Jaaroverzicht: de 10 best gelezen artikelen van 2023


Redactie HiFi.nl | 31 december 2023

Zondag 31 december 2023, de allerlaatste dag van het jaar, en op de valreep tóch nog een mooi lijstje. Want het hifi-boek sluiten voordat we 2024 inknallen zónder zo'n overzicht is natuurlijk geen optie. Daarom zijn we in de statistieken gedoken om de tien best gelezen artikelen van 2023 op een rijtje te zetten. Bij dezen!

Wat waren de voorwaarden voor opname in dat lijstje? Simpel: lezersaantallen. We hebben niet gekeken naar merken, relaties in de branche, voorkeuren voor categorieën of wat voor variabele dan ook, maar gewoon de tien best bekeken artikelen van heel 2023 uit de database geplukt, en afgeteld van 10 (op onderstaande pagina) naar de absolute nummer 1, die dan weer op pagina 10 te vinden is. Het zal niemand verbazen dat er maar liefst 8 reviews bij zaten, want we hebben dan wellicht zelf geen voorkeur voor een artikelcategorie, onze lezers hebben dat duidelijk wel. Eén van de twee 'afwijkende' artikelen is meteen onderstaande, namelijk een nieuwsberichtje van afgelopen voorjaar (een live-item vanuit München). De andere is...een verrassing. Dat is namelijk de nummer 1 in deze lijst! Wil je weten welke pagina's van HIFI.NL & HIFI.BE de meeste kijkers trokken? Lees dan even verder.

Nummer 10: introductie Naim Audio 300 Serie

Je las het hierboven al: nummertje 10 in de lijst is een nieuwsbericht. We vieren in 2024 het 25-jarig bestaan van ons platform, dus je kunt je voorstellen dat we met een kwart eeuw aan artikelen een aardige score in Google hebben opgebouwd. Dat betekent dat een groot deel van de geïnteresseerde googelaars die (s)in(ds) mei gezocht heeft op 'Naim 300' bij ons uitkwam, en wel bij dit nieuwsbericht vanuit High End München.

9. review AVM Ovation CS 8.3

Het is makkelijk om te blijven doordraven over de afwerking en bouwkwaliteit van dit AVM-vlaggenschip. Maar als je de Ovation CS 8.3 Black Edition in het echt ontmoet, zal je dat wel zelf merken. Het is echter de enorme functionaliteit in combinatie met een uitstekende geluidskwaliteit waar we over te spreken zijn.

Zou iemand hierna nog verlangen naar losse componenten en veel kabels?

Lees de hele review hier

8. review Hegel H600

Na de lancering van een nieuwe voor- en eindtrap vond Hegel het tijd om ook hun topmodel van de geïntegreerde lijn onder handen te nemen. De Noren besloten voor een evolutionaire aanpak te gaan.

De H600 lijkt daardoor sterk op de bejubelde H590, maar komt wel met een aantal belangrijke verbeteringen. Hegel kiest voor een evolutionaire aanpak, waardoor het nieuwe geïntegreerde topmodel van de Noren geen sterktes verliest en wel wint op vlak van DA-conversie.

Lees de hele review hier

7. review Yamaha YH-5000SE

Eerlijkheid en authenticiteit, een juist detailniveau en een omhullende luisterervaring zoals je niet verwacht van iets dat op je hoofd geparkeerd staat. Zorg voor een stille omgeving en een goede DAC, en deze Yamaha zal je wegvoeren naar de concertzaal. Wat ook je profiel als muziekliefhebber moge zijn, als je zoekt naar een vlaggenschip moet je deze zeker een kans geven.

Lees de hele review hier

6. review NAD C 3050 LE

De NAD C 3050 LE kopen? Als je hem nog niet besteld hebt, is de kans klein dat het je nog lukt. Deze speciale editie ter ere van NAD’s vijftigste jubileum is namelijk al zo goed als uitverkocht. Waarom dan deze knapperd met verlichte VU-meters alsnog reviewen? Omdat het wél een zeer geslaagde nostalgieoefening is. En omdat er een gewone C 3050 aankomt die iedereen kan bemachtigen.

In deze NAD special edition en de gewone C 3050 die er nog aan zit te komen vind je een veelzijdige alleskunner die geslaagd een vintage-uitstraling huwt met de nieuwste functionaliteit.

Lees de hele review hier

5. review Onkyo TX-RZ50

De kwaliteit die deze surround receiver bij stereoweergave levert is uitstekend, de filmbeleving hoog. Hiermee is deze zeer betaalbare AV-receiver niet enkel interessant voor Netflix bingers of filmliefhebbers met een Dolby Atmos of DTS:X configuratie, ook voor muziekliefhebbers biedt deze TX-RZ50 een aantrekkelijke propositie.

Lees de hele review hier

4. review KEF LSX II

In een kleinere woonkamer of flat toont de LSX II zich een veelzijdig muzieksysteem dat verfijnd klinkt en kritisch luisteren toelaat. En ze zien er ook nog eens elegant uit, ongeacht welke kleurversie je kiest. De vele streamingopties die nu via een verbeterde app worden gepresenteerd en de HDMI-ARC-aansluiting maken de II-generatie van KEFs kleinste actieve speakers nog geslaagder.

Lees de hele review hier

3. review Hisense 65U79KQ

Wie denkt dat tvs die geen topmodellen zijn kneusjes zijn, heeft het bij het verkeerde eind. Deze Hisense 65U79KQ is een rijk uitgeruste tv die prima beeldkwaliteit, ruime gamingfeatures, degelijke audio en een vlot werkend VIDAA smart tv-systeem biedt. Ja, er kan nog verbeterd worden, bijvoorbeeld aan de lokale dimming of tonemapping, en voor Belgie blijft het wachten op lokale apps. Maar met zijn goede helderheid, prima contrast, rijke kleuren en ruime HDR-ondersteuning haal je mooie beelden in huis. Film, sport, games, in een typische huiskamer bekijken we dat allemaal, en daarmee levert deze tv mooie resultaten. Hij is misschien een ietsje te duur, maar je kan ongetwijfeld een scherpere prijs vinden, en dan is dit een prima koop.

Lees de hele review hier

2. review Bowers & Wilkins Px8

Bowers & Wilkins levert met de Px8 niet een koptelefoon, maar een draadloze hifi-ervaring. Alles aan de Px8 is kwaliteit, van het leer aan de buitenkant tot de Carbon Cone vanbinnen. Geen simpele uitgave, maar een investering. Vanaf de eerste muzikale tonen hebben we genoten van de beleving.

Lees de hele review hier

1. verslag Dutch Audio Event

In de intro op de eerste artikelpagina kon je het al lezen: de nummer 1 in het lijstje van 2023 is een verrassing. Geen review, ook geen brekend nieuws, maar een verslag – en dan ook nog een verslag dat nog geen drie maanden online staat. Want Dutch Audio Event 2023 vond plaats op 7 & 8 oktober, en nóg is de uitgebreide terugblik (alle ruimtes, alle merken!) erin geslaagd om reviews die al het hele jaar op de website te vinden zijn voorbij te streven in lezersaantallen. En het mooiste? Het DAE-verslag is een HIFI-teamprestatie, want input voor de teksten kwam van alle in Veldhoven aanwezige redacteuren. Een prima afsluiter dus!

Je leest het hele verslag hier