Thomson Lyra PDP2845


Marc Brekelmans | 20 januari 2005 | B&W

Het afgelopen jaar kon je er niet omheen; de iPod bleek onontbeerlijk voor iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber. Je kon geen tijdschrift openslaan of het kleine wonderkastje vulde de kolommen.

Natuurlijk waren (en zijn) er alternatieven, maar om één of andere reden viel je daarmee toch buiten de boot. Deze recensie gaat niet over de iPod, sterker nog, ik heb zelfs nog nooit een iPod vastgehouden. Het onderwerp van dit artikel is een andere MP3 speler (hoewel de iPod weer geen MP3 speler is, snapt u het nog?), de Thomson Lyra PDP2845. Een echte MP3 speler met een harde schijf van maar liefst 40Gb.


Lyra

De Lyra is mooi om te zien. Mijn exemplaar is geleverd in een chique hoogglans zwart met aluminium en chroomaccenten en bij het aanzetten licht de display mooi helderblauw op. De kast maakt een erg degelijke indruk en lijkt grotendeels van metaal gemaakt te zijn. Ook de verpakking mag erg fraai genoemd worden. Ook die is van glanzend zwart materiaal en heeft een uitsparing waardoor de Lyra te zien is. Bij het uitpakken valt meteen het aantal accessoires op; een beschermhoesje van zeer degelijk kunstleer met verstevigde hoeken, een hoofdtelefoon, een car adapter kit, USB kabel, lijn-out kabel, adapter en software. De car adapter kit verbaast me een beetje, wie koopt er nu een draagbare MP3 speler maar heeft nog cassettebandjes in de auto? Hij is daarom nooit uit de doos gekomen. Om maar meteen met een tip te komen; laat de meegeleverde hoofdtelefoon ook in de doos zitten. Het is niet alleen een model waarmee je, als je boven de 20 bent, nog niet dood gevonden wil worden, hij klinkt ook nog eens beroerd.

Ik zie mezelf als iemand met gemiddelde computerkennis. Zelfs met die kennis was het overzetten van MP3’s vanuit mijn computer naar de Lyra een fluitje van een cent. Bij het aansluiten van de USB kabel wordt de Lyra namelijk meteen als externe harde schijf gezien en kunnen de files d.m.v. “drag and drop” naar de Lyra overgezet worden. Het is daarna noodzakelijk om de Lyra de bestanden te laten indexeren met de “profile content” functie in het menu.  Pas na deze actie zijn de bestanden daadwerkelijk in de Lyra terug te vinden. Een andere manier om de bestanden over te zetten is via het meegeleverde “Musicmatch”. Het voordeel hiervan is dat u meteen geïndexeerde bestanden overzet. Met MusicMatch is het bovendien mogelijk om makkelijk afspeellijsten samen te stellen die door de Lyra herkend worden. Al voor de komst van de Lyra maakte ik gebruik van MusicMatch om mijn muziekcatalogus bij te houden. Ik zal niet te diep ingaan op de mogelijkheden en voordelen van MusicMatch, maar één ervan is de optie om bestanden over te zetten naar het mp3PRO formaat. Hiermee kan op 96kHz - en dus zeer vriendelijk voor mijn kleine harde schijf - worden gecomprimeerd met de kwaliteit van een 128kHz bestand. De Lyra herkent deze bestanden probleemloos als zodanig.

De Lyra kan naast het mp3 en mp3PRO formaat overweg met WMA files. Aangezien de Lyra gebruik maakt van een normale harde schijf is die ook als zodanig te gebruiken. Dus uw Word documenten, afbeeldingen e.d. kunnen op de interne harde schijf gezet worden.

Geluidskwaliteit en bedieningsgemak

Als alle mp3 bestanden zijn overgezet kan de pret beginnen. In eerste instantie is het even zoeken naar de juiste bediening (waarom zou je ook eerst de uitgebreide handleiding lezen?) maar dan heb ik uiteindelijk muziek door de meegeleverde hoofdtelefoon. Dat is even schrikken. Het hoog is scherp en onaangenaam. Aangezien ik dat niet hoor als ik op mijn werkkamer de computer gebruik als bron op mijn NAD L40, verdenk ik al snel de hoofdtelefoon. Nu waren die, in mijn ogen, toch al veel te opvallend met hun chromen kappen. Het is het soort hoofdtelefoon dat op je oren rust, en hoewel ik geen grote of uitstaande oren heb, bekruipt me het gevoel dat ik er beter niet mee over straat kan gaan lopen. Gelukkig heb ik nog een set Sennheiser MX-5 in-ears in mijn bezit en daarmee waren beide problemen meteen uit de wereld. Het geluid is nu zeer acceptabel voor normaal gebruik. Let wel, bijna al mijn muziek is met mp3PRO (96kHz) gecomprimeerd. Op hogere bitrates is het geluid via de hoofdtelefoon zelfs goed te noemen.

