PurePower APS 1050


René van Es | 13 september 2007 | Fotografie René van Es | PurePower

Kent u de televisie reclame over stroomlevering waarbij een echtpaar aan het stopcontact ruikt? Vast wel. Het betreffende energiebedrijf roept daarna triomfantelijk dat bedorven stroom niet bestaat. Met mijn elektrotechnische achtergrond ben ik het volkomen met ze eens.

Dezelfde achtergrond maakt mij overtuigd van het feit dat vervormde stroom wel bestaat, zo u wilt spanning want stroom loopt pas als er een potentiaal verschil is tussen twee met elkaar verbonden elektroden. Wisselspanning waarop gelijkstroom componenten meeliften. Spanning vervormt door besturingspulsen, door instraling, door apparaten die het net vervuilen enzovoort. Een zuivere sinusvormige spanning van 230 Volt met een wisselfrequentie van 50 Hertz is niet meer uit het stopcontact te halen tenzij u zelf de stroom opwekt. Iets dat de PurePower Audio Power Supply 1050 en zijn bescheidener familieleden inderdaad voor u doen.



Is het dan belangrijk dat de netspanning onvervormd, zonder pieken en dips en zonder harmonischen audio apparatuur voedt? Naar mijn mening wel. Ik hoef maar rond te kijken of te meten in mijn thuissituatie (appartement) om te beseffen dat ik ben omgeven door vier verschillende draadloze computer netwerken, minimaal zes GSM toestellen, minimaal drie draadloze telefooninstallaties, veel dimmers die harmonische vervorming terug in het net pompen, schakelende voedingen van computers en aanverwanten, trams die elke 7,5 minuut langsrijden, een zendamateur met een antenne van tientallen meters lengte op een paar meter langs mijn raam en een hele industrie/kantoorwijk op minder dan een kilometer afstand. Elke avond van 11 uur tot 11.15 uur knippert een met een dimmer uitgeruste schemerlamp. Gaan netfilters secondelang hevig zoemen en trafo’s brommen.

‘s-Nachts als het stil is kan een netfilter in de logeerkamer zo hard brommen dat een eventuele logé wakker wordt. Daar staat namelijk mijn tweede set achter een eenvoudig edoch doeltreffend netfilter. Al die storingen komen in meer of mindere mate terecht op de spanning die uw audio en video apparatuur voedt uit het openbare elektriciteitsnet. De voeding in het apparaat is soms zeer doeltreffend afgeschermd en filtert zoveel mogelijk weg, soms is er nauwelijks sprake van enige filtering in de voeding zelf omdat de klank in negatieve zin kan worden beïnvloed of uit oogpunt van kostenbesparing. De rommel die door de voeding terecht komt in de audio en video circuits zorgt voor onrust in het geluid, hardheid, scherpe klanken, spikkels in het beeld, contrastverlies, beeld diepte verlies, hoor- en zichtbare ruis en voor brom. Gelukkig haast nooit in die mate dat muziek of beeld ongenietbaar wordt, maar als de storingen weg zouden zijn raakt u minder vermoeid, voelt u zich rustiger en prettiger, luistert en kijkt u langer en met meer plezier. Het is dus harde noodzaak te zorgen voor schone, onvervormde netspanning aan beeld en geluid apparatuur.


Softe en harde aanpak

De softe aanpak van het hierboven geschetste probleem bestaat meestal uit het vervangen zekeringen, het tussenplaatsen van netfilters en scheidingstransformatoren, het slaan van een aparte aardelektrode, betere kabels en kwistig gebruik van ferrietkernen. Allemaal middelen om die ellendige harmonische vervorming terug te dringen en een zuivere 230 Volt sinus van 50 Hertz terug te krijgen. In de eerste plaats is het onmogelijk om alle vervuiling weg te halen en in de tweede plaats introduceert u vaak nieuwe ellende zoals dynamiek beperking of versterkers die niet meer lekker klinken.

De harde aanpak gaat uit van een energiebron die uitsluitend dient om onvervormde spanning op te wekken. U zou gebruik kunnen maken van een windmolen, een dieselgenerator of een elektromotor die een generator aandrijft. Niet iets dat ik als flatbewoner kan neerzetten. Wat wel kan en overigens niet nieuw is, is de energie uit de wandcontactdoos omzetten naar gelijkspanning en die gelijkspanning gebruiken om wisselspanning te genereren. De benodigde onderdelen daarvoor zijn in vele elektronica winkels te koop. Maar wat de kunst is, is te zorgen dat de omzetting geen nieuwe vervorming introduceert, de spanning exact op niveau blijft ook met schommelende belastingen en de inwendige weerstand van de bron vrijwel nul Ohm is om geen dynamiek beperkingen te veroorzaken. Piekbelasting moet goed kunnen worden opgevangen zonder dat de spanning inzakt. De constructie vergt daarom diepgaande kennis van meet en regeltechniek, van sterkstroom elektronica en van het gedrag van componenten om tot een goed product te komen.

