Kenwood Netwerk HiFi


Patrick Hendriks | 02 december 2004 | Kenwood

Steeds vaker worden er nieuwe multimediaproducten gelanceerd, waarbij een ingebouwde harde schijf een belangrijke rol speelt voor de opslag van muziek, film en foto`s. Zo zijn er televisies en DVD-recorders met ingebouwde harde schijven, die de video recorder vervangen. Ook muziekservers met een harde schijf erin voor de opslag van CD`s of gekochte muziek via het internet zijn inmiddels verkrijgbaar. En dan zijn er natuurlijk nog de MP3-spelers met ingebouwde harde schijf (bijvoorbeeld de Apple iPod). Er zijn nu zelfs autoradio`s met CD-wisselaars, waarin je een harde schijf vol muziek kunt pluggen. Maar het meest gebruikte apparaat met een harde schijf heb ik nog niet genoemd: je eigen computer, waarop je je digitale foto`s archiveert en je gedownloade muziek en films bewaart.

Het materiaal op je PC wil je natuurlijk niet alleen op zolder in je werkkamer kunnen bekijken en beluisteren, ook in de woonkamer zou het beschikbaar moeten zijn op de aanwezige beeld- en geluidsapparatuur. Het probleem is dat je dat materiaal op je PC niet zomaar even via je televisie en muziekinstallatie kunt weergeven. Je kunt natuurlijk de bestanden op CD of DVD branden, maar dat is niet de meest elegante manier om het datatransportprobleem (want dat is het in feite) op te lossen. Diverse fabrikanten, die voornamelijk in de computerbranche actief zijn, hebben hier oplossingen voor bedacht. Ook Kenwood, als bedrijf dat voornamelijk actief is in de HiFi, heeft er oplossingen voor bedacht. De oplossingen vanuit de computerbranche zijn vooral gericht op vele de mogelijkheden die de apparatuur biedt. Kwaliteit van beeld en geluid zijn veelal ondergeschikt aan de opties en de mogelijkheden. Een ieder die wel eens testverslagen in computerbladen heeft gelezen van dit soort apparatuur, weet dat er weinig aandacht wordt besteedt aan bijvoorbeeld de klankkwaliteit van de geteste MP3 spelers. Daarnaast is de oplossing van Kenwood gericht op het gebruiken van een reeds aanwezige PC, en hoef je niet, zoals bij bijvoorbeeld het Microsoft Media Center, een nieuwe PC aan te schaffen die je in je woonkamer neerzet.

Kenwood heeft nu een DVD-speler model DVF-N7080 en een surround receiver model VRS-N8100 in het programma, die aan de achterkant zijn voorzien van een netwerkaansluiting. Middels deze aansluiting kun je het apparaat verbinden met een (Windows) PC of huisnetwerk. De verbinding kan draadloos gemaakt worden door gebruik te maken van in de handel verkrijgbare netwerkapparatuur. Opeens is nu al het materiaal op je PC beschikbaar om in je woonkamer af te spelen! Je gehele muziekverzameling, alle foto`s en alle films op je harde schijf kun je nu eenvoudig vanaf de luie bank in de woonkamer bekijken en beluisteren. En Kenwood zegt bijzondere aandacht te hebben besteedt aan de beeld- en geluidskwaliteit...

Nou zal de hifipurist zeggen dat gecomprimeerde muziek als MP3 niet goed genoeg klinkt op zijn high-end set. Ook ik heb in het verleden MP3 vergeleken met CD en dan was praktisch altijd het MP3 bestand veel minder fraai van klank. Het was harder, platter en minder gedetailleerd. Maar er is MP3 en MP3. De kwaliteit van een MP3 bestand hangt praktisch volledig af van hoe sterk het is gecomprimeerd. Veel MP3-bestanden worden heel sterk gecomprimeerd omdat ze op MP3-spelers moeten passen die een beperkte hoeveelheid flashgeheugen hebben. Maar als je je eigen CD-collectie naar MP3 omzet op de harde schijf van je PC, dan kies je gewoon voor compressie met behoud van zoveel mogelijk kwaliteit. Een complete CD neemt dan ca. 80 Mbyte in beslag. Op een harde schijf van 40 Gbyte kun je dan zo`n 450 CD`s kwijt. En je koopt nu al een harde schijf van 250 Gbyte voor zo`n 170 euro. Daar kun je meer dan 2700 CD`s op kwijt! Door je hele CD verzameling in goede kwaliteit op je harde schijf onder te brengen verandert de Kenwood DVD-speler of de Kenwood surround receiver in een jukebox met jouw eigen muziekcollectie.

