Sonos 130 Bundle


Rene Smit | 06 december 2007 | Fotografie Rene Smit | Sonos

Hij is er voor gevallen…

Helaas voor mij en leuk voor Sonos geef ik in de titel de conclusie van deze recensie al weg. De kreet: “Hij is er voor gevallen” uit een tv commercial van enige jaren geleden was het eerste wat in mij op kwam na de gebruiksperiode met een compleet Sonos systeem.

Sonos probeert met zijn producten een brug te slaan tussen de computerwereld en de muziekliefhebber. Knappe koppen achter Sonos brachten in 2004 een Multi Room audiosysteem op de markt welke heden ten dage nog steeds voorop loopt. Doordat zowel computerdeskundigen als audiofielen meewerkten aan de ontwikkeling van het systeem is een hoogwaardig audioproduct ontstaan, gebruikmakend van vooruitstrevende draadloze verbindingstechniek. De hoofdredacteur van HiFi.nl dacht uitgerekend aan mij voor het recenseren van het Sonos systeem vanwege mijn beperkte kennis van computers en aanverwante zaken. Op de keper beschouwd niet echt een compliment maar dat vechten we samen wel uit…

De beweegreden snap ik overigens wel: Sonos claimt dat je ook zonder ingevoerd te zijn in de automatisering probleemloos de boel aan het spelen krijgt. Een leuke test voor zowel Sonos als voor mijn persoon.

Sonos ZP100 (foto: Jiri Büller/HiFi.nl)


Het systeem

Sonos Europe stuurde een complete bundle waarmee het mogelijk is om in twee afzonderlijke ruimtes muziek te luisteren. De set bestaat uit een ZP-80 Zone player, een ZP-100 Zone Player, een Controller inclusief charging cradle en een set speakers. Ook alle bekabeling die nodig is om het systeem aan te sluiten wordt meegeleverd. De ZP80 en ZP100 Zone Players verschillen niet alleen qua fysiek maar ook qua functionaliteit. De ZP100 beschikt over een ingebouwde 2x50 Watt versterker en is daarom bijna 2x zo groot als de ZP80. Het meest logisch is om de ZP80 aan te sluiten op een bestaande “stereo” installatie en zo het Sonos systeem als extra bron te laten fungeren.

Sonos ZP80 (foto: Jiri Büller/HiFi.nl)

Het aansluiten kan op diverse manieren, zowel analoog als digitaal. Voordeel van digitaal aansluiten op een externe dac of op een in een surroundreceiver ingebouwde dac is de betere geluidskwaliteit. Je omzeilt dan de in de ZP80 ingebouwde dac. Analoog aansluiten kan met een normale interlink met cinch connectoren. Om muziek uit de ZP100 te toveren volstaat het om een set speakers aan te sluiten. Binnen het complete systeem is een sleutelrol weggelegd voor de (uiteraard) draadloze op Wifi gebaseerde controller. Sonos heeft mede voor de controller een eigen beveiligd netwerk ontwikkeld te weten SonosNet. Dit SonosNet opereert volledig zelfstandig en maakt geen gebruik van bestaande (thuis)netwerken.  Met deze controller kunnen maximaal 32 ruimtes afzonderlijk bestuurd worden. Standaard is de controller voorzien van een eenvoudige lader, optioneel is een mooie cradle leverbaar waarin de controller opgeladen wordt. Laatste onderdeel van de geleverde bundle is een set “boekenplank” speakers. Een monitorachtige luidspreker van het formaat schoenendoos.

(foto: Jiri Büller/HiFi.nl)

Sonos aansluiten en installeren

Met het installeren en aansluiten van de diverse onderdelen zal ik gelijk de producten wat uitgebreider belichten. Om de boel aan de praat te krijgen volstaat het om de uitgebreide Nederlandstalige handleiding te volgen. Deze loodst je stap voor stap door de te volgen procedure.

