Pioneer PDP-LX508D


Patrick van den Bergh | 29 mei 2008 | Pioneer

Pioneer heeft haar naam hoog te houden op het gebied van ‘platte schermen’. Al vanaf het begin worden de plasmatelevisies van Pioneer gerekend tot de top binnen dit segment en lovende reacties op diverse internetfora zijn dan ook rijkelijk vertegenwoordigd.



De technische ontwikkelingen lijken elkaar echter in rap tempo op te volgen en ook voor Pioneer heeft de tijd uiteraard niet stil gestaan. Al redelijk snel na de lancering van hun 7de generatie plasmaschermen kwam Pioneer met een geheel vernieuwd paneel op de markt, het KURO paneel. Was de zwartweergave vaak nog een punt van kritiek, deze nieuwe panelen beloofden een verbetering van 80% dieper zwart en daarmee samenhangend een rijkere kleurenweergave. De nieuwe panelen werden eerst uitgebracht in de productlijn HD ready schermen varierend in een schermdiagonaal van 42” tot en met 60”.

Recentelijk is de KURO productlijn dan eindelijk uitgebreid met een 4-tal Full HD plasmaschermen waarbij het opvallend is dat enkel nog de 50” en 60” schermdiagonalen verkrijgbaar zijn. ‘Bigger is better’, dus persoonlijk vind ik het gemis van een 42” scherm helemaal geen ramp, maar menig doorsnee consument kan daar uiteraard anders over denken. Of dat terecht is, blijft natuurlijk een discutabel punt maar ik kan u verzekeren dat wanneer u eenmaal gewend bent aan het kijken naar een wat groter dan doorsnee beeld er vaak geen weg meer terug is.


Design en features

De plasmaschermen van Pioneer staan bekend om het fraaie uiterlijk en ook bij deze PDP-LX508D is dat niet anders. Er is weinig poespas te bekennen, het design oogt strak en minimalistisch modern. Het display meet ruim 123 centimeter breed, 72 centimeter hoog en 12 centimeter diep. Rond het beeldscherm zit een smalle rand welke, net zoals de optioneel verkrijgbare tafelvoet PDK-TS23, in glossy zwart is uitgevoerd.

Het paneel heeft een beeldresolutie van 1920 bij 1080 pixels en zal het beeld, zoals gebruikelijk is bij vrijwel elk modern plat scherm, uitsluitend ‘progressive’ weergeven. Niet alleen voldoet het paneel dankzij deze resolutie aan de norm welke gesteld is voor een volledige High Definition weergave in de hoogst mogelijke resolutie, ook heeft het hiermee een pixelverhouding welke kloppend is met zijn fysieke breedbeeldverhouding van 16:9. Wat mij betreft een groot pluspunt ten opzichte van toestellen met een afwijkende paneelresolutie zoals 1024 bij 768 pixels. De beeldweergave van die laatste toestellen gaan namelijk vrijwel altijd gepaard met geometrische schoonheidsfouten puur en alleen veroorzaakt door het afwijkend karakter in de resolutie en aspect ratio verhouding.

Aan zowel de achterzijde alsook aan de zijkant van het toestel vinden we een willekeur aan aansluitingen waarmee vrijwel elke gebruiker zich in de meest uiteenlopende situaties kan bedienen. Voor een toestel van dit kaliber zijn voornamelijk de HDMI en mogelijkerwijs ook nog de component ingangen eigenlijk wel het meest interessant daar over deze aansluitingen de betere beeldsignalen geaccepteerd worden. De HDMI ingangen zijn geheel volgens de HDMI 1.3 standaard zoals opgesteld door de HDMI organisatie en HDCP 1.1 compatibel.

Beeldresoluties en scanfrequenties van 4080i  tot 1080P/60Hz worden ondersteund. Voor Blu-ray, HD-DVD spelers of bijvoorbeeld de Playstation 3 bezitters is het interessant om te weten dat 1080P/24Hz over HDMI wordt geaccepteerd als beeldsignaal. Over de componentingang wordt een beeldsignaal tot 1080i geaccepteerd.



Naast de HDMI en componentingangen zullen voor veel gebruikers de SCART-aansluitingen voorlopig ook nog blijven gebruiken. Ondanks de aanwezigheid van een DVT-tuner, geheel volgens de DVB-T norm, blijft het namelijk de vraag of uw kabelexploitant dezelfde normering handhaaft in hun programma-aanbod via het digitale televisiepakket. Mocht dit zo zijn dan verdiend het rechtstreeks aansluiten, met een CA-module, van de kabel de voorkeur. Wordt deze mogelijkheid niet ondersteund dan kunt u uitwijken naar een externe decoder welke vervolgens met HDMI of, indien het niet anders kan, met SCART wordt aangesloten. Beide verdienen echter nog steeds de voorkeur boven het rechtstreeks aansluiten van een analoog televisiesignaal ondanks dat deze Pioneer ook over een analoge tuner beschikt.
 
