij Rik Stoet & Co. Wat te denken van de DASL monitor, foto onder? Een serieus alternatief voor een LS3/5A. Maar we blijven nog even bij Takumi; de TT level3.1 is een doorontwikkeling op de 2.1. Vanuit Takumi kenmerkende designelementen, een blik op het verleden en zorgvuldig gekozen materialen is er een moderne en toch 'vintage' draaitafel ontstaan, voorzien van een 'WYSIWYG' toonarm. Dat staat in dezen voor 'What you see is what you get', een 9-inch toonarm met een dunwandige armbuis van titanium, een hoge stijfheid en laag eigen gewicht. De ophanging is volledig Cardanisch; hierdoor heeft de arm in elke richting minimale, gelijke weerstand.

Qobuz

Ook weer van de partij: het team van Qobuz. De onder audiofielen populaire muziekdienst heeft onlangs een samenwerking aangekondigd met Deutsche Grammophon, een Duits platenlabel voor klassieke muziek dat dit jaar 125 jaar bestaat. Er komen exclusieve afspeellijsten, redactioneel commentaar en videoconent met en over artiesten uit de stal van Deutsche Grammophon. Maar info van en over het streaming platform is niet het enige wat de heren bieden, want bezoekers maken dit weekend kans op om een Triangle AIO 3-luidspreker, een AudioQuest DragonFly DAC, een paar hoogwaardige hoofdtelefoons én meerdere vouchers voor Qobuz-streaming en -downloads te winnen. Ga ze dus vooral nog even opzoeken!

Very Fine Solutions

Very Fine, indeed. Niet alleen de meegebrachte apparatuur en de met zorg samengestelde sets ademen high-end, ook de setting in ruimte 64 is er weer een om door een ringetje te halen. Als de nieuwe Benelux-importeur van Magico en Antipodes (Sound & Colors) en MSB-importeur Very Fine Solutions gaan samenwerken, dan mag je natuurlijk ook muzikaal vuurwerk verwachten.



Concreet vertaalt dat zich in ruimte 64 in een combinatie van de langverwachte Magico S3 (2023-versie) in combinatie met de Digital Director DAC/voorversterker van MSB en de Antipodes Oladra server. De MSB M205 monoblokken worden gebruikt om de Magico S3 aan te sturen. Bekabeling ook hier met de topkabels van Ikigai, aankleding van de ruimte/akoestiek gebeurt met Artnovion panelen, terwijl DJ’s Erik Paulus en Martijn Lavrijsen van AudioXperience de muziek verzorgen.

Voor we doorlopen naar Yamaha is het wel goed om nog even bij dat Artnovion te blijven hangen. Betere akoestiek draagt immers bij tot meer comfort en een betere verstaanbaarheid, wat we toch wel onontbeerlijke elementen mogen noemen voor zowel je audiosysteem als je leefomgeving. Artnovion is een jong bedrijf, gevestigd in Portugal, het land van de Fado. Het team achter het merk wordt gedreven door passie voor geluid en esthetiek. Artnovion maakt schitterende producten die gericht zijn op de verbetering van de akoestiek, met een eigen, tijdloos en prachtig design. De akoestische eigenschappen behoren tot de beste ter wereld.

Yamaha Music Europe

Van het maken van instrumenten tot professionele audioapparatuur én die voor in de huiskamer, Yamaha weet waar het om draait bij het reproduceren van muziek. Je vindt het merk dit weekend dan ook op meerdere plekken in de Koningshof, en niet omdat het team bij dat opbouw de afgelopen dagen verdwaald is – al zouden we dat op deze locatie prima begrijpen.

Neen, de kersverse winnaar van drie EISA Awards – de RN-2000A stereoversterker, de YH-5000SE hoofdtelefoon én het TrueX soundbar systeem – heeft genoeg te tonen, en dat dus in hele verschillende categorieën.

Vandaar dat je ze niet alleen in ruimte 82 vindt met versterkers en luidsprekers in diverse soorten en maten, maar ook in de Tuinzaal die de organisatie van DAE voor twee dagen omgedoopt heeft tot Headspace.

In die Headspace showt het Japanse merk natuurlijk ook die EISA Award-winnende YH-5000SE open hoofdtelefoon. Het is een uitgelezen kans om deze 5.000-euro kostende koptelefoon eens uit te proberen.