Omdat ik de ZP80 als extra bron in de audioset wil gebruiken komt deze in de huiskamer te staan in de nabijheid van de router van mijn draadloze netwerkje. Omdat de ZP80 zo klein is dat hij bijna in de handpalm past is er makkelijk een plaatsje voor te vinden. Met de meegeleverde utp kabel wordt de ZP80 aangesloten op het netwerk. Vervolgens gaat een analoge interlink naar mijn vM MA240 versterker en wordt het netsnoer in het stopcontact geprikt. Volgens de handleiding is het systeem nu gereed voor installatie en kan de computer opgestart worden om de boel te installeren. De meegeleverde CDROM gaat in de computer en de installatieprocedure komt in het scherm. Stap voor stap wordt de procedure die eveneens on-line te bekijken is op www.sonos.com doorlopen en binnen 15 minuten heb ik de boel aan de praat. In principe had dit zelfs nog iets sneller gekund maar ik was als “computer leek” vergeten in de Windows Firewall het Sonos systeem vrij te geven.

Bij dit probleem kwam direct de eerste kennismaking met de uitzonderlijke gebruiksvriendelijkheid van het Sonos systeem naar voren. Via een on-line helpfunctie had ik snel gevonden waar het aan schortte en kon ik direct verder. De helpfunctie bestaat niet alleen uit tekst maar is ook voorzien van duidelijke afbeeldingen. Tijdens de installatie hoeven geen computergerelateerde handelingen zoals het aanmaken van IP adressen te worden gedaan, het systeem regelt dit allemaal zelf. De belofte dat echt iedereen dit systeem kan aansluiten en installeren is volledig waargemaakt.

Om specifieke gebruikersinstellingen te doen en volgende zones te installeren is de computer niet per se meer nodig. Alles kan geregeld worden met de controller. Voorzien van een 3,5” kleurenscherm en een bescheiden aantal toetsen. Meest in het oog springend is het grote iPod achtige scrollwheel. Via de superheldere menustructuur, helaas wel Engelstalig, stel ik de ZP80 naar mijn specifieke wensen in. Zo kun je onder andere kiezen of je de audiouitgang fixed of variabel wil hebben. Ik kies voor fixed zodat ik het volume via de audioset kan regelen. Er is ook de mogelijkheid bass, treble, balans en loudness naar believen aan te passen. Ook kun je het lampje op de voorzijde van de Zone Player aan of uitschakelen. Al deze settings kun je voor iedere Zone Player apart instellen, tevens is het mogelijk elke zone een andere naam te geven.

Niet alleen de Players zijn aan te passen, ook de Controller zelf kan aangepast worden. Zo is er de mogelijkheid om de helderheid van de display aan te passen, de toetsverlichting te dimmen en het gebruik van de knoppen gepaard te laten gaan met een zachte click of helemaal geluidloos. Het aanmaken van andere zones kan via de Controller. Omdat de Bundle 130 die ik ontvangen heb geschikt is voor 2 zones besluit ik de slaapkamer als 2e zone te gebruiken. Hiervoor hoef ik slechts de ZP100 Zone Player op het lichtnet aan te sluiten en met een set speakers te verbinden. Ik gebruik hiervoor de meegeleverde Sonos monitor speakers. Binnen een paar minuten wordt de ZP100 in het systeem herkend en is er automatisch verbinding gemaakt met het netwerk. Via de controller kun je de zone een naam geven en kun je er mee aan de slag.

Naast de instellingen van Players en Controller zijn alle andere features van het Sonos systeem beschikbaar via de Controller. Zo kun je er voor kiezen software updates automatisch of handmatig uit te voeren. Het beheren en aanpassen van je muziekbibliotheek doe je nu vanuit je luie stoel met de controller in de hand. Alle muziek die op de harde schijf van mijn PC staat is beschikbaar via het Sonos systeem. Alle informatie die van de muziek beschikbaar is kan op de display bekeken worden tot en met een kleurenafbeelding van de albumhoes. Nadeel wanneer zowel de PC als het Sonos systeem in één ruimte staan is de vaak rumoerige werking van een PC. Dat is op te lossen door gebruik te maken van een Network Attached Storage harde schijf. Die zijn rechtstreeks op de router aangesloten en hebben meerdere voordelen. Zo hoeft de computer niet opgestart te zijn en werken deze harddisks nagenoeg geluidloos. De opslagcapaciteit is afhankelijk van de schijfgrootte maar bijvoorbeeld een 400Gb schijf is voldoende om ongeveer 1000 CD’s ongecomprimeerd op te slaan. NAS schijven zijn er al vanaf pakweg 100 euro. Check wel even of de schijf van uw keuze werkt met het Sonos systeem. De meeste Sonos dealers kunnen overigens ook de juiste schijven leveren.

