B&W 705N


Rene Smit | 13 oktober 2005 | B&W Range

Vreemd genoeg heb ik eigenlijk nog nooit kritisch naar B&W speakers geluisterd terwijl Bowers & Wilkins wereldwijd toch één van de marktleiders op speaker gebied is. Gelukkig is daar verandering in gekomen omdat ik ter recensie een set B&W 705N speakers geleverd kreeg inclusief dedicated stands.

In de woonkamer staan twee behoorlijk forse dozen me aan te staren als ik aan het eind van de middag, na mijn dagelijkse werkzaamheden, huiswaarts keer. Ongeduldig nuttig ik de warme maaltijd om me vervolgens op de dozen te storten. Eerst worden de stands uitgepakt, "mmmmmmm" mompelt mijn vrouw, het uiterlijk van de stand blijkt in ieder geval in de smaak te vallen. Nu zijn de speakers aan de beurt, hierop is haar reactie wat minder enthousiast. Begrijpelijk wanneer je van een monitor speaker met de afmetingen van een gemiddelde schoenendoos naar de flink uit de kluiten gewassen 705N gaat. Eenzelfde gevoel zou je kunnen overkomen wanneer je garage normaal stalling biedt aan een city car en plotseling bevolkt wordt door een MPV. De vergelijking doortrekkend zou het in theorie ook zo moeten zijn dat de prestaties navenant beter zijn. Echter in de audio is dat vaak een afwijkend metier en groter is niet noodzakelijkerwijs ook beter. 



Ten opzichte van de voorganger CDM1 is de 705N aantrekkelijker om te zien. Was de vorige uitvoering hoekig van vorm, de 705N heeft prachtig afgeronde vormen. De speaker loopt vanaf de op de kast gemonteerde tweeter vloeiend schuin naar boven. Ook het kleine verschil in breedte tussen de frontbaffle en de achterzijde wordt afgerond overbrugd. Vorm volgt hier functie, op deze manier worden staande golven voor een groot gedeelte geelimineerd. Aan de voorzijde bevindt zich de basreflexpoort met de voor B&W typerende putjes, waardoor enige overeenkomsten met het uiterlijk van een golfbal gemaakt kunnen worden. Wanneer de speaker in een bepaalde opstelling te veel laag zou weergeven kan een bijgeleverde foam plug gebruikt worden om de poort dicht te maken. De unit die het midden en laag weergeeft heeft de bekende geelgekleurde Kevlar conus, met in dit geval een doorsnede van 165mm. Het hoog wordt weergegeven via een aluminium dome tweeter van 25mm. Om de tweeter een beter afstraalgedrag te geven is hij in een aparte behuizing bovenop de eigenlijke kast geplaatst. Dit geeft de 705N gelijk zijn zo kenmerkende uiterlijk. Zowel woofer als tweeter worden door B&W in eigen beheer gefabriceerd.

Zoals al aangegeven in de inleiding is de 705N een uit de kluiten gewassen monitor speaker, de exacte maten zijn 421x222x319mm. Het gewicht van één speaker is 9,5kg. De gevoeligheid van de speaker is niet heel hoog en ligt op 89dB. Een versterker met een klein beetje vermogen is dus wel lekker. Het opgegeven frequentiebereik loop van 46Hz tot 25 kHz waaruit blijkt dat B&W zich niet heeft laten verleiden tot een te diep doorlopend laag uit een "te" kleine kast. Er is een keuze uit vijf verschillende kleuren echt hout fineer. De afwerking van de kast is subliem en superstrak, nergens zijn naadjes of andersoortige zaken te vinden, ondanks de afgeronde vorm van de kast. Aan de achterzijde zitten de bi-wire aansluitingen voor luidsprekerkabels. Die aansluitingen hebben ook weer een doordachte feature. Ze bestaan in feite uit twee delen. Wanneer je de schroef los draait vind je een aansluiting voor blanke draad of smalle spades, echter op de "pen" bevindt zich ook nog een glijdende bus. Wanneer je de bus richting de moer schuift komt er nog een aansluiting vrij die bredere spades accepteert. Buitengewoon universeel en doordacht, een uitvoering die ik nog niet eerder tegengekomen ben. Bij de 705N speakers werd een set FS700 stands meegeleverd. Naast het feit dat deze stands visueel goed combineren met de speakers is het mogelijk de speakers en stands middels boutjes rotsvast aan elkaar te koppelen. De onderzijde van de speaker is hiervoor voorzien van speciale aansluitpunten. Reserveer gelijk voldoende budget, want de stands zijn een absolute must!


