PSB Image T55


René van Es | 26 april 2007 | PSB Speakers

“Aan een boom zo volgeladen mist men één of twee pruimpjes niet”. Een regel uit een verhaaltje van ver voor mijn eigen kindertijd. Het kwam in gedachten toen ik hoorde dat er in Nederland weer een luidspreker merk bij komt. In een eigen variatie werd het: “Op een markt zo volgeladen ziet men één of twee luidsprekers niet”. Of je moet met een merk en types komen waarmee je zowel de dealer als de consument overtuigd van kwaliteit, scherpe prijs en het belangrijkste: een goed geluid. Met die insteek begon ik aan de luisterperiode met een set PSB Image T55 tower luidsprekers.

Het laat zich raden dat als PSB spreekt over een Tower luidspreker iedereen ervan uit mag gaan dat we te maken hebben met een vloerstaander. In dit geval een vloerstaander van 203 x 914 x 379 mm. Netjes slank en diep gebouwd zodat u hem makkelijk kunt plaatsen.

Kenmerkend voor dit PSB type is de dubbele woofer van 6,5” die werkt in een 2,5-weg opstelling, naast een aluminium dome tweeter met ferrofluid vloeistof in de motor. De woofers hebben een gemetalliseerde polipropyleen conus in een rubber surround. De scheidingfrequenties van de woofers liggen op respectievelijk 500 Hz en 2500 Hz. De tweeter werkt vanaf 2500 Hz naar boven. Ter ondersteuning van de woofers zijn twee reflexpoorten aan de voorzijde van de kast gemonteerd. De bovenste poort wat langer met een bocht, de onderste poort korter en recht. De twee woofers werken gedeeltelijk parallel, iets dat duidelijk in de kast te zien is. Het ondercompartiment is groter en deels gevuld met glaswol materiaal. Het bovencompartiment zit er vol mee. Tussen de onderste en de bovenste woofer zit een stevige brace (versteviging van uitgefreesd MDF) waartegen een dikke laag hecht geperste schuimrubber zit. Daarmee is de scheiding tussen de twee woofers niet alleen elektrisch maar ook mechanisch gemaakt. Het levert volgens de fabrikant een frequentiebereik tot 32 Hz bij -3 dB, terwijl het -10 dB punt op 30 Hz ligt. Ik denk dat PSB hiermee licht optimistisch acteert. Net als met het opgegeven rendement van 93 dB in een doorsnede luisterruimte. De impedantie ligt tussen 4 Ohm minimaal en 6 Ohm nominaal. De units zijn afgeschermd om plaatsing naast een conventionele televisie mogelijk te maken. De baffle is licht gebogen en gevormd uit een combinatie van MDF en kunststof.

Een afneembaar front is nauwelijks van invloed op de geluidskwaliteit maar maakt de speaker in aanzien in de huiskamer een stuk rustiger. Op de achterzijde van de bijna 20 kilo wegende kast zit een bi-wire aansluiting waar blank draad, spades of banaanstekkers in passen. Wie net als ik de moeite neemt de kast open te maken ziet dat er niet is bezuinigd op de kastbouw maar wel op de units en het filter. De korven van de woofers zijn van kunststof en de magneten niet overmatig zwaar. De tweeter is voorzien van een kleine magneet. Het filter mag best wat fraaier van opzet zijn. Een enkel elektrolytische condensator in de signaalweg van de tweeter verdient niet de schoonheidsprijs. Misschien moet er een SE versie komen van 50 euro meer waarin de filter componenten onderhanden zijn genomen. De spoelen zijn zonder uitzondering met een ferrietkern. Het geheel zit op twee printjes die elk vastzitten aan de luidsprekers terminals zoals op de foto te zien is.