De HDMI-aansluiting is, zoals al werd vermeldt, geheel compatibel met de 1.3 standaard zoals opgesteld door de HDMI-organisatie. Deep Colour en bijvoorbeeld het aansturen van randapparatuur welke door middel van HDMI met de Pioneer zijn verbonden behoren tot de mogelijkheden. De voordelen of mogelijkheden welke dit kan hebben, verschillen per situatie. Graag verwijs ik dan ook naar een eerder verschenen artikel over de HDMI 1.3 standaard welke hierop dieper ingaat.

Audiosignalen kunnen worden uitgevoerd middels luidsprekeraansluitingen of via een optische S/PDIF verbinding met uw AV-apparatuur. Van minimaal een van beiden moet gebruik worden gemaakt daar het toestel standaard zonder luidsprekers wordt geleverd!

Installatie en instellingen

Gedurende de recensieperiode werd de Pioneer PDP-LX508D in een huiskamersetting geplaatst waarin rekening is gehouden met omstandigheden welke voor beeldweergave belangrijk zijn. Dit betekent dus onder andere geen direct invallend licht, de mogelijkheid om de kamer te verduisteren evenals ook een juiste plaatsing van het plasmatoestel om ‘eyestrain’ te voorkomen. Reflecterend licht van nabijgelegen muren hebben weinig tot geen invloed op de perceptie van kleurenweergave vanwege de neutrale kleur van de wanden. Het lijkt allemaal wellicht wat pietluttig maar uiteindelijk maakt het wel degelijk verschil uit.



Eenmaal geplaatst op het televisiemeubel kon al snel worden begonnen met de installatie voor dagelijks gebruik. Snel en intuïtief, na enkele drukken op een paar knoppen van de afstandsbediening is er al beeld en kan het genieten in principe al beginnen. Dat de beeldkwaliteit na deze minimale handelingen nog geen optimaal niveau heeft bereikt mag tegenwoordig geen geheim meer heten. Om hier tot te komen zijn er wat meer handelingen, kennis en ervaring vereist.

Het toestel biedt een breed scala aan mogelijkheden om het beeld optimaal af te stellen. Zaken zoals helderheid en contrast maar ook kleurweergave en tint, hoewel dit laatste vreemd is aangezien er in ons PAL-signaal geen tint zit verwerkt, kunnen uiteraard aangepast worden maar daarmee is nog lang niet alles gezegd. Zowel de kleurendecoder voor standaard definitie alsook High Definition beeldweergave zijn aanwezig en kunnen door de gebruiker gekozen worden, onafhankelijk van de beeldresolutie van het inkomende signaal. De kleurbalans, en daarmee ook de grijswaarden, kunnen geheel afgeregeld worden zonder daarvoor in het servicemenu te hoeven duiken. Verschillende gammasettings alsook zwartwaarden of contrastverbeteraars zijn aanwezig om het beeld een flinke ‘punch’ te geven.

Het valt overigens op dat er redelijk wat settings te maken zijn welke allen direct of indirect te maken hebben met de uiteindelijke zwartweergave. Naast al deze beeldaanpassingen zijn er ook nog diverse instellingen te maken die min of meer betrekking hebben op de performance van de interne videoprocessor. Een ruim pakket aan ruisfilters welke allen volgens een eigen algoritme ingezet kunnen worden om de diverse vormen van ruis te verminderen. Beeldscherpte, verschillende deinterlace algoritmes en scanfrequenties zijn allemaal selecteerbaar en aan te passen per kanaal of input.

 De instellingsmogelijkheden met dit scherm zijn legio en per kanaal instelbaar. En dat is een kwalitatief goede eigenschap van dit product, het biedt de eigenaar namelijk de mogelijkheid om met elke bron en onder verschillende omstandigheden tot een optimale beeldkwaliteit te komen. Voor die-hard tweakers is dit toestel haast een natte droom, voor mensen die simpelweg televisie willen kijken kunnen de ontelbaar vele instelmogelijkheden echter ook frustrerend werken. Zeker wanneer je bedenkt dat de bijgeleverde handleiding, hoewel uitgebreid qua aantal bladzijdes, weinig inzicht geeft in waar elke functie nu precies voor staat of welk effect het heeft op de beeldweergave.

