Marantz 7001Ki set


Rene Smit | 07 september 2006 | Fotografie Rene Smit | Marantz

Marantz heb ik als merk altijd een warm hart toegedragen en heb ook diverse apparaten zelf in bezit gehad. Ooit ben ik begonnen met een tweedehandse set van het merk Superscope, een submerk van Marantz, terwijl leeftijdsgenoten hun muziek nog beluisterden met draagbare radio’s. Later volgde een Marantz receiver, een losse tuner en versterker; alle in de zo kenmerkende champagne kleur. De dozen die de koerier van Marantz Europe vandaag komt afleveren doen bij het aanpakken opnieuw vermoeden dat ik te maken heb met serieuze audioproducten. Ze wegen namelijk loodzwaar en zijn fors van formaat. Wat ik in ontvangst neem is een SA7001Ki stereo SACD-speler, een PM7000Ki stereoversterker en een set Mordaunt Short Avant 902i speakers. De combinatie die ik nu van Marantz ter beschikking heb is uitgevoerd in de meer universele en actuele kleur zilver. Dat maakt combineren met andere merken uit visueel oogpunt wat makkelijker. Ook zijn de apparaten in het zwart leverbaar. Met Mordaunt Short heb ik in het verleden ook al kennis gemaakt; ik heb ooit MS904 speakers te logeren gehad. Destijds hebben de speakers me aangenaam verrast in zowel geluidskwaliteit als uitvoering en afwerking. Wie weet zijn de 902i’s in staat me net zo te overtuigen.


Marantz SA7001Ki

De eerste indruk van de speler is dat deze buitengewoon stevig gebouwd is. De SA7001Ki is de eerste sacd-speler van Marantz waar meester tuner Ken Ishiwata mee aan de slag is gegaan. Aan de buitenkant wordt dat, naast het logo aan de voorzijde, verraden door de koperen bodemplaat en achterzijde. Koper zorgt ervoor dat elektromagnetische straling minder kans maakt de speler binnen te dringen. Aan de binnenkant heeft Ken op cruciale plekken onderdelen vervangen door betere exemplaren, deels op gehoor geselecteerd. De omzetting van digitaal naar analoog wordt verzorgd door een CS4397 “Superdac” van Cirrus Logic. Dezelfde DAC is terug te vinden in de hoger gesitueerde SA15S1 en in de voorganger van de SA7001Ki; de alom geroemde SA8400. Uiteraard is ook deze speler voorzien van de voor Marantz kenmerkende HDAM modules, in plaats van meer gebruikelijke, maar minder presterende, Op-Amps. In het geval van de SA7001Ki is men zelfs zover gegaan dat in het analoge gedeelte van de speler geen enkele Op-Amp meer te vinden is. Daarbij is de speler voorzien van een ringkerntransformator.

Een goed ontwerp staat of valt met de gebruikte voeding. Om van de speler te genieten zonder de omgeving lastig te vallen is er voorzien in een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker met regelbaar volume. Om het laatste restje informatie van de sacd’s en cd’s te halen bestaat de mogelijkheid de display van de speler uit te schakelen en zodanig de weergave nog fractioneel te verbeteren. Alle analoge en digitale circuits zijn van elkaar gescheiden en afgeschermd, zodat deze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Omdat de SA7001Ki “slechts” een 2-kanaals sacd-speler is, ziet de achterzijde met aansluitterminals er bijzonder opgeruimd uit. De aansluitingen zijn van zware kwaliteit en ruim uit elkaar geplaatst waardoor aansluiten een fluitje van een cent is, en ook grote stekkers probleemloos gebruikt kunnen worden. Voor het aansluiten van de speler op een externe DAC is voorzien in een optische en coaxiale uitgang. De speler heeft ook een afneembaar netsnoer zodat de liefhebber met betere exemplaren kan experimenteren. Aan de achterzijde zit bovendien de aansluiting voor het Marantz D-Bus systeem. Met dit systeem kunnen Marantz apparaten onderling communiceren en is er slechts één afstandbediening nodig voor de bediening van de complete set.


