Marantz AV set


Eric de Boer | 21 februari 2008 | Fotografie Eric de Boer | Marantz

Het gaat hard in de industrie. We leven in het digitale decennium, waarin de vernieuwingen en innovaties elkaar zo snel opvolgen, dat de industrie – en de gemiddelde consument – moeite moeten doen om alles bij te kunnen benen. Toch proberen fabrikanten hun producten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen van de consument, wat resulteert in het herzien en verbeteren van hun producten.

Ervan uitgaand dat de tv in veel huishoudens een steeds prominentere rol krijgt en diverse technieken samengevoegd worden in één centraal verdeelpunt, worden home theater receivers meer en meer een centraal verwerkingspunt voor zowel audio als video signalen. Om hierop in te springen bracht Marantz onlangs vernieuwingen aan in hun line-up home cinema receivers. Hifi.nl test voor u de SR7002 receiver in combinatie met de DV7001 dvd/ multispeler.


Eén brok techniek

Twee flinke dozen worden bij mij thuisbezorgd door een koerier. Wat meteen opvalt, is het gewicht van vooral de receiver, vijftien kilo schoon aan de haak, met een flinke omvang. De verdere inhoud van de verpakking liegt er ook niet om; een flinke gebruiksaanwijzing, twee afstandsbedieningen, een inmeetmicrofoon, een losse stroomkabel en de radioantennes zijn netjes verpakt.

De receiver oogt strak qua uiterlijk met de voor Marantz apparatuur herkenbare afwerking, en een frontplaat van geborsteld staal. De achterzijde zal de wat minder ervaren gebruiker echter nog wel eens naar de gebruiksaanwijzing doen grijpen, want de technici bij Marantz hebben geen enkel plekje achterop de SR7002 onbenut gelaten, en er een keur aan aansluitingen op aangebracht. In snel overzicht; een 7.1 kanaals luidsprekeraansluiting, twee aparte luidsprekeraansluitingen voor multi room gebruik, drie digitale coaxiale en vier optische aansluitingen, een 7.1 kanaals input (en output) en een achttal cinch aansluitingen voor analoge signalen. Het videogedeelte van de aansluitingen bestaat uit vijf tulpstekkeraansluitingen, vier s-video ingangen, twee component video ingangen en vier HDMI (1.3a ) ingangen voor zowel beeld als geluid. Natuurlijk zijn al deze aansluitingen ook als uitgang aanwezig en de HDMI-soort heeft er zelfs twee. Superhandig als je buiten een tv-toestel ook nog een beamer wilt aansturen, het bespaart je een hoop moeite om de stekkers om te steken. Verder een stroomingang en een RS-232 poort voor systeemintegratie. Een phono voortrap is niet aanwezig.

Voor audio signalen beschikt de SR7002 over een flinke versterker, die elk kanaal van 110 watt bij 8 Ohm kan leveren. Marantz versterkt volgens hun eigen Current Feedback systeem, dat ervoor zorgt dat faseverschuivingen weinig hoorbaar worden, hetgeen de muzikaliteit weer ten goede zou moeten komen. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 8 tot 100 Mhz voor analoge aansluitingen, en van 8 tot 45 Khz voor digitale verbindingen (+/- 3 db). De signaal/ ruisverhouding ligt op 105 dB. De receiver draagt een THX Select II certificering. Het neerklapbare paneel aan de voorzijde herbergt diverse functietoetsen die ook via de back lit afstandsbediening bereikbaar zijn, alsmede de aansluiting voor de meegeleverde Audyssey inmeetmicrofoon.

De bijgeleverde tweede afstandsbediening dient voor het aansturen van signalen naar andere ruimtes en is zeer overzichtelijk gehouden. De hoofdafstandsbediening heeft naast een overzichtelijk lcd display ook een leerfunctie om andere apparatuur te kunnen bedienen, en een instelmogelijkheid voor macro toepassingen. De SR7002 ondersteunt 36bit DeepColor, waarmee hij voldoet aan de nieuwste HD eisen. Ook liefhebbers van MP3 en andere compressieformaten heeft de receiver iets te bieden, de functie M-dax zorgt voor een gladdere weergave en minder last van kwaliteitsverlies door compressie

