Audiovector Mi3 Signature


Rene Smit | 24 mei 2006 | Fotografie Rene Smit | Audiovector

Olé voor Ole Klifoth

Voor een recensent is het altijd leuk wanneer je door een nieuwe importeur benaderd wordt om producten te testen. Als deze importeur ook nog met een nieuw merk voor Nederland komt wordt het extra spannend.

Enige tijd geleden had ik weer eens geluk en werd benaderd door importeur Top Hifi om een set speakers van het uit Denemarken afkomstige merk Audiovector aan de tand te voelen. Het merk mag voor Nederland onbekend zijn, het bestaat al meer dan 20 jaar. In overleg werd gekozen voor de vloerstaande Mi3 Signature, het één na duurste model uit de Mi3 serie. Op de afgesproken dag staat de importeur met een steekwagen voor de deur. In no time zijn de speakers uitgepakt en de dozen in de bestelwagen van de importeur verdwenen. Prettig wanneer je beschikt over een eengezinswoning waarvan alle kamertjes bezet zijn. Gezamenlijk sluiten we de speakers aan en nemen wij plaats op mijn normale luisterplek. Het grote schuiven kan beginnen. Na een kwartiertje denkt onze importeur de min of meer ideale opstelling gevonden te hebben en leunt hij relaxt achterover om van de muziek te genieten. We praten nog een uurtje over de speakers, muziek en andere zaken en daarna laat hij me alleen met de Mi3’s.


Mi3 Signature

Audiovector is een luidsprekermerk met een andere filosofie dan de meeste fabrikanten. Waar je bij een ander merk nieuwe speakers moet kopen wanneer je wilt upgraden kun je bij Audiovector je bestaande speakers opwaarderen. Onderaan de ladder begin je met de Mi3 in standaard uitvoering, die kosten 1799 euro per paar, om in het uiterste geval door te groeien naar de Mi3 Avantgarde waar de dealer 4999 euro per paar voor vraagt. Een groot prijsverschil maar ook qua speaker een wereld van verschil. Goed beschouwd blijft alleen de kast gehandhaafd en worden gaandeweg het upgrade pad de drive units vervangen, het filter aangepast, er wordt een speciale dempende voet aangebracht en een extra baffle geplaatst. Eenmaal aangeland bij de Avantgarde versie is de koek nog steeds niet op en kan als laatste optie nog gekozen worden voor een actieve versie. Van de importeur heb ik de 3399 euro per paar kostende Signature versie ter beschikking gekregen. De geleverde set is uitgevoerd in Birdseye Maple waarvoor een meerprijs geldt. Standaard kan gekozen worden voor Black Stained Ash, African Rosewood, American Cherry en American Maple. De afwerking van de speakers is subliem en overal lijkt aan gedacht te zijn. De manier waarop de units in de kast aangebracht zijn laat al zien dat men bij Audiovector over de kleinste details nadenkt.

Er worden boutjes van verschillende lengtes gebruikt om de boel vast te zetten en ook nog eens met een verschillend draaimoment. Hierdoor zitten de units rotsvast in de baffle, met als bijkomend effect het feit dat het er visueel bijzonder strak uitziet. De beschermende fronten worden met magneetjes aan de baffle vastgezet. Op deze manier zijn ze eenvoudig te verwijderen wanneer er serieus geluisterd gaat worden. Met de fronten bevestigd heb ik ze ongeacht het volume niet op rammelen kunnen betrappen, maar zonder wordt net het laatste beetje resolutie aan de tweeters ontlokt.

Aan de onderzijde van de speaker bevindt zich bij de Signature en Avantgarde versie een speciale dempende voet. De voet is aan één kant voorzien van een metalen plaat waardoor de trillingen via de spikes gereguleerd afgevoerd worden. Alle gebruikte units worden in eigen huis ontwikkeld en gefabriceerd. De Signature versie beschikt over een Evotech LCC tweeter en twee P2004 midden/laag units. Alle Mi3-serie speakers werken als een 2,5 weg systeem met een basreflexpoort aan de achterzijde. Aan de achterzijde stuit ik op nog een speciale feature van Audiovector namelijk een poort voor de tweeter.