Marantz PM7001Ki

Bij de PM7001Ki versterker bekruipt mij hetzelfde gevoel als bij de sacd-speler; de kwaliteit straalt er vanaf. Wat betreft uiterlijk wint de versterker het in mijn ogen van de sacd-speler; de versterker oogt wat minder massief. Ook bij de versterker zien we de voor Ki-versies kenmerkende koperen bodemplaat en achterzijde. Aan features geen gebrek bij dit apparaat, in tegenstelling tot sommige Spartaanse modellen van concurrenten . De versterker beschikt over een hoofdtelefoonaansluiting, een pre out voor het aansluiten op een externe eindversterker, of, meer voor de hand liggend, een actieve subwoofer. Verder heeft de versterker 6 analoge ingangen waarvan er één geschikt is voor het aansluiten van een draaitafel met MM-element. Hulde aan Marantz, op deze manier kun je als muziekliefhebber makkelijk een eerste stap wagen in de immer groeiende ‘vinylwereld’. Overige aansluitingen zijn de D-Bus en twee sets luidsprekeraansluitingen. Dat Marantz de PM7001Ki als een serieuze versterker ziet blijkt niet alleen uit de handleiding, waar vermeld wordt dat de 2e set luidsprekeraansluitingen gebruikt kan worden om speakers bi-wired aan te sluiten. Het gewicht van ruim 10 kilo schoon aan de haak geeft aan dat ook de PM7001Ki beschikt over een zware voeding. Hoe groter en beter de voeding, hoe makkelijker het voor een versterker is om ook tijdens grote dynamieksprongen in de muziek stressloos te blijven presteren. Met een vermogen van 2x70 Watt bij 8 Ohm is de PM7001Ki prima in staat om, gecombineerd met speakers van gemiddeld rendement, een huiskamer te vullen met muziek. Ook bij de versterker zien we weer de mogelijkheid om met een ander netsnoer het geheel op te waarderen. Misschien onnodig te vermelden; de versterker is volledig op afstand bedienbaar met de standaard meegeleverde afstandsbediening.


Mordaunt Short Avant 902i

De Avant 902i is de kleinste telg uit de Avant-serie en wordt aangeduid als boekenplankluidspreker. Met het plaatsen van de luidspreker op een boekenplank doe je jezelf ernstig tekort. De basreflexpoort aan de achterzijde komt dan te dicht bij de muur, waardoor een bonkend laag ontstaat. Veel beter is het om meteen te investeren in een set stevige stands van ongeveer 60 centimeter hoog. Met de mogelijkheid de luidsprekers wat verder van de achterwand te plaatsen waardoor een veel betere laagweergave ontstaat en, naar alle waarschijnlijkheid, ook een betere ruimtelijke weergave. Bovendien komen de tweeters dan min of meer op oorhoogte met een mooi stereobeeld als gevolg. De aan mij geleverde exemplaren zijn uitgevoerd in de kleur Calvados.

Wanneer ik de zwarte fronten van de speaker verwijder komt een fraai ogend aluminiumkleurig front tevoorschijn. Dit geeft de speaker, in combinatie met de eveneens aluminiumkleurige units, nog meer cachet. De tweeter meet 25 millimeter en de woofer heeft een doorsnee van 130 millimeter. De tweeter wordt tegen al te opdringerige kindervingertjes beschermd door een gazen kapje, zodat de nachtmerrie van een ingedeukte tweeter niet makkelijk bewaarheid zal worden. Mooi is ook de in het front gegraveerde merknaam. Aan de achterzijde bevindt zich de al eerder genoemde basreflexpoort en een set bi-wire aansluitterminals. Deze ogen goed maar werken wat minder prettig. Ze zijn gemaakt van kunststof en hebben een vorm die het niet gemakkelijk maakt de kabels goed vast te zetten. Op zich is het opvallend dat deze ‘budget’ luidsprekers voorzien zijn van een bi-wire mogelijkheid. Mogelijk zal het merendeel van de gebruikers deze optie niet toepassen, maar iedereen doet er wel verstandig aan de verbindingsplaatjes tussen de terminals te vervangen door stukjes luidsprekerkabel.

Aansluiten en luisteren

Omdat Marantz Europe een complete set aanleverde is deze ook als zodanig beoordeeld. De versterker en sacd-speler zijn op een stevige houten meubel geplaatst en de Mordaunt Short luidsprekers kwamen op met zilverzand gevulde Sound Organisation stands te staan. Mijn Spendor S3 speakers verhuisden tijdelijk naar de zijlijn. De versterker en sacd-speler werden onderling verbonden met een Sharkwire SC-L03 zilveren interlink en de zilveren luidsprekerkabels waren eveneens van Sharkwire. In eerste instantie is set de met de standaard meegeleverde netsnoeren aangesloten op een gescheiden, geaarde audiogroep. Na verschillende avonden geluisterd te hebben bleef ik de indruk houden dat de set onder het eigenlijke kunnen presteerde, het geheel klonk wat ongeïnspireerd en vlak. De laagweergave was niet strak en details bleven achterwege. De oplossing van het ‘probleem’ bleek te liggen in het omprikken van de netsnoeren in een normale, niet geaarde wandcontactdoos. Alle luisterervaringen zijn daarna opgedaan in deze opstelling. Naast de Mordaunt Short luidsprekers is eveneens geluisterd met Spendor S3 monitor speakers. Aangezien de sacd-speler hagelnieuw was, wordt die eerst gedurende een aantal dagen op repeat gezet om in te spelen. Om helemaal zeker te zijn heeft de complete set bovendien 48 uur achtereen in de logeerkamer staan spelen. Pas daarna verhuisde de set naar de huiskamer om serieus beluisterd te worden.