Het meegeleverde loopwerk DV7001 gaat al iets langer mee dan de receiver. Deze ruim zeven kilo wegende speler heeft een nog wat luxere uitstraling dan de receiver, de vormgeving is duidelijk afgeleid van het hogere segment Marantz producten. Bijgeleverd is een zeer overzichtelijke afstandsbediening (met toetsen om de receiver harder en zachter te zetten en een bronkeuzeschakelaar), een netvoedingskabel en een gebruiksaanwijzing. De achterkant van het apparaat is zeer overzichtelijk te noemen, met over de breedte een 5.1 kanaals tulpstekker output die heerlijk ver uit elkaar zitten. Prima idee, zo komen de tulpstekkers nooit in contact met elkaar! Verder twee digitale uitgangen, een tweekanaals mixuitgang (tulp) en de doorlus aansluiting voor remote control. Voor beeld beschikt de speler over HDMI (1.1), component, scart, s-video en een dubbele cinchaansluiting.

Intern beschikt de DV7001 over alles om up-to-date te zijn met de technieken die een gewone dvd/ multispeler aan boord moet hebben. Decoders voor Dolby Digital, DTS, dvd-audio en sacd zijn vertegenwoordigd. Alle mogelijke audio- en videoschijfjes zijn welkom in de lade, waaronder ook MP3, WMA en DiVX. Evenals de SR7002 is ook de DV7001 zeer stabiel en rigide afgewerkt, terwijl de diepte van de apparaten klein te noemen is. De Cirrus Logic Dac (CS4398) zorgt voor audioconversie bij 192 kHz/24-bit op alle kanalen en biedt een bandbreedte van 4 Hz tot 44 Khz, de video-dac ( Faroudja DCDi ) werkt over 216 MHz aan12-bit. Upscaling tot 1080p is mogelijk. Verder is het apparaat volgens Marantz’ HDAM technologie ontworpen, wat wil zeggen dat ieder signaal discreet wordt opgebouwd en een schoner geluid teweeg kan brengen. De DV7001 beschikt over nette, vergulde aansluitingen en zelfs de schroeven op het chassis zijn ontkoppeld.

Plaatsen en Luisteren

Mijn eigen Denon dvd loopwerk en receiver maken plaats voor de Marantz set. Wat me meteen opvalt is dat vooral de receiver écht een stukje korter is dan mijn eigen receiver, met een totale diepte van 39,6 centimeter inclusief knoppen en aansluitingen scheelt het toch zo’n 5 centimeter. Leuk voor gebruikers die een platte tv willen combineren met een audiomeubel. Als beeldscherm dient mijn Sony KDL32S2000 lcd tv, de tweede bron is een Samsung digitale decoder.

Alle videosignalen verbind ik middels ProfiGold OxyPure bekabeling, alsmede de antennesignalen. De audiosignalen speler voor 5.1 geluid op de DV7001 sluit ik aan middels Monster bekabeling (M850i, M600), en apart nog een Ixos 75 Ohms digitale coaxiale kabel. Als weergevers dienen een set Dali Mentor 5, twee paar Monitor Audio Monitor3 speakers, een Infinity HCS-center centerspeaker en een JBL LX2000 subwoofer. De rest van de gebruikte en aangesloten apparatuur vindt u achteraan deze recensie. Het aansluiten van alle componenten gaat snel en overzichtelijk en ik schakel de apparaten in voor de setup.

De DV7001 multispeler heeft een overzichtelijke setup (ook in het Nederlands) en is dan ook zo ingesteld. De menustructuur van de SR7002 ziet er wat minder gelikt uit, maar is wel functioneel. Inputs voor zowel audio- als videosignalen zijn met gemak instelbaar, en voor de speakerinstellingen sluit ik de Audyssey meetmicrofoon aan op de receiver. Als de meting is gestart en het systeem alles heeft berekend geeft de receiver netjes op mijn tv weer wat de bevindingen zijn. Ik heb wel de mogelijkheid om dit te controleren en eventueel aan te passen, waarna ik alle gegevens nog eens rustig naloop en mijn voorkeuren opsla. Hierna de video conversie, welke ik met gemak doorloop.

Nogmaals, doet u dit niet vaak, is het erg handig op te schrijven wat voor verbindingen u voor welk apparaat gebruikt, anders moet u heen en weer lopen naar het apparaat. Verder loop ik de Equalizer modi door, laat het systeem middels dezelfde meetmicrofoon testen en sluit af. De beelden van de DV7001, mijn digitale tv ontvanger en mijn dvd-recorder lopen nu via de receiver en worden nu allen geconverteerd naar HDMI. Ik laat de receiver twee weken actief meespelen en geef ook het loopwerk genoeg software voordat ik serieus ga luisteren.