Ik noem bijvoorbeeld de scanfrequentie of deinterlace-instellingen welke te maken zijn, de handleiding rept met geen woord over op welke frequentie gescanned wordt of met welke deinterlace-algoritme gewerkt wordt. Nu is deinterlacen voor de meeste consumenten wellicht een wat ver-van-mijn-bed show maar de keuzemogelijkheid tussen bijvoorbeeld 50Hz, 75Hz of 100Hz mag toch duidelijker weergegeven worden dan enkel modus 1, 2 of 3? Potentiële kopers die zonder al te veel moeite direct willen genieten van alles wat dit scherm te bieden heeft doen zich er dan ook goed aan een dealer te nemen die het toestel volledig installeert en het liefst ook nog optimaal afstelt.


Objectieve en subjectieve kijkervaring

Gedurende de recensie periode is er gebruikgemaakt van diverse bronnen, zowel standaard definitie alsook High Definition, om een zo’n breed mogelijke indruk te krijgen van de prestaties van dit plasmatoestel. Zoals gewoonlijk start ik elke recensie met een objectieve kijkervaring waarbij gebruik wordt gemaakt van calibratie-DVD’s of testbeelden afkomstig van onder andere de “HQV Benchmark” DVD. Na de objectieve kijkervaring volgt een subjectieve kijkervaring, testbeelden worden verruild voor beeldend materiaal afkomstig van bijvoorbeeld DVD.



Hoewel een calibratie volgens de ISF normen nog altijd aan te raden is, doet het mij toch goed om te constateren dat er steeds meer toestellen op de markt verschijnen waarbij er vaak wel een setting is welke redelijk in de buurt komt van een rechte D65 en redelijk juiste kleurenweergave. Andere settings echter, zoals standje ‘dynamisch’ doen dan weer pijn aan de ogen en zijn het selecteren nauwelijks waard. De setting “movie” liet in ongekalibreerde toestand met een reverse grey steps & ramp testbeeld een redelijk egaal verloop in grijswaardes zien tussen de 20% en 80% stimuli.

Beneden de 20% stimuli was er weinig gradaties meer zichtbaar wat duidt op een dip in de gamma. Algemeen genomen was het gammaverloop redelijk netjes maar aan de iets te hoge kant. Een dip in het gammaverloop zorgt ervoor dat het dynamisch bereik van beeldmateriaal niet behaald wordt, in het geval van deze plasmatelevisie komt het erop neer dat de donkerste schaduwdetails overstemd worden door het absolute zwartniveau dat wat te hoog werd ingezet. Een calibratie kan dergelijke problemen verhelpen en de weergavekwaliteit dus verder naar een hoger peil brengen.

De PDP-LX508D beschikt over de RGB-decoder voor standaard definitie beeldmateriaal, volgens de ITU601 normering, alsook over de, volgens de ITU709 normering, RGB-decoder voor High Definition materiaal. De RGB-decoders worden in de set-up menu aangeduid met kleurbereik 1 en kleurbereik 2. In zowel kleurbereik 1 alsook 2 liep vooral groen buiten de pas waarbij er in de kleurengamut (het kleurenbereik dat een apparaat kan produceren of detecteren red.) voor standaard definitie sprake was van een oververzadiging terwijl kleurbereik 2 ietwat onverzadigd was. Al met al echter helemaal geen verkeerde resultaten en voor veel consumenten waarschijnlijk ruim voldoende om een bevredigende kleurenweergave te behalen.

Conclusie

De interne videoprocessor doorstond behoorlijk wat testen zonder echt teleur te stellen. Met testpatronen  zoals de Snel & Wilcox Zone Plate viel op te merken dat het deinterlacen van video en filmmateriaal netjes verliep. Geen echt opmerkelijke fouten, jaggies en line twitter bleven tot een minimum beperkt en bij bewegende beelden was er slechts een marginaal resolutieverlies merkbaar. De 3:2 en 2:2 cadence werden afzonderlijk netjes herkend, kwamen ze samen voor een in scene dan had de Pioneer al wat meer moeite om de juiste cadence te herkennen.



Zoals vaak deden de aanwezige ruisonderdrukkers hun werk te fanatiek. Dit soort filters houdt zelden rekening met het verschil tussen daadwerkelijk beeldmateriaal en interferentie waardoor, na filteren, erg veel detail en picture fidelity verloren gaat. Een uitsmering van kleur, detail en contrast ware het alsof iemand met zijn hand over een zojuist, met waterverf geschilderde, tekening had gewreven. Afhankelijk van de aanwezige ruis moet men elke stand hoger dan de laagste stand vermijden. De settings zijn gelukkig per kanaal te regelen waardoor de eigenaar een weloverwogen beslissing kan maken voor wat betreft de trade-in welke gemaakt wordt wanneer ruisfilters hun intrede doen.

