Sony BDP-S300


Rene Smit | 29 mei 2008 | Sony

Na recente ervaringen met dvd-spelers uit diverse prijscategorieen, is het nu tijd om een speler aan de tand te voelen die overweg kan met de nieuwe standaard: Blu-Ray. Na een heftige strijd tussen Blu-Ray en HD-DVD is eerstgenoemde als winnaar uit de bus gekomen. Dat had niet zo zeer met een betere kwaliteit te maken,  maar zoals vaak met financiele belangen van diverse partijen.



Voordeel voor de consument is dat er duidelijkheid is en geen reden meer om de aankoop van een speler uit te stellen. Ander pluspunt, dat was al snel te constateren, is dat de prijzen van zowel spelers als schijfjes dalen. Ook zal het aanbod aan spelers toenemen en de techniek voortschrijden, een goede zaak. Blu-Ray biedt door zijn veel grotere opslagcapaciteit de mogelijkheid om bijvoorbeeld interactieve functies te integreren. Zo kun je soms zelf kiezen voor een alternatief einde van een film, commentaar in woord en beeld van de regisseur of andersoortige extra’s. Grootste plus is natuurlijk de betere beeld en geluidskwaliteit. Mijn eerste stappen op het high definition beeld en geluidspad mag ik gaan zetten met een Sony BDP-S300 Blu-Ray speler. Een speler die met een brutoprijs van 349 euro in het betaalbare segment valt en dus goed zou kunnen fungeren als opvolger van een “ouderwetse” dvd-speler.


BDP-S300

De speler is uitgevoerd in een combinatie van mat en glimmend zwarte delen en krijgt daarmee een enigszins chique uitstraling. Met een breedte van 43 centimeter houdt Sony de gebruikelijke maat aan voor audioapparatuur. De diepte is echter 37,5 centimeter, wat fors te noemen is. Dusdanig zelfs dat Sony het nodig vindt zes in plaats van vier voetjes te monteren onder speler. De hoogte van slechts 7,9 centimeter doet de speler op het oog kleiner lijken. Schoon aan de haak weegt de BDP-S300 ongeveer 4,5 kilo. Aan de lichte kant maar niet ongebruikelijk in dit segment.

Aan de voorzijde maakt de speler een opgeruimde indruk. Helemaal links zit verzonken op de bovenkant van het front de aan- uitschakelaar en uiterst rechts een zelfde toets om de lade te openen of sluiten. Deze lade is centraal geplaatst met links daarvan de display en rechts een aantal kleine druktoetsjes voor onder andere het selecteren van een volgende of vorige track. De achterzijde maakt een opgeruimde indruk, uiterst links zit de entree voor het netsnoer, een ongeaard exemplaar, daarnaast de koelsleuven voor de ingebouwde ventilator. Vervolgens komen de aansluitingen voor beeldweergave in de vorm van HDMI (die uiteraard geluid kan transporteren ), composiet, s-video en component video out.

Om geluid uit de speler te krijgen zijn er diverse aansluitingen beschikbaar. Digitaal in de vorm van een optische en coaxiale uitgang. Analoog is er een stereo uitgang en daarnaast nog een 5.1 uitgang voor surroundweergave. Gelukkig zijn de Blu-Ray spelers ‘backwards’ compatible, zodat normale DVD’s afgespeeld kunnen worden. Het is niet mogelijk om de speler direct via internet softwarematig te upgraden omdat een ethernet aansluiting niet aanwezig is. Updaten kan wel via een schijfje. Op de Sony site zijn de updates te downloaden die u vervolgens op een DVD schijfje kunt branden welke daarna in de Blu-Ray speler geladen dient te worden.
 

Aansluiten

Omdat de Sony in het audiorack de plaats in neemt van de normaal gebruikte vM SA230 multispeler, kan de bekabeling één op één omgeprikt worden. Om het beeld in de hoogst mogelijke resolutie naar de Panasonic plasma toe te sturen wordt een hoogwaardige Inakustik HDMI kabel gebruikt. Het digitale geluid gaat middels een Canare Digiflex coaxiale kabel naar een Marantz SR5600 surroundreceiver. Analoog geluid gaat via een Siltech SQ88 G5 Classic naar een vM MA240 versterker, dit uitsluitend voor stereoweergave. Gelukkig zijn bij deze Sony BDP-S300 alle uitgangen actief, zodat zonder de surroundinstallatie te gebruiken het geluid van een disc via de plasma weer te geven is. Rest nog het netsnoer in de Inakustik verdeeldoos te steken en de boel zou moeten werken.



Gebruikte speakers zijn Audiovector M3i Super’s, een Spendor SC3 center en Polk FX3i dipool surroundspeakers. Een vM PA535 3-kanaals eindversterker zorgt voor bi-amping op de frontkanalen en het 3e kanaal stuurt de centerspeaker aan. De surrounds worden gevoed door de Marantz receiver. Om het beeld te kunnen beoordelen heeft Sony een tweetal Blu-Ray discs meegestuurd en bovendien was filmmaatschappij Warner Home Video bereid diverse Blu-Ray titels ter beschikking te stellen. Software genoeg, aan de slag dus maar.