Luisteren

Kijkend naar de tegenover mij opgestelde set bekruipt me een rijk gevoel. Beide apparaten hebben een voorname uitstraling, waarbij de versterker met de schoonheidsprijs gaat strijken. Over de totale vormgeving van de sacd-speler heb ik wat gemengde gevoelens. Gelukkig is dat een kwestie van smaak en voor iedereen verschillend. De bediening van de knoppen en toetsen op beide apparaten doet het goede gevoel alleen maar toenemen. De bediening is bijzonder solide en de toetsen zijn logisch gesitueerd. Indrukken van de ‘open’ toets op de speler laat de lade zacht zoevend openschuiven; geen gerammel of andersoortige bijgeluiden vallen je ten deel.



Omdat Marantz in de typeaanduiding duidelijk aangeeft dat de SA7001Ki een sacd-speler is, besluit ik in eerste instantie naar wat sacd’s te luisteren. Ik kies ‘Omarm’ van de Zeeuwse popgroep Bløf. Hoewel de teksten op dit album me eigenlijk te ver afstaan van de werkelijkheid, blijft het fraaie muziek om naar te luisteren. Het nummer ‘De mooiste verliezers’ opent met een instrumentaal gedeelte dat direct laat horen waar sacd ten opzichte van normale cd een voorsprong neemt. De laagweergave is veel dieper en strakker dan met een normale cd het geval is. Daarbij klinkt het geheel veel natuurlijker en vloeiender. De tom-tom’s staan achter in het beeld en perfect is de aanslag op de vellen hoorbaar, net als het natrillen. Het geheel klinkt vloeiend en makkelijk, zonder soft te worden. In de track ‘Omarm’ zingt Pascal Jacobs vrij hoog en dat wordt fraai weergegeven, terwijl het karakter van de stem goed gevangen wordt. Overschakelen naar mijn Spendor S3 speakers laat horen dat de elektronica tot nog meer in staat is. De kwaliteit van de laagweergave neemt verder toe en is wat minder drukkend. Het gehele plaatje wordt beter ingekleurd en wint wat aan natuurlijkheid. Iets compleet anders is een sampler-sacd van Channel Classics. Eén van de tracks is het van Mecano bekende nummer ‘Hijo de la luna’. Op deze sacd wordt het nummer gezongen door ‘The Gents vocal ensemble’. Het koor is mooi gestaffeld in de ruimte geplaatst en de stemmen zijn goed individueel te volgen. Het stereobeeld is breed en de weergave brengt veel rust. Overschakelen van MS902i naar Spendor S3 luidsprekers laat het geheel wat slanker en gedetailleerder klinken. Met meer staffeling tussen diverse stemmen en instrumenten.

Het volgende schijfje dat in de lade van de SA7001Ki verdwijnt is ‘Eiland in de verte’ van Boudewijn de Groot. Op de track ‘Vondeling van Ameland’ klinkt zijn aangename stem beheerst en genuanceerd. De diverse instrumenten hebben een heel hoog echtheidsgehalte en het geheel klinkt vloeiend en bijzonder boeiend. Een andere track van het album, ‘Het einddoel’, is heerlijke op bigband lijkende muziek. De blazers hebben voldoende bite en power, zonder dat het een moment scherp gaat klinken. Er is veel onderscheid tussen de diverse blaasinstrumenten waardoor het erg boeiend blijft om naar te luisteren.

