Meridian G95 DVD-receiver


Eric de Boer | 31 oktober 2007 | Fotografie Eric de Boer | Meridian

Voor diegenen die zoeken naar een wat betere kwaliteit in geluid en beeld, maar een beperkte ruimte hebben om audio/video apparatuur kwijt te kunnen is het soms lastig om een keuze te maken. Niet alleen wordt die keuze bepaald door het bestedingsbudget, maar ook vormgeving, uitbreidingsmogelijkheden en natuurlijk de geluidskwaliteit zijn factoren die meespelen in de keuze van de aanschaf.

Als je om ruimtelijke of esthetische redenen jezelf wilt of moet beperken tot het plaatsen van één apparaat, kom je snel uit bij een home cinema installatie met een ingebouwde dvd speler. Wanneer je dan als potentiele koper van zo’n systeem ook nog zoekt naar een hoger segment, dan is de kans groot dat u in contact zult komen met de Meridian G95 dvd surround receiver. De naam voluit, want de term home theater set doet dit apparaat gewoon te kort.

Al sinds jaren staat het merk Meridian voor hoge kwaliteit in het weergeven van al dan niet digitale bronnen. De meermaals bekroonde G-serie is na lang en intensief onderzoek door de Engelse ontwerpers onder gebruikers uitgebreid met de G95. Uitgangspunt is gebruiksgemak en diversiteit. Dit komt duidelijk naar voren in het weglaten van vele –overbodige – surround-instellingen (DSP’s) die de gebruiker vaak toch niet benut. De diversiteit wordt bevestigd door de mogelijkheid om het apparaat aan te sluiten op de computer (middels een nul modemkabel op de seriele poort), waarna de gebruiker via Meridian’s eigen website software kan downloaden om geavanceerde instellingen te wijzigen en updates kan installeren. Wie het simpel wil houden sluit het apparaat aan en stelt alles in via een overzichtelijk set-up menu op het beeld van de tv. Het voordeel van dit apparaat is dat alles software gestuurd is en de mogelijkheden bijna oneindig zijn.


De technieken

Meridian heeft voor de massieve opbouw gebruik gemaakt van hoogwaardige componenten. Van Nederlands fabrikaat zijn vijf nieuwe klasse D eindversterkers - deze zijn door Meridian aangepast aan hun eigen eisen - die elk 100 watt bij 8 Ohm kunnen produceren. De gebruikte voeding is conventioneel met als hart een zwaar formaat ringkerntransformator. De gescheiden opgebouwde geluidssignalen worden verwerkt door dac’s die zowel in stereo als digitaal signalen verwerken over 48-bits precisie. Dit upsamplen moet zorgen voor een opener geluid, strakkere basweergave en een in zijn geheel “muzikalere” beleving van geluid.

Vrij uniek is de mogelijkheid om de signaalweg volledig digitaal te laten uitsturen naar bijvoorbeeld Meridian’s eigen digitale actieve luidsprekers. De signaalweg blijft dan van begin tot eind digitaal en komt dus zo natuurlijk mogelijk over. Als loopwerk maakt de G95 gebruik van een “slot loading” dvd-rom speler, het systeem dat u zult kennen van de meeste autoradio’s. Volgens de ontwerpers levert dit mechanisme de meest accurate data-uitlezing op terwijl trillingen tot een minimum beperkt blijven. Tevens gebruikt de G95 een drievoudig buffersysteem om jitter (digitale vervorming) te voorkomen, terwijl de meeste spelers dit enkel mechanisch aanpakken. Ook vernieuwd is het hoog stabiele klok-systeem dat bijdraagt aan een verdere vermindering van jitter. Alle stroomtoevoer voor digitaal en analoog wordt gescheiden opgebouwd. Over veel is nagedacht, dus. De G95 leest alle gangbare formaten inclusief MP3. Sacd en de nieuwere Blu-ray of HD-dvd worden niet ondersteund.