De harde oplossing

De PurePower APS Model 1050 is veel meer dan een netfilter, het is een mini elektriciteitscentrale die bovendien apparatuur beschermt tegen onheil van buiten. PurePower laat weinig tot niets los over de opbouw van de schakeling. In de documentatie praat men heel veel over alle problemen en dat PurePower die oplost, maar hoe blijft de vraag. Bekend is dat de netspanning van 230 Volt wordt omgezet naar gelijkspanning en dat hetzelfde apparaat van gelijkspanning weer wisselspanning maakt. Niet langer ongecontroleerd maar stabiel op 50 Hz en 230 Volt. Maximaal levert de 1050 een vermogen van 1630 Watt, maar dat is aan een Ohmse belasting. In de praktijk staat er net wat meer dan 1 kW ter beschikking.

In de 1050 zit een accupak die gedurende 20 minuten onder volle belasting de outlets van spanning en stroom voorziet mocht de netspanning aan de primaire zijde wegvallen. De achterkant is voorzien van vier normale stopcontacten en één eurostekker variant die verlengsnoeren en verdeeldozen kan voeden. Wie zeker wil zijn van zijn zaak kan zijn lokale netwerk, de telefoon en de antenne in huis via de 1050 beveiligen tegen overspanning. De wat kleinere PurePower systemen hebben die voorzieningen niet. De PurePower is geen lege kast met een accu. De binnenkant laat een berg elektronica zien die gekoeld wordt met twee vinnen. Helaas in een heel stille ruimte net hoorbaar. De kast is bovendien erg groot, 89 mm hoog, 432 breed en maar liefst 494 mm diep. Een plekje in de meterkast ligt voorhanden. PurePower levert twee jaar garantie op de 1050. De prijs van deze elektriciteitscentrale is 3375 euro en voor een verdeeldoos met extra stopcontacten komt daar nog 255 euro bovenop. Persoonlijk zou ik die laatste optie laten voor wat hij is en elders shoppen. Eerlijk is eerlijk, de PurePower APS 1050 biedt meer bescherming tegen alles wat mis kan gaan in het lichtnet dan enig ander apparaat en is bovendien ontworpen voor audio toepassingen. Daar mag een prijskaartje aanhangen.


Opstelling

Om de PurePower APS Model 1050 goed te kunnen beoordelen heb ik meerdere opstellingen gebruikt. Een cd-speler van Marantz gekoppeld aan een Musical Fidelity d/a converter voedt een PrimaLuna buizenversterker. Als alternatieve bron staat daar een Vyger platenspeler met een Van Medevoort phono versterker. De tweede opstelling handhaaft de platenspeler en introduceert een Carat versterker, een Carat cd-speler en een tuner. Ter beschikking staan verder een SEEC netfilter, Supra verdeelblok en Supra netsnoeren.

De derde opstelling staat in een andere ruimte en wordt normaliter gevoed vanuit een speciaal daarvoor aangelegde groep in de meterkast. Bronnen zijn een Lua cd-speler en een Transrotor platenspeler. De voor- en phonoversterker zijn van E.A.R., de eindversterker is een Ayon Audio 300B. Netspanning gaat van de wandcontactdoos, via een Kemp Elektroniks scheidingstrafo een Kemp netfilter in. Daarna Crystal Cable Power en Ultra netsnoeren. Tenslotte wordt beeld beoordeeld op een plasma scherm dat is aangesloten op een (Casema/Samsung) HD ontvanger die normaliter beide gefilterd zijn met een SEEC netfilter.

In de diverse opstellingen is steeds dezelfde procedure gevolgd:

werken zonder enige filtering werken met de al aanwezige netfilters de netfilters vervangen door de PurePower APS Model 1050 willekeurig gebruik van de set met of zonder filters/PurePower

Daarbij:

alle apparatuur gaat tegelijk exact 5 minuten uit om te wisselen alle apparatuur wordt aangesloten op een filter, zonder filter of op de PurePower alle apparatuur gaat tegelijk aan en mag 5 minuten opwarmen een zelfde muziekkeuze is steeds aangehouden

Nadeel van deze methode is dat uit het geheugen geput moet worden om de verschillen tussen de filters neer te schrijven. Wat tot een verkleuring van de resultaten zal leiden. Het is niet anders. Ik vertik het om apparaten, eigendom of geleend, veelvuldig te snel achter elkaar aan en uit te schakelen. Ik hou de spullenboel graag heel. Naast het wisselen is er ook langdurig geluisterd met de PurePower in de stroomketen om vast te stellen of er luistermoeheid optreedt of dat na langere tijd irritaties ontstaan.