Opvallend is dat de DV7001 een zeer stil loopwerk is, en ook de lade voelt erg stevig aan, wat ik best belangrijk vind voor een loopwerk in deze klasse. Qua uiterlijk misstaan de twee componenten zeker niet, de receiver heeft – vooral ’s avonds – een markant voorkomen met twee felblauwe leds boven de symmetrisch geplaatste draaiknoppen voor volume en input selectie. Het bedienen van de afstandsbediening is iets dat je als gebruiker snel door hebt, de tweede gebruik ik niet, simpelweg omdat ik geen tweede zone gebruik in mijn huis.


Alles over één verdeler, de set in actie

Over langere tijd heb ik de set leren kennen en mogen gebruiken. Omdat deze recensie een home theater receiver betreft heb ik deze ook voor alles gebruikt, weergeven van tv signalen, alle soorten muziekweergave en niet te vergeten veelvuldig dvd’s kijken. Verrassend was dan ook de geluidskwaliteit van de receiver toen ik een aflevering van Crime Scene Investigation keek via mijn digitale ontvanger. Leuk van deze serie is dat de geluidskwaliteit – dolby digital 2.0 – een prima mix herbergt van diverse muziekstijlen, geluidseffecten en spraak. Nu kwamen die al redelijk goed door via de analoge aansluiting, je merkt gewoon een sterke verbetering als de Marantz dac’s in de SR7002 hun kunsten mogen vertonen. Beste lezer, ook tv-signaal kan beter! Gebruik de digitale – in dit geval toslink – aansluiting en laat rust en spreiding toe tijdens het genieten van een film of serie. De metingen middels de Audyssey microfoon zijn wat mij betreft prima verlopen, wat ook hoorbaar is. De bas uit de subwoofer overheerst niet, de centerspeaker staat hard genoeg en effecten vliegen om je heen. Diverse effecten zijn mogelijk om de surroundweergave zo realistisch mogelijk te maken. Hier kan geen 2.1 setje tegenop.

Nog meer indrukken

Over op SACD. Diana Krall is veelbesproken op diverse fora, in bladen en ook hier op deze website. Haar albums zijn echte hardlopers, ongeacht het medium waarop ze geperst zijn. Nog steeds één van mijn favorieten op SACD, mede door de sublieme 5.1 kanaals montage, is The Girl In The Other Room. Ik speel het nummer Temptation en selecteer de 7.1 channel ingang via de afstandsbediening van de receiver. Alle video- en digitale cirquits kunnen worden uitgeschakeld middels de “pure direct” toets en Diana’s stem komt me tegemoet. Rust. Het was me reeds eerder opgevallen, deze set biedt rust wanneer er muziek wordt gespeeld.

Door de voor de prijsklasse zeer puristische afwerking van vooral de DV7001 ( met je oor erbij hoor je het loopwerk amper draaien ) en de opbouw van het versterkingsgedeelte klinkt deze SACD – hoewel ietwat ingetogen – homogeen en muzikaal. Heel af en toe lijktt het hoog net iets te overdrijven, maar dan nèt tot het punt waar verfijning overgaat in irritatie. Knap, voor een home theater receiver in deze prijsklasse. De rust in het geluid maakt wel dat ik me minder meegevoerd voel met de muziek, iets wat een kwestie van smaak is. In ieder geval, de meerwaarde van de SACD persing wordt duidelijk naar voren gebracht. Spreiding alom, Diana’s stem natuurlijk, de gitaar, bas en drums waar ze horen, zonder elkaar te overstemmen. Duidelijker dan op mijn eigen set komt het Hammondorgel naar voren, dat prettig om de luisteraar heen zweeft.

Verder met een gewone cd, Janine Jansen heeft al enige tijd geleden een achtkoppige uitvoering opgenomen van Vivaldi’s Four Seasons. L’estate (RV315 III op Decca 475 6293) wordt met dezelfde rust weergegeven. Ook in stereo kan deze set me bekoren, en klassiek lijkt goed met Marantz samen te gaan. Wisselend tussen de multichannel input en de digitale aansluiting gaat mijn voorkeur wel uit naar het geluid dat de converters van de DV7001 voortbrengen, het geheel lijkt net iets meer gestroomlijnd en natuurlijker van klank. De aanhalen van de vijf violisten zijn goed hoorbaar, de akoestiek ietwat ingetogen maar aanwezig, en weer die rust. De passie en felheid waarmee Jansen en consorten spelen is hoorbaar, en daar gaat het om, nietwaar?