De video processor is van Faroudja (DCDi) versmolten met Meridian’s eigen technieken. Outputs voor video zijn HDMI, component, tulpstekker en s-video. De eerste ondersteunt upscaling tot 1080p(rogressive), 1080i(nterlaced), 720p, 576p en 480p, evenals 2 en 6 kanaals audio. De G95 kan tegelijkertijd ook meerdere formaten uitgeven, dus schakelen tussen de uitgangen is probleemloos. Wilt u meer dan één beeldapparaat aansluiten via HDMI, dan kan Meridian u de HDMax 421 switchbox leveren, die ook softwarematig volledig door de G95 wordt ondersteund. Audio in- en uitgangen zijn er ook te over.

De surround receiver beschikt over een 5.1 tulpstekker aansluiting en 3 analoge lijningangen, waarvan de spanning regelbaar is. Verder heeft het apparaat twee stereo coaxiale en twee stereo toslink digitale aansluitingen, die evenals de lijningangen apart toewijsbaar zijn voor een functie. De G95 heeft een tweetal Din-en Bnc-Comms aansluitingen: communicatieaansluitingen om de G95 te verbinden met andere Meridian componenten of actieve DSP luidsprekers van Meridian. De G95 wordt geleverd in twee type’s; namelijk met Dab en FM tuner of zonder Dab tuner. Het geteste model is zonder Dab uitgevoerd.

Apart bijgeleverd zit een Meridian MSR+: een tafelafstandsbediening van formaat. Ook deze is programmeerbaar voor meerdere merken en maakt een waar statement op uw salontafel. De MSR+ heeft een ingebouwde lichtsensor die de toetsen doet oplichten als de omgeving donkerder wordt. De G95 zelf is bescheidener van maat met 44 bij 35 met een hoogte van maar 9 centimeter. Het gewicht echter is behoorlijk met 13,5 kilogram. Het geteste model is in zwart uitgevoerd en aan de bovenzijde afgewerkt met een zwarte plaat van gehard glas. Het koelen van de G95 geschiedt actief, er zit een cooling fan aan de onderkant, die overigens fluisterstil is.

Installeren en ...?

Ik sluit de receiver aan op mijn luidsprekers en middels HDMI op mijn Sony KDL-32S2000 lcd televisie. Als weergevers dienen vier Monitor Audio Monitor3’s, een Infinity HCS centerspeaker en mijn JBL LX2000 subwoofer. De rest van de gebruikte apparatuur en bekabeling vindt u onderaan deze recensie.

Het instellen van de G95 geschiedt naar keuze, de gebruiker kan het apparaat aansluiten op de computer, u gebruikt de bijgeleverde MSR+ of simpelweg de toetsen op de voorzijde. Te weinig toetsen, zegt u? Niets is minder waar. De G95 is zoals eerder vermeld volledig software gestuurd, dus ook aan de bedieningstoetsen kunnen meerdere functies worden verleend. Ik kies ervoor om de afstandsbediening te gebruiken. Het instellen verloopt dan ook erg gemakkelijk en na een kleine tien minuten ben ik klaar met alle instellingen en voorkeuren. De radiozenders zoekt de G95 automatisch en per bron wordt onthouden welke DSP-instelling er wordt gekozen. Wilt u bijvoorbeeld cd’s in stereo weergegeven hebben, maar dvd’s in meerkanaals? Geef de input “disc” de functie voor stereo en dvd (2-kanaals) de instelling PLII Movie, bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn divers en de G95 onthoudt het voor u. Speelt u vanaf een meerkanaals bron dan wordt deze weergegeven in de standaard Cinema stand als het een film betreft, u kunt ook kiezen voor de stand Discrete, de DSP instelling voor meerkanaals dvd audio.

Maakt u gebruik van een meerkanaals luidsprekersysteem en wilt u dat bij stereoweergave de lage frequenties over de subwoofer meespelen in de stand stereo? Dan is het handig om te weten dat u de voorluidsprekers als “small” moet betitelen, waarna de G95 alles onder de 120 Hz alleen naar de subwoofer zal sturen. Normaal kap ik deze frequentie af onder 50 Hz en eerlijkheidshalve moet ik u bekennen dat het even wennen is, maar na enige tijd spelen met de hardheid van de subwoofer ben ik aardig gewend geraakt aan deze instelling. Door het aantal meters vanaf de verschillende luidsprekers tot de luisteraar in te stellen rekent de G95 de beste verhoudingen tussen de speakers voor u uit. Wilt u een bepaald kanaal toch harder of zachter hebben, dan kunt u dit zelf wijzigen.