Voor extra bonuspunten kun je hem meteen beluisteren via de HA-L7A hoofdtelefoonversterker, die in november op de markt komt. Met z'n L-vorm en dubbele ringkerntransfo's die uit de behuizing steken, heeft de HA-L7A een opvallend uiterlijk. Het klinkt ook prima - dat ontdekken we al bij een eerste luistersessie van een prototype op High-End München, hier is een bijna-klare versie te horen die helemaal op punt staat.

Headphone Auditions

Nu we toch in de Headspace zijn, waar we gisteren Dune Blue al bezochten (op pagina 1 dus), klopen we ook meteen aan bij Stefan van Headphone Auditions. Die heeft weer héél veel headfi-snoepgoed mee. De Abyss-hoofdtelefoons waar de sympathieke uitbater van de Amsterdamse headfi-zaak zelf zo van houdt, maar ook veel andere topmodellen, zoals de vlaggenschappen van T+A en de Erzetich Charybdis en Deimos. En natuurlijk heel veel high-end in-ears.





Wie goed zoekt, ontdekt er een paar intrigerende primeurs waar Headphone Auditions zelf aan gesleuteld heeft. Het zwarte doosje dat naast die Chord ligt bijvoorbeeld (foto rechtsboven in het vierluik), is een krachtige hoofdtelefoonversterker die Stefan samen met Thrax ontwikkelde. Elders in de kamer kun je ook prototypes ontdekken van in-ears die samen met InEar ontworpen werden. De stand zelf mag niet zo groot zijn, hier kun je als headfi-liefhebber wel echt een paar uur doorbrengen. 

 En wist je al dat Stefan tegenwoordig een eigen head-fi column op HIFI.NL heeft?

Voxativ

Het is niet alles zwart wat er blinkt in kamer 25 dit jaar, want tussen de bijzondere speakers in kenmerkend zwart zien we deze keer zomaar een set in hout(kleur) afgewerkte monitoren. Erg mooi! Bij de Berlijnse luidsprekerbouwer VoXatTiV worden full-range drivers van eigen makelij gebruikt. De conusmembranen zijn van hout. Dat levert een snelle en dynamische weergave op, met een messcherpe ruimtelijke afbeelding.

Höffner Audiosysteme

Over Duitse speakers gesproken, bij Höffner wordt het verschil tussen hun volledig actieve en passieve luidsprekersysyemen gedemonstreerd. De vormgeving is retro, maar de weergave is volledig up-to-date, transparant en kleurrijk. Een bijzonder concept. Je leest er meer over in onze review van deze Höffner H10.

GIK Acoustics

Akoestiek is van enorm belang, we schreven het net nog ter hoogte van Very Fine Solutions en de oplossingen van Artnovion daar. Ook bij GIK hebben ze dat begrepen. De akoestiek van de luisterruimte is nog steeds een achtergebleven gebied in de hifi, terwijl het in veel gevallen voor een (over)groot deel bepaalt hoe onze hifi- en AV installaties klinken. Bij GIK Acoustics kun je terecht voor modulaire akoestiekaanpassingen en advies op maat.

Audiophool

In ruimte 12 treffen we Audiophool, waar het 1 jaar na de lancering van de Music Server 2.0 nu tijd is voor een nieuwe primeur. Hans van den Barg toont er namelijk de Music Server 2.1. Kan het nog beter? "Ja! We zijn al meer dan een half jaar bezig met het ontwikkelen, testen en tunen van ons eigen Arch-Linux distributie OS en het resultaat is verbluffend. We hebben bovendien een nieuwe, efficiëntere voeding voor het moederbord ontwikkeld."



"Voor deze nieuwe psu hebben we compleet nieuwe technieken toegepast in combinatie met 'oldschool' grote componenten zoals 200.000uF Mundorf Mlytic caps en zilver caps en een zeer fijne Miflex koper/polypropyleen cap. De server 2.1 speelt op een ander niveau. Het resultaat is meer dynamiek, schoner en vloeiender geluid, meer details en... meer muziek!" Introductie op DAE 2023!

AudioQuest & GoldenEar

AudioQuest gaan we niet meer aan je voorstellen. Onze zondagshoofden tollen bij de gedachten uit te moeten rekenen hoeveel meter kabels er momenteel van de Amerikaanse gigant in Veldhoven moeten liggen... In de eigen ruimte van 'AQ' alleen al is meer dan het nodige te vinden, en dan hebben we het nog niet over al die andere ruimtes die zich deze dagen van de producten van Bill Low & Co bedienen.