Naast muziek vanaf de PC is er uiteraard de mogelijkheid tot het beluisteren van internetradio met een overvloed aan zenders die op allerlei manieren gerubriceerd zijn. Zoals op genre, land van oorsprong et cetera. Dat is bij uitstek de manier om nieuwe muziek te leren kennen. Een laatste mogelijkheid om muziek in huis te krijgen is via een abonnement op een musicservice bijvoorbeeld Rhapsody. Helaas is dit nog niet voor Europa beschikbaar maar er wordt hard gewerkt om contracten af te sluiten zodat de service binnen afzienbare tijd hier mogelijk is. Tijdens een demo bij Sonos heb ik wel mogen ervaren wat de mogelijkheden van een dergelijke provider zijn waarover meer in het gebruikersgedeelte. Nu alles aangesloten is en de juiste instellingen gemaakt zijn, is het tijd om het Sonos systeem aan de tand te gaan voelen.

Luisteren naar de Sonos Bundle 130

De ZP80 heb ik de huiskamer een onopvallend plaatsje in de buurt van de router gegeven, de controller in de cradle heb ik expres wat meer in het zicht geplaatst. De afwerking en uitstraling laten dat zonder meer toe. Alle onderdelen van de bundle kennen overigens eenzelfde hoge afwerkinggraad tot en met de verpakking. De gebruikte materialen zijn van hoog niveau en de fit and finish is onberispelijk. Om het systeem te testen heb ik wat CD’s opgeslagen op de harde schijf van mijn computer in ongecomprimeerde vorm. Het Sonos systeem kan met vele soorten bestanden overweg zoals: MP3, WMA (beveiligd en onbeveiligd), AAC, AIFF, FLAC, Apple Lossless, Ogg Vorbis en WAV.

Met het scrollwheel kies ik de juiste ruimte en vervolgens ga ik naar de Music Library waar ik op diverse manieren de bestanden kan benaderen. Ik kan kiezen voor: album, artiest, track of genre. Wanneer er via de zoekfuncties een selectie is gemaakt kun je er voor kiezen direct te luisteren of een soort wachtrij aan te maken en de muziek op een later tijdstip af te spelen. Ook is er de mogelijkheid de tracks in een playlist te plaatsen. Deze playlist(s) kun je vervolgens benoemen en te allen tijde oproepen. Op die manier is het mogelijk voor elke gelegenheid een playlist aan te maken bijvoorbeeld voor een feestje of een diner bij kaarslicht. Bijna onnodig te zeggen dat er een uitgebreide timer en wekfunctie aanwezig is, handig in de slaapkamer. Zo kun je ontwaken met je favoriete muziek. Met één controller is het mogelijk 16 ruimtes aan te sturen en is het Sonos systeem zelf uit te breiden tot maximaal 32 verschillende zones. Alle individuele ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar naar “eigen” muziek luisteren. Met de zogenaamde “Party mode” speelt in alle ruimtes dezelfde muziek, of maak je zelf een selectie van een aantal ruimtes. Wanneer je een opsomming ziet van het aantal functies en mogelijkheden van het Sonos systeem zou je kunnen concluderen dat de bediening ingewikkeld of onduidelijk is. Dat is totaal niet het geval en de lijn van het supereenvoudige installeren zet zich voort in de bediening.