Spelen dan maar. Importeur Viertron heeft mij voorzien van een al ingespeeld testexemplaar, maar omdat het apparaat meer dan een paar dagen in mijn bezit zal zijn, zal ik de G95 voor alles gebruiken, ook tijdens tv-kijken. Na een week intensief gebruikt te zijn zorg ik voor een stapeltje software om het apparaat eens goed aan de tand te kunnen voelen. Mijn partner is een dag weg en mijn buren zijn niet thuis, dus wat let me om de registers eens flink open te trekken?

Genieten!

Beginnend met de radio, die af en toe heeft aangestaan als achtergrond, heb ik niets aan te merken op de G95. Vaak speelt Arrow Jazz FM als ik niet actief met luisteren bezig ben. Nu ik wel serieus luister, speelt het nummer Voices van de formatie Koop. Lekkere easy listening jazz waar Trijntje Oosterhuis jaloers op zou kunnen zijn. Ik heb het nummer zelf op LP (“Islands”) en geniet van een geluid dat helder en strak wordt weergegeven. De compressie die tegenwoordig wordt toegepast bij veel radiozenders is nu in ieder geval niet hoorbaar aanwezig en de G95 geeft het nummer met veel verve weer, hoewel ietwat klinisch. Maar dit kan ook liggen aan de uitzending, dus besluit ik om zelf het roer in handen te nemen.

Nils Lofgren mag het spits afbijten. Zijn cd “Acoustic Live” is er één waar ik een tijd op heb moeten wachten, maar sindsdien heb ik hem heel veel gedraaid. Ik kies de track Keith don’t go en hoor Nils op zijn gitaar de intro spelen. Machtig mooi, wat een plaatsing! Hoewel iets minder breed qua stage dan ik gewend ben, bevind ik me tussen het publiek tijdens dit concert. De G95 geeft een helder maar zacht hoog, een opener middengebied dan ik gewend ben en een dieptewerking in het geluid waar vele multi-spelers niet aan kunnen tippen! De rust en het gemak waarmee een en ander wordt weergegeven is er én die enkel en alleen kenmerkend is voor high-end audio apparatuur, en dat met vijf klasse D eindversterkers in zo’n kleine behuizing!

Spelend met de DSP-toets kom ik op de stand “trifield”, die bedoeld is om stereoweergave te optimaliseren en van tweekanaals pcm signaal surround te kunnen maken. Gelooft u me of niet, maar dit is de eerste surroundbewerking voor tweekanaals bronnen die me natuurlijk in de oren klinkt. De center- en surroundluidsprekers krijgen geen vol signaal, maar spelen alleen ondersteunend. Het nummer eindigt en ik heb de weergave nergens horen versmallen of dichtslibben. Om diezelfde dieptewerking goed te kunnen ervaren loop ik naar mijn cd-collectie om Roger Waters’ “Amused to death” te halen. De tweede track van dit album is –zoals het Waters betaamt – doorspekt met geluidseffecten. What God wants part 1 speelt kristalhelder. Krekels achter me, wilde dierengeluiden vlak voor me en een laagweergave zo strak als wat. Het geluid van een openslaande deur gaat dwars door me heen en het virtuele publiek doemt op. Als na exact 71 seconden de gitaar aanslaat, bemerk ik dat het geheel compleet is, maar met een apart tintje. Alles wordt goed en vooral met gemak weergegeven, van kleuring is geen enkele sprake, maar voor de gemiddelde rockliefhebber zou het geheel enigszins strak of klinisch over kunnen komen. Kwestie van smaak. Het heldere, droge geluid van de G95 bevalt mij in ieder geval goed bij tweekanaals weergave en went vrij snel. Over op dvd, dus.