Tijd om normale cd’s te gaan beluisteren. Mijn eerste keus is het titelloze album van Marc Cohn. Direct bij de eerste track die ik selecteer, ‘Walk on water’, laat de SA7001Ki horen ook als normale cd-speler zijn mannetje te staan. De muziek wordt met fluwelen handschoenen aangepakt en de muziek stroomt zoet als honing de Spendor speakers uit. De hoogweergave is genuanceerd en de detaillering van de metalen percussie-instrumenten is grandioos. Het uitklinken van bijvoorbeeld de belletjes is helemaal top. Dat de PM7001Ki hier ook zijn steentje aan bijdraagt mag duidelijk zijn. Zonder een goede ‘transparante’ versterker kunnen onmogelijk de details die de cd-speler aanbiedt ten gehore gebracht worden. De PM7001Ki zorgt ervoor dat de laagweergave strak en gecontroleerd blijft. Dynamisch zit het snor met deze set. Luisterend naar Don Henley’s ‘Inside Job’ is er in de track ‘Everything is different now’ na circa één minuut een break, de muziek sterft langzaam uit en na een heel kort moment van stilte zet Don weer in. De power waarmee dit gebeurd zorgt voor een schrikreactie, zo uit het niets en krachtig wordt de stem weergegeven. De versterker maakt dat er een breed en diep beeld in de luisterruimte geprojecteerd wordt. Het zingende koor aan het einde van het nummer staat als een huis, is goed gestaffeld en bestaat uit individuele stemmen. Op de gevarieerde soundtrack van de film ‘City of Angels’ staan een aantal fraaie stukken. Naast het prachtige ‘Angel’ van Sarah McLaughlan is ook ‘Uninvited’ van Alanis Morisette op deze cd te vinden. De stem van Alanis is bijzonder uitgesproken en eigen. Luisterend met de Marantz set en Mordaunt Short speakers klinken de ‘s’ en ‘t’ klanken wat scherp, luisterend met Spendor speakers vermindert dat iets. Zelfs zonder subwoofer is de laagweergave prima in orde. Iets dat fractioneel verbetert wanneer er van Mordaunt Short naar de Spendor speakers wordt overgeschakeld. In beide set-ups is het geluid zelfs een fractie meer gepolijst dan met mijn referentie vM versterker combinatie en Cambridge Audio cd-speler.

Conclusie

Dat voor kwaliteitsweergave van cd en sacd niet noodzakelijkerwijs de hoofdprijs betaald hoeft te worden blijkt uit de prestaties die deze Marantz set neerzet. Het gepresenteerde geluid is smooth zonder te gladjes of emotieloos te worden. De set maakt dat urenlang achter elkaar muziek geluisterd kan worden zonder een spoor van vermoeidheid, en blijft daarbij continu boeien. Ik was verbaasd over de hoeveelheid detail die de SA7001Ki van de schijfjes weet te peuteren en het gemak waarmee de PM7001Ki ze door weet te geven.

De bouwkwaliteit van beide apparaten is van bijzonder hoog niveau en geeft vertrouwen voor jarenlang probleemloos muziekplezier. De versterker is bovendien ruim voorzien van aansluitmogelijkheden inclusief een ingebouwde MM phonotrap voor vinylliefhebbers. Verder is voorzien in een hoofdtelefoonaansluiting. Het vermogen van 2x70 Watt was ruim voldoende om zowel de Mordaunt Short als mijn Spendor S3 speakers aan het spelen te krijgen. De Mordaunt Short speakers leveren enorm veel waar voor het geld; de afwerking doet vermoeden met een veel duurder product te maken te hebben. Iedereen die op zoek is naar een betaalbare speaker doet er goed aan de MS902i serieus te beluisteren. Om meer rust en detaillering te krijgen moet een stuk dieper in de buidel getast worden. De combinatie Marantz met Mordaunt Short MS902i is er één die verrassend goed muziek maakt. Mocht u in de toekomst behoefte voelen de prestaties naar een nog hoger plan te tillen dan is de combinatie van PM7001Ki en SA7001Ki probleemloos in staat ‘mooiere’ luidsprekers aan te sturen. Na een jarenlange afwezigheid van Marantz apparatuur in mijn luisterruimte was ik blij te constateren dat men het nog steeds niet verleerd is tegen betaalbare prijzen apparatuur te produceren die in staat blijkt muziek te maken. Kortom een topset voor een zeer betaalbare prijs.

 

Prijzen:
Marantz PM7001Ki 799 euro
Marantz SA7001Ki 899 euro
Mordaunt Short MS902i  circa 250 euro per paar

Distributeur:
Marantz Europe
Beemdstraat 11
5653 MA Eindhoven
Tel. 040-2507800
www.marantz.com

 

Gebruikte apparatuur:

Marantz PM7001Ki versterker Marantz SA7001Ki SACD speler Mordaunt Short MS902i luidsprekers Spendor S3 luidsprekers Sound Organisation stands Sharkwire SC-L03 interlinks en zilveren luidsprekerkabels