Aansluiten en opstellen


Inmiddels heb ik na aanschaf van een extra eindversterker weer de mogelijkheid tot bi-ampen, wat vaak leidt tot een betere en strakkere laagweergave. Aangezien de B&W 705N de mogelijkheid heeft om bi-wired/bi-amped aan te sluiten werd daar uiteraard gebruik van gemaakt. Voor de versterking van het hoog wordt een vM MA240 versterker ingezet. Voor de verbinding zorgt vM SC3R luidsprekerkabel. Voor het laag is een vM PA535 beschikbaar. Deze eindversterker beschikt over exact dezelfde versterkermodules als de geïntegreerde vM MA240 zodat de gebruiker van eenzelfde klanksignatuur verzekerd is. Bekabeld wordt met de Supra Ply3.4 luidsprekerkabel. De verbinding tussen voor- en eindversterker wordt gemaakt met een Siltech ST18G3 interlink. Als bronnen dient een Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element en vM PHM3 phonotrap. Digitale bronnen zijn een Philips vM DVD963Sa en een Cambridge Azur 540D, soms gecombineerd met een M-audio Superdac. Interlinks zijn van Siltech, om precies te zijn de SQ88 Classic G5 MKII.

De speakers met stands worden opgesteld op exact dezelfde plaats waar normaal mijn Target stands met Spendor S3 monitors staan. Ongeveer 40 centimeter van de achterwand en minimaal 80 centimeter van de zijwanden. Door de plaatsing van de poort aan de voorzijde zijn er weinig problemen te verwachten voor wat betreft de laagweergave, bij een plaatsing relatief dicht bij de achterwand. De meegeleverde schuimrubber doppen blijven voorlopig in de doos. Na alle aansluitingen nog een keer gecheckt te hebben wordt het tijd om de speakers eens te gaan beluisteren.

Luisteren

De eerste avond gebruik ik om aan hand van een aantal voor mij bekende CD’s te bepalen of er nog iets gewijzigd dient te worden aan de opstelling van de speakers. Ook om de juiste balans te vinden tussen spelen met en zonder fronten en covers op de tweeters. De uiteindelijke opstelling komt neer op 60 centimeter van de achterwand en 80 centimeter van de zijwanden. De speakers worden niet ingedraaid en de kapjes van de tweeter worden niet gebruikt. Wel blijven de fronten voor de mid/laagunit en de basreflexpoort. Op die manier ontstaat in mijn luisterruimte de mooiste balans tussen hoog en laag en ook is zo de breedte en dieptewerking optimaal. Consequentie van deze opstelling is wel dat de laagweergave voor sommige luisteraars misschien wat "dun" overkomt, met een goede subwoofer is dit "probleem" overigens prima op te lossen. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan met wat minder maar kwalitatief goed laag genoegen te nemen, dan een iets meer aangezette bijna boemende bas. Let wel, ook dichter bij de achterwand kent de B&W 705N geen boem probleem maar levert in aan stereobeeld. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. De schuimrubber doppen voor de basreflexpoorten blijven definitief in de doos. Wat tijdens het luisteren de eerste avond al direct opvalt, is de mooie vloeiende en relaxte manier waarop de speakers muziek laten horen. Ook na uren luisteren heb ik niet de neiging om te stoppen met luisteren, luistermoeheid bestaat niet met deze speakers.

Recent heb ik in het Luxor theater in Rotterdam een concert bijgewoond van Rob de Nijs, wanneer ik daarna thuis de CD beluister blijkt dat weergegeven via de B&W speakers de stem eenzelfde stemgeluid laat horen. De track "Gekke leven" is een nummer met een jazzy sfeer en een prima opnamekwaliteit. De plaatsing van de diverse instrumenten is uitstekend waarbinnen de trompet precies de juiste scherpte heeft. Grote plus van de speakers is de openheid van het midden en hoog. De speakers zijn in staat heel veel details te laten horen in de opname op een onopvallende manier, maar de muziek blijft een homogeen geheel. Details zijn als vanzelfsprekend en het wordt absoluut niet analytisch. Vervolgens pak ik een CD van Vaya Con Dios waarop het nummer "Neh Nah Neh Nah" te vinden is. In de razendsnelle gitaarsolo halverwege het nummer hoor ik de vingers over de snaren gaan als nooit te voren. Elke snaar is echt individueel te volgen. Slechts de vele malen duurdere Pen Audio Charisma, die ik ooit voor recensie in huis had, evenaarde de weergave van de B&W 705N op dit gebied.

Nieuwsgierig geworden naar nog meer gitaargeweld zoek ik de CD "Acoustic Live" van Nils Lofgren op in de kast. Regelmatig wordt op beurzen het nummer "Keith don’t go" gedraaid en dat is ook mijn keuze om de B&W’s aan de tand te voelen. Wanneer ik de ogen sluit wordt voor me een breed en diep virtueel podium gecreëerd waarbij de speakers niet meer aanwijsbaar zijn. Wanneer Nils zijn solo inzet hoor ik nog beter dan bij de vorige CD het verpakken van de hand en aanslag van de vingers op de snaren. Wel mis ik een beetje de extreme dynamiek en de bite die sommige andere speakers wel hebben. Om weer even tot rust te komen haal ik "Careless love" van Madeleine Peyroux. Zij zingt jazz nummers in de stijl van Billie Holiday, al haalt ze daarbij niet hetzelfde niveau. Een recent live optreden in Nederland was volgens de critici zelfs van een bedroevend laag peil. Gelukkig is hier op de CD niets van terug te vinden en klinkt het allemaal prima. "Dance me to the end of love" is een track die regelmatig op Radio2 te horen is en voor sommige lezers waarschijnlijk wel bekend. De speakers laten een ritmisch geheel horen met veel kleine details zoals het accordeon en de shaker.