Maar er zijn meer redenen waarom het handig is om je muziekverzameling op de harde schijf van je PC te zetten. Ga je op vakantie en wil je muziek meenemen, dan kopieer je eenvoudig de gecomprimeerde muziek van de computer naar de harde schijf van je MP3-speler. Je hele muziekcollectie mee op vakantie in een klein doosje van nog geen 200 gram! Nooit meer zeulen met CD`s in je handbagage. Maar ook voor in de auto zijn er oplossingen waarbij het handig is dat je je muziekverzameling op je harde schijf van je PC hebt staan. Kenwood heeft inmiddels de Music Keg, een mobiele harde schijf, in het programma (10 Gbyte), die je aansluit op je PC en die je kunt volladen met muziek. De Music Keg vervangt een normale CD-wisselaar. In de auto plug je die harde schijf in de Music Keg, en je hebt vervolgens uren muziek tot je beschikking.

Maar het wordt in de nabije toekomst nog spectaculairder. Wat dacht je van een draadloze verbinding tussen de autoradio en je PC, waarmee automatisch de muziek van je PC naar (de harde schijf in) je autoradio kan worden gestuurd! De `s avonds gedownloade muziek is de volgende ochtend direct beschikbaar in je auto. Dat wordt fluiten in de file... Volgens mij dus redenen genoeg om je huidige muziekverzameling van CD over te hevelen naar de harde schijf van je computer. Daarnaast wordt er steeds meer muziek verkregen via Internet in de vorm van gecomprimeerde downloads, en die archiveer je ook op je PC. Via de Kenwood netwerk HiFi apparatuur speel je die bestanden vervolgens in de woonkamer af via de geluidsinstallatie.

De hifipuristen die nu enigszins enthousiast worden en die willen weten hoe ze zo goed mogelijk hun CD-collectie naar de harde schijf kunnen transporteren, raad ik het programma EAC aan in combinatie met de Lame MP3 compressor (beide programma`s zijn gratis verkrijgbaar). EAC staat voor Exact Audio Copy  en het programma kopieert de muziekbestanden zo goed mogelijk naar je harde schijf. Het haalt eveneens via Internet de gegevens van de betreffende CD op (artiest, albumtitel, tracktitels etc.) en bewaart dat in de zogenaamde ID3tags, zeg maar een label waarin alle relevante informatie over het nummer wordt opgeslagen. Vervolgens comprimeert Lame de bestanden tot MP3. Belangrijk is dat je in EAC instelt dat Lame in een variabele bitrate comprimeert, in maximale kwaliteit. Zie onderstaande figuur voor de instellingen.



Kenwood heeft zoals eerder gezegd zowel een DVD-speler als een surround receiver met netwerkaansluiting. De DVD-speler met netwerkaansluiting kun je natuurlijk ook opnemen in je bestaande installatie. Deze speler is verkrijgbaar in zilver en zwart. De surround receiver met netwerkaansluiting is echter (helaas) alleen verkrijgbaar in de kleur zilver. De surround receiver heeft een eigen display waarop de trackinformatie wordt weergegeven, voor de DVD-speler zul je de televisie moeten aanzetten om de bestanden op je netwerk te selecteren.