Audiovector noemt dit systeem SEC wat staat voor: “Soundstage Enhancement Concept”. Vrij vertaald komt het er op neer dat de zogenaamde hot spot waarbij een optimale soundstage te horen is minder kritisch is dan wanneer de tweeter niet naar achter toe zou kunnen ademen. Ook zorgt SEC er voor dat de membraam van de tweeter vrijer kan bewegen waardoor het systeem dynamischer zal spelen en meer natuurgetrouw klinkt. Grote beloftes die gezien de lofuitingen in de schrijvende pers over de diverse Audiovector speakers ook waargemaakt worden. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Aan de achterzijde bevinden zich ook de tri-wiring aansluitingen zodat iedere unit desnoods apart aangestuurd kan worden. Jammer is daarbij dat de verbindingsplaatjes tussen de aansluitingen uit één stuk bestaan. In de praktijk betekende dat voor mij dat ik om te kunnen bi-ampen zelf een draadbruggetje moest maken tussen de laag en middentoner aansluiting. Een vrij onbelangrijk kritiekpunt, maar des te opvallender gezien de meer dan uitstekende afwerking en doordachte details die in deze speakers verwerkt zijn.
De speakers vormen met het relatief hoge rendement van 91dB en een impedantie van 8 Ohm een makkelijke belasting voor een versterker. Volgens de importeur kunnen de speakers met elke willekeurige versterker uit de voeten maar laten ze wel feilloos het eventuele karakter van de aangesloten elektronica horen.


Aansluiten en opstellen

Ten tijde van de test had ik naast de eigen referentie set bestaande uit de bi-amp vM versterker set ook de beschikking over een complete Cyrus set. Bestaande uit een voor- eindversterker combinatie, CD-speler, externe voeding en Supra bekabeling. Beide sets werden afwisselend gebruikt maar begonnen werd met de eigen set om een goed ijkpunt te hebben. In eerste instantie met de geïntegreerde vM MA240 versterker die aan de speakers gekoppeld is met vM SC3R luidsprekerkabels. Als bron diende een Cambridge Azur 640C V2 Cd-speler en mijn aloude Clearaudio Champion draaitafel. Interlinks van Sharkwire en Siltech. De opstelling van de speakers in de ruimte wijkt behoorlijk af van wat ik normaal gewend ben. De afstand tot de achterwand was 1 meter en de afstand tot de zijwanden was ook minimaal 1 meter. Hierdoor was de afstand tussen beide speakers slechts een meter of twee maar dat had absoluut geen negatief effect op het stereobeeld. Verder werden de speakers nog flink ingedraaid. Aldus opgesteld verkreeg ik het beste resultaat. Voor serieus luisteren werden de frontdoeken verwijderd. In het luistergedeelte komen ook nog het bi-ampen met een tweede vM versterker en de resultaten met de Cyrus set aan bod.

Luisteren

Eindelijk kan het feest beginnen, en verdwijnt de eerste CD in de lade van de Cambridge CD-speler. Om gelijk de speakers te tarten kies ik voor een greatest hits CD van Frankie Goes to Hollywood. De track Welcome to the Pleasuredome bevat heel veel verschillende aspecten waarop een speaker beoordeeld kan worden, (micro)details, dynamiek en fors laag. In de intro van de track waan ik me echt in de jungle en hoor de peddels van de kano overduidelijk door het water gaan. Her en der in het geluidsbeeld hoor ik vogels en andere dieren. De broeierige jungle sfeer wordt moeiteloos overgebracht, ik sla nog net niet om me heen om de muggen van me af te houden. Wanneer de instrumenten inzetten valt me eigenlijk pas op hoe hard er al gespeeld wordt. De dynamiek sprong is niet groot maar heel groot! Toch is er geen noodzaak om het volume te temperen, het geluidsbeeld loopt niet vol en details blijven probleemloos te volgen. Opvallend is ook het gemak en de losheid waarmee de (grote) speakers spelen, en dat met een 2x60watt geïntegreerde versterker. De tweeter vertoont geen spoortje scherpte en de SEC technologie lijkt zijn vruchten af te werpen. Nieuwsgierig geworden door de fraaie plaatsing en detaillering komt er nog een “afgezaagde” CD uit de kast. Dead Can Dance staat bekend om goede opnames te maken en deze vol te stoppen met allerlei percussie instrumenten en andersoortige kleine details. De track Yulonga laat Tom Tom’s horen die het juiste gewicht hebben. Je voelt de vellen trillen en heel lang uitklinken na de aanslag. Wanneer het grote slagwerk zoveel gewicht in de strijd gooit is het vaak moeilijk voor een speaker om de kleinere details niet onder te laten sneeuwen. Met de M3i Signature is dit geen enkel probleem, sterker nog het klinkt geweldig. De shakers links en rechts in het geluidsbeeld zijn perfect te volgen en de korreltjes waarmee de shaker gevuld is zijn individueel te horen.