Een Amerikaanse huiskamer is vaak groot met zachte houten wanden. Dat zuigt bas op. Onze stenen flats komen daarmee in de problemen. Het was een simpele handeling om in de onderste reflexpoort een stuk schuimrubber te drukken waardoor de overmatige druk in mijn luisterruimte werd genormaliseerd. Het “teveel aan bas” ging over in een mooi gelijkmatig verloop vanaf het middengebied naar beneden. Tunen met de tweede poort was niet nodig. Het aansturen van de T55 is gedaan met een PrimaLuna ProLogue Two versterker met JJ Electronic KT-88 buizen en een paar NOS buisjes als driver. Alle buizen een persoonlijke voorkeur van de auteur. Bron was een Marantz CD63SE CD speler als loopwerk met een fraaie Musical Fidelity X-DAC V3 als converter. Interlinks en kabels van The Chord Company, de stroomvoorziening via Supra kabel en een Supra verdeelblok.

Een set die behoorlijk in balans is qua prijs, hoogstens wat goedkoper kan met een simpeler versterker en geïntegreerde cd-speler als het budget een rol speelt. Voeg een tuner toe en u heeft een rijke keuze aan gratis muziek. De luidsprekers werden 40 cm van de kant gezet en 80 cm van de achterwand, gemeten tussen wand en kast. Licht indraaien gaf de beste balans tussen hoogweergave, directheid en ruimtelijkheid. Sprekend over plaatsen verdient de PSB T55 een compliment. Niet alleen zijn in de verpakking spikes te vinden maar ook rubber doppen op schroefdraad. Met de rubber doppen kunt u dus de speaker netjes waterpas zetten op de ondergrond zonder parket of een andere krasbare ondergrond te beschadigen. De meeste fabrikanten komen niet verder dan of een spike, of niets, of een rubber dopje meeleveren dat altijd een compromis vormt en losraakt. De prijs voor de PSB Image T55 is 950 euro per paar. Leverbare kleuren zijn maple (licht) en black ash (zwart).

Pop, jazz en klassiek

Levendigheid kun je de PSB Image T55 niet ontzeggen. Toen de baspoort dichtgemaakt was ontstond er een mooi gelijkmatig verlopende weergave zonder bonken of een schril geluid, terwijl dynamiek ruim aanwezig bleef. Bijvoorbeeld de nieuwe cd van Trijntje Oosterhuis met de schitterende Bacharach nummers staat overeind en slibt niet dicht, zelfs niet in de drukste passages. De stem van Trijntje komt niet helemaal los van de kast en heeft last van kleuring, edoch het gaat hier niet over een systeem van duizenden euro’s maar een betaalbaar systeem.

De gitaar op track 14 is rijk en vol. De stem blijft overeind en harmonieert gemakkelijker dan op mijn eigen dure systeem dat veel kritischer is. Foutjes in de opname worden eerder vergeven. Met als gevolg een plezierige luidspreker, losjes van de kast weergevend en een gestoken stereobeeld. Jacintha is breed en diep op haar XRCD “Lush for life”. De afbeelding is nauwelijks variërend in hoogte, links-rechts gaat goed, diepte is er voldoende. De hoogte afbeelding blijft hangen op tweeter niveau. Dynamiek mag nog wat groter, aan de andere kant ontstaat een natuurlijke rust die de weergave aangenaam en evenwichtig maakt. Gevrijwaard van nare resonanties, rammels of uitschieters. Pas tijdens complexe passages heeft de T55 het lastiger. Piano met bas, slagwerk en stem spelen gewoon goed. Op een andere XRCD van Tsuyoshi Yamamoto blijft de bas mooi strak. Bekkens sidderen in de ruimte. Piano mag van mij feller zijn dan de rust van de PSB dat toelaat. Tonen sterven niet heel lang uit, transparantie is wel goed. Ik ben een heftiger attack gewend maar weet ook dat de weergave dan al snel naar agressief en vermoeiend gaat op dit prijsniveau waar de concurrentie heftig is.