De set die wordt gedemonstreerd omvat het neusje van de zalm op het gebied van kabels en de ruimte bevat bovendien een primeur met de 303, 505 en 707 powerconditioners. Tevens biedt Dutch Audio Event het podium voor de eerste in eigen huis ontwikkelde luidspreker van GoldenEar, de T66. Die laatste heb je al eens voorbij zien komen hier.

432 & Amphion

Een dubbel jubileum in ruimte 59! Het Belgische muziekservermerk 432 EVO viert precies in de maand oktober zijn tiende verjaardag en staat heerlijk muziek te maken met het Finse luidsprekermerk Amphion, dat net de 25ste verjaardag viert. Uit België is er de vlaggenschip muziekserver 432 EVO Master, van de Finnen is er Amphion's nieuwste full-range vloerstaande Amphion Krypton3X, die bovendien zijn Nederlandse première beleeft.

De Krypton3X is een full-range vloerstaande passieve luidspreker die is ontworpen om een sterke impact en nuance te leveren in het hele frequentiebereik. De Krypton's bieden een volledig scala aan luisterervaringen in de concertzaal thuis, maar maken het ook mogelijk om op bescheiden volumes te spelen terwijl de laagste octaven nog steeds hoorbaar zijn, wat 's avonds laat luisteren met voldoende laagweergave mogelijk maakt. Frederic van 432 EVO had de set heel goed getuned en speelde met een enorme resolutie en snelheid, het stereobeeld was dan ook echt heel goed we konden elk instrument aanwijzen en waarnemen. 

De 432 EVO Master is het volledig Roon-compatibele vlaggenschip dual chassis muziekserver met een bijpassende echte drievoudige lineaire voeding. De Master is onlangs geüpgraded met een nieuwe USB-kaart met dubbele uitgang ter vervanging van de versie met één uitgang, en ook geklokt door een onafhankelijke superklok. Een nieuw ontwikkelde 3D-afschermingsoplossing is een andere recente innovatie om deze kritieke onderdelen te isoleren van de IT-delen van de server. 432 EVO heeft ook een compleet nieuwe lineaire voedingsmodule voor de SSD geïntegreerd, die zijn introductie op het Dutch Audio Event beleeft.

B.Audio

Het Franse B.Audio houdt het op DAE eenvoudig. Ze demonstreren hun nieuwe Alpha One, een alles-in-een-versterker met een knap design. Net zoals vorig jaar spelen de Fransen met speakers van Intrada Audio.

De Alpha One heeft wel wat ongewone eigenschappen, zoals een geïntegreerde DLNA-server en een netwerkgedeelte die geoptimaliseerd werd om interferentie en jitter te bestrijden.

Daluso 

Ed Doggen heeft het weer mooi voor elkaar in ruimte 119. Hoeveel er ook van Harmonix, Hijiri, Isol-8, Jern en Vortex te vinden is hier, de set van dienst is er eentje van nog geen 750 euro, de laptop niet meegerekend. Met Vortex HiFi laat Daluso namelijk in een luchtige opstelling horen en zien wat je met letterlijk het allerkleinste setje op het DAE al vergaand kunt bereiken.

Ontwikkelaar en Chef de Equipe van Vortex HiFi Norbert Maurer begeleidt de workshops afwisselend in het Duits en Engels. De producten van Vortex moeten, onder aanvoering van de nieuwste Ground Optimizers, elke set in alle muzikale aspecten laten schitteren, zo luidt de boodschap.

"Samen met de andere Vortex HiFi Optimizers is het een kwestie van ontstoren van de vele geluidsvervuilende stralingsbronnen, het ontstressen van de menselijke body en het stimuleren van de zintuigen (vooral de focus op het horen), opdat de muziekbeleving met nog ongekende klankimpressies maximaal kan plaatsvinden."

Audio Analogue



Rike Audio

Kamer 11 hoorde je al twee gangpadden verder! Georg van RIKE Audio draaide heerlijk TOOL en liet horen wat je op de show kan vinden als je weet wat je zoekt. De man die volgens Avantgarde Acoustics de beste condensatoren en sowieso fantastische geïntegreerde buizenversterkers bouwt, kwam op ens met een nieuwe draaitafel en indrukwekkende speakers naar Nederland.