Vanaf de bank scroll ik met de controller door de albums die ik op de computer heb opgeslagen. Maak een keuze en druk op de “play” toets. Binnen een seconde wordt verbinding gemaakt en klinkt muziek uit de speakers. De kwaliteit van de weergave is zonder meer goed te noemen. De in mijn geval ongecomprimeerde bestanden klinken bij intensief luisteren weliswaar een fractie minder dan de originele CD maar in de verste verte niet als een neuzig en afgevlakt MP3 bestandje. Bij het beluisteren van het laatste album van Trijntje Oosterhuis met songs van Burt Bacharach is er voldoende ruimtelijkheid. De instrumenten zijn los van elkaar te onderscheiden en koperblazers hebben nog steeds het zo kenmerkende randje scherpte. Het hoog klinkt lekker open en gedetailleerd. Al luisterend naar Trijntje selecteer ik met de controller al een volgende track van een ander album en die begint zodra het nummer van Trijntje ten einde is. Het vloeit naadloos in elkaar over, geen hiaat, hapering of zelfs maar een seconde pauze. Zo kun je een complete wachtrij samenstellen uit verschillende albums die vervolgens achter elkaar worden afgespeeld. Het gemak waarmee het systeem werkt zorgt er voor dat ik de hele avond lekker op de bank blijf zitten om muziek te luisteren. Misschien dat Sonos ook een bundle kan samenstellen waarbij een serveerster hoort zodat je ook voor een hapje of een drankje niet meer hoeft op te rijzen. Iemand met een uitgebreide CD collectie zal even tijd moeten investeren om alles op een harde schijf over te zetten maar kent daarna een ongekend gebruiksgemak. Nooit meer op zoek naar juist dat ene nummer. Nee, met het Sonos systeem is de tijd tussen zoeken van een track en het beluisteren ervan slechts enkele seconden van elkaar verwijderd. Een meer dan dikke plus voor gebruiksgemak. Tot nu toe heb ik alleen in de huiskamer geluisterd waar zowel computer, router en Sonos systeem relatief dicht bij elkaar staan en storing weinig kans maakt. Hoe klink het 2e systeem in de slaapkamer met twee betonvloeren ertussen?

Nieuwsgierig loop ik naar boven met alleen de controller in de hand. Eenmaal boven selecteer ik de desbetreffende ruimte. Ik zoek de zojuist beluisterde track van Trijntje Oosterhuis en kan blij constateren dat er in ieder geval qua reactie tijd totaal geen verschil is. Ook boven klinkt er na een seconde muziek uit de speakers. Plots beschik ik over een hoogwaardige 2e audioset zonder draden te hoeven trekken of ander fratsen uit te halen. De meegeleverde Sonos speakers klinken redelijk transparant maar vragen aandacht qua plaatsing. Ze hebben snel de neiging een wat dreunerig laag te laten horen, zorg voor voldoende afstand tot de achterwand zodat de reflexpoort aan de achterkant van de speaker vrij kan ademen. Overschakelen naar bijna 6x duurdere PMC DB1+  speakers geeft duidelijk hoorbaar verbetering, toch zijn voor 179 euro per set de Sonos speakers zonder meer de moeite waard. Ook boven speelt de Sonos set probleemloos en absoluut zonder haperingen. Commando’s van de controller worden vlekkeloos en snel verwerkt. Gedurende de maanden dat ik het systeem in huis had heb ik in beide ruimtes niet één maal problemen gehad. Alweer een plus op het conto erbij.

Om nieuwe muziek te ontdekken blijft radio een medium van formaat. Internetradio gaat daarin nog een stap verder. Het aanbod aan zenders is welhaast onbeperkt met voor elk wat wils. Door het in huis halen van een Sonos systeem beschik je gelijk over Internet radio in alle aangesloten ruimtes. Het vinden van een passende zender is een fluitje van een cent door de uitgebreide zoekmogelijkheden. De kwaliteit van de verschillende zenders wisselt en het Sonos systeem laat dat duidelijk horen. Zelf luisteren we voor het slapen gaan regelmatig naar Candle Light Radio in combinatie met de sleep functie van het systeem.