Voor deze recensie ben ik op bezoek geweest bij Kenwood Europe in Uithoorn. Bij Kenwood heb ik een demonstratie van het systeem gekregen en hebben we vooral gesproken over wat het systeem allemaal kan en (nog) niet kan. Om de apparatuur in de praktijk te testen heb ik de DVD-speler met netwerkaansluiting, de DVF-N7080, mee naar huis genomen. Ook een surround receiver belandde in mijn auto, zodat de DVD-speler alles kon laten zien en horen wat hij kon. De recensie betreft echter alleen de DVD-speler.

De DVD speler

De DVD-speler model DVF-N7080 is een brede platte DVD-speler. Bijzonderheid van deze speler is natuurlijk de netwerkaansluiting, maar ook het PCMCIA slot aan de voorzijde behoort daartoe. In dit slot, dat ook op laptopcomputers aanwezig is, kun je een adapter steken, waarin je dan weer je geheugenkaartje van je digitale fotocamera kunt stoppen. Middels deze voorziening kun je foto`s, die op de geheugenkaart van de fotocamera staan, direct op je televisie bekijken. Verder heeft deze speler een component uitgang, naast de gebruikelijke SCART en composiet en S-video uitgangen voor het beeld. Progressive scan heeft deze speler niet, maar het beeld was met de component uitgang in ieder geval beter dan de SCART aansluiting. Uiteraard moet je televisie wel zijn uitgerust met een component ingang om hiervan te kunnen profiteren. Voor het geluid is de speler voorzien van analoge stereouitgangen en zowel een optische als een coaxiale digitale uitgang.

De DVD-speler speelt bijna alle glimmende schijfjes, behalve SACD en DVD-A. Naast materiaal op glimmende schijfjes kan er dus ook materiaal vanaf harde schijven in je PC mee worden afgespeeld. Foto`s, films en muziek in allerlei bestandsformaten kun je via de set in de woonkamer bekijken en beluisteren. Bij de DVD-speler wordt een CD-rom met software geleverd die je op een Windows 2000 of Windows XP computer kunt installeren. Met deze software beheer je je eigen jukebox, je bepaalt ermee wat je via de DVD-speler bekijkt en beluistert.

In het kort komt het er op neer dat je, met de Kenwood software, voor de drie categorieën foto, film en muziek mappen aanmaakt. Die mappen maak je om je verzameling aan beeld en geluid onder te verdelen. Zo kun je bij muziek bijvoorbeeld de mappen Pop, Rock en Klassiek aanmaken. Vervolgens geef je aan welke muziekbestanden op je PC aan die mappen gekoppeld moeten worden. Op je televisie worden die aangemaakte mappen ook getoond, zodat je snel naar je gewenste muziekstuk kunt bladeren. Hetzelfde geldt voor films. Bij foto`s gebeurt er echter iets afwijkends. Bij het toewijzen van foto`s aan een bepaalde map wordt niet een verwijzing naar het bestand op je harde schijf aangemaakt, zoals bij muziek en film, maar de betreffende foto wordt gekopieerd en omgezet naar een plaatje met een resolutie van 640x480 beeldpunten. Dit plaatje wordt vervolgens getoond op je televisie. Het indelen van je foto`s in categorieën is dan ook een klusje dat de nodige tijd in beslag neemt. Dit komt doordat al die foto`s moeten worden verkleind. Het verbaast mij een beetje dat de DVD-speler niet in staat is om de originele foto`s in te lezen vanaf de harde schijf en direct weer te geven, zoals dat gaat bij het bekijken van foto`s via een CD-rom of via het PCMCIA slot aan de voorzijde. Daarnaast wordt niet de maximale resolutie van het beeldscherm gebruikt (720x576 beeldpunten), waardoor de foto`s minder fraai ogen dan zou kunnen.


Aansluiten op het netwerk.