Het totale geluidsbeeld is breed en diep, iets wat andere speakers vaak ook zonder al te veel moeite weten te realiseren. Wat het bijzonder maakt is natuurlijkheid van het geluidsbeeld, een fenomeen wat moeilijk te omschrijven is. Soms kan een geluidsbeeld wat gemaakt over komen waarbij extreem ver naar links en rechts geplaatst wordt. Met de Audiovector speakers is hier geen sprake van, de ambiance komt realistisch over. Waar andere speakers last kunnen hebben van “boxiness”, zoals de Engelsen mooi zeggen, klinken de Audiovectors alsof er geen kast aanwezig is. Nooit wordt de weergave drukkend of gecomprimeerd, het geluid neigt naar bijvoorbeeld electrostaten qua weergave.
Dat blijkt ook bij de CD Live in Paris van Diana Krall. Hoewel vaak gedraaid op diverse speakers hoorde ik het zelden zo als met de Mi3’s. Je hoort de vleugel zuchten en steunen onder het geweld waarmee Diana de toetsen beroerd. Diana zelf laat alles horen wat ze in huis heeft, variërend van liefde tot boosheid. De power en nuances van haar stem komen feilloos naar voren. Ademloos en met kippenvel op de armen beluister ik meerdere malen achter elkaar het nummer A case of you. De zaal ambiance wordt levensecht weergegeven, breedte en diepte zijn correct. En ook de geluiden in het publiek zijn nog eens extra gestaffeld, er zijn duidelijk meer rijen in de zaal dan met andere speakers.

Naast Cd’s worden er uiteraard ook LP’s gedraaid. Analoog geluid en Audiovector lijken voor elkaar geschapen, het geluid vloeit met het grootste gemak uit de speakers. Brothers in Arms is een album dat ik al talloze malen beluisterd heb op de meest uiteenlopende installaties. In de eigen luisterruimte heb ik echter nog nooit de onweersgeluiden in de titeltrack zo realistisch gehoord. Het geluid staat ver achter in het geluidsbeeld en het laag loopt diep door. Details zijn perfect te volgen en alles heeft een duidelijk eigen plaats in het geheel. Van een heel andere orde is het nummer Fragile van Sting. De stem staat als een huis en het gitaarspel is zoals het hoort, snel, strak en bijzonder transparant. Elke nuance en beweging van de vingers over de snaren is te horen. Veel gedraaid maar altijd boeiend is het album Body and Soul van singer/songwriter Joe Jackson. Dit semi live opgenomen album kan spetteren en knallen op een goede installatie. Met de Audiovector speakers in de set gaat het grandioos. Het nummer Heart of ice klinkt superdynamisch, stressvrij en de opnameruimte wordt perfect in de luisterruimte geprojecteerd. De blazers hebben volop drive en power en precies de juiste snerpende scherpte. Het volume kan onbeperkt opgeschroefd worden, ik houdt het eerder voor gezien dan de speakers. Die blijven strak en probleemloos spelen zonder dat het geluidsbeeld volloopt of er scherpe randjes ontstaan. Een overstap van een relatief kleine ruimte naar een megaconcert is makkelijk te maken. Het is voldoende om de LP “Body and Soul” van het plateau af te halen en The concert in Central Park van Simon & Garfunkel terug te plaatsen. Binnen een paar seconden sta ik midden in de enorme menigte en moet ik me beheersen niet mee te springen en te schreeuwen. De Mi3’s zijn als geen ander in staat om een correcte stage op te bouwen en het maakt daar bij niet uit of die groot of klein behoort te zijn.