PurePower in de praktijk

Eerst luisteren en dan de prijs aanhoren is beter dan het omgekeerde. Ik schrok van 3375 euro voor de PurePower APS 1050. Een SEEC filter is 275 euro, mijn Kemp oplossing ongeveer 2600 euro (oeps, dat realiseer ik mij nu pas!). De prijs voor schone stroom is hoog alleen omdat de energiebedrijven niet in staat blijken schone stroom te leveren. Waarom zouden ze ook, uw koelkast, wasmachine, computer en verlichting doen het toch wel. Zou het water uit de kraan zo vies zijn als uw stroom en zou u voor reiniging zelf nog eens 3375 euro uit moeten geven dan schreeuwden we moord en brand. Dat terzijde, laten we gebruik gaan maken van schone stroom.

Mijn PrimaLuna versterker geniet van de PurePower door meer nadruk op de stemmen te leggen, het laag dieper te maken en meer definitie aan het stereobeeld te geven. Verdergaand dan een eenvoudig SEEC filter dat kan, hoewel die voor zijn bescheiden prijs heel ver komt. De achtergrond is rustiger. Het uit het stopcontact trekken van de PurePower, waardoor die geheel op accu’s werkt, versterkt nogmaals alle positieve eigenschappen. Alleen houden de accu’s van de PurePower dat niet een avond vol. Verschillen zijn trouwens marginaal en alleen hoorbaar als je de set erg goed kent. De geleende Carat set kan slecht overweg met het SEEC filter en tot op zekere hoogte ook met ongefilterde netspanning. S-klanken zijn op sommige cd’s en lp’s hard en scherp, het stereobeeld kan beter en de definitie blijft achter, waarschijnlijk vanwege de grondruis vanuit het lichtnet. Normaal valt dat allemaal niet zo op en past de geboden weergave in de prijsklasse van de Carat. De PurePower die welgeteld 1475 euro meer kost dan een Carat versterker + tuner + cd speler samen is een wondermiddel. Weg harde S, weg onrust, naar voren komt het stereobeeld, de diepte in het geluid, een extra octaaf in het laag en vooral de rust. Meer impact en meer detail. Stemmen zijn warmer en een te helder opgenomen lp van Fleetwood Mac is plotseling wel lekker. Maar ik realiseer mij dat de verhouding apparatuur versus netfilter wel erg scheef is. Dus verhuist het circus naar de huiskamer waar Kemp filtering ligt en de set veel en veel kostbaarder is.

Als ik Patricia Barber in de cd-speler leg en ik draai de track Nardis met de drumsolo dan is de basdrum achter de PurePower geweldig echt. Het vel hoor je trillen. Bekkens zijn permanent hard en metalig, maar nooit scherp. Snelheid en dynamiek gaan geen seconde verloren door de PurePower in te zetten, iets waar menig netfilter juist de mist mee in gaat. Het laag blijft stevig, er is een hoge mate van transparantie. Ik zie geen enkele negatieve eigenschap of beperking opdoemen. Ga ik passief filteren dan is het laag rommeliger, donkerder en verandert het vel van de basdrum in een slappere boem. De dynamiek neemt zoals valt te verwachten iets terug. Hoewel Kemp hier een uitstekende prestatie weet neer te zetten. Haal ik alle filters weg dan is het resultaat een harde S klank (zie Carat, zie PrimaLuna, het is dus een algemeen verschijnsel).