Conclusie

Een avondje LP’s draaien levert nog meer mooie verrassingen op. De kwaliteit van de Clearaudio/Benz Micro/vM PHM3 combi overklast de door mij gebruikte digitale bronnen nog steeds. Ik begin de luistersessie met een oudje van Roxy Music te weten "Avalon". Het gelijknamige nummer wordt bijna holografisch weergegeven. Het beeld is breed, diep en volkomen los van de speakers. Op de achtergrond zijn subtiel maar onmiskenbaar sissende bekkens te horen. De achtergrond zangeressen die Bryan Ferry begeleiden lijken in de ruimte te zweven. In de opname zijn veel percussie instrumenten gebruikt die heel goed individueel te horen zijn zonder dat een bepaald instrument de overhand krijgt. Gerry Rafferty’s album "City to City" is een klassieker met onder andere "Baker Street" en uiteraard de gelijknamige titelsong.

Helaas is de opname kwaliteit niet van eenzelfde niveau en heb ik met een hoop speakers de neiging het volume naar beneden aan te passen. Of in het ergste geval de plaat zelfs niet te draaien. Zoniet met de 705’s, het geheel wordt swingend weergegeven en naast het feit dat ik het gehele album afluister in plaats van na 1 of 2 nummers te stoppen, hoor ik details die me nooit eerder opgevallen zijn. Van een heel andere orde is de LP "Between the lines" van zangeres Janis Ian. Haar breekbare stem komt volledig tot zijn recht met de speakers, heel fragiel staat ze volkomen los in de ruimte. HeHe volkomen los in de ruimte.ig tot zijn recht met de speakers, heel fragiel staatfluister tranentrekkende leed van tienermeisjes bezongen in het lied "At seventeen" is zo mogelijk nog emotioneler dan ik het al eerder hoorde. De blazers die op deze track te horen zijn kunnen wel eens verworden tot een brei, maar met de B&W speakers zijn ze uitstekend individueel te volgen.


Conclusie


Na een aantal weken luisteren naar de speakers is duidelijk dat de B&W 705N een aantal grote plussen kent en eigenlijk nauwelijks minnen. Het midden en hoog is delicaat, open en helder. Zonder dat er de aandacht op gevestigd wordt zijn details hoorbaar die op andere speakers achterwege blijven of zelfs gemaskeerd worden. Het.askeerd wordterwege blijven of enigzins er. Zonder dat er de aandacht op gevestigd wordt zijn er details hoorbaar die op ande mooie is dat de speakers dit doen zonder enig spoor van analytisch weergeven, waardoor het mogelijk is uren achter elkaar van muziek te genieten zonder vermoeid te raken. De laagweergave is enigszins terughoudend in hoeveelheid maar bijzonder droog en strak. Dit eventuele "gemis" kan altijd aangevuld worden met een kwalitatief hoogwaardige subwoofer, eventueel ook uit de B&W stal. Het uiterlijk van de speakers is uitgesproken maar dusdanig dat het toch een groot publiek zal aanspreken. Aan de uitvoering en afwerking is te zien dat B&W niet voor niets één van DE luidsprekerfabrikanten is waar andere zich aan moeten meten.

Het kiezen van speakers blijft te allen tijde een kwestie van persoonlijke voorkeur en het sluiten van compromissen. Voor mijzelf sprekend kan ik niet anders dan concluderen dat B&W met de 705N een product op de markt zet dat voor de gevraagde 1398, - euro voor een set exclusief stands bovengemiddeld presteert. Met lede ogen zag ik daarom de speakers na de recensie periode richting de importeur vertrekken. Mocht u in de markt zijn voor een monitor speaker in deze prijsklasse, doe uzelf dan niet te kort en zet ze op uw shortlist om te beluisteren voor u een definitieve beslissing neemt. Van harte aanbevolen.

 

Prijzen:
B&W705N 1398 euro per set
FS700 stands 298 euro per set

Importeur:
B&W Nederland
Brugwachter 9
3034 KD Rotterdam
Tel. 010-4134422
www.bwspeakers.com

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker voor bi-amp vM PHM3 phono versterker vM Philips DVD963Sa SA-CD/DVD/CD speler M-Audio Superdac 2496 d/a converter Clearaudio Champion draaitafel Benz Micro MC20e element Cambridge Azur 540D DVD speler Klipsch KSW10 subwoofer Kabels en accessoires: vM SC3R, Supra Ply3.4, Siltech SQ88Classic MKII, Sharkwire subwooferkabel, Alphason audiorack, Masterbase en Vibrapod dempers.