Audiovector ontwerper Ole Klifoth

Toevoegen van een extra eindversterker brengt geen schokkende veranderingen te weeg. Aansluiten van de 2e vM versterker zorgt er voor dat de laagweergave fractioneel strakker wordt en er een streepje rust wordt toegevoegd. De gehele set speelt net nog wat gemakkelijker. Overschakelen naar een compleet andere set van het engelse merk Cyrus laat horen dat het gemak en de natuurlijkheid van spelen voor rekening van de speakers komt. Waar de vM set overdreven gezegd naar de analytische kant neigt laat de Cyrus set een wat vloeiender en smooth geluid horen. Ook de resultaten, het opwaarderen van de diverse Cyrus componenten met een externe extra voeding, laten zich probleemloos vast stellen. De speakers fungeren slechts als een neutraal doorgeefluik van het aangeboden signaal.

Conclusie

Gedurende de recensie periode ben ik bijzonder gehecht geraakt aan de Audiovector M3i Signature luidsprekers. Met gepaste trots liet ik regelmatig mijn blik gaan over de speakers. De afwerking en het uiterlijk geven de bezitter een grote dosis “pride of ownership”. Ondanks het vrij grote formaat ogen de speakers relatief bescheiden. Het upgrade pad wat te bewandelen is maakt het mogelijk voor een relatief lage prijs in te stappen en uiteindelijk door te groeien naar echte high-end. Ik kan geen ander speakermerk opnoemen die eenzelfde mogelijkheid biedt. Voor de gevraagde prijs van 3399 euro voor een set zetten de M3i Signature’s prestaties neer die de vraagprijs overstijgen. Nog niet eerder hoorde ik een “traditionele” speaker die zo open en makkelijk de muziek liet vloeien. Slechts speakers zonder kast zoals electrostaten en magnetostaten waren in staat zo stressvrij en zonder drukkend gevoel te spelen. De toegepaste SEC technologie werpt duidelijk zijn vruchten af. In het uitgebreide assortiment van Audiovector zijn ook bijpassende surroundspeakers en subwoofers te vinden zodat het opbouwen van een hoogwaardige surround set tot de mogelijkheden behoort.

Ik ben blij dat importeur Top Hifi het heeft aangedurfd Audiovector speakers naar Nederland te halen. Het speakermerk vormt een aanvulling in de behoorlijk volle markt door het eigen geluid. Afwerking en upgrademogelijkheden zijn bovendien nog eens twee grote plussen. U bewijst uzelf als luisteraar en muziekliefhebber een grote dienst wanneer u Audiovector speakers een keer zelf gaat beluisteren. Het is nog te vroeg in het jaar om al awards toe te gaan kennen maar voorlopig staan deze speakers stijf aan kop in mijn persoonlijke lijst voor 2006. Petje af voor ontwerper Ole Klifoth en de mensen van Audiovector.

 

Prijs:
Audiovector M3i Signature  3399 euro per paar

Importeur:
Top Hifi
Slangekruid 24
2681 XC  Monster
Tel. 0633892644
www.audiovector.com

 

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 versterker vM PA535 3-kanaals eindversterker vM PHM3 phonoversterker Clearaudio Champion draaitafel Cambridge Azur 640C V2 CD-speler Cambridge Azur 540D DVD-speler Marantz SR4300 surround receiver Accessoires: vM SC3R luidsprekerkabels, Supra Ply 3.4 luidsprekerkabels, Sharkwire zilveren en verzilverde interlinks, Siltech SQ88 Classic MKII G5 interlinks, Master Base, Gryphon Exorcist, Alphason audio rack, AHP klankmodule en Supra Lorad netsnoeren.