Loreena McKennit heeft onlangs haar eerste officiële live registratie uitgebracht, gemaakt tijdens het Spaanse gedeelte van haar laatste tour. De dvd “Nights from the Alhambra” gaat vergezeld van een dubbel-cd en ik kies het nummer The bonny swans. Veel donkere achtergronden, een fel blauw verlicht podium en intense kleuren passen goed bij deze muzieksoort en Loreena’s ietwat zweverige atmosfeer. Duidelijk wordt al dit beeldmateriaal opgepikt van het schijfje en weergegeven op mijn beeldscherm. Zwart is diep, blauw intens en toch kan ik ieder oranje haarlokje van Loreena herkennen. Uitstekende beeldkwaliteit, zoals het een product in deze klasse betaamt. Ook op de geluidskwaliteit valt niet veel aan te merken. Alle eigenschappen die bij tweekanaals signalen naar voren kwamen zijn ook weer bij de 5.1 mix aanwezig. Loreena’s stem is helder, het hoog verfijnd, maar ook het drumstel is aanwezig en goed plaatsbaar bij het vertoonde beeld. Zo heel af en toe heb ik alleen het idee dat het beeld wat trager is dan het geluid, wat mij brengt op een puntje van kritiek; ik mis de functie voor audio delay/ lip syncing.

En dat is best jammer, want niet iedere beeldweergever heeft dezelfde verwerkingstijd van het geboden signaal, mijn lcd-tv heeft dus ook tijd nodig om het signaal te verwerken. Ook films geeft de G95 prima weer. “Interview with a Vampire” is al jaren één van mijn favorieten -mede door de soundtrack en de geweldige cast – en beschouw ik als ode aan Anne Rice, de schrijfster van onder andere dit drama. De in Dolby Digital 5.1 afgemixte soundtrack wordt door de Meridian feilloos over alle kanalen weergegeven, in balans en harmonie. Het punt in de film waar Lestat (Tom Cruise) ervoor kiest om zijn medespeler Louis (Brad Pitt) de kus der eeuwigheid te geven heb ik zelden zo goed in geluid omhuld meegemaakt. Hier is die grip en beheerstheid van de G95 ten volste benut, en ik ervaar de eerdergenoemde droge analytische klank bij film eerder als prettig dan als nadeel. Verfijning met een analytisch karakter, maar volop dynamiek. Hulde.

Conclusie

Zoals eerder vermeld heb ik de G95 niet in een paar dagen hoeven testen, maar ik had twee weken de tijd. Die tijd was waardevol. De G95 heeft voor veel luidsprekers genoeg vermogen en grip in huis, levert zowel in stereo als in surround een zeer goed geluid en is qua afwerking een topproduct. Installeren is kinderspel. Over de beeldkwaliteit niets dan lof. De mogelijkheid tot upgraden van software door de eindgebruiker zelf vind ik een grote pré en de ontwerpers hebben zich goed gebogen over de kunst van het weglaten.

Hierin zit hem ook het knelpunt; als muziekliefhebber zou je toch denken dat je iets meer mogelijkheden zou hebben voor meerkanaals instellingen, zoals PL II music bijvoorbeeld. De eerdergenoemde instelling voor het afkappen van de laagfrequentie zou ik ook graag zelf in de hand hebben, evenals het al dan niet delen van het laag met de frontspeakers. Audio delay zou ook best prettig zijn. Maar als u een home theater systeem zoekt met erg veel gebruiksgemak, een fraaie en compacte vormgeving en high-end aspiraties qua beeld en geluid –en niet te vergeten een dijk van een afstandsbediening – dan raad ik u van harte aan om zelf eens te gaan kijken en luisteren.

Gebruikte Hardware: 

Analoog

Bluenote Piccolo mkII Bluenote B5 mkII Titanium arm Goldring Eroica LX Moving Coil element

Digitaal

Meridian G95 Sony RDR-GX3s Dvd-recorder Samsung DCB-9401R DVB-tuner

Versterker

Meridian G95 Bluenote Phono1 mkII met AS modificatie

Luidsprekers

Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels (voorluidsprekers) Monitor Audio Monitor3 Cherrywood (achterluidsprekers) Infinity HCS-center (centerluidspreker)

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter DIY stekkerblok Audio Selectief L100, Monster M-850i, M-600 en ProfiGold PGV/ OxyPure Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire QX25, Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak DIY “Vlechtsneek” stroomkabel Empire meubel