Via het meegeleverde lijn-out kabeltje heb ik de Lyra aangesloten op de set in de huiskamer. In het kort…..daar ga je niet voor je plezier naar luisteren. Uit ervaring weet ik dat goed opgenomen mp3’s op hoge bitrates zeer goed kunnen klinken. Het gebrek aan dynamiek en openheid moet bij de Lyra gezocht worden. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat een draagbare mp3 speler natuurlijk nooit als HiFi bron is bedoeld. Voor het doel waarvoor hij wel gemaakt is, muziekweergave onderweg, is de klank uitstekend. Mijn eigen portable minidisc wint het weliswaar klankmatig op punten.


Bedieningsgemak

Ik heb het afgelopen jaar niet in een grot geleefd, dus heb ik wel eens het een en ander over de iPod opgevangen. Bedieningsgemak blijkt één van de troeven van de iPod te zijn. Een punt waarop de Lyra een paar steekjes laat vallen. Bediening is niet intuïtief en zeker in het donker (het is heerlijk om de hond ’s avonds uit te laten met je eigen muziek) zijn de bedieningsknoppen lastig te vinden. Aan de rechterzijkant zitten van boven naar onder drie knoppen. De bovenste voor het activeren van het menu en het vergrendelen van de bediening, de middelste voor het aanzetten van de Lyra en de afspeel- en pauze functie en de onderste knop zet de muziekweergave stop en schakelt het apparaat uit. Aan de voorzijde van het apparaat vind je een fraai vormgegeven knop waarmee je kunt spoelen of een volgend nummer kunt selecteren. Deze knop gebruik je ook om het volume te bedienen en voor de navigatie door het menu. De eerste keer zit je tevergeefs op de knop te drukken om het volume te wijzigen. Door de opstaande randen van de navigatieknop denk je op de randen te moeten duwen om het volume te veranderen. Later blijkt (ja, het staat in de handleiding!) dat de middelste balk naar boven of onder geduwd moet worden. Wat wel erg goed doordacht is, is de beschermhoes. Die is gemaakt van een zeer solide kunstleer en bestaat uit een voor en een achterzijde die met elkaar verbonden worden door middel van elastische banden. Daardoor blijven alle bedieningstoetsen bereikbaar. Zelfs de USB ingang wordt vrijgehouden door de beschermhoes.

De Lyra beschikt over een geïntegreerde tuner met opnamemogelijkheid. De weergavekwaliteit van de tuner heb ik niet getest. Vanaf de tuner kun je met één druk op de knop opnames maken.
Verder beschikt de Lyra over de gebruikelijke functies als herhalen, willekeurig afspelen, DSP instellingen voor het geluid en een mogelijkheid om het menu aan uw behoeften aan te passen.

 

Conclusie

Lyra DJ

Bijzonder is de Lyra DJ functie. Een door Thomson zelf ontwikkeld systeem om automatisch afspeellijsten samen te stellen. De Lyra DJ “leest” de muziek en bepaalt op basis van tempo en andere akoestische eigenschappen welke nummers bij elkaar horen. U geeft aan hoeveel aparte afspeellijsten u aan wil maken en de Lyra DJ stelt ze voor u samen. In de praktijk werkt het niet zo goed als dat het op papier lijkt. De muzieklijsten zijn te herkennen aan de naam van de eerste artiest in de lijst. In mijn geval (ik heb veel muziek van Prince) begonnen veel muzieklijsten met de artiest Prince. Een indicatie van de soort muziek was dus niet af te lezen aan de eerste artiest op het lijstje. Beter werken de zelf samen te stellen “playlists”.


Wat verder opviel

Ik heb de Lyra gedurende een lange periode kunnen gebruiken. Gedurende de periode is de speler een drietal keren vastgelopen. Net als bij een computer is met het uitschakelen en weer aanzetten van de Lyra het probleem opgelost. Wat de vastlopers veroorzaakt is me niet helemaal duidelijk geworden, soms liep hij vast met het achteruit “skippen”, soms liep hij na een paar seconden weergave gewoon vast. Zoals ik al opmerkte, het is maar een paar keer voorgekomen en was zo verholpen. Misschien dat er nog een software upgrade gaat komen om dit probleempje tot het verleden te laten behoren.


Conclusie

De Lyra is, in mijn ogen althans, een (zeer) mooi vormgegeven speler. Met zijn fraaie hoogglans zwarte afwerking en blauwe achtergrondverlichting heeft hij een zeer mannelijke uitstraling. Ook het gewicht en zijn afmetingen zijn goed. De speler is niet groter dan een pakje sigaretten en past met gemak in je broekzak. De hoofdtelefoon is onder de maat, maar voor een paar tientjes koop je een goed alternatief van een topmerk. Klankmatig is de Lyra goed te noemen. De speler wordt ook nog eens zeer compleet geleverd. Wat mij betreft een echte aanrader.

 

Prijs:
Thomson Lyra PDP2845

Specificaties:
Thomson PDP2845
Interne harde schijf: 40Gb
Rotatiesnelheid harde schijf: 4200 RPM
Gemiddelde toegangstijd: 12 MS
Data transport: USB 2.0 High Speed
Software: Musicmatch
Afmetingen: 23 x 70 x 85mm
Gewicht: 146 gram
Batterij: geïntegreerde oplaadbare Lithium Polymeer batterij
Speelduur: tot 12 uur afspelen zonder op te laden
Geïntegreerde tuner