De DVD-speler met surround receiver is volgens de gebruiksaanwijzing opgesteld en aangesloten. Vervolgens heb ik een netwerkkabel aangebracht en aangesloten op zowel de DVD-speler als mijn netwerk switch. Via de setup van de DVD-speler heb ik de instellingen opgegeven zodat de speler in mijn netwerk zou moeten functioneren. Dat ging allemaal soepel en eenvoudig. Vervolgens heb ik de bijgeleverde software op mijn PC geïnstalleerd en heb ik in de software allerlei muziekmappen toegewezen. Vervolgens is de DVD-speler gestart en is de netwerkfunctie geactiveerd. In eerste instantie kon de DVD-speler geen server (mijn PC met muziek, film en foto`s) vinden, maar dat lag niet aan de DVD-speler. De firewall in mijn PC zag de DVD-speler als een vreemdeling en gaf geen toegang tot de PC. Overigens kun je met een uitgebreid huisnetwerk meerdere muziekservers inrichten en meerdere clients (de Kenwood netwerk apparaten) gelijktijdig gebruiken.

Na aanpassing van de firewall herkende de DVD-speler mijn computer als server en konden de bestanden worden benaderd. In het hoofdmenu van de DVD-speler koos ik de optie "Music" en inderdaad, al de categoriemappen die ik op de PC had aangemaakt waren zichtbaar op de televisie. Na selectie van een categorie werden alle muziekalbums getoond die aanwezig waren. Ik zag echter niet de artiestnamen staan, maar alleen de namen van de albumtitels, op alfabetische volgorde. Dat was niet zo prettig, want dat zoekt niet eenvoudig. Op mijn PC had ik voor iedere artiest een map gemaakt met als naam de artiestnaam. In die map was dan weer een map aangemaakt met de titel van het album. In de titelmap waren dan de MP3 bestanden ondergebracht van het betreffende album. Als ik de artiestennaam ook wilde zien in het menu van de DVD-speler, dan zat er niets anders op dan de titelmappen te hernoemen tot "artiest – albumtitel". Achteraf gezien is deze methode wel een voordeel, want je bent sneller bij het gewenste nummer en je hoeft dus minder diep in de mappenstructuur te zoeken.

Muziek via het netwerk

Na het aanpassen van alle mappen (ik had inmiddels 170 CD`s naar de harde schijf gekopieerd), was het zoeken naar een album via de DVD-speler een stuk prettiger. Het eerste muziekbestand kon beluisterd worden. Ik bladerde naar een album, selecteerde het album en zag alle nummers staan. Ik selecteerde een nummer en drukte op "play". En ja hoor, het MP3 bestand werd zonder horten of stoten probleemloos afgespeeld. Met een druk op de knop kon ik vervolgens alle muziekstukken in de betreffende map laten afspelen. Het functioneerde prima en de duidelijke schermindeling laat je gemakkelijk naar de muziekstukken bladeren. Natuurlijk was ik benieuwd of er een optie was om nummers in willekeurige volgorde af te spelen. Die optie is helaas nog niet aanwezig, maar Kenwood kon mij vertellen dat eraan gewerkt wordt om dit, middels een update van de software van de DVD-speler, wel mogelijk te maken. Ik hoop dan dat ze het zo maken dat je willekeurig kan afspelen binnen een categorie die je zelf hebt aangemaakt. Dan kun je de hele avond pop, klassiek of new-age horen, afhankelijk van de stemming waarin je verkeert. Ook wordt de informatie die in de ID3tags is opgeslagen, (nog) niet weergegeven. Je kunt dus alleen aan de bestandsnaam zien welke nummer je afspeelt. En dat terwijl op de televisie wel de labels van de ID3tags worden weergegeven, alleen worden ze niet aangevuld door de speler. Ook iets voor de volgende update van de software!