Stefan van Headphone Auditions was zó weg van de LS1, dat hij ze gewoon heeft ingepakt, ze staan nu in zijn kamertje in Amsterdam. Daar heeft hij al een tijdje de versterkers van RIKE staan. Ze komen daar in fijn gezelschap naast zijn Avantgarde Duo’s, Fleetwood DeVilles and Audionote AN-Js… zeker een bezoekje waard. Musicom is/was ook dusdanig onder de indruk dat er een set luidsprekers mee naar huis is genomen en meteen maar dealer geworden.

Driade Systems



Leica

Nóg een beeldpartij op DAE, dat het stukje V in AV bepaald niet overslaat in 2023. Bij Leica vinden we de Cine 1, de eerste Cinema TV van het merk, dat Leica beeldkwaliteit in 4K op 80, 100 of 120 inch projectieformaat op je muur werpt, afhankelijk van het model. In combinatie met het uitstekende Dolby Atmos surround systeem creëert het een unieke cinematische sfeer. Maximale connectiviteit, slimme productfuncties en intuïtieve werking zorgen voor een eenvoudige bediening, waarbij de Leica Cine 1 zich tevens onderscheidt door een modern design.

Dankzij de ultra-short-throw lens kan de Cine 1 dicht tegen de muur worden geplaatst, terwijl de bezoeker vervolgens getrakteerd wordt – niet voor het eerst, vast ook niet voor het laatst – met Top Gun: Maverick-scènes.

Innuos

Bij Innuos ging onze aandacht, netjes volgens ons programmaboekje, naar de Pulsar netwerkstreamer, het stralende nieuwe middelpunt van de Pulse-serie, een trickle-down-versie met Statement-componenten gehuld in een elegant aluminium chassis. In werkelijkheid werden we getrakteerd op een demo met diezelfde Statement zelf.

Enfin, dié is niet nieuw, dus we gaan voor de verdere duiding terug naar de Pulsar. Die herbergt een op maat gemaakte ARC6 module met actieve gelijkrichting, een krachtige Mundorf-condensator met een capaciteit van meer dan 130000µF, en een Single-Level Cell (SLC) SSD voor het besturingssysteem. In plaats van traditionele SPDIF- en AES/EBU-uitgangen biedt de Pulsar een geoptimaliseerde USB-uitgang die de geluidskwaliteit naar nieuwe hoogten moet tillen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de PhoenixUSB Lite Reclocker, gevoed door een op maat gemaakte DC4 CX Regulator Module met Audionote KAISEI-condensatoren, voor detaillering in het geluid. 

Vogel's Consumer Benelux

Vogel's viert de vijftigste verjaardag, en dat doet onder meer door twee welbekende Japanse audiomerken te herintroduceren: Onkyo – dat is opgericht in 1946 – en Pioneer, dat zelfs uit 1938 stamt.

Echte klassiekers, terug van weggeweest en het hele weekend volop in actie in ruimte 32 van Dutch Audio Event. Een waardige afsluiter! En dat is dan nog los van het vele moois van Klipsch en Sonoro.







Best Sound of the Show, tot slot? Technisch gezien is die award er niet op DAE, dat doen we volgende maand weer op de Audio Show iEar', maar als het aan onze eigen Rene van Es ligt, was dat Riviera dit weekend. "Als je hifi uit je hoofd haalt en je concentreert op de muziek: Riviera Audio met Oswald Mills Audio Fleetwood luidsprekers." Rene Smit en Jan de Jeu waren het ermee eens, dus het komt bepaald niet uit de lucht vallen. 

Sowieso mogen we weer spreken van een zeer geslaagde show met hele fraaie presentaties van alle betrokkenen, eigenlijk zoals we gewend zijn geraakt van Dutch Audio Event. Terugblikkend gingen er bij onze redactieleden ook veel stemmen op voor de Crystal Cable Minissimo's (op Siltech SAGA) bij D&D Audio, werd er -opnieuw- gesproken over de absolute muzikaliteit van de set bij Music2 en de heerlijke high-end hifi bij bijvoorbeeld Very Fine Solutions (de Magico's) en Reference Sounds (de Wilson Audio's), en laten we ook Kii Audio niet vergeten. Het debuut van de Kii Seven op het Europese vasteland (ze stonden een week eerder al op de UK Hi-Fi Show Live in Ascot) klinkt nog na. Logisch, het gaat hier om het eerste nieuwe Kii Audio-product in vele jaren, en dan ook nog kleiner en toegankelijker. Daar gaan we nog veel van horen!