Verder met één van de vele gedraaide muziek dvd’s. Een oude favoriet is de concertregistratie van Phil Collins’ Serious Hits in Berlijn. Eén van de mooiste nummers is de afsluiter van de dvd, het pakkende Take Me Home. Meeslepende drums, begeleidende gitaren en een uitbundig publiek. De beeldkwaliteit staat als een huis. Zwart is zwart, reflecties van Phil’s microfoonstandaard zijn snel, en kleuren vol. De diverse chipsets werken goed genoeg om menig scartgebruiker zich nog een keertje achter de oren te laten krabben… Verwacht geen full-HD, maar een prima benadering hiervan.

Geluidstechnisch geeft de set ook duidelijk weer dat we toch een eind verder zijn dan in de periode 1990-1993, want de opname klinkt toch wat gedateerd, iets wat veel opnames van midden jaren tachtig tot midden jaren negentig gemeen hebben in mijn optiek, het klinkt wat emotieloos. Eerlijk als een muziekmerk moet zijn, geeft de set van Marantz dit dan ook genadeloos weer. Zo af en toe een tikje te fel in het hoog, wat via het menu van de SR7002 snel wordt bijgesteld. Maar muziek maakt de set zeker wel . Het converteren en upscalen van videosignalen gaat de SR7002 zeer gemakkelijk af.

Conclusie

Volgens Marantz is muzikaliteit het uitgangspunt bij de opbouw van hun apparatuur. Hoewel vooral de receiver een ietwat “droge” sound heeft, is hij erg makkelijk in het gehoor liggend en vooral eerlijk. Ik ben wel van mening dat nèt iets meer vermogen vooral de stereoweergave wat meer tot leven zal brengen, waarop Marantz meteen een antwoord heeft; de iets duurdere en vooral veel mooier opgebouwde SR8002. Deze sluit volgens mij ook qua opbouw een stuk beter aan bij de DV7001.

Gezegd moet worden dat de SR7002 erg fijn in gebruik is. De afstandsbediening is volledig, de beeldverwerking meer dan prima. Mits goed aangesloten en met de leergierigheid van de eindgebruiker biedt de receiver veel gemak voor het geld. Nu nog een wat mooiere interface (denk maar aan Sony’s GUI in de nieuwe ES-reeks), die beter aansluit bij de overzichtelijkheid van de menustructuur en klaar is Kees.

Een wat hogere klasse bekleedt de DV7001. Ik moet u bekennen dat mijn nieuwsgierigheid al tijdens gebruik met de SR7002 gewekt werd, dus heb ik de speler ook nog enkele dagen in mijn eigen setup laten meedraaien. Dit loopwerk is echt een blinde aanrader voor muziek- en filmliefhebbers, die door bijvoorbeeld ruimtegebrek maar één speler kunnen plaatsen! Ik durf u dan ook zonder schroom te beweren dat de DV7001 voor de vraagprijs eigenlijk teveel biedt aan kwaliteit!

Ik ben benieuwd naar de toekomst, nu Marantz onlangs op de CES een BluRay speler geïntroduceerd heeft…


Aanvullende informatie:

Voor informatie: www.marantz.eu
Marantz SR7002: 1399 euro
Marantz DV7001 : 799 euro

Gebruikte Hardware: 

Analoog

Bluenote Piccolo mkII Bluenote B5 mkII Titanium arm Goldring Eroica LX Moving Coil element

Digitaal

Marantz DV7001 multi speler Sony RDR-GX3s Dvd-recorder Samsung DCB-9401R DVB-tuner

Versterker

Marantz SR7002 Bluenote Phono1 mkII met AS modificatie

Luidsprekers

Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels (voorluidsprekers) Dali Mentor 5 Monitor Audio Monitor3 Cherrywood (achterluidsprekers) Infinity HCS-center (centerluidspreker)

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter DIY stekkerblok Audio Selectief L100, Monster M-850i, M-600, Ixos en ProfiGold PGV Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak DIY “Vlechtsneek” stroomkabel Empire meubel