De klankkwaliteit van de MP3`s was relatief gezien zeer goed, vergeleken met originele nummers die via de CD op de speler werden afgespeeld. Natuurlijk kwam dat ook doordat ik de MP3`s in zeer hoge kwaliteit had aangemaakt. De geluidskwaliteit is ook vergeleken met mijn eigen installatie en ja, dan hoorde ik natuurlijk wel verschillen en dat was ook conform mijn verwachtingen en het prijsverschil. Maar het verschil werd niet groter wanneer de DVD-speler MP3`s afspeelde en dat is wel een goed teken. Je kunt de geluidskwaliteit waarschijnlijk nog wel verbeteren door een externe DAC te gebruiken, zodat de DVD-speler alleen wordt ingezet voor het omzetten van het MP3 signaal in een "normaal" digitaal signaal dat door de DAC wordt omgezet in een analoog signaal. Ook heb ik MP3 bestanden in een lagere bitrate gemaakt en beluisterd. Ik moet zeggen dat de kwaliteit heel behoorlijk was en zeer genietbaar. Voor muziek worden de volgende formaten ondersteund: MP3, WMA, WAV en OGG Vorbis. Filmbestanden kunnen zowel DivX als XviD bestanden zijn. Al deze bestandstypen worden rechtstreeks vanaf de harde schijf afgespeeld.

Kenwood heeft een techniek ontwikkeld waarmee de geluidskwaliteit van gecomprimeerde bestanden zou moeten worden verbeterd. Het gaat dan om muziekbestanden die een maximale frequentie van 16 kHz bezitten (zoals MP3`s die in 128 kbit/s zijn gecomprimeerd). De techniek heet Supreme en wat er gebeurt, is dat uit het geluidssignaal tussen 20 Hz en 16 kHz wordt afgeleid wat er zich boven de 16 kHz zou moeten bevinden. Deze extrapolatie verhoogt het frequentiebereik en zou de geluidskwaliteit moeten verbeteren. De techniek is echter alleen toegepast in de surround receiver model VRS-N8100, niet in de DVD-speler model DVF-N7080, die ik voor de recensie heb gebruikt. Ik kon de techniek dus niet in de praktijk beoordelen. De techniek van Kenwood doet mij denken aan de supertweeters en het SACD verhaal, waarbij het mogelijk wordt om tot 50 kHz of hoger weer te geven (waarbij je je ook nog eens kunt afvragen of de microfoons wel tot die frequenties kunnen registreren). Ik ben een beetje sceptisch ten aanzien van de werkelijke toegevoegde waarde hiervan, maar misschien dat ik er anders over denk als ik het in de praktijk hoor.


Foto`s bekijken.


Afgezien van het feit dat de foto`s eerst op je PC worden verkleind tot 640x480 beeldpunten werkt deze functie op zich goed, al zijn de mogelijkheden niet echt uitgebreid. Je kunt een foto tonen of een diashow laten afspelen van de foto`s in een bepaalde map. De wijze van overgang van de ene naar de andere foto kan niet worden gewijzigd. Wel kun je een MP3 bestand laten afspelen op de achtergrond, maar dat moet je van te voren instellen op de PC. Wanneer je via een CD-rom foto`s wilt bekijken is het aantal mogelijkheden nog beperkter. Je kunt geen diashow laten afspelen en geen achtergrondmuziekje erbij laten horen. Na ieder foto moet je opnieuw een foto kiezen die je wilt zien. Hier mag Kenwood nog wel wat aan verbeteren, want zo is foto`s bekijken via een CD-rom niet echt plezierig. Ik heb het bekijken van foto`s via het PCMCIA slot niet kunnen beoordelen, omdat ik niet zo`n adapter heb. In de handleiding stonden echter geen extra functies beschreven ten opzichte van het bekijken van foto`s vanaf een CD-rom. Ik heb het gebruik ervan in de praktijk ook niet echt gemist. Ik archiveer mijn foto`s immers op mijn PC en dus kan ik de foto`s ook via de netwerkverbinding bekijken.


Gecomprimeerde Films bekijken.