Mark Knopfler heeft heel mooie filmmuziek gemaakt waarvan “Local hero” deel uitmaakt. De oude cd is op de PSB uitermate ruimtelijk en ik luister hem van voor tot achter uit. Zonder de filmbeelden blijft de muziek boeiend en aangenaam. Sommige effecten vallen wat uit de toon omdat daar beeld bij hoort, de rest is simpelweg genieten in deze opstelling. “Local hero” treft u voor een luttel bedrag aan in de uitverkoopbakken als u even zoekt. De instrumentkeuze zal u verbazen, net als het afwisselende karakter dat de PSB prima naar voren laat komen. In de rij moderne muziek sluit ik graag af met de laatste cd van Carla Bruni. In eerste instantie vond ik die minder daar haar eerste succesvolle poging tot het maken van muziek. Echter, spelend op de PSB leerde ik de nieuwe loot van dit voormalige topmodel wel waarderen. Ik moest mij gewoon realiseren dat cd nummer één en twee een totaal andere opzet hebben. Ik heb hem meerdere keren gedraaid, genoten van de lieve stem, de sexy toon en de mooie arrangementen die de Carla steun in de rug geven. Tot zover heb ik weinig te klagen over de PSB Image T55. Echter klassiek moet nog aan de beurt komen.

Daar tref ik de zwakke kant van deze luidsprekers. Al speelt Marietta Petkova de vlammen uit de vleugel, je merkt dat het een maatje te groot is voor de T55. Waar pop en jazz goed tot zijn recht kwamen vallen de tekortkomingen nu ineens op. Nogmaals, zaken die te relateren zijn aan de prijsklasse. Zo is de vleugel nogal klein weergegeven. Komen zachte klanken meer tot uiting dan de intense passages. Toch voel je wel wat Petkova aan het doen is en blijft soepelheid met een flinke mate aan detail overeind. Een forse riedel barok muziek maakt dat opnieuw duidelijk. Ongeïnspireerdheid is een uitdrukking die even in gedachte komt. Niet verkeerd is de weergave, ook niet opvallend naar de positieve kant. Eerder doorsnede en te gewoon. Viool blijft goed. Is levendig en vrolijk. Details blijven helaas teveel achter waardoor lang klassiek luisteren vervalt tot lichte verveling. Een stuk met hoorns, tuba, hobo en later fluit gaat lekkerder dan viool. Blaasinstrumenten komen goed uit de verf op een Reference Recording opname. Mooi losjes wat een behoorlijke podium ruimte geeft. Nog steeds meer diep en breed dan dat er sprake is van hoogte afbeelding.

Plezier

Een eindoordeel is altijd lastig te geven. Een compleet verhaal vertelt meer dan een paar woorden kunnen. Samengevat schaar ik de PSB Image T55 onder de luidsprekers die een jong publiek kunnen bekoren. Zowel het uiterlijk van de kast als de klank van de units vallen denk ik uit de toon bij de oudere conservatieve luisteraar die eerder klassiek zoekt dan pop of onrustige jazz. Luisteraars die het zilverkleurige front teveel vinden afsteken bij het meubilair en met een verwijderd front vallen over de kunststof opbouw.

Een jonge generatie zal eerder vallen voor het high tech en functionele uiterlijk dat imposant oogt met de dubbele woofer. Qua klank en weergave is de PSB T55 meer geschikt voor hun muziek. Levendig, met enige kleuring die nergens storend wordt, met body en gevoel voor subtiele zaken. De prijsklasse waarin de T55 acteert is daar waar hij thuishoort. U krijgt er een degelijke weergever voor met een uitstekende afwerking. De som der delen maakt een algemene aanbeveling lastig. Het is een systeem dat u gewoon moet beluisteren en dat u moet aanspreken. Is dat het geval dan is de T55 een goede keuze. Ik kon er met plezier naar luisteren.


Aanvullende informatie:

Prijs:
PSB Image T55 in maple of black ash 475 euro per stuk

 

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

Marantz CD63SE CD speler (Trichord Clock 2 modificatie) Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter (zwaardere voeding)

Versterking:

PrimaLuna ProLogue Two versterker (JJ Electronic KT-88 eindbuizen)

Luidsprekers:

PSB Image T55

Subwoofer:

Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

Netsnoeren: Supra LoRad (DIY) Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

Interlinks analoog: Chord Company Chameleon Silver Plus Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen LS-kabels: Chord Company Odyssey 4 LS-stands: Target MR60 Overig: Millennium cd-mat