Een beetje in het verlengde van internetradio is de mogelijkheid een abonnement te nemen op een zogenaamde Music Service. Helaas zijn deze diensten nog niet beschikbaar voor Europa. Dat heeft alles te maken met rechten die betaald moeten worden, wat in Europa anders geregeld is dan in Amerika. Een contract dient land voor land geregeld te zijn. Loop volgend jaar hoopt Sonos de services voor de Benelux beschikbaar te hebben. Tijdens een uitgebreide demo bij Sonos heb ik wel kennis kunnen maken met de mogelijkheden van een dergelijke service. Daarvoor is gebruik gemaakt van provider Rhapsody. Amerikanen die zich abonneren op deze provider hebben op dit moment de beschikking over 1,3 miljoen tracks (liedjes) die met 1 druk op de knop te beluisteren zijn. De zoekfuncties binnen Rhapsody zijn bijna eindeloos te noemen. Je kunt direct een artiest of album kiezen. Je kunt ook eerst een bepaald genre kiezen en vervolgens pas op zoek gaan naar een bepaalde artiest. Bijna dagelijks worden tracks en albums toegevoegd en middels een aparte menuregel kun je nieuwe toevoegingen direct opzoeken en beluisteren. Standaard kent Rhapsody al genre gerelateerde playlists waarbij je zelf helemaal niet meer hoeft te zoeken. De kwaliteit van de aangeboden tracks is goed te noemen. Naast deze mogelijkheden beschikt Rhapsody net al andere providers over Internet radiozenders.

Sonos Bundle 130: conclusie

Tja, daarvoor had u deze keer niet de gehele recensie hoeven lezen. Het Sonos systeem heeft mij op alle punten aangenaam verrast en alle beloftes waargemaakt. Moeiteloos weet dit systeem een brug te slaan tussen de computer en de audiowereld. Aansluiten en installeren is echt voor iedereen een fluitje van een cent en mocht je op een of andere manier toch met een probleem geconfronteerd worden dan is er nog de on-line helpdesk. Eenmaal aangesloten begint de ontdekkingsreis langs de diverse mogelijkheden. Deze reis is leerzaam, boeiend maar bovenal erg leuk!

De controller waarmee je het systeem bedient werkt intuïtief en is daardoor zeer gebruiksvriendelijk. Zelfs wanneer je niet bekend bent met het systeem loop je spelenderwijs langs de diverse mogelijkheden. De geluidskwaliteit van het systeem is goed te noemen maar uiteraard wel bronafhankelijk. Muziek vanaf een harde schijf in ongecomprimeerde vorm klinkt prima zeker wanneer je de ingebouwde DAC omzeilt en gebruik maakt van een externe DAC, al dan niet ingebouwd in een goede surroundreceiver of Cd-speler. Op deze manier kan het Sonos systeem als een volwaardige bron binnen een goede audio-installatie fungeren. Wanneer er in Nederland een Music Service beschikbaar komt is het systeem echt af. Je beschikt daarmee over een bijna onuitputtelijke hoeveelheid tracks in alle genres. Het beluisteren en beheren van een muziekcollectie zal in de toekomst steeds meer richting computer en Internet kruipen, Sonos biedt hiervoor een perfect systeem om die integratie op een goede en eenvoudige manier te laten verlopen. Als extra krijg je de mogelijkheid draadloos tot 32 ruimtes uit te breiden. Zet uw eventuele vooroordelen over een dergelijk systeem aan de kant en ga zelf bij een dealer ervaren hoe geweldig een Sonos systeem werkt. Een absolute aanrader!

 

Prijzen:

Sonos 130 Bundle  999 euro
Sonos speakers  179 euro per paar


Distributeur:

Sonos Europe B.V.
Hoge Naarderweg 5
1217 AB  Hilversum
Tel. 035-6260520         
Fax. 035-6211489
www.sonos.com

 

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230 SACD speler NAD T585 multispeler Clearaudio Champion platenspeler met Shelter 201 element Marantz SR5600 receiver Audiovector M3i Super speakers Bekabeling en accessoires: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Target Spike Shoes, Master Base, Quadraspire QX25 en Vibrapod dempers, Alphason audiorack