DivX en XviD zijn bestandsformaten voor video waarbij de hoeveelheid data zoveel mogelijk wordt gecomprimeerd, met behoud van beeldkwaliteit. Wat MP3 voor muziek is, is DivX en XviD voor beeld. Deze bestandsformaten worden vooral gebruikt voor het downloaden van films via het Internet. Wat veel gebeurt bij deze bestandsformaten, is dat de ondertiteling in een apart bestand wordt opgeslagen. Dit bestand moet dan in dezelfde map staan als de film en bij het afspelen worden die twee bestanden gemixt, zodat je de film met de ondertiteling kunt bekijken. De Kenwood DVD-speler ondersteunt deze functie niet en negeert gewoon het ondertitelingsbestand. Erg goed voor je talenkennis, maar natuurlijk wel een tekortkoming van de DVD-speler. Hopelijk wordt deze functie ook nog toegevoegd aan de software van de speler. Een lastig punt bij DivX en XviD is vooruitspoelen. Deze bestandsformaten kennen geen indexen, dus skippen naar de volgende scène zit er niet in. Alleen vooruitspoelen kun je gebruiken en dat gaat vaak niet lekker. Soms loopt na het spoelen het beeld niet meer synchroon met het geluid en het duurt erg lang voordat, na het spoelen, de film weer begint. Je zou ook in meerdere snelheden moeten kunnen spoelen, iets dat bij DVD`s in deze speler perfect werkt. Ook hier liggen dus nog wat verbeterpunten. Als de film eenmaal speelt is de beeldkwaliteit prima en is het afspelen van gecomprimeerde films goed bruikbaar. Het zijn meer wat praktische zaken die nog moeten worden verbeterd. Het zijn de puntjes op de i die hier en daar vergeten zijn.


DVD en CD`s afspelen.

Je zou het bijna vergeten, maar deze DVD-speler speelt natuurlijk ook al je DVD`s en CD`s af.
Als normale DVD-speler is de Kenwood een prima en fijn te gebruiken apparaat. De beeldkwaliteit is zonder meer goed te noemen en het gebruik van de component uitgangen voor het beeld maakt de beeldkwaliteit nog beter. Ik heb de speler een aantal weken in de huiskamer gebruikt, en dat is prima bevallen. Ook als CD-speler functioneert het apparaat prima. Er is geen sprake van high-end, maar gelukkig ook niet van een high-end aanschafprijs.


Conclusie.


Kenwood heeft met de DVF-N7080 DVD-speler een apparaat op de markt gebracht waarmee je eenvoudig je muziek, foto`s en films, die op je PC staan, kunt weergeven via een netwerkverbinding. Een groot voordeel van deze benaderingswijze is dat je niet in extra apparatuur hoeft te investeren, tenzij je natuurlijk nog geen Windows PC hebt. Je PC met al die vrije ruimte op die gigantische grote harde schijf kan nu eindelijk eens gebruikt gaan worden voor het opslaan van je CD collectie, waarmee je een digitale persoonlijke jukebox in je woonkamer haalt. Als je een fanatieke filmdownloader bent, dan zal deze speler je ook erg plezieren wanneer je die gedownloade films op je televisie kunt bekijken. En ook je digitale foto`s bekijken, met je familie op zondagmiddag, wordt ineens relatief comfortabel. Al met al een apparaat waar je veel kijk- en luistergenot mee zult hebben, al zijn er nog wel wat verbeterpunten die nog gerealiseerd moeten worden.

Gelukkig kan dat met deze apparatuur eenvoudig middels een zogenaamde firmware-update. Wanneer Kenwood de door mij aangegeven verbeteringen op korte termijn verzorgt, dan is deze DVD-speler een zeer welkome aanvulling op het verkrijgbare assortiment DVD-spelers. Ook zonder die aanvullingen is het een prima apparaat, maar mist het net die opties die het apparaat een echte topper maken. Maar met de netwerkaansluiting onderscheidt hij zich sowieso al in positieve zin van de vele andere DVD-spelers, die op dit moment verkrijgbaar zijn.


Apparatuur en prijzen:

Netwerk surround receiver VRS-N8100:  899 euro. 
Netwerk DVD-speler DVF-N7080:  449 euro.

Fabrikant:
Kenwood Electronics Europe B.V.
Postbus 165
1420 AD UITHOORN
Tel: 0297-519900
Fax: 0297-519990
Web: www.kenwood.nl