Kijken/Luisteren

Na het uitvoeren van de setup, welke met de handleiding binnen bereik snel en makkelijk gaat, kan er eindelijk een film bekeken worden. Het is inmiddels genoegzaam bekend dat Blu-Ray spelers er langer over doen om op te starten dan dvd-spelers, om over het verschil met dedicated cd-spelers maar te zwijgen. Deze Sony vormt hierop geen uitzondering. Bij het in- en uitschakelen en openen en sluiten van de lade heb je soms zelfs het idee dat de speler totaal niet reageert en heb je de neiging de knop nogmaals in te drukken. Resultaat is dan een speler die in- en gelijk weer uitschakelt of een lade die opent en voor dat je de disc kunt plaatsen weer sluit. Hinderlijk, maar het went snel.

Wat me meevalt, is de tijd die in beslag genomen wordt om een disc op te starten, want die is nauwelijks langer dan een normale dvd. Ik start met de animatiefilm Baas In Eigen Bos in het engels bekend als Open Season. Naast de goede beeldkwaliteit (ik heb de normale DVD versie in huis en die ziet er al prima uit) kent deze film een vermakelijk verhaal. De Sony BDP-S300 staat zo ingesteld dat het maximaal haalbare signaal naar het scherm gestuurd wordt. In mijn situatie is dat 1080i, omdat de gebruikte Panasonic plasma “slechts” HD-ready is en niet Full-HD.



Ondanks dat is er direct verschil te constateren ten opzichte van een normale DVD met dito speler. Het geheel oogt veel rustiger en meer 3D, een moeilijk te omschrijven gevoel. Het komt in de buurt van het verschil tussen digitale (cd) en analoge (vinyl) weergave van muziek. In de scène waarin de beer, hoofdpersoon in de film, achter in de laadbak van een pick-up truck rondgereden wordt, zie ik elk haartje van de vacht individueel bewegen. Dusdanig dat het bijna levensecht wordt. Opvallend is dat de kleding die door de diverse personages gedragen wordt glans en structuur krijgt, zoals de bodywarmer van de slechterik en het jack van de agent. Het is nu echt een lederen jack geworden.

Mooi is de doortekening en de detaillering in de scène waarin de beer met een helikopter teruggebracht wordt naar de wildernis. De haartjes van de vacht steken messcherp af tegen de achtergrond met een ondergaande zon. Het grasland waarin hij gelegd wordt bestaat uit losse sprietjes in plaats van een egaal groen vlak. De kleuren ogen zeer natuurlijk en levensecht. Niet alleen het beeld is van grote klasse, ook het geluid is uitstekend te noemen. Waarbij het opvallend is dat bij het beluisteren van de Nederlandstalige soundtrack de verstaanbaarheid van het centerkanaal veel beter is dan bij de dvd versie.

Een veelbelovende start, snel over naar een splinternieuwe feature film waarvan ik een goede beeldkwaliteit mag verwachten. The Brave One, met in de hoofdrol Jodie Foster, is een beklemmende film met als onderwerp het thema wraak. Jodie speelt in deze film een radio dj die door een extreme gebeurtenis in haar leven verandert. Van een vrolijk levenslustig mens in een in zichzelf gekeerde zielige vrouw met maar één doel: WRAAK. Door de vaak bijna extreme close up’s maak je die verandering als kijker intens mee. De kwaliteit van het beeld is in deze scènes perfect. Een shot waarbij slechts een deel van haar gezicht te zien is, voor een microfoon in de radiostudio, laat enorm veel details zien in de huid en haren. Het gaas van de microfoon is volledig doortekend en het beeld loopt helemaal niet dicht.

Scènes waarin ze door de verlaten donkere straten van de nachtelijke stad dwaalt zien er grandioos uit. Er is veel detail in de schaduwpartijen, wat de beleving van de film extra groot maakt. Het geluid is opnieuw van uitstekende kwaliteit met heldere dialogen en precies de juiste surroundambiance. Dynamiek is goed, het afschieten van een pistool op korte afstand in een lege metrocabine is overtuigend genoeg om het nooit aan den lijve te willen meemaken.

Van Warner Home Video heb ik de spektakelfilm 300 gekregen. Deze film zou ik normaal gesproken niet snel aan mijn collectie toevoegen omdat het genre me niet aanspreekt. Wel lijkt deze film voor Blu-Ray gemaakt te zijn. Bijna alle scènes spelen zich af in schemer of duisternis, het gebruik van kleuren is minimaal. Slechts de kleur rood en huidskleur zijn prominent aanwezig. Die kleuren steken goed af tegen de vele zwart en grijstinten die de rest van het beeld vullen. Samen met de overweldigende muur van geluid ontvouwt zich een ware veldslag in de huiskamer, die me pas loslaat wanneer de aftiteling in beeld komt.
 