Het stereobeeld wordt plat, de bas ongedefinieerd, een slechte omlijning van de instrumenten, rommelige weergave en een hifi geluid. Het vel van de basdrum is weg. Nooit is het helemaal stil op de achtergrond en bekkens zijn onaangenaam schel. Dat de dynamiek optimaal is blijkt een schrale troost. Zet ik de PurePower opnieuw in de keten dan is de harde S gelijk verdwenen. Er komt vooral rust. Rust met een hoofdletter. Stilte op de achtergrond, ruimte, gemak. Het laag ronkt weer en ik weet precies waarom ik ooit begon met zware netfiltering in huis. Beeld? Zet de PurePower op uw plasma en wat ik net beschreef aan geluid verbetering ziet u terug met uw ogen. Weg spikkels, meer diepte in het beeld, contrastrijker, helderder en fellere kleuren. Een avond lang luisteren zonder netfilters is vermoeiend en ik ben na een paar uur blij dat de set uit kan. Dat geldt voor popmuziek, jazz en klassiek. Met een PurePower heb ik dat niet. Dan luister ik veel prettiger en aan het eind van de avond realiseer ik mij dat ik morgen moet werken, waarna ik toch nog een laatste plaatje opzet omdat het leven aangenaam is. Morgen zie ik wel weer.

Resultaat

Kortom, in mijn situatie werkt de PurePower positief in drie verschillende installaties van relatief goedkoop tot erg duur. Ongeacht of ik speel met buizen of met halfgeleiders, klasse A of klasse AB versterking en analoge of digitale bron. Dat gegeven maakt de PurePower APS 1050 universeel inzetbaar. Ik snap niet goed waarom mijn woning behept is met een ernstige netvervuiling maar ik zal ermee moeten leven. Gelukkig is er iets aan te doen. Ik kan niet schatten hoe uw situatie thuis is en of netfiltering nodig is. Uit eigen ervaring weet ik dat een eenvoudig filter als dat van SEEC kan helpen als uw installatie er positief op reageert.

Kostbare oplossingen passen bij een kostbaarder set. Passief en dus beperkt tot anticiperend en zuiverend? Echt schoon wordt de netspanning in dat geval nooit. PurePower levert een actieve oplossing en pakt het probleem bij de bron aan. Hij wekt zijn eigen spanning op en levert zijn eigen schone stroom. Die weg blijkt de enige weg die volledig in staat is sets naar hun ultimo te dragen. Met een fors prijskaartje en een lichte ventilator ruis als enige nadelen. Wie serieus met weergave bezig is moet een netfilter proberen. Blijkt het effect verwaarloosbaar of onhoorbaar (dat kan inderdaad zo zijn) dan bent u een gelukkig mens. Gaat de weergave met sprongen vooruit van hifi naar muziekweergave dan is de weg terug afgesneden. Dat gaat u geld kosten tot aan 3375 euro voor het beste van het beste. Bedorven stroom bestaat niet, schone stroom wel. Dat hoor je en dat zie je.


Prijzen:

PurePower APS 1050: 3375 euro
PurePower 700: 2425 euro
Power strip met vier aansluitingen: 255 euro


Importeur:

Dimex BV
Den Haag
www.dimex.nl



 

Gebruikte Hardware: 

Analoog:

Transrotor Super Seven 40/60/TMD platenspeler met aluminium plateau Transrotor SME 5009 pickup arm Phase Tech P-3 Alexandrite low output MC element V.Y.G.E.R. Baltic M platenspeler SME 312 pickup arm Goldring Eroica LX low output MC element

Digitaal:

Lua Cantilena SEL CD speler (Telefunken buizen) Marantz CD63SE CD speler (Trichord Clock 2 modificatie) Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter (zwaardere voeding) Carat C57 CD speler

Versterking:

Van Medevoort PHM3 phono amp EAR 834P DeLuxe phono amp (JJ Electronic ECC803S buizen) EAR 834L DeLuxe voorversterker (Mullard buizen) Ayon Audio 300B versterker PrimaLuna ProLogue Two versterker (JJ Electronic buizen) Carat A57 versterker

Luidsprekers:

Focal-JMlab Electra 937 Be Ruark Sabre III

Subwoofer:

Focal-JMlab Electra SW900 actieve subwoofer Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Beeld:

Philips 42PF5411 Plasma scherm Samsung DCB-H360R digitale HD TV ontvanger

Stroomvoorziening:

Netsnoeren: Kemp, Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Supra LoRad (DIY) Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source, SEEC HQSN-4U netfillter, Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok, PurePower APS 1050, gescheiden audiogroep, AHP glas + Neozed zekeringen

Kabels en accessoires:

Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Ultra, Crystal Cable Connect Reference, Crystal Cable Connect, Crystal Cable Connect Piccolo, Chord Company Chameleon Silver Plus Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold Interlink subwoofer: Sharkwire, Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference, Chord Company Epic Super Twin Meubels: Spectral Straight TV915, Ikea Oppli LS-stands: Target MR60 Overig: Acoustic Analysing TVA dempers, Quadraspire QX25 voetjes, Millennium CD-mat, Target SpikeShoes