Met referentie High Definition beeldmateriaal tovert de Pioneer PDP-LX508D werkelijk een fantastisch mooi plaatje tevoorschijn. Niet gehinderd door enige telecine judder is het beeld smooth en detailrijk met een ruimschoots afdoende scherpte. Hoewel niet zo diep doorstoken als een goede LCD voor wat betreft scherpte springen de kleinste details met gemak in het oog waardoor film kijken een groot genot is. Een diepe, stabiele kleurweergave maakt het beeld levendig waarbij de absolute zwartwaarde van de Pioneer positief opvalt. Het uitstekende contrastratio geeft het beeld een dynamische ‘punch’ wat zich vertaald in een levendig beeld. Met hun KURO panelen heeft Pioneer inderdaad een winst in zwartweergave weten te boeken maar naar mijn idee niet compromisloos. Het compromis ligt vooral in de weergave van de fijnere schaduwdetails welke toch overstemd worden door het absolute zwartniveau wat een iets te hoge offset heeft.

Het aanbod met hoge resolutie beeldmateriaal is voor de doorsnee kijker echter nog behoorlijk beperkt, en dus zal een Full-HD plasmatoestel zoals deze Pioneer ook goed uit de voeten moeten kunnen met standaard definitie in een variërend aanbod in kwaliteit. Juist hierin worden vaak de tekortkomingen van een videoprocessor duidelijk en worden er vaak onnodig veel artifacts geïntroduceerd die het kijkplezier aardig kunnen vergallen.

De resultaten uit de objectieve testen voor wat betreft de videoprocessor maken zich echter ook bij het brede aanbod aan standaard definitie beeldmateriaal waar. Zover als de bron het uiteraard toeliet was het beeld detailrijk zonder overmatige edge enhancement of postorisatie. De goede deinterlacing en prima upscaling kwaliteiten van de PDP-LX508D toveren ook met standaard definitie materiaal een degelijke beeldkwaliteit op het scherm. Zo goed zelfs dat menigeen wellicht nog moeite zou hebben om een uitstekende standaard definitie DVD van een willekeurige High Definition bron te onderscheiden.



Sterk wisselende contrasten maken ook bij deze Pioneer plasma duidelijk dat een fenomeen als fosfor trail, of een rainbow-effect zoals het ook wel bekend staat, inherent blijft aan de plasmatechniek. Sommige plasma’s hebben er in sterke mate last van en deze Pioneer in een wat mindere mate maar doch blijft helaas ook niet gevrijwaard. Een andere, haast aan plasmatechniek inherent probleemgebied is de aanwezigheid van PWM-ruis, waar deze PDP-LX508D net wat meer aan onderhevig lijkt te zijn dan menig concurrent. Een groot probleem hoeft dit echter niet te zijn aangezien de perceptie erg persoonlijk is. Niet iedereen is even gevoelig voor de effecten van fosfor-trail en sommigen zien het zelfs totaal niet. Het verdient echter, alvorens tot aanschaf over te gaan, de aanbeveling om hier goed op te letten of u nu tot de doelgroep behoort die het wel of niet ziet of als hinderlijk ervaart!


Conclusie

Aan het begin van deze recensie stond vermeld dat Pioneer haar naam hoog te houden heeft op het gebied van de ‘platte schermen’. Met deze PDP-LX508D weet Pioneer wederom haar koppositie vast te houden hoewel het gat tussen concurrerende modellen stilaan kleiner aan het worden is. De Pioneer PDP-LX508D is helaas geen foutloos scherm maar de beeldkwaliteit is meer dan prima, een solide zwartbasis en een overall natuurlijke ‘look’ wanneer het scherm eenmaal juist is afgesteld.

Ondanks dat de beeldkwaliteit vele concurrenten nog altijd op een afstand weet te houden, is deze Pioneer plasma met zijn adviesprijs van 5.999 euro echter geen koopje. Of het verschil in beeldkwaliteit voor het verschil in aanschafprijs groot genoeg is, blijft uiteraard een zeer persoonlijke keuze. Wil men echter, ongeacht de kosten, een plasmascherm welke momenteel tot de top in het consumentensegment behoort, dan zijn er naast deze Pioneer weinig andere keuzes.