Om een direct vergelijk tussen Blu-Ray en DVD te kunnen maken gebruik ik de film Black Hawk Down. De Sony BDP-S300 krijgt de Blu-Ray disc in de lade en de DVD versie wordt afgespeeld via een NAD T535, waarvan de brutoprijs iets hoger ligt. Door het verschil in indeling van de scènes tussen beide dragers is het even zoeken alvorens beide versies min of meer gelijk lopen. Door te switchen tussen beide spelers gedurende het afspelen is een redelijk a/b vergelijk te realiseren. Waar Blu-Ray het van de DVD wint is bijvoorbeeld in een meer 3D plaatje, er is meer diepte in het beeld. Ook zijn onder andere de gezichten van de soldaten in de schaduwpartijen, veroorzaakt door de helmen die ze dragen, meer doortekend.

De detaillering is beter. Dat is te zien aan onder andere het dashboard van een Hummer, een ketting die een soldaat draagt waarvan de schakeltjes met Blu-Ray individueel te zien (met DVD meer één vlak). Een close up van een gebit laat met Blu-Ray alle tanden en oneffenheden zien, waar DVD meer een aaneengesloten geheel is. Naast het betere beeld scoort Blu-Ray op het gebied van geluidsweergave weer een puntje extra. Alles klinkt net iets losser, makkelijker en meer open.

Conclusie

Laatste proeve van bekwaamheid op beeldgebied mag de Sony BDP-S300 afleggen met de animatiefilm Happy Feet. Dit verhaal over een pinguïn is niet zo onderhoudend als Baas In Eigen Bos, maar het beeld is uitstekend te noemen. Zo steken de pinguïns perfect af tegen de knalblauwe achtergrond. Genieten is de scène waarbij Mumble, de hoofdpersoon, op een ijsschots over het water dobbert. De rimpeling in het water is grandioos gedetailleerd en het aantal wit en grijstinten van de ijsschots en de mistige omgeving is super.

Natuurlijk speelt de BDP-S300 “normale” Audio cd’s, eens luisteren wat de speler hier van maakt. Mooie testcase is Trijntje Oosterhuis haar tweede album met Burt Bacharach songs. Direct is duidelijk dat deze speler op beeldgebied meer zijn mannetje staat dan bij pure muziekweergave. Ten opzichte van de min of meer gelijkgeprijsde NAD T535 is het stereobeeld minder 3D en klinkt alles afgevlakt. Gitaarsnaren knallen minder en S en T klanken van Trijntje klinken wat meer aangezet. De BDP-S300 maakt het allemaal wat meer dertien in een dozijn en minder karaktervol. Na het beluisteren van diverse andere albums, zoals Songbird van Eva Cassidy en Genius Loves Company van Ray Charles, blijft deze constatering overeind.


Conclusie

Zelfs met een Panasonic TH42PV45 plasma HD-ready scherm zijn de voordelen van HD beeldmateriaal direct duidelijk. De Sony BDP-S300 tovert beelden op het scherm waarvan ik niet wist dat het haalbaar is. De scherpte en plasticiteit zijn werkelijk heel erg goed. Filmbeleving neemt met het bekijken van Blu-Ray discs een flinke stap voorwaarts. De verbeterde geluidskwaliteit vormt een voordeel, waarbij ik binnen mijn set-up niet eens de mogelijkheid had de nieuwe surroundformaten als Dolby True HD en DTS-HD te beluisteren. Deze signalen zijn bij de S300 beschikbaar alleen via HDMI, maar worden wel als 5.1 of 7.1 lineair PCM signaal gedownmixt. De instelmogelijkheden zijn ruim voldoende, zodat iedere gebruiker de speler naar zijn eigen hand kan zetten. Op het gebied van muziekweergave met normale Audio cd’s laat de speler ten opzichte van sommige concurrenten punten liggen. Waarschijnlijk een bewuste keuze van Sony getuige het ontbreken van de mogelijkheid om SACD’s en DVD-Audio discs af te spelen. Wanneer je als filmliefhebber voor een betaalbaar bedrag de overstap wilt maken naar een dedicated Blu-Ray speler dan is de Sony BDP-S300 een uitstekende keuze.

Sony BDP-S300:  349 euro  

Importeur:
Sony Nederland (Sony Benelux B.V.)
Schipholweg 275
1171 PK  Badhoevedorp
Tel. 0206581888
www.sony.nl



Films:
300, Happy Feet en The Brave One beschikbaar gesteld door Warner Home Video
Open Season en Black Hawk Down beschikbaar gesteld door Sony Pictures.

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230 SACD speler NAD T585 multispeler Funk Vector met Shelter 301 element Audiovector M3i Super speakers Spendor SC3 centerspeaker Polk FX3i surroundspeakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surroundreceiver Bekabeling en accessoires: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Alphason audiorack